Слънцезащитните фактори и кожата през лятото

Обновена: 13.03.2024|

Всички знаем колко важни са слънцезащитните продукти през лятото. Но малцина знаят точно как работят и дали наистина успяват да се грижат за защитата на кожата си. В следващите редове ще обясним какво са слънцезащитните фактори (SPF), колко дълго трае защитата им и какви са различните типове продукти, които ще открием на пазара.

 

Видове ултавиолетови лъчи: UVА и UVB

Слънчевите ултравиолетови лъчи (UV) се делят на A и В. UVА лъчите нанасят най-големи вреди на кожата като остаряване, поява на бръчки и деформации в ДНК на клетките. UVA лъчите присъстват през цялата година, независимо от времето и могат да проникнат през прозорци и стъкло. Това прави наистина важно да се използват продукти с широк спектър на слънчева защита, за да предпазим кожата ежедневно и през цялата година.

А вторият тип, UVB лъчите, са отговорни за видимото увреждане от излагането на слънце. Слънчевите изгаряния са резултат от излагането на UVB лъчи без необходимата защита. Те могат да доведат до трайни последици и често са виновни за появата на бенки, лунички и злокачествени кожни образувания.

Съществува и трети тип лъчи UVC. За тях е доказано, че те са канцерогенни и водят до образуването на рак на кожата. За щастие UVC лъчите не достигат до нас благодарение на естествената защита, която ни осигурява озоновият слой в атмосферата.

 

SPF – слънцезащитните фактори и степените им

Слънцезащитният фактор SPF (съкращение от Sunburn Protection Factor) измерва защитата от ултравиолетовите лъчи UVB на слънцето. Факторът на опаковката на мазилата за слънце измерва колко UV защита осигурява продуктът. По-високият SPF блокира повече слънчеви лъчи. Продукт, съдържащ SPF 30, ще предпазва кожата от почти 97% от UVB лъчите на слънцето. Но какво точно означават тези цифри?

SPF е ръководство за това колко дълго можем да останем на пряка слънчева светлина, преди кожата да започне да изгаря. За да разберем това, е необходимо да знаем колко минути отнема на кожата ни да стане розова от слънцето без да прилагаме някаква защита. Ако обикновено изгаряте след 10 минути излагане на слънце, умножете този номер с SPF фактора, който използвате. Така лесно можем да изчислим колко дълго ще бъде защитена кожата. Например, ако изгаряме след 10 минути незащитено излагане на слънце и сме нанесли SPF 30, ще получим 5 часа защита от слънцето (10 минути x 30 = 5 часа).

SPF скалата обаче не е линейна:

 • SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите – средна защита
 • SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите – висока защита
 • SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите – много висока защита

Един от начините за разшифроване на скалата е, че слънцезащитните фактори SPF 30 ни дават само 4% повече защита от слънцезащитния фактор SPF 15. Въпреки това ви съветваме, винаги да избирате по-високата защита!

 

Натурални, минерални и химически продукти с филтър

 

органично пресовано кокосово масло.

 

На пазара можем да открием 3 вида продукти за слънцезащита.

 

Химични продукти със слънцезащитни фактори

Химичните слънцезащитни продукти се абсорбират в кожата. Химичните филтри в тях абсорбират радиацията и превръщат UV лъчите в топлина, като не позволяват на лъчите да проникнат дълбоко в кожата. Недостатъкът на химичните филтри е, че могат да доведат до раздразнения на кожата при хора, склонни към алергии или с чувствителна кожа. Причината е, че те съдържат съставки като парафини, петролни деривати, силикони, химически аромати, парабени и др. Друго важно нещо, което трябва да отбележим е, че тяхното действие започва 30 мин, след като сме ги нанесли върху кожата. В допълнение, те предпазват най-добре от UVB радиация и предлагат много по-малко защита срещу UVA лъчи.

 

Минерална (“физическа“) слънцезащита

Минералните слънцезащитни продукти са в прахообразна форма или стик, и не се абсорбират, а остават на повърхността на кожата. Продуктът съдържа две естествени съставки, титаниев диоксид и цинков оксид. Тези съставки работят като вид огледало и отразяват, разпръскват и блокират слънчевите лъчи. Цинковият оксид е единственият филтър, който е еднакво ефикасен както срещу UVB, така и срещу UVA лъчите. Минералните филтри са доказано по-безопасни и осигуряват по-добра защита на кожата.

 

Естествена защита от слънцето

Слънцезащитните фактори се съдържат и в някои натурални масла, които са студенопресовани. Например кокосовото масло притежава слънцезащитен фактор SPF 6-10. То също може да предпазва косата от изсушаване и накъсване в следствие на слънцето, а освен това притежава приятен аромат.

Друго такова масло е какаовото масло, които притежава малка естествена слънчева защита SPF5 и едновременно с това подхранва и хидратира. Кожата, която се изсушава от жарките слънчеви лъчи и солената морска вода, е едновременно предпазена и омекотена.

Тъй като естествената слънцезащита на натуралните масла е ниска, препоръчваме употребата им съвместно с минералните продукти за оптимално предпазване от вредното влияние на слънцето.

 

Как да предпазим кожата си от UV лъчите

Най-важните неща, които трябва да имаме предвид, за да предпазим кожата от вредното влияние на слънцето, са:

 • Ултравиолетовите лъчи са най-силни и вредни за кожата в обедните часове. Избягвайте излагане на слънце в диапазона 12:00-16:00 часа, а ако все пак ви се налага, търсете сенчести места и не забравяйте да се хидратирате с достатъчно вода.
 • Използвайте правилото за сянка: ако вашата сянка е по-къса от вас, то слънчевите лъчи са най-силни и трябва да намерите сянка.
 • Внимавайте около повърхности като вода, сняг и пясък, които отразяват вредните лъчи на слънцето и увеличават риска от изгаряне.
 • Нанасяйте продуктите за слънчева защита на всеки 2 часа. А ако плувате или се потите, използвайте дори и по-често!
 • Не забравяйте за слънцезащитни продукти дори и при облачно време.
 • Носете винаги слънчеви очила. Освен прекрасен летен аксесоар, те защитават очите от ултравиолетовите лъчи и намаляват риска от катаракта (на популярен език наричана „перде на окото“). Те също така предпазват нежната кожа около очите ви от изгаряне и поява на фини линии.
 • Преждевременно стареене на кожата на лицето, известно като фотостареене, се причинява от UV лъчението. Използването на специален слънцезащитен продукт само за лице е основната превантивна мярка.
 • Слънчевите алергии, известни още като фотодерматит, са много разпространени при хора със светла кожа. Най-често те са под формата на червен обрив, съпроводен със сърбеж. Обикновено се появяват, когато кожата за пръв път се изложи на силно слънце. Най-добрият начин да се предпазим от появата им е силна слънчева защита още от първия момент на излагане на слънце.

Различни типове кожа

Рискът от увреждане на кожата зависи до известна степен от вида на кожата.

 • Много светла кожа: съществува има голям риск от увреждане от слънцето, тъй като съдържанието на меланин в този тип кожа е различно.
 • Светла кожа: Този тип кожа абсорбира повече слънчеви лъчи в сравнение с по-тъмната кожа за същите часове.
 • По-тъмна кожа: Тя също е податливо на уврежданията на ултравиолетовите лъчи, но в по-малка степен, тъй като съдържа повече меланин, един от биологичните абсорбатори на UV светлината.

Децата и слънцето

Малко момиченце на плажа нанася слънцезащитен крем на лицето си

Най-добрите продукти за защита на нежната детска кожа са без оцветители, ароматизатори и най-вече парабени. За децата е препоръчително да се използва само висок фактор – SPF 30 или SPF 50.

Дръжте бебета на възраст под 6 месеца напълно покрити и на сянка. Слънцето е противопоказно за децата в най-топлите часове. Най-доброто време за малките деца е сутрин рано, когато слънцето е още ниско и UV лъчите не са толкова силни и агресивни. Освен това ранните часове около морския бряг носят още една полза за здравето – йодните изпарения, за които вече сме ви разказвали. Повече можете да видите ТУК.

SPF защитата блокира ли витамин D?

Слънцезащитните фактори в кремовете и избягването на излагане на слънце ще  предпази кожата от слънчево изгаряне, но също така ще намали усвояването на витамин D.

Кожата произвежда между 90 и 95 от нашия витамин D, когато сме изложени на UVB лъчи. Останалите 10 процента си набавяме с храната.

Дифицитът на витамин D е свързан с остреопороза, рахит и други здравословни проблеми. Те са по-често срещани при хора, които не се излагат на слънчева светлина. В този случай е необходимо да си набавим витамин D  допълнително под формата на таблетки.

В заключение, малко излагане на слънце всеки ден е може би най-добрият  и здравословен вариант!

Автор: Лиляна Узунова

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 14.06.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 12:01 | Публикувана: 14 юни 2019 в 10:46 | Категория: Kрасота и грижа за тялото