Сифилис при мъжете – какво трябва да знаем?

Обновена: 14.06.2024|
сифилис при мъже

Сифилис при мъжете, както и при жените е коварно състояние, чиито симптоми могат да останат незабелязани дълго време. За сметка на това, за колкото по-дълъг период не се лекува, толкова повече неприятности може да предизвика. Заболяването е част от венерическите болести, предавани по полов път.

Другото име на сифилиса е „маймунска болест“, тъй като има различни видоизменения. Често проявените симптоми могат да бъдат объркани със сходно по-леко състояние. Затова инфекцията на сифилиса се сдобива и с определението „хамелеон“ в медицината. Както е казал канадския лекар сър Уилям Ослер:

„Който разпознава сифилиса, познава и медицината“.

 

С какво се характеризира сифилис при мъжете?

Най-характерно за сифилис при мъжете е, че се проявява като язва или рана на пениса, докато при жените тя е на вагината или срамните устни. Може да се развие и на други места по тялото, включително ануса, устните, лицето. Болестта може да увреди кожата, сърцето, мозъка, нервната система. Също така увеличава риска от заразяване от ХИВ.

 

 

Сифилис при мъжете се предава предимно чрез директен сексуален контакт (по полов път) „благодарение“ на бактерията Treponema pallidum. Инфекцията със сифилис при мъжете протича през няколко стадия с различни симптоми от етап на етап.

1. Първичен етап

В началния стадий на сифилиса инфекцията предизвиква характерни рани, известни като шанкъри, които се появяват в областта на заразената зона – там, където бактерията, причинител на сифилиса, е влязла в организма.

Шанкърите обикновено са безболезнени, твърди и кръгли. Могат да се пропукат и да изглеждат влажни.

Повечето хора обикновено имат само един шанкър наведнъж, но е възможно да имат няколко рани. По време на този ранен стадий на сифилис при мъжете раните от шанкър са силно заразни, особено когато са отворени (влажни).

Те също лесно се бъркат с пъпки, петна или врастнали косми. Могат да се появят и в области, които се скриват лесно, например в ануса. Това улеснява разпространението на инфекцията на други хора по време на секс.

Шанкърите могат да се развият от три седмици след заразяването до три месеца след първоначалната експозиция. Раните остават около три до шест седмици, преди да изчезнат сами. Трябва да се вземе предвид, че без лечение сифилисът е наличен в системата дори ако шанкърите са изчезнали.

2. Вторичен етап

 

Сифилис при мъжете - възпалено гърло.

 

Няколко седмици след като шанкърът е излекуван, може да се развие обрив, който обикновено започва от тялото и може да се разпространи до дланите на ръцете и стъпалата. Това е сигнал за началото на вторичен сифилис при мъжете. Този обрив не сърби, но може да бъде придружен от брадавици по гениталиите и в устата.

Заедно с обрива човек може да усети появата на симптоми, подобни на грип, включително:

 

Тези симптоми на вторичен стадий на сифилис при мъжете могат да продължат до шест седмици. Може да се усещат на приливи и отливи до две години.

3. Латентен стадий

По време на латентния етап на сифилис при мъжете може да не се усетят никакви симптоми. Латентният стадий може да продължи месеци или години. Симптомите може да липсват и след това, но много хора прогресират до късен стадий.

4. Късен стадий (третичен стадий)

При 15% до 30% от тези, които не получават лечение, заболяването прогресира до късен стадий на сифилис при мъжете. В късен или третичен етап сифилис инфекцията би могла да се е разпространила по цялото тяло.

Това може да увреди мозъка и нервната система, което да доведе до ментални и поведенчески нарушения, смущения в координацията, слепота и парализа. Има способността да допринесе за проблеми в сърцето и кръвоносните съдове. Това увреждане може да не е обратимо с лечение и дори да бъде фатално, ако не се лекува.

Сифилис може да се третира лесно с набор от антибиотици, но е важно да се знае какви симптоми да се търсят. Тестването за антитела или за откриване на генетичен материал от Treponema pallidum може да диагностицира сифилис. А подходящата терапия може да предотврати по-нататъшна инфекция и сериозни здравословни проблеми, които възникват от нелекувана инфекция на сифилис при мъжете.

За допълнително потвърждение прегледът под формата на тест и консултацията при лекар е препоръчителен.

 

Защо сифилисът е опасно състояние?

 

Сифилис при мъжете - шанкър.

 

Сифилис при мъжете е опасно състояние поради измамния си характер и тежките усложнения, които може да предизвика, ако не се лекува. Често започвайки с фина, безболезнена раничка, която може да остане незабелязана, сифилисът крадешком се разпространява в тялото, създавайки значителни рискове за здравето.

Ранните етапи може да изглеждат като безобиден проблем, но сифилисът е майстор на прикриването. След като първоначалната рана зарасне, бактериите остават активни, прогресирайки до вторичен стадий, белязан от кожни обриви и лезии на лигавицата.

Тези симптоми могат да бъдат сбъркани с други заболявания, което позволява на инфекцията да продължи.

Истинската опасност се крие в латентния и третичния етап. По време на латентност сифилисът тихо се вгражда по-дълбоко, което в крайна сметка води до животозастрашаващи усложнения.

Сърдечно-съдовата система може да пострада изключително много – потенциално развитие на аортит, аневризми и тежко увреждане на сърдечната клапа. Централната нервна система също не е в безопасност – невросифилисът може да доведе до инвалидизиращи състояния като парализа, деменция и дори слепота.

Сифилисът значително повишава риска от заразяване с ХИВ, тъй като раните осигуряват лесна входна точка за вируса. Тази двойна заплаха изостря опасността, което прави ранното откриване и лечение с антибиотици от решаващо значение.

По същество сифилисът при мъжете е опасен не само поради непосредствените си симптоми, които засягат половите органи, но и поради дългосрочното си коварно въздействие върху цялостното здраве.

 

Какви усложнения е възможно да настъпят?

 

Сифилис при мъжете - бактерия.

 

Симптомите на сифилис при мъжете и жените обикновено са сходни, тъй като болестта следва същата прогресия през своите етапи, независимо от пола. Възможно е обаче да има разлики в начина, по който се проявяват те въз основа на анатомични и физиологични различия между мъжете и жените.

Сифилис при мъжете може да доведе до сериозни усложнения, ако не се лекува навреме.

Първоначално може да се прояви като безболезнена рана, но с напредване може да причини:

  • Кожни обриви
  • Лезии на лигавицата
  • Системни симптоми като треска и подути лимфни възли.

В своя третичен стадий сифилисът може сериозно да увреди:

  • Сърдечно-съдовата система, което води до аортит, аневризми и проблеми със сърдечната клапа.
  • Нервната система, което води до невросифилис, който се проявява като парализа, деменция или слепота.
  • Освен това очният сифилис може да причини загуба на зрение.

Ранното откриване и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на тези потенциално животозастрашаващи усложнения.

 

Лечение и профилатика на сифилис при мъжете

 

Сифилис при мъжете - тест.

 

В днешно време много хора не отразяват опасността от сифилис. Може да се нарече тема табу както разговорно, така и мисловно. Това е така, тъй като освен с инфекцията, болният от сифилис трябва да се бори и с предубежденията на хората.

Това не трябва да е така, тъй като рискът от предаване на болестта може да се засили значително и лечението да стане почти непосилно.

Лечението на сифилис при мъже и не само включва различни антибиотици в зависимост от етапа, в който се намира човек.

Най-разпространеният похват за лечение е с пеницилин – първият в света антибиотик, открит през 1928 година от Александър Флеминг.

Разбира се, лечението винаги трябва да бъде назначено от лекар, тъй като много хора могат да бъдат алергични към различни лекарства или те да не бъдат подходящи за конкретното състояние.

 

Заключение

Сифилис при мъжете може да доведе до сериозни усложнения, ако не се лекува. Това биват тежки и потенциално животозастрашаващи усложнения, засягащи сърцето, мозъка и други жизненоважни органи.

Измамният характер на сифилиса често се представя с фини ранни симптоми, затова редовните тестове са от важно значение. Безопасните сексуални контакти и осведомеността на партньора са от решаващи за предотвратяване на разпространението на заболяването. Ранната намеса с антибиотици може ефективно да излекува сифилис при мъжете.

 

Често задавани въпроси

Колко са стадиите на сифилис при мъжете?

Сифилисът се развива основно в 4 етапа.

Опасен ли е сифилисът?

Сифилисът е опасно заболяване, ако не се лекува навреме. В началото симптомите могат да бъдат по-леки: кожни обриви, лезии на лигавицата, треска и подути лимфни възли. Но нататък започват по-сериозните последствия - проблеми със сърцето, мозъка, нервната система, зрението.

Как се лекува сифилис?

Най-често болестта се третира с антибиотици, например пеницилин. Лечението трябва задължително да бъде назначено от лекар.

 

Категории: Здраве, Мъжко здраве|Публикувана: 14.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 14 юни 2024 в 14:54 | Категория: Здраве, Мъжко здраве