Гласни струни – проблеми и лечение

Обновена: 13.06.2024|
Гласни струни.

Гласни струни се наричат забележителните инструменти, които ни дават силата на речта и красотата на песента. Разположени са в ларинкса ни и се състоят от три основни слоя.

Усложнения с гласни струни могат да възникнат при всеки, независимо от възрастта. Едни от най-честите проблеми са възли и полипи, ларингит, парализа на гласните струни и други нарушения на гласа.

Гласни струни

Гласни струни – известни още като гласни гънки, са забележителни структури, разположени в човешкия ларинкс или гласова кутия. Тези две тънки, еластични ленти от тъкан са от съществено значение за производството на звук по време на говор, пеене и други вокализации. По-долу разглеждаме проблемите и леченията, свързани с гласните струни.

Гласните струни са разположени една до друга в ларинкса и се състоят от три основни слоя: външен епител, средна lamina propria (състояща се от три слоя – повърхностен, междинен и дълбок) и вътрешен мускулен слой. Когато говорим или пеем, тези слоеве работят в тандем.

keto 02
biotin 02 600
keto 02
biotin 02 600

Произвеждането на звук започва, когато мозъкът изпраща сигнали до мускулите около гласните струни. Тези мускули регулират напрежението на гласните струни и контролират отвора между тях.

Когато издишаме и ангажираме гласните си струни, въздухът от белите дробове преминава през въпросния отвор, което кара нашите гласни струни да вибрират. Тези вибрации генерират звукови вълни и чрез манипулиране на фактори като напрежение можем да произведем различни височини и тонове.

Стягането на гласните струни повишава тона, докато отпускането им го понижава. Тези динамични настройки, активирани от гласните струни, позволяват богатото разнообразие от звуци, реч и мелодии, които изграждат човешката комуникация и артистично изразяване.

 

Гласни струни – анатомия

 

Гласни струни.

 

Анатомията на гласните струни е завладяващ и сложен аспект от човешката физиология, който играе ключова роля в способността ни да говорим, пеем и общуваме ефективно.

Разположени в ларинкса, те се състоят от няколко важни компонента:

 • Аритеноидните хрущяли – те са чифт структури в ларинкса, които контролират движението на гласните гънки, оказвайки влияние върху височината и качеството на гласа. Те са от решаващо значение за фонацията и производството на звук в речта.
 • Вътрешна обвивка на трахеята – съставена е от псевдостратифициран ресничест колонен епител с гоблетни клетки, произвеждащи слуз, които защитават дихателните пътища и помагат за отстраняването на остатъците чрез координирани движения на цилиарите.
 • Истински гласни струни – те са разположени в ларинкса, състоят се от мускулна и съединителна тъкан. Те вибрират, за да произвеждат звук по време на говор, и са от съществено значение за фонацията и производството на глас.
 • Глотис – отворът между истинските гласни струни в ларинкса. Той контролира въздушния поток и производството на звук, регулирайки пространството между гласните струни по време на говор и пеене.
 • Фалшиви гласни струни – наричани още вентрикуларни гънки, това са горни, невибриращи структури в ларинкса. Те подпомагат защитата на дихателните пътища, като например по време на преглъщане, кашляне и затваряне на дихателните пътища.
 • Епиглотис – хрущялна клапа с форма на лист в гърлото, която предотвратява навлизането на храна или течности в трахеята по време на преглъщане, като предпазва дихателната и храносмилателната системи.
 • Основа на езика – най-задната част, съставена от мускулна тъкан. Играе роля в говора, преглъщането и се свързва с устната кухина и фаринкса.

Разбирането на сложната анатомия на гласните струни е от решаващо значение за логопедите, отоларинголозите (специалисти по уши, нос и гърло) и певците, тъй като дава представа за това как възникват проблемите с гласа и как да ги управляват и лекуват ефективно.

Правилната грижа и поддръжка на тези деликатни структури са от съществено значение за поддържане на здравето на гласа и осигуряване на яснота и изразителност на човешката реч и песен.

 

Гласни струни – чести проблеми

 

Гласни струни - проблеми.

 

Усложненията с гласните струни са често срещан проблем, който може да засегне всеки, от професионални певци до всекидневно говорещи хора.

Най-честите проблеми включват възли и полипи, ларингит, парализа на гласните струни и други нарушения на гласа.

Тези състояния могат да доведат до промени в гласа, дискомфорт и в някои случаи до значителни предизвикателства в комуникацията и изразяването.

 

Възли и полипи

Възлите и полипите са неракови образувания, които могат да се развият върху гласните струни, често в резултат на прекомерната им употреба.

Възлите са малки образувания, подобни на калус, които обикновено се появяват двустранно върху гласните струни, докато полипите са пълни с течност торбички и могат да бъдат едностранни или двустранни.

Възлите и полипите могат да причинят симптоми на дрезгав, груб или задъхан глас и дискомфорт при говорене или пеене. Те са резултат от повтаряща се травма и дразнене на гласните струни, често наблюдавани при хора, които напрягат прекомерно гласа си – певци, учители или служители в кол център.

Лечението обикновено включва гласова почивка, гласова терапия за коригиране на вредното гласово поведение и в някои случаи – хирургично отстраняване.

Ранната намеса е от решаващо значение за предотвратяване на влошаването на проблема и за възстановяване на оптималната гласова функция.

 

Ларингит

 

Гласни струни - жена с ларингит.

 

Ларингитът е възпаление на гласните струни, което може да бъде остро или хронично. Острият ларингит често е резултат от вирусни инфекции, прекомерни викове или излагане на дразнители, като дим. Това води до симптоми на възпалено гърло, дрезгав глас и кашлица.

Хроничният ларингит може да бъде причинен от фактори като киселинен рефлукс, прекомерна употреба на алкохол, тютюн или продължително излагане на дразнители.

Лечението на ларингит стандартно включва почивка, хидратация и справяне с основната причина. В някои случаи може да се препоръча гласова терапия за предотвратяване на увреждане на гласните струни.

 

Парализа на гласните струни

Парализата на гласните струни възниква, когато едната или и двете гласни струни не могат да се движат или да функционират правилно поради увреждане на нервите, които ги контролират.

Това състояние може да доведе до промени в гласа, като задух или слаб глас, и да причини затруднено преглъщане.

Честите причини включват увреждане на рецидивиращия ларингеален нерв по време на операция, вирусни инфекции или неврологични разстройства.

Възможностите за лечение варират в зависимост от тежестта и основната причина, но могат да включват гласова терапия, хирургични интервенции за преместване или стимулиране на засегнатата пъпка, или други медицински лечения.

Парализираните гласни струни може значително да повлияят на способността ни да говорим и да преглъщаме удобно, а навременната диагноза и лечение са от съществено значение за оптимизиране на гласовата функция и качеството на живот.

 

Нарушения в гласа

 

Гласни струни - възможни проблеми.

 

Гласовите нарушения обхващат широк спектър от състояния, които засягат качеството, височината, силата на звука или цялостната функционалност на гласа ни. Тези разстройства могат значително да повлияят на комуникацията и ежедневието ни.

Честите гласови нарушения биват:

 1. Спазматична дисфония – това неврологично разстройство причинява неволни мускулни спазми на гласните струни, което води до напрегната, трепереща или дрезгава реч.
 2. Гласов тремор – характеризира се с ритмично, неволно треперене на гласните струни и води до треперещ глас.
 3. Дизартрия – обикновено причинена от неврологични състояния, като инсулт или болест на Паркинсон, дизартрията засяга мускулите, участващи в производството на реч, което води до неясен говор.
 4. Афония – хората с афония изпитват пълна загуба на глас поради парализа на гласните струни или други основни причини.
 5. Пуберфония (мутационно фалсето) – срещащо се при мъже, това разстройство включва невъзможност за преминаване от висок глас (обикновено през юношеството) към по-нисък глас на възрастен.

Лечението на гласови нарушения може да включва логопедична терапия, лекарства, операция или промени в начина на живот. Гласовите нарушения могат да засегнат хора от всички възрасти и търсенето на професионална помощ би ни помогнало значително.

 

Гласни струни – предотвратяване на проблеми

Предотвратяването на проблеми с гласни струни обикновено включва изпълняване на добри практики за хигиена на гласа и избор на начин на живот, който насърчава здравето на гласа.

Ето няколко начина за превенция.

НАЧИН ОБЯСНЕНИЕ
Хидратация Поддържането на добра хидратация е от решаващо значение за поддържане на здравето на гласните струни. Трябва да пием много вода, за да поддържаме гласните си струни смазани и да намалим риска от дразнене.
Избягване на дразнители Трябва да намалим до минимум излагането на дразнители, като дим, замърсители и алергени. Ако пушим, може да помислим за отказване или намаляване на употребата на тютюн, за да защитим гласните си струни.
Гласова почивка Правенето на редовни почивки на гласа си, особено ако го използваме интензивно за говорене или пеене. Почивката на гласа ни може да предотврати прекомерна употреба и напрежение.
Правилна техника Ако използваме гласа си професионално, като пеене или публично говорене, може да потърсим обучение от квалифициран вокален треньор. Научаването на правилна вокална техника може да намали риска от проблеми с гласните струни.
Избягване на крещенето и шепота Прекомерното крещене или шептене може да натовари нашите гласни струни.
Здравословна диета Правилното хранене може да ни осигури основни хранителни вещества за здравето на гласните струни.
Управление на стреса Стресът и напрежението могат да повлияят на качеството на гласа ни. Практикуването на техники за управление на стреса като упражнения за релаксация, за да поддържаме гласа си спокоен.
Ограничаване на кофеина и алкохола Кофеинът и алкохолът могат да дехидратират тялото, включително гласните струни. Консумирайки ги умерено, си осигуряваме подходяща хидратация.
Гласови загрявания Преди да се включваме в обширни вокални дейности, загрявката на гласа ни би могла да подготви гласните ни струни за употреба.
Адекватен сън Умората и недостатъчният сън могат да доведат до напрежение в гласа.
Добра стойка Поддържайки правилна стойка на тялото, оправяме и дишането си, което също води до по-добро състояние на гласните струни.
Редовни прегледи Редовните посещения за профилактични прегледи, например при специалист по уши, нос и гърло (отоларинголог) или логопед, са препоръчителни, особено ако използваме много и често гласа си (например за пеене).

 

Следвайки тези превантивни мерки и внимавайки за гласовите си навици, може да намалим риска от проблеми с гласните струни. Ако имаме константни проблеми с гласа, е най-добре да се консултираме с лекар, за да може да “хванем“ проблема отрано.

Също така някои хранителни вещества са особено важни за здравето на гласа, например витамините C и D, цинкът и магнезият играят роля в поддържането на здрави тъкани, включително гласните струни. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни са отлични източници на тези хранителни вещества.

 

Заключение

Гласните струни са сложни структури с дълбоко въздействие върху способността ни да общуваме и да изразяваме себе си. Поддържането на вокалното ни здраве чрез правилна грижа, превенция и ранна намеса е от съществено значение за осигуряване на постоянна яснота и сила на гласа ни. Което позволява по-добра, ефективна комуникация и артистично изразяване.

Какво са гласни струни?

Гласни струни се наричат забележителните инструменти, които ни дават силата на речта и красотата на песента. Разположени са в ларинкса ни и се състоят от три основни слоя.

Как са устроени гласните струни?

Те са разположени в ларинкса и се състоят от няколко важни компонента: външен – епител, среден – lamina propria и вътрешен – мускулен слой.

Гласни струни – проблеми?

Най-честите проблеми включват възли и полипи, ларингит, парализа на гласните струни и други нарушения на гласа. Тези състояния могат да доведат до промени в гласа, дискомфорт и в някои случаи до значителни предизвикателства в комуникацията и изразяването.

Категории: Здраве, Здравна енциклопедия|Публикувана: 24.10.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 юни 2024 в 12:25 | Публикувана: 24 октомври 2023 в 12:04 | Категория: Здраве, Здравна енциклопедия