Сифилис – същност, симптоми и усложнения

Обновена: 28.05.2024|
Сифилис.

Сифилисът е инфекция, която се предава по полов път. Тя е опасност за здравето и може да има сериозни усложнения, а в по-редки случаи и фатален край.

За тази инфекция няма ваксина.

 

Фази на състоянието

Най-общо етапите се разделят на 4 фази.

Първичен етап

Забелязва се по-често една рана язва, но в някои случаи –множество отворени рани на мястото. Всяка от тях се образува на мястото, през което бактериите са влезли в тялото ни. Повърхността им може да бъде чиста или покрита с тънък слой жълтобял налеп. Раните са под формата на твърди на допир, кръгли и безболезнени образувания и често остават незабелязани за дълго време. В някои случаи те се появяват във вътрешната част на влагалището или ануса, което ги прави още по-трудни за откриване.

Раните, причинени от инфекцията, заздравяват самостоятелно, без лечение. След изчезването им болестта се пренася към вторичния етап на инфекция.

При започване на лечение не трябва да спираме терапията при изчезване на раните, тъй като инфекцията продължава да съществува в тялото.

Вторичен етап

 

сифилис. жена при доктор

 

Тази фаза на заболяването се разпознава по характерния сифилисен обрив, който също е наричан сифилид. Той се появява известно време след заразяването и началните рани независимо дали те са зараснали. Обривът се разпространява в няколко области на тялото – устната кухина, дланите, стъпалата, вагината и ануса. Не е задължително да имаме обрив на всички тези места.

Обривът се характеризира с:

 • червен или червено-кафяв цвят
 • груба текстура

Възможно е обривът да е лек и да не се забележи от пациента.

Заедно с обрива се наблюдават и други симптоми по време на вторичния етап:

 • Треска и висока температура
 • Подуване на лимфни възли
 • Възпалено гърло
 • Косопад на петна
 • Главоболие
 • Необяснима загуба на тегло
 • Косопад и плешиви петна по скалпа
 • Болки в мускулите
 • Умора и силна отпадналост

 

Симптомите по време на вторичния етап изчезват самостоятелно дори без лечение и заболяването преминава в латентен период, а при някои хора след него се появява и третичен сифилис.

Латентен етап

В този стадий на сифилиса пациентът не усеща симптоми. Ако не сме започнали лечение и не знаем, че носим заболяването, то остава в тялото ни с години. Някои от пациентите развиват третичен сифилис, докато при други инфекцията остава незабелязана в организма.

Третичен етап

При повечето пациенти не се наблюдава влошаване след латентния етап. При хората, при които заболяването преминава в третичен етап, се наблюдават опасни усложнения. Инфекцията засяга важни органи – мозъка, нервната система, кръвоносните съдове.

В този етап пациентът не отдава инфекцията на други хора.

При третичния сифилис вътрешните органи се увреждат и състоянието може да има фатален завършек. Инфекцията може да остане незабелязана в организма за 10-30 години, преди да премине в този опасен за здравето етап.

При някои пациенти с третичен сифилис се развиват меки образувания, наречени гуми, върху различни зони от тялото – предимно кожата, костите, черния дроб, но може да се появят навсякъде. Тези образувания приличат на тумори, но са всъщност възпалителни процеси. Те имат различен размер, като с времето нарастват.

 

Кои са най-често срещаните симптоми?

 

сифилис, болка

 

Симптомите зависят от етапа, в който е инфекцията:

 • Първичен етап: твърди, безболезнени, кръгли рани. Най-често се откриват около гениталиите, ануса и устата.
 • Вторичен етап: лек до забележим обрив, който е груб на допир и варира между червен и кафяв цвят. Открива се предимно в устната кухина, върху дланите и стъпалата, около гениталиите и ануса.
 • Латентен етап: характеризира се с липса на симптоми.
 • Третичен етап: увреждане на вътрешните органи.

 

Усложнение на инфекцията може да се появи във всеки един от етапите на заболяването. Те носят специфични симптоми, по които може да ги разпознаем. Ако не е предприето лечение, сифилисът се разпространява в мозъка, нервната система, очите и ушите.

Характерни симптоми за невросифилиса (сифилисна инфекция на нервната система) са:

 • Силно главоболие
 • Мускулна слабост
 • Затруднение да движим мускулите си
 • Парализа
 • Промени в психическото състояние
 • Проблеми с паметта
 • Когнитивен спад

 

Характерни симптоми на очния сифилис са:

 • Болка и зачервяване на очите
 • Промени в зрението
 • Слепота

 

Характерни симптоми на сифилиса в ухото:

 

Причини за развитие

 

сифилис бактерия

 

Сифилисът се причинява от спираловидната бактерия Treponema pallidum, която не оцелява за дълго време извън човешкия организъм. При навлизане на бактерията в тялото заболяването се развива по упоменатите етапи. Причината за заразяване и развитие най-често е сексуален контакт с партньор, който има активна инфекция – при първичен или вторичен етап на заболяването.

Използването на презерватив може значително да намали разпространението на сифилис.

Рискови фактори и последици

Незащитеният секс е често срещана причина за заразяване със сифилис. Сексуалните взаимоотношения с различни партньори, без да преминаваме често тестване, също са един от основните рискови фактори за заболяването.

Заразяването със сифилис повишава риск от получаване на ХИВ поради увреждане на кожата и лигавиците, възпаление в организма и отслабване на имунната система.

 

Как се диагностицира?

Диагноза се поставя след кръвни изследвания. Други методи за диагностициране са посредством преглед на раната или обрива, ако заболяването е в началните етапи.

След като сме се излекували от сифилис, тялото ни не придобива имунитет. Причината е, че бактерията Treponema pallidum се адаптира към имунната система на човека. Някои терапии, като например с пеницилин, са много ефективни при унищожаване на заразата, но не стимулират траен имунен отговор. Това означава, че може отново да се заразим при сексуални контакти със заразени партньори.

Какви изследвания е редно да си направим?

За диагностициране на това заболяване се провеждат кръвни изследвания, които търсят специфичната инфекциозна бактерия или антитела срещу нея или неспецифични антитела, произведени в отговор на инфекции. Хубаво е да се тестваме, преди да имаме сексуални контакти с нов партньор.

Едно от първите изследвания на бременните жени е за сифилис, тъй като заболяването може да има сериозни последици за здравето на плода – спонтанен аборт, мъртъв плод, множество физически увреждания.

Лечение на сифилис

Заболяването се лекува чрез антибиотици, като е особено важно да завършим лечението по начина, по който ни е предписано от лекаря. Не бива да имаме сексуални контакти, преди да сме завършили лечението си. Обикновено се използват пеницилинови антибиотици за премахване на заболяването. При хора с алергия към пеницилин се прилагат друг вид интравенозни лекарства.

По време на лечение е възможно да се появят характерни противопоказания:

 • Температура и треска
 • Главоболие
 • Мускулна болка и отпадналост

След преминаване на лечение е редно да направим отново тест за сифилис, за да потвърдим премахването на болестта.

 

Заключение

 

сифилис, двойка с презерватив

 

Сифилисът е лечимо заболяване, което се предава по полов път. Използването на презервативи и внимателният подход към новите сексуални партньори могат да бъдат полезен метод за намаляване на шанса от заразяване. Неговото развитие следва няколко етапа с характерни симптоми. Нелекуваният сифилис може да има фатален край и е особено опасен за бременните жени и здравето на бебето им.

 

Често задавани въпроси

Какво е сифилис?

Сифилисът е инфекция, която се предава по полов път. Тя е опасност за здравето и може да има сериозни усложнения, а в по-редки случаи и фатален край. 

Какви са фазите на заболяването?

Съществува първичен и вторичен сифилис, при които пациентът е заразен. Ако не се лекува, заболяването преминава в латентния етап, в който не се наблюдават симптоми. При някои хора се развива и третичен сифилис, който уврежда органите и може да доведе до фатален край в някои случаи.

Кои са най-често срещаните симптоми?

При първичния етап се наблюдават твърди, безболезнени, кръгли рани около гениталиите, ануса и устата. Във вторичния етап се появява обрив в определени зони от тялото. При третичния етап се появяват множество увреждания и малформации на органите и тялото.

Какви са рисковите фактори и причини за развитие?

Незащитеният секс е често срещана причина за заразяване със сифилис. Сексуалните взаимоотношения с различни партньори, без да преминаваме често тестване, също са един от основните рискови фактори за заболяването.

Как се лекува това заболяване?

Обикновено се използват пеницилинови антибиотици за премахване на заболяването. Заболяването се лекува чрез антибиотици, като е особено важно да завършим лечението по начина, по който е предписан от лекаря. Не бива да имаме сексуални контакти, преди да сме завършили лечението си.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 08.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 май 2024 в 17:19 | Публикувана: 8 май 2024 в 10:10 | Категория: Здраве