Кето баница с кори

Обновена: 26.02.2024|
Кето баница с кори - рецепта.

Кето баница с кори е една чудесна алтернатива, която да приготвим, когато сме на кето диета, но ни грабне носталгията за така обичаната домашна баница.

Но как ще направим кето баница с кори, без да използваме високовъглехидратни продукти, необходими за тестото или кори, закупени от магазина? За да отговорим на този въпрос, директно преминаваме към нужните ни продукти и стъпките за приготвяне на вкусната кето баница с кори.

 

Рецепта за кето баница с кори

Все по-често говорим за уникалните топящи свойства на моцарелата и как заради тях е впечатлила и грабнала сърцата на пицари по цял свят. Именно затова моцарелата е една от звездите в рецептата ни за кето баница с кори.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
50 минути 10 2,7 г нетни въглехидрати, 257 калории

Необходими продукти:

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01
  • 150 г бадемово брашно
  • 400 г моцарела
  • 15 г хуск
  • 1 с. л. краве масло Гхи

 

За плънката:

  • 4 яйца (М)
  • 150 г кисело мляко
  • 200 г обикновено бяло сирене
  • 1 ч. л. сода бикарбонат

 

Начин на приготвяне:

 

  1. Първо започваме с алтернативата ни на тесто. Смесваме половината от моцарелата, бадемовото брашно и ги поставяме в съд на водна баня, докато моцарелата не се разтопи.
  2. През това време подготвяме плънката. Разбиваме яйцата в една купа (с вилица или миксер), а в друга – киселото мляко и содата. Когато млякото започне да шупва, натрошаваме сиренето при него, добавяме яйцата и разбъркваме с вилица.
  3. Към разтопената моцарела и брашното добавяме половината хуск и месим, докато не се получи меко и еластично тесто.
  4. Повтаряме същите стъпки (1 и 3) с останалата част от съставките за направата на тесто.
  5. Разточваме готовото, до получаване на кръгла и тънка кора.
  6. Намазваме половината от плънката върху нея, навиваме я на руло и я оставяме в тавичката, в която ще печем нашата кето баница с кори.
  7. Пускаме фурната ни да загрее.
  8. Повтаряме стъпка 6 и с втората кора, след което я увиваме около първата, във формата на охлювче.
  9. Печем на 180 градуса във вече предварително загрятата фурна за около 25 минути, до получаването на апетитен загар.
  10. За финал намазваме нашата кето баница с кори с маслото, оставяме малко да изстине, нарязваме я и хапваме.

Ако нашето предложение за кето баница с кори ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецептив нашия блог, в нашата кулинарна книга от две части „Кето фантазии“, както и в YouTube канала ни.

 

Баница по празниците

 

Кето баница с кори - традиции.

 

Въпреки че вече баницата си се похапва ежедневно, тя продължава да бъде важна част от трапезата на някои от най-големите ни празници.

  1. Великден – на този цветен празник, освен боядисването на яйца, я има и традицията за приготвянето на сладка баница или най-вече такава с коприва.
  2. Коледа – на този обичан празник, обичайно се приготвя баница с яйца и сирене или тиквеник, като повечето хора слагат коледни късмети в тях, които след това теглят.
  3. Нова година – това, може би, е една от най-чаканите баници за годината, тъй като в нея се скриват новогодишни късмети с пожелания за любов, пари, здраве, щастие, работа и други.

Легендата разказва, че късметът, намиращ се в парчето, което сме си взели, ще бъде нашият късмет през цялата идна година.

Баницата се свързва често със специални поводи и традиции в България, като сватби, религиозни празници и семейни събирания. Тя се е превърнала в символ на просперитет, празник и единство в българската култура.

Варианти на българската баница може да намерим и в други балкански страни, под различни имена и свои собствени вкусове, типични за региона.

 

Тесто с моцарела

 

Кето баница с кори - тесто моцарела.

 

Вече все по-често моцарелата започва да се използва като допълнителна съставка в тестото. И това не е никаква изненада, защото му придава приятна, еластична текстура и кашкавален вкус и затова е основна съставка в рецептата ни за кето баница с кори.

Произходът на тестото на основата на моцарела може да бъде проследен до царството на нисковъглехидратните и кетогенните (кето) диети.

Концепцията за използване на сирене моцарела като основна съставка в тестото се появява като начин за създаване на безглутенова алтернатива с ниско съдържание на въглехидрати на традиционното тесто, което е на основата на пшеница.

Тестото въз основа на моцарела станало популярно от блог, в които била публикувана рецепта за нисковъглехидратна пица, включваща яйца, различни сирена и бадемово брашно.

Тъй като този начин на приготвяне на тестото бързо се разпространил, то се превърнало в универсална рецепта, която започнала да се използва за направата на различни ястия, например кето кори за баница, кето хлебни пръчици, гевреци, канелени рулца и други.

Има и друга теория, в която се твърди, че използването на моцарела в тестото е започнало със създаването на популярното италианско-американско ястие, познато като възли с чесън, вид солен хляб.

За негов точен произход се смятат Съединените щати, по-конкретно столичния район на Ню Йорк, където има голяма италианско-американска общност.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето баница без брашно и кори.

 

Ако сте в режим сваляне при кето, но все пак ви се хапва баница, вместо кето баница с кори, може да опитате предложението ни за Кето баница без кори и брашно.

Една от хубавите страни на баницата е, че може да я комбинираме с много неща – кисело мляко, боза, сосове, нещо сладко, месо и каквото още се сетим.

Може да видите статиите ни за домашна кето майонеза и рецепта за лютеница без захар , както и предложението ни за освежаващи лимонови десерти, с които да завършим менюто си – Кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Иванка костадинова 27.08.2023 at 11:05 - Отговор

    Страхотни рецепти!
    Благодаря!

  2. Иванка Костадинова 27.08.2023 at 11:03 - Отговор

    Невероятно рецепти!
    Много благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 15:02 | Публикувана: 23 август 2023 в 12:23 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф