Кето баница с кори
Кето баница с кори е една чудесна алтернатива, която да приготвим, когато сме на кето диета, но ни грабне носталгията за така обичаната домашна баница.
Но как ще направим кето баница с кори, без да използваме високовъглехидратни продукти, необходими за тестото или кори, закупени от магазина? За да отговорим на този въпрос, директно преминаваме към нужните ни продукти и стъпките за приготвяне на вкусната кето баница с кори.
Рецепта за кето баница с кори
Все по-често говорим за уникалните топящи свойства на моцарелата и как заради тях е впечатлила и грабнала сърцата на пицари по цял свят. Именно затова моцарелата е една от звездите в рецептата ни за кето баница с кори.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 10 | 2,7 г нетни въглехидрати, 257 калории |
Необходими продукти:
- 150 г бадемово брашно
- 400 г моцарела
- 15 г хуск
- 1 с. л. краве масло Гхи
За плънката:
- 4 яйца (М)
- 150 г кисело мляко
- 200 г обикновено бяло сирене
- 1 ч. л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
- Първо започваме с алтернативата ни на тесто. Смесваме половината от моцарелата, бадемовото брашно и ги поставяме в съд на водна баня, докато моцарелата не се разтопи.
- През това време подготвяме плънката. Разбиваме яйцата в една купа (с вилица или миксер), а в друга – киселото мляко и содата. Когато млякото започне да шупва, натрошаваме сиренето при него, добавяме яйцата и разбъркваме с вилица.
- Към разтопената моцарела и брашното добавяме половината хуск и месим, докато не се получи меко и еластично тесто.
- Повтаряме същите стъпки (1 и 3) с останалата част от съставките за направата на тесто.
- Разточваме готовото, до получаване на кръгла и тънка кора.
- Намазваме половината от плънката върху нея, навиваме я на руло и я оставяме в тавичката, в която ще печем нашата кето баница с кори.
- Пускаме фурната ни да загрее.
- Повтаряме стъпка 6 и с втората кора, след което я увиваме около първата, във формата на охлювче.
- Печем на 180 градуса във вече предварително загрятата фурна за около 25 минути, до получаването на апетитен загар.
- За финал намазваме нашата кето баница с кори с маслото, оставяме малко да изстине, нарязваме я и хапваме.
Ако нашето предложение за кето баница с кори ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, в нашата кулинарна книга от две части „Кето фантазии“, както и в YouTube канала ни.
Баница по празниците
Въпреки че вече баницата си се похапва ежедневно, тя продължава да бъде важна част от трапезата на някои от най-големите ни празници.
- Великден – на този цветен празник, освен боядисването на яйца, я има и традицията за приготвянето на сладка баница или най-вече такава с коприва.
- Коледа – на този обичан празник, обичайно се приготвя баница с яйца и сирене или тиквеник, като повечето хора слагат коледни късмети в тях, които след това теглят.
- Нова година – това, може би, е една от най-чаканите баници за годината, тъй като в нея се скриват новогодишни късмети с пожелания за любов, пари, здраве, щастие, работа и други.
Легендата разказва, че късметът, намиращ се в парчето, което сме си взели, ще бъде нашият късмет през цялата идна година.
Баницата се свързва често със специални поводи и традиции в България, като сватби, религиозни празници и семейни събирания. Тя се е превърнала в символ на просперитет, празник и единство в българската култура.
Варианти на българската баница може да намерим и в други балкански страни, под различни имена и свои собствени вкусове, типични за региона.
Тесто с моцарела
Вече все по-често моцарелата започва да се използва като допълнителна съставка в тестото. И това не е никаква изненада, защото му придава приятна, еластична текстура и кашкавален вкус и затова е основна съставка в рецептата ни за кето баница с кори.
Произходът на тестото на основата на моцарела може да бъде проследен до царството на нисковъглехидратните и кетогенните (кето) диети.
Концепцията за използване на сирене моцарела като основна съставка в тестото се появява като начин за създаване на безглутенова алтернатива с ниско съдържание на въглехидрати на традиционното тесто, което е на основата на пшеница.
Тестото въз основа на моцарела станало популярно от блог, в които била публикувана рецепта за нисковъглехидратна пица, включваща яйца, различни сирена и бадемово брашно.
Тъй като този начин на приготвяне на тестото бързо се разпространил, то се превърнало в универсална рецепта, която започнала да се използва за направата на различни ястия, например кето кори за баница, кето хлебни пръчици, гевреци, канелени рулца и други.
Има и друга теория, в която се твърди, че използването на моцарела в тестото е започнало със създаването на популярното италианско-американско ястие, познато като възли с чесън, вид солен хляб.
За негов точен произход се смятат Съединените щати, по-конкретно столичния район на Ню Йорк, където има голяма италианско-американска общност.
Още от здравословната ни кухня
Ако сте в режим сваляне при кето, но все пак ви се хапва баница, вместо кето баница с кори, може да опитате предложението ни за Кето баница без кори и брашно.
Една от хубавите страни на баницата е, че може да я комбинираме с много неща – кисело мляко, боза, сосове, нещо сладко, месо и каквото още се сетим.
Може да видите статиите ни за домашна кето майонеза и рецепта за лютеница без захар , както и предложението ни за освежаващи лимонови десерти, с които да завършим менюто си – Кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Печен камембер с домашно сладко - изискано френско предястие, с което да си спретнем една хубава вечеря.
https://youtube.com/shorts/s1iOLakn1jk?feature=share Ако кето баница ви звучи фантастично, днес ще потвърдим това твърдение
Днес приготвяме две вкусни рецепти за кето пица с блат от моцарела, които по
2 Коментара
Страхотни рецепти!
Благодаря!
Невероятно рецепти!
Много благодаря!