Една бърза рецепта за кето боровинкови кифлички, с които да изпиете късното следобедно бронирано кафе.
За да спестим време от класическата рецепта, която е с отделен пълнеж и завиване на кифличките индивидуално, тук смесваме всички продукти. Оформяме тесто и го нарязваме в желаните форми за нашите кифлички.
Ето и как да си ги приготвите.
Кето рецепта за кифлички с боровинки
Ние използвахме боровинки, но можете да добавите бери плодове по желание – къпини, малини, ягоди.
Една кифличка (при 10 порции) съдържа около 6 г въглехидрати.
Необходими продукти:
- 300 г бадемово брашно
- 80 г кокосово брашно
- 3 с. л. разтопено кокосово масло
- 3 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
- 80 мл кокосов крем
- 2 яйца
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- Настъргана кора от 1 лимон
- 60 г боровинки (замразени или пресни)
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Смесете сухите съставки в купа – бадемовото брашно, кокосовото, стевиолата, бакпулвера.
- В отделна купа смесете разтопеното кокосово масло, кокосовия крем, настърганата лимонова кора, ваниловия екстракт, едното яйце и само жълтъка от второто яйце (запазете белтъка). Изсипете при сухите съставки и разбийте с миксер до получаването на тесто.
- Изсипете боровинките при тестото и с ръце омесете добре, така че да се разпределят равномерно плодовете в сместа.
- Върху равна повърхност поръсете малко бадемово брашно и преместете тестото. Оформете го внимателно на топка. Ако е много лепкаво, добавете още бадемово брашно. Ако е много гъсто, добавете още малко сметана.
- Между 2 листа хартия за печене разточете тестото в кръгла форма. Използвайки остър нож и го разрежете на 8-10 триъгълника.
- Наредете ги върху хартия за печене и намажете повърхността на всеки с разбития белтък, можете да поръсите с малко стевиола.
- Печете 20-25 минути или докато кифличките придобият златист цвят.
Кифличките могат да се съхраняват до една седмица в хладилника, поставени в покрит съд или кутия.
Към рецептата можете да добавите:
- какао на прах, за да направите кифличките шоколадови
- натрошен на дребно натурален шоколад със стевия.
Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение “Меню” в месинджър от нашата фейсбук страница.
С какво са полезни боровинките?
Често назовавани като суперхрана, боровинките са широкоразпространени, нискокалорични и полезни за тялото.
В 100 г пресни боровинки се съдържат:
- 57 калории
- 40 г фибри
- 6 мг витамин В4 (холин)
- 7 мг витамин С
- 19.3 мкг витамин К1
- 6 мг магнезий
- 0.16 мг цинк
- 12 мг фосфор
- 6 мг калций
- 0 г холестерол
Основните антиоксидантни съединения в боровинките принадлежат към семейство полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди.
Счита се, че една конкретна група флавоноиди – антоцианините, са отговорни за голяма част от полезните ефекти на боровинките върху здравето.
Антиоксидантите в боровинките влияят положително на клетъчната сигнализация и подобряват паметта и мозъчната функция като цяло.
Макар в 100 г боровинки да се съдържат 14,5 г въглехидрати, от които 9,96 – захари, плодчетата не влияят негативно на кръвната захар. Това отново се дължи на антоцианините, които имат благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.
Тези антидиабетни ефекти се проявяват както с пресни боровинки или изстискан сок, така и с екстракт от боровинки.
За здравето на костите
Боровинките съдържат желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К. Всеки от тях е костен компонент. Адекватният прием на тези минерали и витамини допринася за изграждането и поддържането на костната структура здрава.
Боровинките и диетите
Консумирането на боровинки предотвратява констипацията и поддържа редовността и здравето на храносмилателния тракт, благодарение на съдържанието на фибри в плодовете.
Диетичните фибри са признат фактор при сваляне и управление на теглото. Те функционират като “пълнител” в храносмилателната система, по тази причина храните с високо съдържание на фибри увеличават чувството за ситост и намаляват апетита. А това може да намали общия прием на калории или глада за въглехидрати при кето режима.
Още от здравословната ни кухня

Ако обичате повече малини, вижте нашето предложение за малинова кето панакота.
Ако тази рецепта за кето боровинкови кифлички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Здравейте! Колко и каква е сметаната, не е упомената в продуктите?
Здравейте,
Използвахме кокосов крем – 80 мл, коригирахме това и в стъпките по приготвянето, благодарим за обратната връзка.
Ако използвате сметана, вероятно същото количество готварска сметана ще Ви свърши работа.