Една бърза рецепта за кето боровинкови кифлички, с които да изпиете късното следобедно бронирано кафе.

За да спестим време от класическата рецепта, която е с отделен пълнеж и завиване на кифличките индивидуално, тук смесваме всички продукти. Оформяме тесто и го нарязваме в желаните форми за нашите кифлички.

Ето и как да си ги приготвите.

 

Кето рецепта за кифлички с боровинки

Ние използвахме боровинки, но можете да добавите бери плодове по желание – къпини, малини, ягоди.

Една кифличка (при 10 порции) съдържа около 6 г въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 300 г бадемово брашно
  • 80 г кокосово брашно
  • 3 с. л. разтопено кокосово масло
  • 3 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
  • 80 мл кокосов крем
  • 2 яйца
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 60 г боровинки (замразени или пресни)

 

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Смесете сухите съставки в купа – бадемовото брашно, кокосовото, стевиолата, бакпулвера.
  3. В отделна купа смесете разтопеното кокосово масло, кокосовия крем, настърганата лимонова кора, ваниловия екстракт, едното яйце и само жълтъка от второто яйце (запазете белтъка). Изсипете при сухите съставки и разбийте с миксер до получаването на тесто.
  4. Изсипете боровинките при тестото и с ръце омесете добре, така че да се разпределят равномерно плодовете в сместа.
  5. Върху равна повърхност поръсете малко бадемово брашно и преместете тестото. Оформете го внимателно на топка. Ако е много лепкаво, добавете още бадемово брашно. Ако е много гъсто, добавете още малко сметана.
  6. Между 2 листа хартия за печене разточете тестото в кръгла форма. Използвайки остър нож и го разрежете на 8-10 триъгълника.
  7. Наредете ги върху хартия за печене и намажете повърхността на всеки с разбития белтък, можете да поръсите с малко стевиола.
  8. Печете 20-25 минути или докато кифличките придобият златист цвят.

Кифличките могат да се съхраняват до една седмица в хладилника, поставени в покрит съд или кутия.

Към рецептата можете да добавите:

  • какао на прах, за да направите кифличките шоколадови
  • натрошен на дребно натурален шоколад със стевия.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

С какво са полезни боровинките?

Често назовавани като суперхрана, боровинките са широкоразпространени, нискокалорични и полезни за тялото.

В 100 г пресни боровинки се съдържат:

  • 57 калории
  • 40 г фибри
  • 6 мг витамин В4 (холин)
  • 7 мг витамин С
  • 19.3 мкг витамин К1
  • 6 мг магнезий
  • 0.16 мг цинк
  • 12 мг фосфор
  • 6 мг калций
  • 0 г холестерол

Основните антиоксидантни съединения в боровинките принадлежат към семейство полифенолни антиоксиданти, наречени флавоноиди.

Счита се, че една конкретна група флавоноиди – антоцианините, са отговорни за голяма част от полезните ефекти на боровинките върху здравето.

Антиоксидантите в боровинките влияят положително на клетъчната сигнализация и подобряват паметта и мозъчната функция като цяло.

Макар в 100 г боровинки да се съдържат 14,5 г въглехидрати, от които 9,96 – захари, плодчетата не влияят негативно на кръвната захар. Това отново се дължи на антоцианините, които имат благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата.

Тези антидиабетни ефекти се проявяват както с пресни боровинки или изстискан сок, така и с екстракт от боровинки.

 

За здравето на костите

Боровинките съдържат желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк и витамин К. Всеки от тях е костен компонент. Адекватният прием на тези минерали и витамини допринася за изграждането и поддържането на костната структура здрава.

 

Боровинките и диетите

Консумирането на боровинки предотвратява констипацията и поддържа редовността и здравето на храносмилателния тракт, благодарение на съдържанието на фибри в плодовете.

Диетичните фибри са признат фактор при сваляне и управление на теглото. Те функционират като „пълнител“ в храносмилателната система, по тази причина храните с високо съдържание на фибри увеличават чувството за ситост и намаляват апетита. А това може да намали общия прием на калории или глада за въглехидрати при кето режима.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето панакота с малини, готова за поднасяне. Кето кифлички.

Ако обичате повече малини, вижте нашето предложение за малинова кето панакота.

 

Ако тази рецепта за кето боровинкови кифлички ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит!