Шишчета с миди и лимонов дресинг

Обновена: 10.07.2025|
3 мин. четене
шишчета с миди

Морските дарове са уникален деликатес, за който мнозина от нас с нетърпение чакат лятото. С аромат на море и слънце, тези миди са свежо и леко ястие или подходящо предястие за една пищна морска трапеза.

 

Рецепта за шишчета с миди и лимонов дресинг

В тази рецепта най-трудната част е нанизването на малките крехки миди на шишовете – но и това далеч не е непосилно, затова смятаме тази рецепта за една от лесните.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 4 238 калории
9 г нетни въглехидрати
24 г белтъчини
11 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 800 г миди, без черупка
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • прясно изцеден сок от 2 лимона
  • сол на вкус
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1/2 връзка пресен магданоз

 

За изпълнението на рецептата ще ни трябват и шишчета – около 20-30 броя в зависимост от това колко миди ще може да поберете на всеки от тях.

Начин на приготвяне:

  1. Изчистете мидите, ако не са почистени, и ги измийте.
  2. Ако са твърди, може да ги приготвите за няколко минути на пара.
  3. Нанижете внимателно мидите на шишчетата.
  4. Смесете зехтина с 1-2 с. л. от лимоновия сок.
  5. С четка намажете мидите със сместа от зехтин и лимон. Посолете ги с черния пипер.
  6. Може да ги запечете на барбекю и дори еър фрайър. Само няколко минути са достатъчни, за да станат готови.
  7. През това време смесете лимоновия сок, солта и към тях добавете ситно нарязан магданоз.
  8. Поднесете готовите шишчета с миди с малка купичка със свежия дресинг, в който може да топите шишчетата преди всяка хапка.

 

Съвет: Един полезен трик за дървените шишчета е да ги накиснете във вода 30-40 минути, преди да нанижете на тях мидите. Така няма да се разцепват и няма да се притесняват от дървени трески в хапването.

Опитайте още кето рецепти – морски и други – в нашите кулинарни книги „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Хранителни стойности

 

шишчета с миди

 

Мидите са деликатес, който е полезен за нас. По-голямата част от морските дарове съдържат в себе си ценни микроелементи, които помагат на нашия организъм да бъде здрав и пълноценен. Мидите също спадат към списъка на полезните дарове от морето.

В 1 порция шишчета с миди и лимонов дресинг се съдържат:

  • >500% витамин Б12
  • 352% манган
  • 160% селен
  • 95% омега-3 мастни киселини
  • 57% фосфор
  • 44% желязо
  • 40% витамин Б2
  • 40% цинк

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Тази рецепта за шишчета с миди освен вкусна и полезна е и нискокалорична. Можем да хапваме шишчета с миди и лимонов дресинг дори ако сме на диета или търсим начин да отслабнем.

 

Други рецепти с миди

Мидите са подходящи за кето режима, тъй като съдържат изключително малко количество въглехидрати. На всичко отгоре са и много вкусни, което ги прави фаворит на много хора. Морската храна може да се приготви както сложно и завъртяно, така и лесно – какъвто е и случаят с нашите шишчета с миди и лимонов дресинг.

Може да разгледате още вдъхновения с този любим морски дар в нашия кулинарен блог, където ще откриете рецепти като:

 

Ние ви съветваме да ги приготвите по няколко различни начина, когато имате време и желание. Така ще може да прецените кой начин ви харесва най-много и мидите бързо ще заемат челно място в седмичното меню.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

риба по марокански

 

Може да приготвите цяло морско меню, като поднесете свежите шишчета с миди и лимонов дресинг като интересно предястие. За основно ястие ви предлагаме да опитате:

 

Въпреки че с риба не приготвяме десерти, има някои летни предложения, които може да са чудесен завършек на тази тематична трапеза, като например:

 

За още страхотни рецепти ви каним да се присъедините към нашата нисковъглехидратна кухня във Фейсбук. В нея ще срещнете хиляди кето съмишленици, които споделят своите рецепти и кулинарни вдъхновения. Ако пък се затруднявате с построяването на вкусно нисковъглехидратно меню, елате в нашия Вайбър канал, където ще получавате седмично меню напълно безплатно, за да бъде вашия кето режим лесен и удобен.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар