Риба по марокански със сос чермула

Рецепта за риба по марокански със сос чермула
Сосът чермула е традиционна мароканска марината, която се използва най-често за овкусяване на риба.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 357 калории 5 г нетни въглехидрати 54 г белтъчини 13 г мазнини |
Необходими продукти
За соса:
- 1/2 връзка пресен кориандър
- 1 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. кимион на прах
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 1 с. л. подправка хариса (по желание, тъй като е люта)
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. куркума на прах
- сокът на половин лимон
- сол на вкус
За ястието:
- 800 г филе от бяла риба
- 1/2 връзка пресен кориандър
- 2 броя тиквички (≈300 г)
- 2 броя червени чушки (≈250 г)
- 1 брой домат (≈150 г)
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
- За приготвяне на чермула соса смесете всички съставки в удобна купа и бъркайте до пълно смесване. Може да променяте маринатата за риба по марокански спрямо личните си предпочитания за люто и кисело.
- В подходящ глинен съд или тава изсипете 1 с. л. зехтин.
- Нарежете всяко филе на няколко парчета и ги наредете в тавата.
- Върху тях наредете тиквичките, нарязани на шайби, и червените чушки на едри парчета.
- Добавете и домата, нарязан на ситно.
- Смесете добре зеленчуците.
- Залейте рибата и зеленчуковата смес с чермула соса.
- Покрийте тавата или съда с алуминиево фолио.
- Печете 30 минути на 180 градуса.
- Поднесете готовата риба по марокански, поръсена с пресен кориандър и с подходящ кето хляб за хапване на вкусния сос.
За нисковъглехидратен хляб може да приготвите кето хляб ForLife или разновидност на кето хляб с тиквички.
Малко за мароканската кухня
Мароканските кулинарни традиции са смес от културите, които преминават през този район на Северна Африка. Тя представлява апетитна комбинация от арабски, андалуски, европейски и средиземноморски храни. Доближава се повече до кухнята на Близкия Изток отколкото до другите африкански кулинарни традиции.
В Мароко често се хапва агнешко и пилешко месо, както и риба и морски дарове. Кус кус и хляб са основните източници на въглехидрати в мароканската кухня.
Тажинът е традиционно ястие в Мароко, което носи името на глинения съд, в който се приготвя. Съдът има специфична форма, което го отличава от други подобни съдове като нашенския гювеч например.
Популярните десерти включват пържени тестени изделия, често се хапват също фурми, сушени плодове и сладки ядкови храни. В Мароко се открива изобилие от дървета с портокали и мандарини и сок от тези плодове може да се намери навсякъде.
Хранителни стойности
Всички знаем, че рибата е изключително полезна. Това ястие с бяла риба също ще донесе ползи за тялото, тъй като съдържа изобилие от ценни вещества.
В 1 порция риба по марокански със сос чермула се откриват:
- 200% селен
- 155% витамин Б12
- 123% витамин Ц
- 77% витамин Б3
- 66% фосфор
- 58% омега-3 мастни киселини
- 50% витамин Д
*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.
Други полезни вещества, които се съдържат в 1 порция, са витамините от група Б, витамин А, Е, К, както и магнезий, манган, калий и мед.
Още от нашата здравословна кухня
Кето диетата включва риба и морски дарове, които си заслужава да хапваме по-често поради изключителните им ползи за здравето. Освен риба по марокански може да приготвите и други кето предложения за морски хапвания като:
Интересни ястия от целия свят може да са подходящо допълнение към нисковъглехидратния режим на хранене. Пригответе ароматната риба по марокански със сос чермула и не забравяйте да споделите вкусните резултати с нас в споделената кухня във Фейсбук. Присъединете се към нея за още идеи и вдъхновение от хиляди кето съмишленици.
Ако пък нямате време за разнообразни рецепти в заетото ежедневие, ние имаме решение. В нашия Вайбър канал подготвяме безплатно ежеседмично меню в комбинация със списък за пазаруване, за да улесним живота без компромис с вкуса и качеството на храната.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и
Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително полезна за организма, тъй