Котлет от сьомга със зеленчуци

Обновена: 13.03.2025|
котлет от сьомга

Котлет от сьомга е една от най-вкусните храни с риба, които може да си приготвим. Той запазва сочността си и дори на външен вид изглежда луксозно и апетитно. С няколко кулинарни тънкости за приготвянето му лесно може да стане част от любимите ви ястия.

 

Рецепта за котлет от сьомга

Котлет от сьомга може да приготвим на грил, грил тиган или обикновен тиган. Независимо какъв уред използваме за целта резултатът винаги е страхотен.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 1 508 калории
4 г нетни въглехидрати
64 г белтъчини
25 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 брой котлет от сьомга (около 400 г)
  • сок от 1 лимон
  • 1 ч. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. 30 минути, преди да започнете приготвянето, мариновайте рибата. Натъркайте я с черен пипер и сол и я залейте с лимоновия сок. Ако нямате 30 минути, дори и по-малко време ще допринесе за характерния вкус.
  2. В подходящ тиган загрейте маслото.
  3. Сложете котлета от сьомга да се готви за 3-4 минути от едната страна.
  4. След това обърнете от другата страна също за 4-5 минути. Залейте готовата страна на котлета с 1 с. л. от маринатата, в която е стояла сьомгата преди приготвянето.
  5. Проверете дали котлетът се е сготвил напълно. Поради различната дебелина на котлетите някои може да изискват повече време, докато по-тънките парчета може да станат готови за 2-3 минути.
  6. Сервирайте готовия котлет от сьомга топъл с подходяща гарнитура.

 

Съвет: В горещото масло може да сложите стрък розмарин или няколко скилидки обелен чесън, преди да сложите парчето риба. По този начин ще ароматизирате допълнително маслото и самия котлет от сьомга, като го направите още по-изкусителен.

 

Гарнитура за котлет от сьомга

 

котлет от сьомга

 

Сьомгата си отива с различни зеленчуци, с които може да я сервирате. Обикновено предпочита по-свежи съставки като маруля, рукола, краставица, лимони. Печените чушки и маринованите аспержи пък са интересен и също вкусен начин да сервираме нашия лимонов котлет от сьомга.

Тази риба често се сервива с песто или ядки. Може да опитате да я поръсите със счукани ядки като бадеми, кашу и кедрови ядки.

Ако приготвяте котлета на грил или грил тиган, не пропускайте да добавите и няколко половинки брюкселско зеле към маслото. То ще се запече по най-добрия начин и ще се превърне в страхотна гарнитура за готовата сьомга. Поръсете с щипка пармезан и смело сервирайте.

За по-засищащ вариант може да сервирате котлет от сьомга с кето колслоу и хрупкав нисковъглехидратен хляб. Комбинацията с ароматно краве масло Гхи с подправки ще направи ястието още по-неустоимо.

 

Хранителни стойности

Сьомгата е една от най-полезните храни, които може да хапваме. Тя е изключително богата на ценни хранителни вещества, някои от които трудно се набавят от другите храни. В 1 порция котлет от сьомга, сготвен по тази рецепта, се съдържат:

  • >600% омега-3 мастни киселини
  • >300% витамин Б12
  • 213% селен
  • 185% витамин Б6
  • 180% витамин Б3
  • 145% витамин Д
  • 100% витамин Б5
  • 100% мед
  • 100% фосфор

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Големите количества от тези ценни елементи в сьомгата позволяват по-рядко хапване на тази вкусна риба, за да си набавяме редовно необходимите ни хранителни вещества.

Други полезни витамини и минерали, които се откриват в умерени количества, са калий, магнезий, витамин Е, витамин Б1.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Филе от кефал.

 

Рибата и морските дарове са много подходящи за хора, които следват кето режима. Те сами по себе си нямат въглехидрати и зареждат тялото с голямо количество полезни хранителни вещества. Може да опитате и други морски предложения в нашия кето кулинарен блог:

 

Разгледайте още рецепти в  споделената ни кухня във Фейсбук. В нея ще откриете и хиляди съмишленици, които споделят своите идеи и вдъхновения за приготвяне на вкусни нисковъглехидратни ястия.

В нашия Вайбър канал публикуваме безплатно седмично меню, съчетано с кето режима. Ще получите и списък за пазаруване, с който да си набавите всички необходими продукти.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 27.02.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар