Свежа млечна разядка с тученица

Обновена: 27.09.2024|
разядка с тученица

Разядка с тученица се приготвя бързо и е разхлаждаща свежа гарнитура за всяко ястие. Отива си с леки меса като пиле или пуйка, както и с различни зеленчуци.

 

Рецепта за млечна разядка с тученица

Няколко прости съставки създават чудесна млечна разядка, която да хапвате с удоволствие и без гузна съвест.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 4 103 калории
6 г нетни въглехидрати
5 г белтъчини
7 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 250 г нарязана тученица
  • 400 г кисело мляко
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сок от половин лимон
  • 5 стръка копър
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре тученицата, изрежете частите, които не са годни за хапване и я оставете на кухненска хартия, за да изсъхне.
  2. В горещ тиган с малко вода поставете тученицата, докато значително намали обема си.
  3. Изстискайте водата от нея и я осолете.
  4. След като премахнете водата от тученицата, в нагорещен тиган я запържете с краве маслото Гхи.
  5. Добавете чесъна към тигана.
  6. Разбъркайте добре и свалете от котлона.
  7. В подходяща купа или кутия изсипете киселото мляко и към него добавете тученицата.
  8. Подправете с лимоновия сок, копър и сол по ваш вкус.
  9. Поднесете млечната разядка с тученица охладена и прясна.

 

Съвет: Подобно на класическия таратор млечната разядка с тученица става още по-вкусна с прибавянето на натрошени орехи. Други ядки като сурово кашу например също могат да допринесат за вкуса на свежата разядка.

Имайте предвид, че след като престои известно време тученицата може да оцвети вашата разядка с тученица в розов или лилав цвят. Това е нормално и не е признак на разваляне. Поради тази причина обаче се препоръчва да се хапва свежа.

Препоъчваме да я опитате и с парче кето хляб.

 

Хранителни стойности

 

разядка с тученица

 

Тученицата е полезно ядливо растение, което може да набави някои ценни вещества на организма ни. В 1 порция разядка с тученица откриваме:

  • 265% витамин К
  • 22% витамин А
  • 20% витамин Б2
  • 20% калий
  • 20% фосфор
  • 20% магнезий
  • 20% витамин Ц
  • 10% омега-3 мастни киселини

*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.

Други полезни вещества, които можем да си набавим, хапвайки разядка с тученица, са калций, манган, витамин Б12, витамин Б5, желязо, мед, цинк.

 

Какво представлява тученицата?

Тученицата е разпространена по цял свят, но се открива и в нашите географски ширини. Нейните листа са богати на вода и могат да хидратират добре тялото в топлите дни. Някои народи са използвали растението в рамките на своите традиционни лечебни практики.

В кулинарията най-често тученица се използва за направа на свежи салати и гарнитури. В нашата рецепта ние разнообразяваме тази практика и подлагаме сочните листа и стъбла на термична обработка. В много кухни по света участва в състава на яхнии, супи и сосове.

От тученица може да се направи вкусно песто.

Растението е полезно и набавя ценни вещества на тялото. Трябва да внимаваме обаче, ако имаме история с бъбречнокаменна болест, тъй като естествените оксалати в растението могат да стимулират образуването на камъни и песъчинки в пикочните пътища. Това е причина да пием повече вода, когато мислим да хапваме ястие с тученица.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Супа със спанак и сирене.

 

Със зеленолистни зеленчуци могат да се приготвят разнообразие от свежи ястия, които са и на достъпни цени. В рамките на кето режима ние ви предлагаме:

 

А в нашата споделена кухня във Фейсбук може да откриете голяма аудитория от съмишленици, с които да споделяте своите нисковъглехидратни идеи и ястия. С нетърпение ще очакваме вашите кето рецепти.

Освен с полезните рецепти в нашия блог ще ви помогнем да спазвате кето режима, като го направим още по-лесен и достъпен. Присъединете се към нашата специална Вайбър група. В нея публикуваме ежеседмични кето менюта, с които да запълните цялата си седмица. Заедно с него ще получите и удобен списък за пазаруване, който да следвате в супермаркета и да си набавите всичко необходимо.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар