Тученица – билката, богата на омега-3

Обновена: 08.03.2024|
Тученица.

Тученицата е широко разпространена билка навсякъде по света. В различните краища на България е позната още като лъстига, грашица и брюченка. Въпреки че някои хора я смятат за досаден плевел, тученицата се отглежда повече от 4000 години като хранително и лечебно растение и все още се култивира на много места и до днес.

Това е така, защото тя е богата на полезни вещества, особено на омега-3 – месестите, сочни листа на тученицата имат повече от тези мастни киселини, отколкото рибеното масло.

Билката съдържа още значителни количества витамини А и С, както и калций, желязо, магнезий и калий, различни антиоксиданти и оксалати. Как можете да използвате всички тези хранителни вещества на тученицата и за какво – ще ви разкажем в следващите редове.

 

Какво представлява растението?

Тученицата е бързорастящо, едногодишно, тревисто растение с месести листа и стъбла. Множеството гладки, червеникави стъбла произлизат от един единствен корен и образуват рогозка, покриваща до 90 см в диаметър. В зависимост от наличното количество влага растението може да бъде доста нискорастящо или по-високо – да достигне до 40 см височина.

Отделните листа са доста месести и съдържат много вода. Те са зелени, плоски, с овална форма и червеникав ръб – именно там са и омега-3 мастните киселини, както вече споменахме. Листата рядко имат дръжки и са прикрепени директно към стъблата. От наличието на влага зависи и дали растенията ще цъфтят.

Цветовете са жълти, с 4-5 пет назъбени венчелистчета и множество жълти тичинки в центъра. Обикновено се отварят само в горещи слънчеви дни – от полунощ до ранния следобед.

Билката расте на изцяло слънчеви пространства, в почти всякаква почва – от кал с високо съдържание на органична материя до суха глина.

Издържа на суша, но не и на студ, ето защо се среща предимно в топлите месеци.

 

Тученица – няколко исторически факта

В древни времена, тученицата се е използвала за защита от зли духове.

Медицинската употреба на билката датира от поне 2000 години, но тя се използва като хранително средство много преди този период.

Традиционните лекарствени приложения са обширни. Древните римляни използвали тученица за лечение на дизентерия, главоболие и стомашни болки. Тя се използва от хиляди години и в традиционната китайска медицина, където е известна като „билка за дълъг живот“. Там листата се сушат и се използват при висока температура, диария, екзема и хематохезия.

Французите, италианците и англичаните използват тученицата като хранителен източник – предимно като фураж за домашни птици, с цел намаляване на яйчния холестерол.

 

Вкусови качества на растението

 

Тученица.

 

Стъблата, листата и цветните пъпки на тученицата имат леко тръпчив или кисел, солен вкус. Интензитетът на аромата се влияе от физиологията на растението.

В горещи и сухи условия тученицата преминава към фотосинтеза, но листата улавят въглеродния диоксид през нощта (вместо през деня, както при нормален фотосинтетичен процес), а водата се превръща в ябълчена киселина. Тогава ябълчената киселина, която има кисел аромат, се превръща в глюкоза за съхранение през деня. Така листата, събрани в началото на деня, когато концентрациите на ябълчена киселина са най-високи, ще имат най-добрия вкус.

Ще се изненадате, но тученицата се използва в много кухни по света, особено в салати, супи, яхнии и сосове.

Когато се подложи на термична обработка, тученицата е идеален сгъстител на ястията. Семената също са годни за консумация.

 

Здравословни предимства от консумацията на тученица

Това чудодейно зелено растение е с много ниско съдържание на калории (само 16 kcal/100g) и мазнини. За сметка на това, тученицата е богата на хранителни вещества, които не се изчерпват само с омега-3 мастните киселини, на което се дължат и многобройните й здравословни предимства.

 • Богата е на омега-3 мастни киселини

Пресните листа съдържат изненадващо повече омега-3 мастни киселини (α-линоленова киселина) от всяко друго листно растение или от рибеното масло, както споменахме. 100 г свежи листа от тученица осигуряват около 350 мг α-линоленова киселина.

Омега-3 помагат да се намали количеството на „лошия“ холестерол в организма и насърчават по-здравословен баланс на холестерола в кръвоносната система. Доказано е, че честото консумиране на храни с високо съдържание на омега-3 значително намалява сърдечно-съдовите заболявания и атеросклерозата, като по този начин предотвратява инфарктите и инсултите.

Повече за значението на омега-3 можете да прочетете в статията, посветена на темата.

 • Отличен източник на витамин А

Тученицата осигурява 44% от дневния препоръчителен прием на витамин А – един от най-високите резултати сред зелените листни зеленчуци. Витамин А и бета-каротин, присъстващи в тученицата, са свързани със здравето на очите. Тя може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта, като премахва свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези свързани с възрастта заболявания.

Ето защо включването на тученица във вашата диета е от съществено значение за по-добро зрение.

 • Съдържа два вида беталаинови алкалоидни пигменти

Това са червеникавите β-цианини и жълтите β-сантини. Всеки беталаин е гликозид и се състои от захар и оцветена част. Техният синтез се подпомага от светлината. И двата вида беталаинови пигмента са мощни антиоксиданти и при лабораторни изследвания е установено, че имат антимутагенни свойства. Тези вещества се използват като безвредни хранителни оцветители.

 • Ускорява заздравяването на рани

Тученицата съдържа добро количество желязо, което играе важна роля за ускоряване на процеса на зарастване на рани. Той помага за образуването на RBC – най-важната съставка на хемоглобина, който транспортира кислорода в тялото. Без правилното снабдяване с кислород зарастването на рани не може да се осъществи.

Тученицата съдържа 0,86 мг желязо, което е около 10% от дневната препоръчителна стойност.

 • Помага при диабет тип 2

Семената на тученицата имат благоприятно влияние върху симптомите на диабет тип 2. След редовна консумация се забелязва подобрение в серумния инсулин и триглицеридите, както и в тестовете на чернодробната функция.

Ефикасността на екстракта от тученица при постигане на контрол на глюкозата при възрастни с диабет тип 2 също е висока. Като цяло за пациенти с диабет тип 1 или тип 2 се препоръчва увеличаване на приема на храни, съдържащи алфа-линоленова киселина. По-подробно за състоянието се информирайте в статията, посветена на диабета.

 • Тученица при гастроентерологични проблеми

 

Киселините, които предизвикват болка в хранопровода на млад мъж. Тученица.

 

Тученицата е един от най-добрите варианти, широко използвани за лечение на всичко – от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия. Тези ползи се дължат главно поради наличието на толкова много полезни органични съединения, които се намират в тученицата, като допамин, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.

 

За какво да внимаваме при консумацията на тученица?

 

Тученицата съдържа и големи количества оксалова киселина, естествено срещано вещество в някои зеленчуци, което може да кристализира като оксалатни камъни в пикочните пътища при някои хора.

100 г пресни листа съдържат повече оксалова киселина, отколкото спанака. Ето защо хората с проблеми в пикочните пътища се препоръчват да избягват консумацията на тученица под каквато и да е форма.

Само при предразположеност пък се препоръчва адекватен прием на вода, за да се поддържа нормалното отделяне на урина. При всички положения, ако имате намерение редовно да консумирате тази билка, се консултирайте с лекар.

Категории: Билки|Публикувана: 17.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Надя 19.08.2020 at 9:37 - Отговор

  Благодаря за тая информация!А как е най-добре да се консумира- като билкова отвара или в сурово състояние?

  • For Life 13.10.2020 at 14:32 - Отговор

   Здравейте,

   Най-оптималният вариант е да си направите салата с прясна тученица – можете да я сложите в таратор, да направите разядка с орехи или да експериментирате в други рецепти. Да я запарите и да пиете отвара от нея също е полезно. :)

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:23 | Публикувана: 17 август 2020 в 13:54 | Категория: Билки