Ръж – произход, ползи и употреба
За тази зърнена култура Плиний Стари пише, че е бедна храна, чиято единствена полза е да предотврати пълното гладуване. Той добавя, че зърното се комбинирало със спелта, за да се смекчи горчивия му привкус, но дори в тези случаи се усещало като неприятно за стомаха.Смята се, че късно е стигнало до Европа – вероятно като примес към пшеница, спелта и други зърнени култури.
Как и за какво се използва?
В началото на 21. век добивът на ръж значително намалява. В края на 20. век голямо пространство от по-северните области на Европа било засято с тази зърнена култура. През 2022 г. в Европейския съюз се добиват 7,5 млн. тона. Хлябовете от ръж са значително по-тъмни от пшеничните, имат по-малък обем и специфичен аромат и вкус. Те са рекламирани като по-полезни и пълноценни за тялото. Интересно за това брашно е, че то е част от рецептата за традиционното приготвяне на червената боя, която се използва за боядисване на класическите червени къщи в Швеция, Финландия и Норвегия. Ръжената слама се използва за изработката на покривни рогозки и също в целулозната промишленост. Голяма част от отглежданата ръж в световен мащаб се използва за фураж, въпреки че не е любимата храна на животните. Прекомерната консумация на ръж не се отразява благоприятно на домашните животни и затова тази зърнена култура се използва по-скоро като примес, отколкото като основна храна.Тя може да се използва и като почвопокривно растение, защитаващо почвата от ерозия.
Хранителни стойности
- 349 калории
- 11 г белтъчини
- 75 г въглехидрати (12 г фибри)
- 2 г мазнини
- 134% манган
- 37% мед
- 32% фосфор
- 27% цинк
- 26% селен
- 26% витамин Б1
- 21% витамин Б6
- 20% магнезий
Ползи от консумацията на ръж
Ръжта е по-полезна от пшеницата и предлага редица ползи за здравето. Най-лесно можем да почерпим от тези ползи, като хапваме ръжено брашно и натрошени ръжени зърна под формата на хляб или други изделия.Подобрява функциите на храносмилателната система
Фибрите са полезни не само за стомаха и червата, но и за сърдечно-съдовата система. С редовната консумация на тези вещества се намалява кръвното налягане, ефикасно се регулира кръвната захар и се понижава рискът от инфаркт в бъдеще.При прекомерен прием на фибри може да се получи обратен ефект – да получим запек и газове.
Намалява възпалението
Проучвания показват понижаване на различни телесни маркери за възпаление в организма. Механизмите зад този процес не са много добре разбрани и се нуждае от още изследвания. За момента обаче в научните среди ръжта е доказано по-добра от пшеницата. С намаляването на възпалението се наблюдава понижаване на риска от хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми и някои видове рак.Укрепва цялостно организма
Ръжта и брашното от нея са по-полезни от пшеницата и предлагат много по-голям брой естествени, полезни вещества. Ако все пак хапвате хляб, изберете пълнозърнести продукти от ръжта и зърната, за да си набавите нужните витамини и минерали.Ниските гликемични индекси на ръжените продукти ги правят подходящи за диабетици, тъй като те помагат за постепенното освобождаване на захар в кръвта.
Противопоказания
Тъй като е зърнена култура, в ръжта се съдържа глутен и не е подходяща за хора, страдащи от глутенова непоносимост и цьолиакия.Ръжените хранителни продукти са високовъглехидратни и не са подходящи за хора на нисковъглехидратен или кето режим.
Заключение
Често задавани въпроси
Какво представлява тази зърнена култура?
Ръжта е зърнена култура, която е родственик на ечемика и пшеницата. Тя е част от диетата на човечеството от стотици години, но се използва и за храна на добитък. Тази култура се използва в разнообразие от индустрии и е важен посев за подобряване на състоянието на почвите.
Как и за какво се използва?
Ръжта се използват като нейните зърна се събират и преработват по различни начини. По този начин се произвежда брашно, хлебни изделия, уиски, водка, фураж. Зърното може да се консумира цяло или натрошено. Сламата на растението се използва за изработката на покривни рогозки и се използва също в целулозната промишленост. Голяма част от отглежданата ръж в световен мащаб се използва за фураж.
Има ли ползи за здравето?
Ръжта е по-полезна от пшеницата и предлага редица ползи за здравето. Най-лесно можем да почерпим от тези ползи, като хапваме ръжено брашно и натрошени ръжени зърна под формата на хляб или други изделия. Редовната консумация помага за укрепване на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдоватата система и заедно с това дава устойчива дълготрайна енергия.
Може ли да ни навреди?
Тъй като е зърнена култура, в ръжта се съдържа глутен и не е подходяща за хора, страдащи от глутенова непоносимост и цьолиакия. Ръжените хранителни продукти са високовъглехидратни и не са подходящи за хора на нисковъглехидратен или кето режим.
Източници
- Omar, Nor Adila Mhd, et al. "Long-term whole-grain rye and wheat consumption and their associations with selected biomarkers of inflammation, endothelial function, and cardiovascular disease", NIH, Published online on August 11, 2020
- Jonsson, Karin, et al. "Rye and health - Where do we stand and where do we go?", Trends in Food Science & Technology, Volume 79, 2018, Pages 78-87, ISSN 0924-2244
- Sandberg, Jonna, et al. "Effects of whole grain rye, with and without resistant starch type 2 supplementation, on glucose tolerance, gut hormones, inflammation and appetite regulation in an 11–14.5 hour perspective; a randomized controlled study in healthy subjects", NIH, Published online on April 21, 2021
Свързани публикации
Спелта можем да хапваме често и с това да помогнем на тялото си да се чувства добре.
Безглутенови храни - "спасението" на много хора с автоимунни заболявания и непоносимости към протеина.
Хората, които страдат от цьолиакия, непоносимост към глутен или алергия към глутен, избират хранене без глутен или го