Ръж – произход, ползи и употреба

Обновена: 14.05.2024|
Ръж.

Ръжта е растение от семейство Житни и носи латинското наименование Secale cereale. Класът на растението е висок и заострен и има по-голям обем от пшеницата. Зърната може да са зелени, жълти и кафяви. Използва се предимно за хляб, но можем да открием зърната и сламата и в други продукти.

 

Произхожда от съвременна Турция и Централна Азия, където и в наши дни може да се открият диви растения от този вид. Култивирани зърна са откривани в разкопки от 6-7000 години пр. н. е. През Средновековието се отглежда в големи количества в няколко държави в Централна и Източна Европа.

Смята се, че късно е стигнало до Европа – вероятно като примес към пшеница, спелта и други зърнени култури.

За тази зърнена култура Плиний Стари пише, че е бедна храна, чиято единствена полза е да предотврати пълното гладуване. Той добавя, че зърното се комбинирало със спелта, за да се смекчи горчивия му привкус, но дори в тези случаи се усещало като неприятно за стомаха.

 

Как и за какво се използва?

 

ръж

 

Ръжта се използва, като нейните зърна се събират и преработват по различни начини. Така се произвеждат брашно, хлебни  изделия, уиски, водка, фураж. Може да се консумира цяло или натрошено, но трябва предварително да мине през термична обработка. Освен за хляб ръжта се използва и в други кулинарни продукти – след преработка тази зърнена култура се превръща в трици и мюсли.

Ръжта често се използва за производството на хляб, като този вид хляб е особено популярен. Тя придава специфичен вкус и текстура, което я прави предпочитан избор за много традиционни и селски хлябове в Европа. Хлябовете от ръж са по-плътни и с по-малък обем в сравнение с пшеничните дори ако използваме едни и същи количества от двете брашна.

Ръжта вирее в бедни почви, което я прави подходяща за оползотворяване на неплодородни почви и планински райони. Тази зърнена култура е издръжлива на студ. Растението страда от различни болести и често бива нападано от разнообразие от паразити. Често се засява с цел наторяване, тъй като помага за подобряване на структурата и плодородието на почвата.

Тя може да се използва и като почвопокривно растение, защитаващо почвата от ерозия.

В началото на 21. век добивът на ръж значително намалява. В края на 20. век голямо пространство от по-северните области на Европа било засято с тази зърнена култура. През 2022 г. в Европейския съюз се добиват 7,5 млн. тона.

Хлябовете от ръж са значително по-тъмни от пшеничните, имат по-малък обем и специфичен аромат и вкус. Те са рекламирани като по-полезни и пълноценни за тялото. Интересно за това брашно е, че то е част от рецептата за традиционното приготвяне на червената боя, която се използва за боядисване на класическите червени къщи в Швеция, Финландия и Норвегия.

Ръжената слама се използва за изработката на покривни рогозки и също в целулозната промишленост. Голяма част от отглежданата ръж в световен мащаб се използва за фураж, въпреки че не е любимата храна на животните. Прекомерната консумация на ръж не се отразява благоприятно на домашните животни и затова тази зърнена култура се използва по-скоро като примес, отколкото като основна храна.

Хранителни стойности

 

ръж и ръжен хляб

 

Ръжта обикновено се консумира натрошена и под формата на брашно. Поради тази причина ще разгледаме какво се съдържа в 100 грама брашно от ръж:

 • 349 калории
 • 11 г белтъчини
 • 75 г въглехидрати (12 г фибри)
 • 2 г мазнини

 

В ръжта се съдържат полезни витамини и минерали, които помагат да поддържаме тялото си здраво. Тези хранителни вещества са важни за енергийния метаболизъм, производството на кръвни клетки и общото здраве на костите. В 100 г брашно от ръж откриваме:

 • 134% манган
 • 37% мед
 • 32% фосфор
 • 27% цинк
 • 26% селен
 • 26% витамин Б1
 • 21% витамин Б6
 • 20% магнезий

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Ползи от консумацията на ръж

Ръжта е по-полезна от пшеницата и предлага редица ползи за здравето. Най-лесно можем да почерпим от тези ползи, като хапваме ръжено брашно и натрошени ръжени зърна под формата на хляб или други изделия.

Подобрява функциите на храносмилателната система

 

ръж, женско тяло, ръце пред корема

 

Ръжта е особено богата на фибри – ценни съединения, които са важни за здравето на стомашно-чревния тракт. Фибрите помагат да се облекчи хроничният запек, намалява газовете и понижава риска от язва, рак на стомаха и дебелото черво. С помощта на фибрите се чувстваме сити за по-дълго време и имаме устойчива дълготрайна енергия, което е полезно при контролиране на теглото.

При прекомерен прием на фибри може да се получи обратен ефект – да получим запек и газове.

Фибрите са полезни не само за стомаха и червата, но и за сърдечно-съдовата система. С редовната консумация на тези вещества се намалява кръвното налягане, ефикасно се регулира кръвната захар и се понижава рискът от инфаркт в бъдеще.

Намалява възпалението

Проучвания показват понижаване на различни телесни маркери за възпаление в организма. Механизмите зад този процес не са много добре разбрани и се нуждае от още изследвания. За момента обаче в научните среди ръжта е доказано по-добра от пшеницата. С намаляването на възпалението се наблюдава понижаване на риска от хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови проблеми и някои видове рак.

Укрепва цялостно организма

Ръжта и брашното от нея са по-полезни от пшеницата и предлагат много по-голям брой естествени, полезни вещества. Ако все пак хапвате хляб, изберете пълнозърнести продукти от ръжта и зърната, за да си набавите нужните витамини и минерали.

Ниските гликемични индекси на ръжените продукти ги правят подходящи за диабетици, тъй като те помагат за постепенното освобождаване на захар в кръвта.

Противопоказания

Тъй като е зърнена култура, в ръжта се съдържа глутен и не е подходяща за хора, страдащи от глутенова непоносимост и цьолиакия.

Ръжените хранителни продукти са високовъглехидратни и не са подходящи за хора на нисковъглехидратен или кето режим.

 

Заключение

 

ръж

 

Зърнените култури са особено важна част от диетата на човечеството от хилядолетия насам. Ръжта носи редица ползи за организма, като подобрява общото здравословно състояние и укрепва тялото. Извън хранителната индустрия растението се използва за производство на сламени рогозки и участва в синтеза на целулоза.

Ръжта има интересни приложения за човешкия бит и въпреки че добивът на тази култура драстично намалява през последните десетилетия, заслужава си да обърнем внимание на този важен посев.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява тази зърнена култура?

Ръжта е зърнена култура, която е родственик на ечемика и пшеницата. Тя е част от диетата на човечеството от стотици години, но се използва и за храна на добитък. Тази култура се използва в разнообразие от индустрии и е важен посев за подобряване на състоянието на почвите.

Как и за какво се използва?

Ръжта се използват като нейните зърна се събират и преработват по различни начини. По този начин се произвежда брашно, хлебни изделия, уиски, водка, фураж. Зърното може да се консумира цяло или натрошено. Сламата на растението се използва за изработката на покривни рогозки и се използва също в целулозната промишленост. Голяма част от отглежданата ръж в световен мащаб се използва за фураж.

Има ли ползи за здравето?

Ръжта е по-полезна от пшеницата и предлага редица ползи за здравето. Най-лесно можем да почерпим от тези ползи, като хапваме ръжено брашно и натрошени ръжени зърна под формата на хляб или други изделия. Редовната консумация помага за укрепване на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдоватата система и заедно с това дава устойчива дълготрайна енергия.

Може ли да ни навреди?

Тъй като е зърнена култура, в ръжта се съдържа глутен и не е подходяща за хора, страдащи от глутенова непоносимост и цьолиакия. Ръжените хранителни продукти са високовъглехидратни и не са подходящи за хора на нисковъглехидратен или кето режим.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 14.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 14 май 2024 в 10:08 | Категория: Хранене и видове храни