Ниско либидо – липса на сексуално желание

Обновена: 21.02.2024|
Ниско либидо.

Либидо наричаме индивидуалното ниво на сексуално желание във всеки един от нас. То се контролира и провокира от различни хормони в тялото ни. Ниско либидо може да бъде наблюдавано под влиянието на редица фактори от ежедневието ни.

 

Какво е ниско либидо?

Думата „либидо“ произлиза от латински и означава „желание“, „страст“. То включва както желанието за сексуален контакт, така и за мастурбация. При ниско либидо намалява цялостното сексуално влечение, както и интензивността и честотата на сексуалното желание.

Това може да се наблюдава в рамките на определено време или да е дългосрочно явление. Сексуалните влечения се влияят от различни фактори – биологични, психологически и социални. Половите хормони тесторен и естроген влияят на либидото с помощта на някои невротрансмитери – най-вече допамин и окситоцин.

 

Причини за ниско либидо

Либидото е индивидуално за всеки от нас. Ако изпитаме значителна промяна в нивото на сексуално влечение, което усещаме, може да се замислим за причините.

Психологически фактори

 

ниско либидо

 

Либидото е тясно свързано с нашето психично здраве и обстоятелствата, които му влияят. Една от най-честите причини за ниско либидо са проблемите в личните взаимоотношения. Важни фактори са както отношението ни с партньора, така и с други близки хора около нас.

Проблеми с комуникацията, доверието и интимността силно влияят на сексуалното влечение. Самооценката, самочувствието и увереността ни също може да повдигнат или понижат либидото. Еректилната дисфункция при мъжете влияе на психиката и отношението към секса, което може да доведе до ниско либидо.

Разстройства на психиката като тревожност и депресия променят отношението ни към света и към самите нас, но и могат да променят нивата на някои хормони, от които зависи либидото. Депресията засяга някои важни невротрансмитери, които участват в поддържането на здравословно ниво на сексуално влечение.

Травми, свързани със сексуален тормоз, влияят пагубно на психиката и сексуалните влечения.

Много хора в днешно време имат нездравословно отношение към секса поради зависимост към порнографски материали. Честото прибягване до съдържание за възрастни може да промени връзката с интимните ни партньори, да изгради нереалистични представи за сексуалното поведение и дори да задълбочи някои психически разстройства и проблеми.

Медицинско състояние

Има някои заболявания, които могат да доведат до понижаване на либидото:

 • Рак
 • Хронично бъбречно заболяване
 • Чернодробно заболяване
 • Високо кръвно налягане
 • Ревматоиден артрит
 • Диабет
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Инфекции на пикочната система
 • Вагинални гъбични инфекции
 • Ендометриоза
 • Синдром на поликистозните яйчници

Допълнителният стрес от борбата със заболяванията също допринася за загуба на сексуално желание.

Естествени процеси като перименопаузата и менопаузата също са известни със своето влияние върху либидото. Един от главните ефекти на менопаузата е загубата на сексуално влечение или значителното му понижаване. Вагиналната сухота, която е често срещана по време на менопауза, също предразполага към намаляване на либидото.

 

Промени и дисбаланс на хормоните

Дисфункция, свързана с тестостерона, може да е причина за ниско либидо. При мъжете нивата на тестостерон естествено намаляват с възрастта и често се наблюдава постепенно понижаване на сексуалното влечение. Различни по вид дисфункции на щитовидната жлеза и черния дроб могат да намалят либидото.

Хроничният стрес също влияе на хормоните и може да причини ниско либидо.

Някои жени, преминаващи през перименопауза и менопауза, се подлагат на хормонозаместителна терапия. Тя представлява външен прием на естроген и прогестерон, чрез които се намаляват симптомите на менопаузата включително и ниското либидо.

Бременността, раждането и кърменето са свързани с огромна промяна в нивата на хормоните в тялото ни. Поради това често се наблюдават големи пикове, но и големи спадове на сексуалното ни влечение. Някои операции и здравословни проблеми също променят значително хормоните в тялото ни, което може да повлияе на сексуалното влечение.

След раждане много жени се чувстват непривлекателни, а отглеждането на новородено е свързано с много безсънни нощи, липса на време за себе си, нови притеснения и тревоги, които допринасят за ниското либидо.

 

Стрес

Стресът е един от най-големите убийци на либидото. Ежедневието ни може силно да повлияе на сексуалното влечение – стресът на работното място, у дома и в семейството натоварва цялото тяло и взима много от енергията на съзнанието ни.

Високите нива на кортизол (хормонът на стреса) потискат действието на половите хормони, които са свързани с либидото.

Нездравословен начин на живот

 

ниско либидо

 

Редовният прием на алкохол и наркотични субстанции може да е причина за значително понижаване на сексуалното влечение. Тютюнопушенето, от своя страна, намалява нивата на тестостерон, което често е причина за ниско либидо.

Заседналият начин на живот също не се отразява благоприятно на здравословното либидо. Некачественият сън и хроничното недоспиване се отразява отрицателно на сексуалното влечение. Доказано е, че сънната апнея намалява нивата на тестостерон при мъжете, което води до ниско либидо.

Умереното физическо движение и балансираният начин на хранене значително ще подобрят здравето, но и либидото ни.

Прием на лекарства

Някои видове медикаменти имат доказани странични ефекти, които влияят на нивата на сексуално влечение. Най-често тези ефекти се проявяват при:

 • Антидепресанти
 • Антипсихотични лекарства
 • Медикаменти за химиотерапия
 • Лекарства за регулиране на кръвното налягане
 • Хормонални противозачатъчни
 • Кортикостероиди
 • Анаболни стероиди
 • Опиоидни болкоуспокояващи
 • Някои противогъбични лекарства

Ако някое от тези лекарства твърде много понижава либидото ни, може да се консултираме с лекар за смяна на медикамента.

 

Лекарска помощ при ниско либидо

Ако смятаме, че нивото ни на сексуално влечение не е нормално или е претърпяло забележима промяна, може да се консултираме с лекар. Някои кръвни тестове отчитат баланса на хормоните и невротрансмитерите в тялото, които често са причина за ниско либидо.

Ако проблемът със сексуалното влечение е на психическа основа, препоръчва се да се обърнем към специалист по психично здраве. В днешно време можем да се обърнем към специалисти с различни подходи – сексуален терапевт, терапия за двойки, индивидуална когнитивна терапия и други.

 

Как да си помогнем сами?

 

ниско либидо

 

 

За да можем да подобрим нивото си на сексуално влечение самостоятелно, трябва първо да разберем каква е причината първоизточник и да работим спрямо нея. Тъй като има много фактори за ниско либидо, подходът би могъл да е различен.

При тревожност и депресия

Тези душевни състояния може да са породени от обстоятелствата в живота ни (загуба на близък, неочаквани трудности в ежедневието и т.н.), но е възможно да са плод на хормонални и невротрансмитерни дисфункции.

Ако тези психически проблеми продължават дори когато няма външни провокиращи фактори, препоръчително е да се консултираме със специалист по психично здраве, да прилагаме техники за релаксация и да не се притесняваме да помолим близките си за помощ в този неприятен момент.

При проблеми с личното възприятие

Липсата на увереност и ниското самочувствие вредят на психиката ни и често са пречка за това да бъдем щастливи в живота си, успешни в работата си и доволни от взаимоотношенията си с хората, близо до нас. Тези проблеми могат да доведат до депресия, тревожност, стрес и злоупотреба с наркотици или алкохол, което допълнително ще навреди на нивото на сексуално влечение.

При проблеми с партньора

 

ниско либидо

 

Комуникацията с интимния ни партньор е особено важна за запазването на сексуалното влечение. Ежедневни конфликти и спънки във връзката ни влияят на либидото дори да не са свързани със секса. Обикновено проблемите в леглото се коренят в междуличностни конфликти, чувство за отхвърленост или пренебрежение.

Трябва добре да се замислим за естеството на връзката между нас и партньора ни преди да се фокусираме само върху либидото. За да повишим сексуалното си влечение, може да опитаме да прекарваме повече време с партньора си, да се отдадем заедно на дейности, несвързани със секса, да разговаряме повече и да отделяме време за интересите на човека отсреща.

При стрес

За да се предпазим от вредното влияние на стреса, трябва да практикуваме различни техники за успокоение и релаксация – медитация, дихателни упражнения, посещаване на терапевт, физически дейности. Намаляването на стреса увеличава либидото, но и действа благоприятно на цялостното физическо здраве.

Опитите да повишим либидото си може да са допълнителен източник на стрес в живота ни. Най-важно е да се грижим добре за себе си, да обръщаме внимание на своите нужди и притеснения. Много е вероятно, след като сме се погрижили за собственото си физическо и психическо здраве, сексуалното ни влечение да се подобри от само себе си.

Храни, повишаващи либидото

 

ниско либидо

 

Има някои храни, които по естествен начин увеличават сексуалното желание. Те могат да бъдат добър начин да повишим либидото си, след като сме обърнали внимание на проблема първоизточник.

 • Стриди
 • Бразилски орех
 • Аспержи
 • Черен шоколад
 • Ягоди
 • Смокини
 • Шамфъстък
 • Авокадо
 • Трюфели
 • Корен от мака

 

Заключение

Либидото се контролира от множество фактори, но някои от тях могат да бъдат изолирани и естествено да повишим сексуалното си влечение.

Ниското либидо може да доведе до неувереност, вътрешни притеснения и тревога. То често е причина за недоволство в интимните ни взаимоотношения и може сериозно да нарани самочувствието не само на нас, но и на партньорите ни.

 

Какво е либидо?

Думата ‘либидо’ произлиза от латински и означаважелание’, ‘страст’. То се контролира и провокира от различни хормони в тялото ни. Либидото включва както желанието за сексуален контакт, така и за мастурбация.

Какво означава „ниско либидо“?

При ниско либидо намалява цялостното сексуално влечение, както и интензивността и честотата на сексуалното желание. Сексуалните влечения се влияят от различни фактори – биологични, психологически и социални.

Какви са причините за ниско либидо?

Причините за ниско либидо са различни. То може да е провокирано от психологически проблеми, здравословни проблеми, хормонални дисбаланси, проблеми в междуличностните отношения. Стресът, нездравословният начин на живот и някои медикаменти също влияят отрицателно на либидото.

Трябва ли ни лекарска консултация?

Ако смятаме, че нивото ни на сексуално влечение не е нормално или е претърпяло забележима промяна, може да се консултираме с лекар. Някои кръвни тестове отчитат баланса на хормоните и невротрансмитерите в тялото, които често са причина за ниско либидо.

Можем ли сами да си помогнем?

За да можем да подобрим нивото си на сексуално влечение самостоятелно, трябва първо да разберем каква е причината първоизточник и да работим спрямо нея. Има и някои храни, които естествено повишават либидото.

Категории: Здраве|Публикувана: 19.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:47 | Публикувана: 19 декември 2023 в 11:56 | Категория: Здраве