10 предимства на естественото хранене при кърмачета

Обновена: 01.03.2024|
Естественото хранене при кърмачета.

През първата година от живота на детето храненето има три неравностойни алтернативи – естествено, смесено и изкуствено. Сред тях, с множество предимства на естественото хранене при кърмачета, кърмата е най-интуитивният и достъпен избор за всяка майка.

Изключения правят само редките случаи, в които присъстват противопоказания за кърмене – заболявания на майката или детето, прием на определени медикаменти у кърмещата.

Естествено е храненето, при което кърмачето получава кърма от майка си или при невъзможност – дарителска кърма.

Предимствата на естественото хранене при кърмачетa пред алтернативата на изкуственото адаптирано мляко се обединяват в неоспоримия факт, че майчината кърма е идеално приспособена по състав към потребностите на организма и възможностите за смилане и усвояване.

Разглеждаме 10 примера защо това е така.

 

Предимство №1: Kърмата съдържа противоинфекциозни фактори

За разлика от кравето мляко и адаптираните млека, майчината кърма съдържа противоинфекциозни фактори. Това е причина естествено хранените деца да боледуват по-рядко.

Най-голямо значение като защитни фактори в майчиното мляко имат:

  • Секреторен имуноглобулин – съдържанието му е около 30 пъти по-високо в сравнение с кравето мляко.
  • Лизозим – ензим с бактерицидно действие по отношение на патогенните микроорганизми. В майчиното мляко се съдържа 3000 до 5000 пъти повече в сравнение с кравето.
  • Лактоферин – има бактериостатично действие (потиска развитието на болестотворни микроорганизми). Този компонент почти липсва в кравето мляко.
  • Лактопероксидаза – ензим, който има доказано бактерицидно действие по отношение на стрептококите.
  • Бифидогенни фактори – стимулиращи развитието на Bacterium bifidum, който е най-важният естествен антагонист на патогенните чревни микроорганизми.
  • Клетъчни елементи – съдържат се в коластрата и млякото.

 

Превантивното действие срещу инфекции е едно от най-съществените предимства на естественото хранене при кърмачета. Многобройни проучвания показват намален риск от ушни и стомашно-чревни инфекции при кърмени в сравнение с изкуствено хранени кърмачета.

По отношение на инфекции на долните дихателни пътища предпазният ефект е по-слаб.

 

Предимство №2: При кърменето са възможни количествени, но не и качествени грешки

 

Естественото хранене при кърмачета.

 

Когато детето е кърмено от майката, то получава млякото веднага – затоплено и стерилно. Естественото хранене е не само най-физиологичният, но и най-лесен и достъпен начин на хранене.

Не бива да се пренебрегва и емоционалната връзка, която се създава между майката и детето при кърмене.

Едно от съществените предимства на естественото хранене при кърмачета е възможността за общуване чрез докосване “кожа до кожа” по време на кърмене.

 

№3: Предимства на естественото хранене при кърмачета от коластрата

Незаменима за новороденото е коластрата, която се отделя от млечните жлези само през първите 5-6 дни. Впоследствие тя се замества от преходно по своя състав мляко, а след втората седмица от раждането – от зряло мляко.

Коластрата, макар и да се отделя в малко количество, е най-пълноценният източник на хранителни, протективни и биологично активни вещества.

Белтъчните компоненти в коластрата са до 4-5 пъти повече в сравнение със зрялото майчино мляко. Това, от своя страна, предоставя възможност на новороденото да получи повече хранителни вещества в по-малък обем. От друга страна съдържанието на мазнини в коластрата е по-ниско в сравнение със зрялата кърма.

Още особености, които отличават коластрата от зрялото майчино мляко, са и високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, като същевременно и ниско съдържание на наситени мастни киселини, висока степен на дисперсност, липаза, ензими.

Степента на усвояемост и пълноценност на кърмата в сравнение с изкуствените заместители е сред несравнимите предимства на естественото хранене при кърмачета.

 

Предимство №4: Сърдечно-съдови ползи

При деца на възраст 13-16 г., които са кърмени, е доказано по-ниско диастолно налягане в сравнение с некърмени. Причина за това вероятно е по-ниското съдържание на сол в кърмата в сравнение с изкуствените й заместители.

Още повече, средното кръвно налягане при кърмени е с 2 mmHg по-ниско в сравнение с некърмени деца. По-ниското средно налягане от една страна се свързва с по-ниска честота на хипертонията в по-късен етап от живота, от друга – с по-ниски холестеролови нива при възрастните.

В перспектива, тези два фактора определят и по-ниския сърдечно-съдов риск, който е съществен проблем в глобален мащаб и е ключово предимство на естественото хранене при кърмачета.

 

Предимство №5: Значимо по-нисък риск от затлъстяване

 

Естественото хранене при кърмачета.

 

Едно от предимствата на естественото хранене при кърмачета заслужава съществено внимание – значимо по-рядко е затлъстяването при кърмени деца в по-късна възраст в сравнение с некърмени. Това се дължи от една страна на по-бавния растеж на кърмени деца през първия месец от живота.

От друга страна – по -малкият прием на протеин с кърмата допринася за по-бавно освобождаване на инсулин. Това профилактира натрупването на мазнини и затлъстяването – водещ социално-значим проблем в световен мащаб.

 

№6: Протективната роля на кърменето срещу атопична екзема и астма

Друго от предимствата на естественото хранене при кърмачета, което провокира интерес, е протективната му роля на кърмата по отношение склонността към алергични заболявания като атопична екзема и астма в детска възраст.

Важно е да се отбележи, че това се отнася до деца с известна алергична предиспозиция. При деца без такава предиспозиция защитен ефект не е доказан.

 

№7: Предимство срещу развитието на захарен диабет тип 1

Два мета-анализа показват наличие на защитен ефект на кърменето по отношение на развитието на автоимунно-обусловения захарен диабет тип 1. Причината за това вероятно е по-късното въвеждане на протеините на кравето мляко при кърмени деца.

 

№8: Сукането подпомага болагоприятно развитието на челюстта и съзъбието

 

Естественото хранене при кърмачета.

 

Кърмачетата имат различен процес на сукане от биберона и от гърдата. Кърмените на гърда деца имат по-рядко нужда от зъболекарско лечение във връзка с нарушение в развитието на съзъбието и челюстта.

Освен това кърменето има и кариес-протективен ефект.

 

№9: Ползи за кърмещата майка

Доказан е протективният ефект на продължителното кърмене по отношение на развитието на рак на гърдата, яйчниците и ендометриума.

Жените, които са кърмили, имат понижен риск от затлъстяване, артериална хипертония, метаболитен синдром и захарен диабет тип 2.

Същественият детайл тук е, че кърменето е благоприятен процес с протективен потенциал не само за детето, но и за кърмещата майка – едно от неоспоримите предимства на естественото хранене при кърмачета.

Кърмещата жена по-лесно редуцира натрупаните през бременността килограми. Майките, които кърмят, горят повече калории от некърмещите вследствие на интензивните процеси на произвеждане на мляко и акта на кърмене. Окситоцинът– хормон, който се отделя при кърмещи, също спомага за по-бързата редукция на тегло.

Друг любопитен аспект на кърмата е действието й като естествен антибиотик за рани.

Кърменето повлиява инсулиновите нужди на кърмещата и ги понижава. Това се явява особено важно за майки със захарен диабет.

В емоционален аспект кърменето понижава нивата на тревожност у майката и спомага за развиването на по-силна връзка с детето. Кърменето е взаимодействие, което поражда много силна връзка между майка и дете. Това е основа на здравето и взаимната психологическата подкрепа за години напред между тях – едно от най-интуитивните предимства на естественото хранене при кърмачета.

С кърменето идва и увереността у майката, че е способна да осигури всички необходими хранителни вещества за нормалния растеж и развитие на детето си през първите месеци от живота му.

За кърмата е излишно и притеснението за точното съотношение между суха смес и вода, описано на опаковката на адаптираните млека. Не съществува и въпросът коя марка е по-добра при избор на изкуствен заместител.

 

№10: Предимства за околната среда

 

Естественото хранене при кърмачета.

 

Производството на адаптирано мляко е свързано със съвкупност от процеси – разработване, съхраняване, транспортиране, съхранение. Само за процеса на производство на опаковката и етикетите са необходими съществено количество метал и пластмаса. Същевременно кърмата е икономична естествена храна, която не нанася природни вреди.

Друг любопитен детайл е, че за кърменето не е необходимо закупуването на толкова голямо количество съдове, шишета, биберони в сравнение с изкуствено произведените млека.

Защо естественото хранене при кърмачета е с предимство?

Предимствата на естественото хранене при кърмачетa пред алтернативата на изкуственото адаптирано мляко се обединяват в неоспоримия факт, че майчината кърма е идеално приспособена по състав към потребностите на организма и възможностите за смилане и усвояване.

Кои са предимствата от естественото хранене при кърмачета?

Кърмата съдържа противоинфекциозни фактори, коластрата в първите 5-6 дни е най-ценният източник на хранителни, протективни и биологично активни вещества, понижава риска от затлъстяване и др.

Какви са ползите за майката при естественото хранене на кърмачето?

Доказан е протективният ефект на продължителното кърмене по отношение на развитието на рак на гърдата, яйчниците и ендометриума.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

18d333271f683be45ed6ea502a810f16?s=96&d=mm&r=g

Яна Михайлова е студент по медицина с подчертан интерес към педиатрия и неонатология. Има участие в статии, касаещи и патология при възрастни, най-вече сърдечно-съдови заболявания. Водещата й цел е винаги да се постига детайлно разбиране за болестните процеси и да е възможно обяснението им на всеки, независимо дали е лекар или не. Към момента работи като здравен асистент в Майчин дом в Интензивно неонатологично отделение. Преди това преминава през Детска реанимация - Пирогов, Интензивно детско отделение при СБАЛДБ "проф. Иван Митев" и отделение „Диабет“ към същата болница.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:44 | Публикувана: 9 октомври 2023 в 14:51 | Категория: Здраве