Окситоцин и раждане – каква е връзката?

Обновена: 03.01.2024|
Окситоцин и раждане, окситоцин по време на раждане.

Окситоцинът присъства във всяко едно състояние, в което изпитваме близост, интимност, положителни емоции и любов.

Но, освен това, той има много важна роля при бременността – от самото начало, през родилния процес, както и след него.

За това днес ще се спрем на темата за връзката между окситоцин и раждане.

 

Ролята на окситоцина при бременността

Бременността е един особен период, изпълнен с трепет и вълнение, както и с високи емоционални амплитуди, съпроводени с „коктейл“ от хормони. През бременността се случват множество трансформации, които да допринесат за най-комфортното развитие на младия организъм.

stev tabletki 400
vitbcompl 600
stev tabletki 400
vitbcompl 600

Тялото на бъдещите майки започва да се променя, като вече в него се хранят два организма и туптят две сърца.

Жената е нежният пол, но е създадена по такъв начин, че нейното тяло да бъде толкова силно, за да приеме още едно, което да се развива в него.

Установено е, че по време на раждането и следродилния период, ключова роля в регулирането на процесите, осигуряващи безопасно раждане, играе окситоцинът.

Но освен главното участие на хормона окситоцин по време на раждане, той е важен и за нормалното протичане на самата бременност още от първия триместър.

 

Окситоцин и раждане

 

Окситоцин и раждане - каква е връзката

 

Началото на раждането е и началото на първото „отхвърляне“ (fetal ejection reflex) от майката на детето й. Сега то трябва да се отдели от топлата прегръдка на утробата към един нов и непознат свят.

За да се появи на бял свят бебето, е нужно първо да премине през тесния родов канал, като усилията в този процес трябва да са взаимни.

За това спомага най-вече хормонът окситоцин. Освен че той индуцира така наречения „рефлекс на изхвърляне“ на бебето от утробата, той активира и майчиния инстинкт и привързаността на майката към нейното отроче.

Връзката между естествения окситоцин по време на раждане наистина е важна. Той действа и като биологичен аналгетик, за да облекчи физическата болка от естественото раждане.

Ако попитате повечето жени, преминали през родилния процес, колко болезнен е той, то те ще ви кажат, че всъщност това е най-сладката болка.

 

Окситоцин – какво представлява?

Окситоцинът, известен още като „хормона на любовта“, е сред първите идентифицирани хормони от сър Хенри Дейл през 1909 година.

Той разбира, че това вещество заема централна роля при раждането, затова го нарича „окситоцин“ от гръцките думи „oxus“ – бързо и „tokos“- раждане.

Окситоцинът се произвежда от хипоталамуса и се секретира от задния дял на хипофизата. Този хормон стимулира контракциите на матката и разширението на цервикса.

В момента, в който започне родилният процес, от майчиния организъм се освобождават огромни количества окситоцин, които да подпомогнат преминаването на бебето през родовия канал, като в него също се отделя окситоцин.

Освен за родилния процес, окситоцинът участва и в социалното поведение, сексуалната възбуда, доверието в другите, като насърчава съпричастността и алтруизма.

Окситоцинът действа и като невромедиатор. Освен в матката, е открит също в мозъка, сърцето и храносмилателната система.

Той регулира имунната система и вегетативната нервна система, осъществяваща регулацията на вътрешните органи и неволевите процеси на тялото.

Също така той е пряк антагонист на хормоните адреналин и норадреналин (свързани с най-примитивните инстинкти в рептилоидния мозък). Затова окситоцинът намалява нивата на стрес чрез понижаване на активността в хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната ос.

 

 

Окситоцинът и привързаността

 

Окситоцин и раждане - каква е връзката

 

В първите мигове след раждането е важен контактът между майката и детето „кожа до кожа“ и „очи в очи“, за да се засили отделянето на окситоцин, като това предотвратява рисковете от кръвоизлив и допринася за по-бързото свиване на матката.

Окситоцинът засилва емпатията и съпричастността, а това има своята еволюционна роля при бозайниците, където разпознаваме прояви на грижа и изхранване на малките.

В природата ролята на окситоцина като невромедиатор е да регулира поведението на майката чрез рецептори в мозъка, за да не отхвърлят потомството си, докато не е способно да оцелява само. При разстройствата от аутистичния спектър се наблюдават ниски нива на този невромедиатор.

Окситоцинът отключва и „рефлекса на потичане“ на кърмата. Освен че кърмата подсилва имунната система на новороденото, тя засилва и емоционалната връзка между майка и дете.

Детето оцелява посредством механизма на привързване, първоначално към майката чрез сукателния рефлекс, което на най-базовото ниво задоволява физическия и емоционалния му глад.

Кърменето формира връзката между майката и детето. Освен задоволяване на физическите му потребности чрез рефлекса на сучене, то търси и близостта на майчиния организъм, с който доскоро е било едно цяло.

Скорошни изследвания от университета Дюк в Северна Каролина разкриват взаимовръзката между окситоцина, духовните преживявания и вродения стремеж в човека да се свързва с нещо по-голямо от него.

 

Какво намалява нивата на окситоцин по време на раждане?

Окситоцинът е изключително важен хормон в тялото на жената. Той е ключов в процеса на раждане, затова трябва да се поддържат естествените му нива високи в началото на родилния процес и да се отбягват външните фактори, които ще му противодействат.

Изброяваме няколко примера за такива в следващите редове.

Стрес

Докато окситоцинът е хормонът, който се отделя, когато се чувстваме комфортно и в безопасност, то адреналинът е неговата противоположност – той се отделя в стресови ситуации.

Адреналинът потиска секрецията на окситоцин и може да затрудни раждането.

Когато жената се чувства дискомфортно, това може да въздейства и на биохимично ниво, потискайки секрецията на окситоцин.

Окситоцинът се нарича още и „срамежлив хормон“, тъй като се отделя само в моменти на интимност и близост, какъвто по същество е и процесът на раждане.

В природата, когато едно животно ражда, то се усамотява напълно и ако бъде обезпокоено или застрашено, се отделя адреналин, за да спре родилния процес.

По тази начин, за да се отдели достатъчно окситоцин, е нужно и жената да се чувства в спокойна и комфортна обстановка, сред доверени хора, които я предразполагат да се чувства добре и я подкрепят емоционално.

 

Синтетичен окситоцин 

Синтетичният окситоцин се предлага в болничните заведения за ускоряване на раждането или за засилване на контракциите.

Въпреки че по химична структура синтетичният аналог наподобява естествения хормон, то той няма аналгетичен ефект. Освен че не облекчава болката, той не може да въздейства и на психологично и емоционално ниво, тъй като не преминава кръвно-мозъчната бариера.

Действието на биологичния окситоцин се свежда още и на психологично ниво, за да може майката да приеме своето дете, въпреки че изпитва болка от това, че то излиза от тялото й.

Окситоцинът, отделян от тялото, подава сигнали в мозъка за отделяне на ендорфин – естествено обезболяващо и натурален опиоид.

Той също спомага за облекчаване на физическите болки, но и въздейства на емоционалното състояние на майката – допринася за чувството на еуфория след раждането и насърчава бдителността й в следродилния период.

Ендорфинът предизвиква изменено състояние в съзнанието на майката, известно като „Labour land„, при което от мислещия ум, фокусът се измества към по-дълбоките душевни измерения.

От друга страна, синтетичният окситоцин причинява свръхстимулация на матката и това може да доведе до притискане на бебето вътре.

Също така кърменето може да бъде по-трудно, тъй като някои проучвания показват, че при голям брой жени кърмата спира по-рано, ако са приемали синтетичен окситоцин.

 

Епидурална аналгезия

Много жени, поради страх от родилния процес, прибягват до епидурални упойки, за да намалят болките си.

Но епидуралната аналгезия намалява естествения окситоцин по време на раждане, защото някои части от тялото са изтръпнали и не получават обратната връзка, необходима за освобождаване на този хормон.

Това може да доведе до по-бавно раждане с повишена нужда от прилагане на синтетичен окситоцин и нужда от асистирано вагинално раждане.

Епидурална упойка възпрепятства отделянето на окситоцин и ендорфини в мозъка, при което по-трудно се достига до усещане за любов и връзката между майка и дете.

 

Д-р Мишел Оден за връзката между окситоцин и раждане

Д-р Оден е акушер-гинеколог с многогодишен опит в хирургията и акушеро-гинекологията, като е бил главен отговорник за хирургичните и родилните отделения на болницата Pithiviers (Франция) от 1962 до 1985 г.

Той е представен от рецензираното медицинско научно списание Lancet (едно от най-старите и най-авторитетни общи списания по медицина), като „един от последните истински общи хирурзи“.

Автор на 16 книги за бременността и раждането, той е пионер в своята област, като пръв въвежда басейните и стаите за раждане. Фокусът му се спира върху значението на естественото раждане и въздействието на външните фактори върху протичането на родилния процес.

Според него прекомерната употреба на синтетичния аналог на окситоцина намалява способността на женското тяло да произвежда хормона естествено и да ражда.

Окситоцинът е много важен хормон за раждането. Отделя се от най-старите мозъчни структури – хипоталамуса и хипофизата.

Според д-р Один, ако възникне проблем по време на раждането, той трябва да се търси в неокортекса – най-младата невронална структура, отговорна за когнитивните функции.

Тъй като размножаването и продължаването на рода е с еволюционно значение за всички видове на Земята, то телата на жените пазят паметта за правилното протичане на този процес на инстинктивно ниво. Но проблемът идва на ментално ниво.

Проучване сочи, че повече от 80% от жените се притесняват от болката от раждането, което оказва своя отпечатък и на биохимията в тялото.

Както споменахме, прекомерният стрес и притеснение водят до отделяне на адреналин, който противодейства на секрецията на окситоцин, както и на самото раждане.

Съществува устойчиво убеждение, че раждането трябва да е болезнен и тежък процес. Това е причина много от родилките да се чувстват обезпокоени как ще протече раждането.

Но всъщност има примери, който показват, че е точно обратното – това може да бъде и истинско удоволствие.

 

 

Оргазмично раждане

 

Окситоцин и раждане - каква е връзката

 

Някои жени споделят, че са изпитали оргазъм по време на раждането. Тъй като окситоцинът се отделя още и по време на интимни и сексуални контакти, той е свързан и с оргазмите при мъжете и жените.

Отделянето на естествен окситоцин по време на раждане може да предизвика истинско оргазмено преживяване.

За да се достигне до оргазъм, в женското тяло трябва да има достатъчно окситоцин, който да предизвика ритмични контракции във влагалището.

Това може да звучи странно, а за някои – дори и смущаващо, но раждането с удоволствие е за предпочитане пред раждането с болка.

Чрез оргазмичното раждане майката приветства бебето за добре дошло в света, с нежност и удоволствие, казва акушерката Верена Шмид, която от 25 години асистира родилки при раждане в домашни условия.

Дебра Паскали-Боназо, която е друг защитник на естественото раждане, е основател на движението „Pain to Power Childbirth Experience“.

Тя е режисьор на наградения документален филм „Orgasmic Birth: The Best-Kept Secret“ и съавтор на „Orgasmic Birth: Your Guide to a Safe, Safiing and Pleasurable Birth“. Както и сертифициран инструктор с 30 годишен опит за обучение на дули (специално обучени придружители, които предлагат различни видове подкрепа на раждащата жена).

Според нея раждането, както зачеването, също може да бъде истинско удоволствие вместо болка.

Тя разглежда раждането като интимен акт, който трябва да се случва по естествен начин, в комфортна обстановка за бъдещата майка и безусловна подкрепа, а не студена медицинска процедура, в каквато се е превърнало днес.

Според Дебра раждането е нещо много повече от продължаването на рода на чисто физическо ниво. То е процес, който има своето духовно значение.

Във филма й Orgasmic Birth се проследяват историите на 11 жени, избрали естественото раждане, доверявайки се напълно на мъдростта на своите тела.

Те преминават през чудото на живота, изживявайки раждането в неговите дълбоки, душевни и сакрални измерения, което няма нищо общо с познатия болезнен родилен процес, който трябва да бъде изтърпян с големи усилия.

Нейната кауза се състои в това, като „избрани“ да бъдат проводник на живота, жените да имат правото да преживеят чудото на раждането на едно по-дълбоко ниво и да му се насладят.

„Оргазмичното раждане е да раждаш в любов, да преминаваш през него със сила и да почиташ емоционалните и физически висоти, които то притежава. Вярвам, че е човешко право на всяка жена да има приятно раждане. Няма да спра, докато не излекуваме разбитата ни система. И добрата новина е, че започваме да виждаме промени!“

Дебра Паскали-Боназо

 

Заключение

 

Окситоцин и раждане - каква е връзката

 

Освен доказаната главна роля на чисто биологично ниво на естествения хормон окситоцин по време на раждане, започна да се открива и едно по-дълбоко и метафизично значение, което той има в една възвишена роля, каквато е майчинството.

През последните години естественото раждане започна да придобива все повече привърженици и все повече жени започнаха да се доверяват на телата си. И има защо.

Природата наистина е мъдра, като е облекчила Ева от мъките на раждането, дарявайки я с „хормона на любовта“.

Какво представлява окситоцинът?

Това е хормон и невромедиатор, който е свързан с нашите положителни емоционални реакции, социално поведение и формирането на връзката между майка и дете.

Каква е ролята на хормона окситоцин по време на раждане?

Окситоцинът индуцира ритмични контракции в матката, за да може бебето да се придвижи през родовия канал, стимулира потичането на кърмата и активира майчинския инстинкт в майката.

Какво намаля нивата на естествен окситоцин в тялото?

Катехоламините, отделяни по време на стрес (адреналин), синтетичният окситоцин и епидуралните упойки възпрепятстват отделянето на окситоцин по време на раждане.

Категории: Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 22.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 22 март 2023 в 17:08 | Категория: Бременност и грижа за бебето