Всичко за храненето на новороденото

Обновена: 01.03.2024|
Храненето на новороденото.

Периодът на новороденото обхваща времето от раждането до 28-мия ден.

Храненето на новороденото в тези първи седмици понякога е предизвикателство за новите родители. Често се намесва страх и неувереност за ненаддаване на тегло и други трудности, които кърмещите срещат. Майките са изправени пред избор дали да кърмят или да използват адаптирано мляко.

Тази статия няма да има за цел да агитира нито в посока на кърмене, нито – на адаптирано мляко. Целта й е да информира, за да може всяка майка да направи уверен и подкрепен избор в правилната посока според ситуацията.

Ще се разгледа и въпросът за приема на вода при новороденото.

 

Какви са алтернативите при храненето на новороденото?

Съществуват три алтернативи за храненето на новороденото:

 • естествено – с кърма
 • смесено
 • изкуствено – с адаптирано мляко

 

Кога е подходящо естественото хранене ?

Естествено е храненето, при което детето получава майчино мляко. Новороденото от биологична гледна точка е част от организма на майката. Раждането променя само естеството на връзката — тя се осъществява чрез майчиното мляко.

От изключително важно значение за новороденото е коластрата, която се отделя от млечните жлези на майката през първите 5-6 дни. Коластрата се отделя в малко количество, но е най-добрият източник на хранителни, защитни и биологично активни вещества.

След това тя се замества от преходно мляко, а след втората седмица — от зряло мляко.

Важен акцент, който отличава кърмата от адаптираното мляко, е наличието на противоинфекциозни фактори. Това е причина естествено хранените деца да боледуват по-рядко.

Всяка жена има потенциала пълноценно да кърми своето дете. Повечето жени се чувстват несигурни и неуверени как да кърмят и дали детето им приема достатъчно.

Тук е ролята на здравните специалисти в родилния дом да мотивират майката да кърми и да я посъветват да се изцежда на всеки 2 до 3 часа (8-10 пъти в денонощие), за да стимулира лактацията (производството на мляко).

Ако това не се случва, майчиният организъм получава погрешната информация,че кърмата не е нужна – производството на мляко се намалява или спира.

Интервалите за изцеждане могат да се удължат след  като лактацията се стабилизира, но това става за период от време, различно дълъг при отделните жени.  

В случай на някои медицински показания за това, като несъвместими медикаменти, рак на гърдата, тежка степен на възпаления и други, кърменето може да е невъзможно. Тогава употребата на адаптирано мляко е единствената възможност.

 

Кое е правилно за храненето на новороденото?

 

Храненето на новороденото.

 

Тук е важно да се акцентира, че майка, която не кърми, не е лоша майка. В редица статии, в социалните медии и в обществото като цяло, мнението относно кърменето е твърде поляризирано.

На единия полюс е пълният отказ от кърмене в полза на сигурността, която носи опаковката на адаптираното мляко – всяка кутия пристига с ръководство за разтваряне, съхранение и т.н. Майките често са по-информирани за употребата и видовете адаптирано мляко, вместо за акта на кърмене и предимствата на естественото хранене.

На другия полюс – кърменето на всяка цена и обвинение към всяка майка, която не кърми.

Но, ако имате избора и ви спира единствено страха и неувереността, че сте непосилни да кърмите пълноценно, кърмете детето си.

Освен в случаите, когато има:

 • изрични противопоказания
 • заболявания, както на майката, така и на детето
 • прием на медикаменти, които след консултация с лекар са предписани като несъвместими с кърмене

Тогава хранете детето си с адаптирано мляко. И не се обвинявайте за това.

 

Какво да очаквам в първите седмици от кърменето?

 

Храненето на новороденото.

 

Нормални са притесненията на всяка майка за това какво предстои в първите дни от кърменето, затова тук накратко е изложено най-същественото за периода до втората седмица.

На първия ден

Още по време на бременността, гърдите се променят. Важно е, когато започне кърменето, да се полагат грижи и за гърдите – преди и след всяко кърмене е нужно нежно почистване със сапун без аромати.

Моментът на първото кърмене твърде много зависи от организацията и политиката на болницата, но при всеки случай то е активно.

През останалата част от деня бебето е сънливо, което е нормално. Пелените – нормално по една с мекониум (първото изпражнение) и една с урина.

На втория ден

Гърдите са по-чувствителни, от съществено значение е изцеждането – това помага да се облекчи и тежестта в гърдите.

Храненето на новороденото е активно, през 2 часа – майката вече може да започне да разпознава признаците на глад при детето и да го храни преди да е прекомерно гладно и плачещо.

Пелени – удвояват се, по две с изпражнения и две с урина. Нормално е спадането на тегло в рамките на 7-8% от родилното тегло.

 

На трети/четвърти ден

Гърдите са пълни и тежки – възможен е дискомфорт при засукване, но не по-дълго от първата минута.

Храненето на новороденото е между 8 и 12 пъти в денонощие с неравни интервали между тях.

Пелени – средно се удвояват от предходния ден. Спадането на тегло спира и започва наддаване.

На ден пети до единадесети

Лактацията добива ритмичност – гърдите са пълни преди хранене, омекват след него, болките намаляват, процесът става по-лесен и познат.

Храненето на новороденото отново е между 8 и 12 пъти в денонощие, но с равни интервали между тях.

Пелените са поне шест с урина и три с изпражнения; те са жълти, редки с малки частици. Наддаване на 20-60 г на ден е нормално.

След втората седмица

Ако все още усещате болки в зърната и гърдите, това е сигнал да потърсите мнението на специалист.

Храненето на новороденото отново е между 8 и 12 пъти в денонощие, с равни интервали между тях. Пелени – поне шест с урина и поне три с изпражнения; те са жълти, редки с малки частици.

До втората седмица новороденото трябва да стигне рожденото си тегло обратно.

 

Какво представлява адаптираното мляко?

 

Храненето на новороденото.

 

Повече от 100 години продължават опитите за производство на млека за новородени и кърмачета със състав и функция, възможно най-близки до тези на майчината кърма. Разработени са голяма гама от продукти както за здрави деца, така и за специфични нужди при конкретни заболявания.

По-голямата част от заместителите на кърмата се изработват на основата на краве мляко.

Продуктите за хранене на новородени и кърмачета се подразделят по следните качества:

 • млека за доносени новородени
 • млека за недоносени деца и такива за хранене на недоносени след изписване
 • хипоалергенни млека – касае се за хидролизати – частични и пълни, аминокиселини смеси
 • ниско- или безлактозни млека
 • специфични млека при конкретни заболявания

Ако детето е доносено и здраво, подходяща формула ще е тази за доносени новородени.

Изборът на търговска марка е личен и зависи от множество фактори. Производството на адаптираните млека е строго регулирано – която и търговска марка да подберете за своето дете, няма да му навредите.

 

Кога се провежда смесено хранене ?

Смесено е храненето, при което детето получава и друго мляко освен майчиното – адаптирано. Най-честа причина за преминаване на смесено хранене е хипогалактията – недостатъчното количество кърма.

 

Кога и по колко е храненето на новороденото?

 

Храненето на новороденото.

 

Това е често задаван въпрос, който предизвиква съществено притеснение у майките.

На първо място ще обясним количеството храна. То се определя от големината на стомаха:

 • На първия ден е едва колкото череша, 5-7 мл
 • На третия – колкото орех, 22-27 мл
 • На седмия – с размер на кайсия, 45-60 мл
 • На 30-ия ден – с размер на яйце, 80-150 мл

На второ място – честотата. Колкото по-малко и по-незряло е новороденото, толкова по-често и на по-малки порции се храни.

Интервалът между храненията се определя от времето за преработването на приетата храна и за нейното евакуиране от стомаха. За кърмата това време е поне два часа.

При условие, че храненето на новороденото е с кърма, има два подхода – кърмене при поискване и контролирано хранене.

При „кърмене при поискване“ детето само определя времето, интервалите и продължителността на хранене, средно около 8-12 кърмения за 24 часа през първите 4-6 седмици и 6-8 пъти за 24 часа до 6 месеца. Кърмене при поискване не означава хранене при всеки плач.

При контролираното хранене режимът през първия месец е средно 7 пъти през 3 часа с 5-6-часова нощна пауза.

При условие, че храненето на новороденото е с адаптирано мляко, препоръчителното количество за 24 часа от 2- до 6-седмична възраст е 1/5 от теглото му.

И в двата случая обаче – и при кърмене, и при хранене с адаптирано мляко, е ценно да се водим по предпочитанията на детето. На едно хранене приетото количество може да е по-малко от очакваното, на следващото – повече. Притеснения трябва да буди само системната промяна и в двете посоки – прекомерно малък прием или прекомерно голям. Това ще се отрази и на наддаването.

 

Новороденото трябва ли да приема вода?

Въпросът относно водата и новородените е често задаван. Всеобщото мнение на педиатрите е да се предлага вода на детето, ако пие – това е добре (но не и в прекомерни количества), ако не пие – да не се насилва.

Когато детето се храни с адаптирано мляко, задължително трябва да приема малко количество вода. Недостатъчното количество вода е една от причините за запек при новородени и кърмачета, хранени с адаптирано мляко.

Съдържанието на вода в майчината кърма и адаптираното мляко е различно, което налага тази разлика в подхода. В 85-90% от съдържанието на кърмата е вода и детето си взема необходимото. Това е разликата с храненето с адаптирано мляко.

При кърмени деца първите шест месеца водата може да се предлага след кърмене, колкото да се изплакне устата. Ако количеството е в рамките на 1-2 лъжички, това няма да повлияе на апетита.

 

Как да се справя с цялата тази информация?

 

Храненето на новороденото.

 

Вероятно всяка майка се чувства вече претоварена от информацията в статии, книги и др.

Затова в статията накратко ще обобщим:

 • Храненето на новороденото в тези първи седмици е предизвикателство за новите родители – често се намесва страх и неувереност за ненаддаване на тегло.
 • Съществуват три алтернативи за храненето на новороденото: естествено – с кърма, смесено и изкуствено – с адаптирано мляко.
 • Нормални са притесненията на всяка майка за това какво предстои в първите дни от кърменето, затова накратко изложихме най-същественото за периода до втората седмица.
 • Адаптираното мляко е възможна алтернатива на майчината кърма, тогава когато кърменето не е възможно или е избор за майката да не кърми.
 • Смесеното хранене се прилага в случаи с твърде малко кърма.
 • Всеобщото мнение на педиатрите е да се предлага вода на детето, ако пие – това е добре, но не и в прекомерни количества, ако не пие – да не се насилва. Хранените с адаптирано мляко деца трябва да приемат малко количество вода.

 

Какви са алтернативите при хранене на новороденото?

Съществуват три алтернативи за храненето на новороденото: естествено – с кърма; смесено; изкуствено – с адаптирано мляко.

Кърмене или адаптирано мляко?

Ако имате избора и ви спира единствено страха и неувереността, че сте непосилни да кърмите пълноценно, кърмете детето си.

Какво представлява адаптираното мляко?

Това са млека за новородени и кърмачета със състав и функция, възможно най-близки до тези на майчината кърма. По-голявата част са на основата на краве мляко.

Новороденото трябва ли да приема вода?

Всеобщото мнение на педиатрите е да се предлага вода на детето, ако пие – това е добре (но не и в прекомерни количества), ако не пие – да не се насилва.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 14.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

18d333271f683be45ed6ea502a810f16?s=96&d=mm&r=g

Яна Михайлова е студент по медицина с подчертан интерес към педиатрия и неонатология. Има участие в статии, касаещи и патология при възрастни, най-вече сърдечно-съдови заболявания. Водещата й цел е винаги да се постига детайлно разбиране за болестните процеси и да е възможно обяснението им на всеки, независимо дали е лекар или не. Към момента работи като здравен асистент в Майчин дом в Интензивно неонатологично отделение. Преди това преминава през Детска реанимация - Пирогов, Интензивно детско отделение при СБАЛДБ "проф. Иван Митев" и отделение „Диабет“ към същата болница.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Галина Григорова 22.09.2023 at 16:36 - Отговор

  Много практична статия. Благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:53 | Публикувана: 14 септември 2023 в 09:59 | Категория: Бременност и женско здраве