Полски хвощ – ползи и употреба

Обновена: 22.01.2024|
Полски хвощ.

Полски хвощ се използва често с оглед на неговите разнообразни здравни ползи. В тази статия ще разгледаме основните му предимства.

 

Какво представлява?

Полски хвощ е растение, което може да се открие в различни региони на Европа, Азия и Северна Америка. За да расте, то се нуждае от влажни, песъчливи почви и често се среща на ливади, пасища и други открити полета.

Използвало се е в традиционната медицина от различни култури, включително от древните гърци и римляни. Индианците са го употребявали, за да лекуват различни здравословни проблеми. С негова помощ са третирали инфекции на пикочните пътища и са лекували рани.

Растението полски хвощ има високо съдържание на силициев диоксид, затова има различни индустриални и селскостопански приложения. Силицият е минерал, който има ключова роля за растежа и развитието на много растения и също така се използва при производството на стъкло, керамика и други материали.

calc magn 400
calc magn 600
calc magn 400
calc magn 600

 

Популярните от полски хвощ ползи

 

Полски хвощ

 

Много са потенциалните ползи от употребата на полски хвощ.

Здрави коса, кожа и нокти

Тези ползи на полския хвощ се дължат на съдържанието на силиций в растението.

Силицият е ключов компонент на колагена. Колагенът, от своя страна, представлява основният структурен протеин в кожата, косата и ноктите.

Полският хвощ подсилва здравината и еластичността на косата и намаля накъсването й. Той подхранва и хидратира скалпа и ни помага да избегнем появата на пърхот.

Приемът на полски хвощ може да подпомогне растежа на ноктите и укрепването им.

По отношение на кожата полският хвощ може да се погрижи за еластичността й и за намаляването на фините линии и бръчки. Може да засили хидратацията на кожата и да й помогне да се справи със сухотата и лющенето.

Силни кости

Растението полски хвощ е богато на много минерали, най-важните от които са калций, магнезий и силициев диоксид.

Калцият действа за изграждането и поддържането на силни кости и спомага за мускулната функция и нервната сигнализация. Магнезият помага за регулирането на нивата на калций в тялото и така също помага за поддържането на костите.

От силициевия диоксид зависи образуването на колаген – основен компонент на костната тъкан. Приемът на този минерал може да подсили костната плътност и да намали риска от остеопороза.

Заздравяване на рани

Заради своите антибактериални и противовъзпалителни свойства полския хвощ може да спомогне за заздравяването на рани и предотвратяването на кожни инфекции. Той може да намали подуването и болката, причинени от рана, както и да ускори процеса по излекуване, насърчавайки образуването на нова здрава тъкан.

Предотвратява и лекува инфекции на пикочните пътища

Тази характерна за полски хвощ полза се държи на диуретичните му свойства. Той увеличава производството на урина и спомага за изхвърлянето на токсини от тялото. Това помага за предотвратяването или лечение на инфекции на пикочните пътища.

Помага за храносмилането

Растението съдържа редица съединения, които имат позитивен ефект върху метаболизма. Антиоксидантните съединения защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и поддържат метаболизма.

Като естествен източник на хром полският хвощ има ползи за регулиране на нивата на кръвната захар и поддържане на здрав метаболизъм.

Хромът действа добре на инсулиновата чувствителност и така може да улесни тялото при метаболизиране на глюкозата и използването й за извличане на енергия.

 

Начин на прием

 

Полски хвощ

 

Полският хвощ може да се приема под формата на капсули и тинктура. На прах може да се добави към смутита, сокове и други напитки.

Използва се за приготвянето на чай от сушени или пресни листа. Използва се полски хвощ в много продукти за грижа за кожата, тъй като може да успокои и да лекува кожата при редица кожни заболявания – екзема, псориазис и акне.

Понякога се използва екстракт или масло от полски хвощ за обезкосмяване. Неговата ефективност обаче не е сигурна. Полският хвощ може да предизвика дразнене на кожата или алергични реакции, така че е препоръчително да се направи тест с пластир, преди да се използва върху по-голяма част от кожата.

Трябва да се има предвид, че ползите на полски хвощ за здравето не са потвърдени засега и предстоят още проучвания върху него. Препоръчително е да се употребява след консултация с лекар.

 

Как се прави чай от полски хвощ?

 

Полски хвощ.

 

Обичайната доза хвощ, нужна за приготвяне на чай, е 1-2 чаени лъжички изсушена билка на чаша вряща вода, накисната за 5-10 минути. Препоръчително е да се пият по 1-2 чаши чай от полски хвощ на ден.

За да направите чай от полски хвощ, следвайте тези стъпки:

  1. Съберете пресен или изсушен полски хвощ.
  2. Сложете водата да заври в чайник или тенджера.
  3. Ако използвате пресен хвощ, изплакнете го обилно и го нарежете на ситно. Ако използвате сушен хвощ, можете да го използвате както е.
  4. Поставете хвоща в чайник или съд за чай и го залейте с гореща вода. Покрийте съда или инфузера и оставете чая да се накисва за 5-10 минути.
  5. След накисване прецедете чая, за да отстраните хвоща, и го изсипете в чаша.

Можете да добавите мед, лимон или други билки.

 

Странични ефекти

При по-продължителен прием или прекаляване с количеството полският хвощ може да доведе до странични ефекти.

Приемът на полски хвощ може да предизвика дефицит на тиамин (витамин B1), който, от своя страна, води до увреждане на нервите и други здравословни проблеми.

Може да доведе до загуба на калий заради диуретичните си свойства, затова не се препоръчва употребата му при хора с дефицит на калий.

Съединението силициев диоксид, което се съдържа в него, може да бъде токсично в по-големи количества и да доведе до увреждане на бъбреците.

Локалното приложение на полски хвощ може да предизвика дразнене на кожата.

Възможно е да взаимодейства с определени лекарства, затова се изисква консултация със специалист, преди да се започне редовен прием.

Не бива да се превишава препоръчителната доза и продължителност на употреба. Не трябва да се приема непрекъснато за повече от шест седмици, освен ако лечението се провежда от професионалист, тъй като билката може да предизвика дразнене на храносмилателния тракт.

 

Заключение

Полският хвощ е растение, което вирее в някои части на Европа, Азия и Северна Америка.

В традиционната медицина се е използвало от много култури – най-вече за лекуване на инфекции на пикочните пътища и улесняване на заздравителния процес при лекуване на рани. То има ползи за кожата, косата и ноктите – подсилва ги. Влияе положително на костите и на храносмилането.

Може да се приема под формата на капсули и тинктура, както и на прах. От полски хвощ се прави чай. Често се среща и като съставка в продукти за грижа за кожата.

Въпреки многото здравни ползи, които има, употребата му в прекалено големи дози или за по-дълго време от препоръчаното може да доведе до странични ефекти.

Какво е полски хвощ?

Полски хвощ е растение, което се намира в някои региони на Европа, Азия и Северна Америка.

Какви са ползите от употребата на полски хвощ?

Той подпомага здравето на косата, кожата и ноктите. Полезен е за костите и за храносмилането. Може да помогне за заздравяването на рани и да се използва за предотвратяване или лекуване на инфекции на пикочните пътища.

Какви са формите, под които може да се приема?

Може да се приема под формата на капсули, тинктури и на прах. От него се прави чай. Използва се в състава на някои продукти за грижа за кожата.

Какви са страничните ефекти?

Може да доведе до дефицит на витамин B1 и загуба на калий, както и да предизвика увреждане на бъбреците. При прекалено честа употреба в големи количества може да подразни храносмилателния тракт.

Категории: Билки|Публикувана: 04.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 май 2023 в 14:20 | Категория: Билки