Дните вече са по-студени и по-къси. И макар да прекарваме повече време на закрито, няма как да не усетим върху гърба си предизвикателствата за имунната система, които сезонът носи. Затова е хубаво да подкрепим имунитета си с природни средства. Най-лесно и здравословно това се постига с билки. Не можем да ви кажем коя е най-полезната, но ще ви разкажем за предимствата на нашия топ 5 билки за здрав имунитет.

  1. Ехинацея

Може би най-известната билка за здрав имунитет е ехинацеята. Тази антивирусна и антибактериална билка съдържа полизахариди, които увеличават производството на бели кръвни клетки в организма, които се борят с инфекцията. За чай са подходящи цветовете и листата, но ехинацеята се предлага и под формата на екстракт или таблетки, което улеснява ежедневния прием. Ако приемате ехинацея редовно, тя може да намалите риска от развитие на настинка с повече от 50% и да съкратите продължителността на настинката с ден, ден и половина.

  1. Бъз (плодове)

Друго популярно растение за сезонна подкрепа е бъзът. Всъщност знаете ли че това е любимата билка на гръцкият лекар Хипократ? Ярко пигментираните плодове са източник на антоцианини, които са вид флавоноид, намиращ се също в боровинките, малините и къпините. Бъзът се приема най-добре като добавка в ранните етапи на сезонните промени за поддържане на добра имунна функция. Често се използва и за овкусяване на конфитюри, сиропи и вино, известен е и като плодът на музиката“. Ако разполагате със сироп от бъз, една чаена лъжичка на ден може да се бори с грипните симптоми, синусните болки или хроничната умора, а и така ще се сдобиете със здрав имунитет.

kurk pep 400
kurk pep 600
  1. Астрагал за здрав имунитет

Астрагалът или „билката на безсмъртието“ от векове е известна в традиционната китайска медицина билка като добър имуностимулатор и същевременно помага на тялото да се адаптира към ежедневния стрес. Подпомага функцията на черния дроб и имунното здраве на организма на клетъчно ниво като активира макрофагите (клетките на имунната система, които поглъщат чуждите антигени, за да предпазят тялото ни от инфекции. Можете да пиете чай или да добавите тази билка към супи, за да се преборите с умората и инфекциите в сезона на настинките и грипа.

  1. Джинджифил

Чай от джинджифил с мед и лимон

Джинджифилът е пълен с ползи за повишаване на имунитета. Първо, джинджифилът е антибактериален и е естествен разредител на кръвта. Коренът от джинджифил е може би най-мощното средство срещу симптомите на настинка и грип. Добавете го към пържени ястия или го сварете, за да си направите чаша джинджифилов чай с малко добавен лимон и подсладител за приятна и лековита гореща напитка за здрав имунитет. Още за ползите от джинджифиловия чай, можете да прочетете тук.

  1. Маслинови листа за здрав имунитет

Тук вече може би ви изненадахме, но маслиновите листа могат да подобрят имунната функция, като същевременно предлагат и антиоксидантни свойства. Въпреки, че са известни най-вече с ползите за сърцето, маслиновите листа и в частност маслините и зехтинът, олеурпеинът – активният компонент в тези продукти, поддържа цялостната имунна система. Ето защо е хубаво да се приема екстракт от маслинови листа. Там полезните вещества са най-концентрирани и ефектът ще бъде най-добър.

  1. Риган

Риганът също е чудесен източник на имунни ползи. Той е с високо съдържание на витамини А, С, Е и К, всички те са добри за здрав имунитет и имат противовъзпалителни, антимикробни и противогъбични ефекти. Той съдържа и фитохимикали, които поддържат естествената устойчивост на организма. Летливите масла на ригана помагат за поддържане на здравия микробиом в червата и здравословния имунен отговор. В допълнение е една от най-ароматните подправки, която със сигурност има място и във вашата кухня. Непременно обаче трябва да опитате и чаша чай.

  1. Куркума за здрав имунитет

Куркума на прах, разположена в чиния с голяма смесителна лъжица.

Още една билка, която има свойствата и на подправка. Вероятно сте чували за куркумата като суперхрана, с нейните високи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Но знаете ли, че активната съставка, която помага при тези неща в куркумата, всъщност е куркумин? Това е антивирусно, противогъбично, противовъзпалително съединение, което е отлично за подпомагане на преодоляването на сезонните настинки и грип и за добиване на здрав имунитет. Не се колебайте, а при първите симптоми си направете чай от куркума.

  1. Женско биле (сладък корен)

Тази билка е добра за толкова много заболявания. Една от суперсилите, които има, е да засили надбъбречните жлези и да подкрепи стресовия отговор. Надбъбречната система е тясно свързана с имунната система. Когато сте твърде стресирани и надбъбречните ви жлези са възпалени, имунната система е по-уязвима за атаката на различни вируси и бактерии. Ето защо поддръжката на надбъбречните жлези е чудесен начин да подкрепите имунната си система! Как? С чай от женско биле. Плюс това, тази невероятна билка спомага за здрав имунитет, още по-директно като повишава химичните вещества, които помагат за предпазване от вируси.

Поддържането на имунната система в баланс е от изключително значение във всички етапи на човешкия живот. Като естествена защитна система, тя е проектирана да започне да действа в подкрепа на всяка част на тялото. Слабата имунна система може също да бъде свързана с високи нива на стрес, лош сън и лошо храносмилане, така че справянето с всички тези неща може да помогне за укрепването й. Можете да си помогнете сами като й осигурите здравословно поле за действие само с помощта на тези няколко билки. А специално за дамите, които искат да научат още по темата, могат да прочетат за билките за женско здраве тук.

Автор: Кристина Тонева