Пица с агнешко и блат от карфиол
Пиците са едно от любимите ястия на хора по цял свят. Разновидностите й са безбройни, а към това число влиза и нашата пица с агнешко.
Тя е особено подходяща за кето режима и за дните след Великден, тъй като знаем, че тогава агнешкото е на пиедестал и в по-големи количества.
Рецепта за пица с агнешко
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 394.6 калории 7.99 г нетни въглехидрати 34.99 г протеин 23.31 г мазнини |
Рецептата за пица с агнешко е една изискана комбинация между сочно месо, хрупкав блат и уникална текстура на сирената.
Необходими продукти
За блата:
- 500 г карфиол
- 1 голямо яйце
- 1 с.л. хуск
- 1 ч.л сух риган
- ¼ ч.л. сол
За плънката:
- 200 г агнешко месо, сготвено (ние използвахме плешка, без мазно)
- 250 г домати
- 125 г прясна моцарела
- 100 г обезкостени маслини
- 125 г кашкавал
- 1 ч.л. сух риган
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Разделете карфиола на розички.
- Сложете го в чопър, за да може да се смели на ситно.
- Добавете ригана, солта, хуска и яйцето към карфиола и разбъркайте добре.
- В голяма тавичка сложете хартия за печене. Сложете сместа на тънък слой.
- Печете до златисто за около 20-30 минути във фурната.
- През това време накъсайте агнешкото.
- Изчистете и пасирайте 150 г домати и добавете ригана към тях.
- Настържете кашкавала и моцарелата.
- Нарежете маслините на ситно.
- Когато блатът е готов, намажете го с доматите, поръсете с агнешкото и маслините.
- Най-отгоре разпределете моцарелата, кашкавала и върнете пицата във фурната за още 5-10 минути.
- Нарежете 100 г домат на кръгчета.
- Извадете готовата пица с агнешко, поставете доматените кръгчета отгоре, оставете я малко да изстине и я разрежете на четири.
Допълнителни съвети:
- Вместо накъсано месо, може да използвате кайма.
- Ако предпочитате месото на върха на нашата пица с агнешко, може да разместите подредбата на продуктите.
Кои са най-популярните пици?
Предпочитанията за пица могат да варират значително в зависимост от културните вкусове. Но има и някои, които са постигнали широка популярност в световен мащаб.
Например:
- Маргарита – класиката на Италия, пица Маргарита се характеризира с доматен сос, сирене моцарела, пресен босилек и струйка зехтин. Обичана е заради своята простота и свежи вкусове.
- Пеперони – основна храна в Съединените щати и извън тях, пица пеперони е покрита с резени пикантен колбас пеперони и разтопено сирене моцарела върху основа от доматен сос.
- Хавайска – противоречива, но безспорно популярна, хавайската пица обикновено включва шунка или канадски бекон, парченца ананас и сирене. Известна е със своя сладък и пикантен вкусов профил.
- Неаполитанска – произхождаща от Неапол, Италия, неаполитанската пица се характеризира със своята тънка кора, прости гарнитури като домати, сирене моцарела, пресен босилек и зехтин. Известна е със своята автентичност и висококачествени съставки.
- Пиле барбекю – тази пица включва основа от сос за барбекю, покрита с парчета пиле на скара, червен лук, кориандър и понякога допълнителни топинги като бекон или халапеньо. Предлага сладък и остър вкусов профил.
Докато тези пици се радват на глобално признание, различни регионални и гурме вариации продължават да обогатяват света на пицата, като се грижат за това да има разнообразни вкусове за различни хора, на режими или не.
Пример за това е нашата пица с агнешко или нисковъглехидратната вариация на турска пица – кето пиде.
Най-популярните кето блатове за пица
Популярността на кетогенната диета стимулира креативността в изработването на алтернативи за пици с ниско съдържание на въглехидрати, както е и нашата пица с агнешко. Ето някои от най-популярните подходящи за кето блатове за пица:
Тесто от сирена
Прави се с комбинация от сирене моцарела, крема сирене, бадемово брашно и яйца. Наподобява традиционното тесто за пица по текстура и вкус, като същевременно е с ниско съдържание на въглехидрати.
Карфиол
Ситно настърган карфиол, смесен със сирене, яйца и подправки, създава опция за кето блат, без глутен. Той предлага по-лека текстура и е пълен с хранителни вещества. Именно това избрахме да комбинираме в нашата пица с агнешко.
Бадемово брашно
Бадемовото брашно, комбинирано с яйца, сирене и подправки, създава ароматен блат с леко орехов вкус. Богат е на здравословни мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно, заедно с яйца, сирене и подправки, образува мек блат, който е идеален за тези, които следват кето диета. Осигурява фин кокосов вкус и е с високо съдържание на фибри.
Тиквички
Настърганите тиквички се комбинират с бадемово брашно, сирене пармезан и ароматни билки, за да се създаде хрупкав и питателен блат.
Тези подходящи за кето алтернативи на блатове за пица позволяват на хората, които следват кетогенен начин на живот, да се отдадат на любимата си комфортна храна, като същевременно спазват своите диетични насоки.
Още от здравословната ни кухня
Въпреки че италианците не са фенове на кетчуп върху пицата, предлагаме ви няколко идеи за класически домашни доматени сосове, с които феновете им да могат да “украсят“ своята пица с агнешко.
Може да разгледате още много подобни и различни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог и в книгите ни „Кето фантазии“.
Каним ви и в здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Може да станете част и от нашата Вайбър група, в която редовно споделяме седмични кето менюта, актуални теми и рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето пиде е вкусна вариация на традиционната турска пица.
https://youtu.be/ScMBiDKD2UM Кето пица с бадемово брашно е хрупкава и здравословна алтернатива на
Кето пица в гондола от тиквички е днешното ни предложение за нестандартна рецепта, която