Pavor nocturnus или „нощни ужаси“ – причина за лош сън при децата

Обновена: 15.05.2024|
Pavor nocturnos, нощни ужаси.

Pavor nocturnos може да бъде причина за непълноценна почивка при децата, а също и за развиването на допълнителни разстройства, свързани със съня.

Какво е pavor nocturnus?

Pavor nocturnus е термин, който описва нарушения в съня, а в буквален превод означава „нощни ужаси“.  Това състояние се среща предимно при малки деца и ученици, но проблемът може да продължи във времето и да засяга и възрастните.

 

 

С какво преминават едни нощни ужаси?

Дете, което преживява pavor nocturnus, се събужда със силен вик, често съпроводен с плач, 2-3 часа след като е заспало. В допълнение може да се наблюдават учестено дишане и сърдечна дейност, както и избиване на студена пот.

Въпреки че очевидно в този момент детето преживява нещо, може да бъде с отворени очи или изправено, то е заспало, не отговаря, не забелязва хората около него и често не може да бъде събудено. Това са основни разлики с обикновените кошмари, които всички ние имаме понякога. Ако все пак детето успее да бъде събудено, е възможно то да е ядосано и разгневено на човека, който го е събудил.

Понякога се наблюдава внезапно скачане от леглото, съпроводено с бягане из стаята, без да се забелязва заобикалящата среда или да се разговаря с близките.

Сънят по принцип се възстановява 10-20 минути след нощните ужаси. На сутринта детето не помни случката, също и какво е сънувало.

Тези повтарящи се поне веднъж седмично епизоди са изключително стресиращи за родителите и те често търсят помощ и обяснение за случващото се.

Pavor nocturnus спада към групата на NREM-свързаните парасомнии. Това са нетипични поведения по време на тази част от съня, по време на която не са характерни бързи движения с очите (non-rapid eye movement sleep). Тази фаза на съня съответства с дълбокия сън, в който тялото е най-отпуснато и настроено за почивка. За разлика от това сънищата и кошмарите се случват обичайно в REM-съня, когато мозъчната активност е по-интензивна.

 

При кои деца се срещат нощните ужаси?

 

Pavor nocturnos, нощни ужаси.

 

При деца нощните ужаси се наблюдават най-често във възрастта между 3 и 12 години, с пик на начало 3 години и половина. Засегнати от състоянието са около 5% от подрастващите, еднакво при двата пола, без превалиране на някоя раса или етнос.

При по-малки деца pavor nocturnus обикновено се наблюдава веднъж седмично, а при-големи – два пъти месечно. Според експерти в областта на медицината на съня, този симптом може варира значително при отделните пациенти.

Предполага се, че нощните ужаси са по-чести при деца, преживели епилептични припадъци или нарушения в дишането, като например сънна апнея, деца с увеличена трета сливица и др. Описани са и по-чести случаи при страдащите от гастроезофагиален рефлукс.

При възрастните това състояние се наблюдава значително по-рядко, понеже се „израства“ след детството. Въпреки това, когато се среща при по-големите често е свързано с емоционален стрес, сънна апнея, неправилна диета.

Съществуват доказателства, че pavor nocturnus е вродено и наследствено състояние. Това означава, че е типично и при роднините на детето да е имало подобни епизоди или чести кошмари и сомнамбулизъм. Конкретен начин на унаследяване все още не е установен.

Фактори, които биха стимулирали поява на нощни ужаси, са повишената температура, астма, назална обструкция, употреба на медикаменти, влияещи върху централната нервна система и гастроезофагиален рефлукс.

 

Как се поставя диагнозата?

За да се потвърди, че се касае за pavor nocturnus, е необходимо да се покрият някои особености на състоянието, част от които вече бяха споменати:

  • Епизодите са в първата трета на нощния сън и протичат с непълно събуждане.
  • Детето изпитва страх и издава панически вик и/или рязко скачане от леглото в началото.
  • Не може да се постигне успокоение.
  • Няма спомен за преживяното.
  • Нощните ужаси протичат с клинични промени, свързани с промяна във физическото състояние на детето (тахикардия, ускорено дишане, тремор).

 

Какво е лечението?

 

Pavor nocturnos, нощни ужаси.

 

При повечето деца не е необходимо лечение на нощните ужаси. Те не са на чести интервали от време и се „израстват“. Няма конкретно терапевтично поведение или медикамент срещу състоянието, но съществуват методики, кпито могат да бъдат от полза.

В момент на pavor nocturnus е желателно да не се опитваме да събудим детето. Въпреки че точно това изглежда логичното решение на проблема, опитите за събуждане е възможно да доведат до удължаване на епизода.

Предвид факта, че когато детето изпадне в това състояние, то няма да бъде будно и може да започне да тича из стаята, обстановката около него трябва да бъде обезопасена. На първо място e грижата прозорците и вратите да бъдат затворени и по пода да няма предмети, на които детето да се спъне или нарани.

Подобряването на хигиената на сън е важна за всички разстройства, свързани със съня. Това означава лягане и ставане по едно и също време, спиране на приема на тонизиращите храни и напитки непосредствено преди лягане и осигуряване на тиха и спокойна заобикаляща среда в стаята за почивка.

Психическото здраве на детето също е съществена част от решаването на проблема. Ако у дома или на училище детето се сблъсква с чести конфликти, това би повлияло негативно на проблема. Затова заобикалящата социална среда трябва да бъде максимално оптимизирана за намаляване на стреса. Психотерапията е метод на избор без значение дали семейството успее или не да осигури спокойствие. Възможно е все пак да има неразкрит проблем, за който работата с психолог би била полезна.

Метод, който би могъл да проработи, е събуждане на детето, непосредствено преди да започнат нощните ужаси. Приложимо е, ако епизодите се случват по едно и също време и знаете точно кога да прекъснете съня. Ако състоянието обаче не се наблюдава всяка вечер или през вечер, такъв тип събуждане не е препоръчително да се прави. Това би нарушило съня на детето и би довело до други сериозни проблеми като недостатъчно почивка и недоспиване.

При по-усложнените случаи на pavor nocturnus се коментира започване на терапия с медикаменти от групите на трицикличните антидепресанти и бензодиазепините, което се назначава само от лекар със съответната квалификация. Под въпрос е и ефективността на лечението по методите на хипнозата.

 

Кога нощните ужаси са спешнo състояние?

Епизодите на pavor nocturnus изглеждат притеснително в началото. Предвид кратката им продължителност обаче, както и липсата за спомен от преживяното, с тях се свиква и след време започват да изглеждат по-малко драматични за родителите.

Въпреки това съществуват и някои алармиращи знаци, които биха изискали търсене на спешна медицинска помощ. Най-честите от тях са продължителност на епизода повече от 30 минути и/или забелязване на клонуси (ритмични мускулни съкращения), потрепвания (по-кратки и неритмични съкращения), втренчване на погледа, изпъване на тялото или други прояви, наподобяващи гърч.

Такива прояви не са характерни за обичайното състояние при нощни ужаси и вероятно са знак и за придружаващ процес.

Нощните ужаси или pavor nocturnus са състояния много наподобяващи кошмарите. Въпреки че изглеждат драматично за свидетелите, те се преживяват по-леко от децата, отколкото обикновените кошмари. Прогнозата им в голяма част от случаите е добра и те рядко присъстват като разстройство при възрастните.

 

Често задавани въпроси

Какво е pavor nocturnus?

Pavor nocturnus, известен също като нощни ужаси, е нарушение на съня, характеризиращо се с внезапни и интензивни епизоди на страх или ужас по време на сън. За разлика от кошмарите, хората може да не се събудят напълно по време на епизод на нощен ужас и може да не си спомнят преживяването след това.

Какви са симптомите на pavor nocturnus?

Симптомите на pavor nocturnus обикновено включват писъци, блъскане, учестено дишане, изпотяване и учестен пулс. Тези епизоди обикновено се появяват по време на не-REM сън, често през първите няколко часа след заспиването.

Какво причинява pavor nocturnus?

Точната причина за pavor nocturnus не е напълно изяснена, но фактори като генетика, стрес, лишаване от сън и определени лекарства или медицински състояния могат да допринесат за развитието му.

Кой е изложен на риск от преживяване на pavor nocturnus?

Pavor nocturnus може да се появи както при деца, така и при възрастни, но е по-често при деца, особено на възраст между 4 и 12 години. Има тенденция да се появява по-често при тези от тях, които са преуморени или изпитват стрес.

Какви са възможностите за лечение на pavor nocturnus?

Лечението на pavor nocturnus не винаги е необходимо, особено ако епизодите са редки и не причиняват значителен дистрес. Въпреки това, стратегии като подобряване на хигиената на съня, намаляване на стреса и справяне с основните медицински състояния могат да помогнат за справяне със симптомите в някои случаи.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 15.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 15 май 2024 в 16:21 | Категория: Здраве