Сънна апнея – какво представлява и как се лекува

Обновена: 22.02.2024|
Сънна апнея.

Проблемите със съня са едно неприятно явление, което влияе негативно на нашето ежедневие, но ние невинаги осъзнаваме тяхната сериозност. Качествената почивка и сън поддържат цялостното благосъстояние и когато не ги получаваме, много от функциите на тялото ни могат да бъдат нарушени.

Днес ще научим повече за състоянието сънна апнея, което е един от най-разпространените виновници за безсъние.

 

Какво е сънна апнея?

Сънната апнея е нарушение на съня, характеризиращо се с повтарящи се паузи в дишането или случаи на повърхностно дишане по време на сън.

Тези прекъсвания на дишането могат да продължат от няколко секунди до минута или повече и да се появят много пъти през цялата нощ.

Когато дишането е нарушено, нивата на кислород в кръвта падат и мозъкът за кратко събужда човека, за да възобнови дишането. Въпреки това тези събуждания често са толкова кратки, че човекът може да не ги помни.

 

Какви видове сънна апнея има?

Съществуват 3 вида сънна апнея:

 • Обструктивна (OSA) – най-често срещаният тип. Мускулите в задната част на гърлото се отпускат прекомерно, което води до запушване или стесняване на дихателните пътища. В резултат на това дишането става повърхностно или може да спре напълно. Този тип сънна апнея се свързва със силно хъркане.
 • Централна сънна апнея. Мозъкът не успява да изпрати подходящите сигнали към мускулите, които контролират дишането. За разлика от обструктивната няма физическа обструкция на дихателните пътища.
 • Комплексна/смесена сънна апнея – комбинация от обструктивна и централна.

 

Какви са симптомите на сънна апнея?

 

Сънна апнея.

 

Сънната апнея може да се прояви чрез различни симптоми, които могат да варират от човек на човек.

Важно е да се отбележи, че някои хора със сънна апнея може да не са наясно със своите симптоми. В много случаи симптомите се забелязват от партньор или член на семейството, който наблюдава поведението на човека по време на сън.

Едни от най-разпространените при сънна апнея симптоми включват:

 • Упорито и силно хъркане, често придружено от задушаване или задъхване, когато дишането се възобнови след пауза
 • Паузи в дишането. Понякога дишането спира по време на сън, последвано от внезапно ахване или изсумтяване, когато се възстанови
 • Прекомерна сънливост през деня
 • Сутрешно главоболие
 • Трудно концентриране и проблеми със запомнянето
 • Раздразнителност и променливо настроение
 • Неспокоен сън – мятане, въртене и постоянно движение
 • Често нощно уриниране
 • Намалено либидо
 • Сухота в устата или възпалено гърло поради дишане през устата по време на сън
 • Трудности при заспиване или поддържане на съня

Тези симптоми могат да се припокриват с други нарушения на съня и здравословни състояния, така че правилната медицинска оценка е от съществено значение за точната диагноза и лечение.

 

Причини за сънна апнея

 

Сънна апнея.

 

Един от основните рискови фактори за обструктивна сънна апнея (OSA) е наднорменото тегло, особено когато води до натрупване на мазнини около вътрешните органи и появата на отоци. Това може да затрудни дишането по време на сън.

Анатомичните фактори също влияят.

Някои хора може да имат естествено тесни дихателни пътища, по-голям език, сливици (наричани също тонзили или аденоиди), или изкривена носна преграда, което може да допринесе за запушване на дихателните пътища и сънна апнея.

Сънната апнея се среща често при хора в напреднала възраст, тъй като мускулите, които поддържат дихателните пътища отворени, са склонни да губят тонус с течение на времето.

Мъжете са по-склонни от жените да развият сънна апнея. Генетичният фактор също е от значение и ако някой от семейството ви страда от сънна апнея, рискът и вие да се сблъскате със състоянието е по-висок.

Пушенето може да увеличи възпалението и задържането на течности в горните дихателни пътища, което може да допринесе за сънна апнея. Употребата на алкохол и успокоителни също може да доведе до това състояние.

Ако имате затруднено дишане през носа поради алергии, проблеми със синусите или изкривена преграда, е по-вероятно да развиете сънна апнея.

При сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и хормонални нарушения опасността от сънна апнея се покачва. Същото важи при невромускулни нарушения като мускулна дистрофия или проблеми с централната нервна система.

Важно е да се отбележи, че тези фактори могат да си взаимодействат и да се изострят взаимно.

 

Какви последствия за здравето има от сънна апнея?

Нелекуваната сънна апнея може да има сериозни последици за здравето, включително:

 • Повишен риск от високо кръвно налягане и от развиване на сърдечно-съдови заболявания
 • Повишени нива на кръвна захар и опасност от диабет тип 2
 • Наддаване на тегло и затлъстяване
 • Риск от психични проблеми като депресия и тревожност
 • Чернодробни заболявания
 • Влошено качество на живот
 • По-висок риск от инциденти заради недоспиването и нарушената когнитивна функция

Важно е да разпознаете потенциалните последици за здравето от сънната апнея и да потърсите правилна диагноза и лечение, ако подозирате, че имате това състояние.

 

Лечение на сънна апнея

 

Сънна апнея.

 

Загубата на тегло и здравословната диета при сънна апнея могат да помогнат за подобряване на състоянието, когато причината за него е наднормено тегло. Избягването на алкохола и успокоителните също може да се отрази позитивно.

Позицията за сън е важна при сънната апнея. Препоръчва се спането настрани, а не по гръб, защото страничната поза намалява риска от запушване на дихателните пътища.

Често състоянието се лекува с апарати за сънна апнея.

CPAP (Continious Positive Airway Pressure) терапията е едно разпространено при сънна апнея лечение. Тя включва машина, която доставя постоянен поток от въздушно налягане през маска, като поддържа дихателните пътища отворени по време на сън.

BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) е друг метод за домашно лечение на сънна апнея, подобен на CPAP, но с две нива на налягане, които се редуват – при вдишване и издишване. Може да е подходящ, ако издишването при CPAP е трудно заради непрекъснатото налягане.

Стоматологичните устройства или предпазителите за уста могат да ви помогнат да поддържате дихателните си пътища отворени, като преместите челюстта и езика си. Те се препоръчват при лека до умерена сънна апнея или ако CPAP не се понася.

Може да се обмисли хирургическа намеса, ако други лечения са неефективни и случаят го налага.

 

Заключение

Сънната апнея е често срещано нарушение на съня, характеризиращо се с прекъсване на дишането по време на сън, което може да има сериозни последици за здравето. Симптомите включват силно хъркане, паузи в дишането, сънливост през деня, сутрешно главоболие и др.

Появата на този проблем може да се дължи на фактори като затлъстяване, анатомични проблеми, стареене, генетика, тютюнопушене и различни медицински състояния.

Нелекуваната сънна апнея може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет, психични проблеми и влошено качество на живот.

Лечението включва промени в начина на живот (загуба на тегло, избягване на алкохол), използване на устройства като CPAP или BiPAP машини, орални уреди и в някои случаи хирургия.

Какво е сънна апнея?

Тя представлява нарушение на съня, характеризиращо се с повтарящи се паузи в дишането или случаи на повърхностно дишане по време на сън. Тези прекъсвания на дишането могат да продължат от няколко секунди до минута или повече и могат да се появят много пъти през цялата нощ.

Какви могат да са причините за появата на този проблем?

Появата сънна апнея може да се дължи на фактори като затлъстяване, анатомични проблеми, стареене, генетика, тютюнопушене и различни медицински състояния.

Какви могат да са последствията, ако не се контролира това състояние?

Нелекуваната сънна апнея може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет, психични проблеми и влошено качество на живот.

Как се лекува този проблем?

Лечението зависи от причините за състоянието и може да включва промени в начина на живот (загуба на тегло, избягване на алкохол), използване на устройства като CPAP или BiPAP машини, орални уреди и в някои случаи хирургия.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:24 | Публикувана: 28 август 2023 в 13:45 | Категория: Здраве