Какво е Пауър йога?

Обновена: 15.03.2024|
Пауър йога.

Чували ли сте за пауър йога? Накратко, това е сравнително интензивна тренировка, насочена към изграждане на сила и гъвкавост на тялото чрез йога пози. Предназначена специално за подобряване на мускулната сила и издържливостта. Позите са предизвикателни и се преминава бързо от една в друга.

 

Произход на Пауър йога практиката

Въпреки че пауър йога, или силовата йога, не е официален вид, терминът понякога се използва като взаимозаменяем с виняса йога. Вероятно е по-точно да се каже, че тя е форма на виняса, която има своите корени в ащанга йога – утвърдена практика, започнала в началото на 20-ти век.

При пауър йогата акцентът е върху преминаването от една поза към следващата, а не върху подхода към всяка поотделно. Обикновено тя е насочена към повишаване на сърдечния ритъм и изгаряне на калории чрез тренировка на цялото тяло и затова понякога се нарича и фитнес йога. Занятието по пауър йога може да се оприличи още и на занимание по аеробика.

Въпреки че изисква съзнателност и съсредоточаване върху дишането, тя е по-скоро динамична, отколкото медитативна. Често този тип йога се фокусира върху конкретна част от тялото и се изгражда в прогресивна последователност, от по-основни към по-сложни пози. Един от ефектите на силова йога върху тялото е, че поради динамичния характер на практиката мускулите се загряват бързо. Тя също така увеличава приема на кислород и сърдечния ритъм.

 

За кого е предназначена?

 

Пауър йога.

 

Тъй като пауър йогата изисква да се движим и да задържаме предизвикателни позиции, е важно да имаме известна начална сила, преди да започнем практикуването й.

Не е зле да имаме и основни познания за стандартните йога пози и виняса потоците, защото заниманията протичат с по-бързо темпо. Поради тези причини често не се препоръчват за начинаещи.

Освен това, ако сте бременни, имате някои хронични заболявания (сърдечни заболявания, диабет, артрит и др.), посъветвайте се с лекаря си, преди да започнете занимания със силова йога.

Асаните създават мускулен тонус, което спомага за развитието на сила и стабилност в тялото. Разтягането на мускулите помага за увеличаване на гъвкавостта. Поради динамичния характер на практиката вниманието се отдалечава от мислите, занимаващи главата, и умът може да се успокои в състояние, сравнимо с медитацията.

Когато практикувате редовно пауър йога на подходящото за вас ниво, в рамките на няколко седмици ще започнете да забелязвате поне някои от всички съпътстващи благоприятни ефекти.

 

Пауър йога според Дошите на Аюрведа

Аюрведа означава „мъдростта на живота“ на санскрит и тази наука свързва ритмите на универсалните елементи – земя, огън, въздух, вода и пространството с индивидуалните конституции, наречени доши.

Трите вида доши са вата, питта и кафа. Те се определят в момента на зачеването, но, както всичко в живота, са променливи и се влияят от обстоятелствата, емоциите или дори от сезоните.

Макар че всеки човек носи по малко от всяка от тях, обикновено една или комбинацията на две от тях преобладава:

  • Типовете вата са свързани с въздуха и пространството, така че приличат на вятъра – сухи, хладни и способни на бързо, непредсказуемо движение и мислене.
  • Пита са свързани с огъня, влияят се от въздуха и действат с интензивна решителност.
  • И накрая, кафа са комбинация от земя и вода, движат се бавно и грациозно и са склонни да бъдат едновременно стабилни и лоялни.

 

Пауър йогата предизвиква топлина и енергия. Изгражда сила и издръжливост. Тези класове могат да бъдат сравнително интензивни. Ако сте спортист, вероятно се насочвате в този стил, защото сте настроени да приемате предизвикателства. Топлината помага за разхлабване на скованите мускули.

 

Какво представлява една йога сесия?

 

Пауър йога.

 

Силовата йога съчетава атлетиката на ащанга с потока на виняса. Практикуването на пауър йога може да включва различни асани, обединени в последователности, предназначени за изграждане на сила и издръжливост.

Както ащанга, така и пауър йога се изпълняват по-активно и строго, затова тези стилове йога изискват повече търпение, дисциплина и добро изходно ниво на физическа подготовка.

Последователност

В силова или виняса йога се използват много от същите пози като в ащанга йога, но невинаги в същия ред. Ащанга йога е много прецизна практика и всяка поза се изпълнява в една и съща последователност. От друга страна, в часовете по пауър йога има повече вариативност и по-малко структура.

Поток

Силовата йога набляга на плавното преминаване от една поза в друга, като при смяна на позите се издишва. Хатха йогата например, една от най-разпространените форми на йога, е по-малко фокусирана върху потока от пози и повече върху постигането на правилна позиция при всяка поза.

Скорост

Пауър йогата се отличава с много по-бързо темпо и носи значително по-големи ползи за сърдечно-съдовата система в сравнение с други форми на йога, които осигуряват по-скоро възстановително преживяване.

 

Ползи от Пауър йога практиката

 

Пауър йога.

 

Редовното практикуване на пауър йога има много ползи за здравето. Тя помага за увеличаване на гъвкавостта, изграждане на мускулен тонус и сила и насърчаване на по-активен начин на живот. Чрез нея се придобива силно усещане за връзка между дишането, ума и тялото. Това помага за облекчаване на стреса и за подобряване на психическото благополучие и физическата форма.

Ето някои от основните предимства на този стил на йога с бързи движения.

Намаляване на стреса

Йога е добре известна със способността си да намалява стреса и тревожността и да насърчава чувството на релаксация и спокойствие. Въпреки че пауър йогата е по-малко медитативна и по-бърза, проучване от 2017 г. установява, че тя е способна да намали нивата на кортизол, хормона на стреса, в организма.

Проучването показва, че дори една сесия по пауър йога е достатъчна, за да доведе до забележимо намаляване на стреса. Нерядко хората, практикуващи я, споделят, че след заниманието се чувстват ободрени и въодушевени. В допълнение, помага на тялото да се отпусне, подобрява и съня.

За добро общо здравословно състояние

Силовата йога се свързва с други ключови показатели за добро здраве, като например:

  • По-добър сън
  • По-силна имунна система
  • Подобрена стойка и баланс
  • Укрепване на костите и намаляване на риска от развитие на остеопороза

 

Загуба на тегло

Тъй като провежда кардио тренировка, пауър йогата гори калории. Подобреният мускулен тонус и сила означават, че ще изгаряме повече енергия, дори когато не тренираме.

 

Заключение

Пауър йогата е насочена към изграждане на сила и издръжливост. Тя е и чудесен вариант за здравословно натоварване и изгаряне на калории, както и за повишаване на цялостния тонус на тялото. Въпреки че изисква осъзнатост и съсредоточаване върху дишането, силовата йога е по-динамична от медитативните форми на древната практика и осигурява добра кардио и силова тренировка.

Не се нуждаете от тежести или друго оборудване, но е полезно да имате определено ниво на сила и физическа подготовка преди да започнете. Пауър йогата произлиза от системата Ащанга йога, но се отличава от нея по това, че не се придържа към определена последователност от пози. Това я прави творческа и разнообразна практика.

Какво е пауър йога?

Пауър йога е динамичен и фитнес ориентиран стил на йога, който комбинира традиционни пози със силови тренировки и сърдечно-съдови упражнения. Известен е със своя енергичен подход.

Какви са ползите от пауър йога?

Пауър йога може да подобри силата, гъвкавостта и сърдечно-съдовата форма. Той също така насърчава намаляването на стреса, умствения фокус и цялостното благосъстояние.

Колко време е един типичен клас по пауър йога?

Часовете могат да варират по времетраене, но типичната пауър йога сесия често е около 60 до 75 минути. Някои класове може да предлагат по-кратки или по-дълги сесии.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 23.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 12:10 | Публикувана: 23 февруари 2024 в 17:22 | Категория: Здраве, Любопитно