Ащанга йога – същност, история и предимства

Обновена: 26.04.2024|
Ащанга йога.

Ащанга йога е един от най-дисциплинираните стилове йога, който предлага последователна прогресия в сложността на практиката. Практикуващите постепенно задълбочават своята практика, преминавайки от базови серии към по-напреднали пози. Това изгражда отдаденост, устойчивост и дълбока връзка между ума и тялото.

 

Произход и особености на Ащанга йога

Ащанга йога е почитана практика, дълбоко вкоренена в древната йога философия. Тя произхожда от "Йога сутрите" на Патанджали, за които се смята, че са съставени около 400 г. от н.е.

Думата "ащанга" означава осем и произлиза от осемте крайника или етапа, очертани от Патанджали.

 

Осемте основи на йога включват:

 • Ями (ограничения). Етични насоки, обхващащи морално поведение и обществени принципи. Включват ненасилие, истинност, некражба, сексуално ограничение и неалчност.
 • Ниями (спазвания). Лични обреди, насочени към самодисциплината и духовните практики – чистота, удовлетворение, дисциплина, самообучение и отдаване на по-висша сила.
 • Асани (физически пози). Централен аспект на практиката, насочен към постигане на физически и психически баланс.
 • Пранаяма (контрол на дишането): Упражнения, насърчаващи регулирането и разширяването на енергията на жизнената сила (прана).
 • Пратяхара (оттегляне на сетивата): Елиминиране на външните разсейвания и насочване на вниманието навътре.
 • Дхарана (концентрация): Практики за фокусиране на ума върху един обект или точка на медитация.
 • Дхяна (медитация): Задълбочаване на състоянието на концентрация, водещо до състояние на дълбоко съзерцание и осъзнатост.
 • Самадхи (поглъщане): Най-високото състояние на пълно поглъщане и духовно просветление.

 

Създаването на съвременната система на Ащанга йога по начина, по който тя се практикува днес, се приписва на Шри К. Патабхи Джойс. Роден през 1915 г. в Индия, той започва да изучава йога в юношеството си под ръководството на Кришнамачаря, виден майстор по йога.

Под негово ръководство Джойс усъвършенства и систематизира Ащанга йога, наблягайки на специфична последователност от динамични пози, синхронизирани с дишането (Виняса). По-късно създава Изследователския институт по Ащанга йога в Майсур, Индия, където преподава тази система на множество студенти от цял свят.

Разпространението на практиката извън Индия започва в средата на 20-ти век, главно чрез посветените ученици на Джойс, които продължават да разпространяват ученията му в световен мащаб.

 

Характеристики на Ащанга йога

 

Ащанга йога.

 

Ащанга комбинира различни характеристики, които я отличават от другите йога стилове.

Виняса

Синхронизиране на дишането и движението в непрекъсната и плавна последователност, познато като Виняса, е основен елемент на Ащанга йога. Това подобрява фокуса, затоплянето на тялото и потока на енергия в него.

Структурирани серии

Ащанга следва предварително определена последователност от асани (пози) и всяка от позите има за цел да подготви тялото за следващата.

Асаните са групирани в основни, междинни и напреднали серии, всяка от които се основава на предишната, като предлага системна прогресия, предизвикваща практикуващите, докато напредват.

Уджайи дишане

Тази популярна техника на дълбоко дишане, позната като Ujjayi Pranayama, включва дълбоко, звуково дишане, което създава хриптящ звук в гърлото. Изпълняването й води до насърчаване на концентрацията, вътрешната топлина и пречистването.

Бандхи и Дришти

В Ащанга йога се използват бандхи – вътрешни енергийни ключалки за контролиране на потока от жизнена сила в тялото. Трите основни бандхи – Мула Бандха, Удияна Бандха и Джаландхара Бандха, се ангажират чрез свиване на определени мускули или коригиране на позициите на тялото, за да се пренасочи енергията.

Дришти представляват специфични фокусни точки или посоки на погледа, използвани по време на практикуването на йога пози (асани) и дихателни упражнения (пранаяма). Всяка асана е свързана с определено Дришти и изисква насочване на погледа в определена посока.

Ащанга майсор

Ащанга йога често се преподава в стил Майсор. При него всеки от практикуващите си прави своя лична практика в споделено пространство, като изпълнява последователностите самостоятелно със свое собствено темпо.

Ролята на инструктора е да наблюдава, да коригира и да работи поотделно с учениците, като им оказва помощ да навлязат правилно в по-предизвикателните асани и им помага да избегнат травми и преразтягания. Този подход позволява индивидуално обучение и напредък.

 

Тези характеристики заедно създават строга, но трансформираща практика, която осигурява път за практикуващите да навлязат по-дълбоко в асаните и дихателните упражнения.

 

Ащанга йога пози

Ащанга йога включва структурирана последователност от пози, категоризирани в серии за начално, средно напреднало и напреднало ниво. Ще разгледаме позите, които обикновено се срещат в първична и междинна серия.

Първична серия (Йога Чикица)

 

Ащанга йога.

 

Първичната серия включва:

 • Поздрави към слънцето (Суря намаскар A и B) са динамични последователности, включващи навеждания напред и назад и напади. Често се използват за загряване на мускулите и затопляне на тялото.
 • Изправени пози като Padangusthasana (навеждане напред), Триконасана (триъгълник) и Вирабадрасана (Пози на войн), които подобряват силата и баланса.
 • Седнали пози. Може да включва навеждане от седнала позиция към краката или от изправено положение към земята.
 • Завършващи пози. Първичната серия завършва с инверсии като Сарвангасана (стойка на раменете) и сирсасана (стойка на глава), последвани от седнали пози, включително Падмасана (поза лотос), преди да завърши с релаксация в Савасана (поза на труп).

 

Междинни серии (Нади Шодхана)

Може да се състои от:

 • Наклони назад. Включва извивания на гърба като Капотасана (Поза гълъб) и Устрасана (Поза на камила), за да отворите гърдите и да разтегнете гръбнака.
 • Пози с един или два крака зад главата. Тези пози са фокусирани върху гъвкавостта и силата на бедрата.
 • Баланси на ръце. Изпълняват се позиции като стойка на предмишница или поза на жерав с един крак, които подчертават силата и баланса на ръцете.
 • Завършваща последователност. Завършва с обръщания, извивания назад и седнали пози, последвани от релаксация.

 

Ползи от практикуването на Ащанга йога

 

Ащанга йога.

 

Ащанга йога, известна със своя систематичен и дисциплиниран подход, предлага набор от всеобхватни ползи, които имат физически, умствени и духовни измерения.

Структурираните последователности от пози подобряват мускулната сила и цялостната гъвкавост и подвиждност на тялото. Редовната практика прогресивно подобрява обхвата на движение и освен това предизвиква изпотяване, което подпомага изчистването на токсините от тялото и пречистването на вътрешните системи.

Динамичният характер на този йога стил действа за повишаване на сърдечната честота и поддържане на добра сърдечно-съдовата форма и издръжливост.

Асаните се фокусират върху подравняването на тялото и коригиране на дисбалансите в него, като могат да помогнат за подобряване на стойка и за намаляване на риска от наранявания.

Психическите ползи са свързани с намаляване на стреса и с подобряване на концентрацията, внимателността и енергийните нива. Систематичният подход на Ащанга насърчава интроспекцията, улеснявайки по-дълбокото разбиране на себе си и личностното израстване. Той насърчава и заздравява дълбоката връзка между ума и тялото, която е необходима за себереализацията и духовното израстване на индивида.

Добрата структурираност и строгостта в практиката изграждат качества като дисциплина и последователност в грижата за здравето, допринасяйки за балансиран, качествен и осъзнат начин на живот.

 

За кого е подходяща?

 

Ащанга йога.

 

Ащанга е изключително подходяща за хора с предишен опит в йога, които искат да добавят в практиката си малко предизвикателство и да прогресират в уменията си. Тя със сигурност ще се хареса на тези, които предпочитат систематичен и структуриран подход към своята практика.

Практикуването на Ащанга майсор под надзора на инструктор може да помогне за изграждане на отдадена и стабилна йога рутина за максимално развиване на индивидуалните способности на практикуващите.

Практиката е подходяща и за всички останали, които търсят физическа активност, която да носи както ползи за силата, гъвкавостта и цялостното физическо състояние, така и за подобряване на психичното състояние чрез пранаяма и медитация.

Въпреки че практикуването е възможно и за начинаещи, препоръката за тях е да започнат с основни стилове на йога и въвеждащи класове, за да усвоят основните пози и техните специфики и различните пранаяма техники, преди да започнат класовете по Ащанга.

Хората с определени медицински състояния или наранявания трябва да се консултират със здравен специалист, преди да започнат да посещават класове, защото техният активен характер не е подходящ за всеки.

Важно е да предупредят и инструктора преди началото на практиката, за да може да съдейства с модификации на асаните и специално внимание при нужда.

 

Заключение

Ащанга йогата е дисциплинирана и структурирана система, фокусирана върху синхронизирането на дишането с предварително определена последователност от пози.

Методичният подход насърчава холистичното благополучие чрез култивиране на физическа сила, гъвкавост и подравняване. Той помага за генериране на вътрешна топлина, детоксикацията и повишена жизненост. Освен това насърчава умствената яснота, концентрацията и вътрешното съзнание чрез своите медитативни аспекти.

 

Често задавани въпроси

Какъв е произходът на Ащанга йога?

Ащанга йога е почитана практика, дълбоко вкоренена в древната йога философия. Тя произхожда от "Йога сутрите" на Патанджали, за които се смята, че са съставени около 400 г. от н.е.

Кой е най-популярният начин на преподаване?

Ащанга йога най-често се преподава в стил Майсор. При него всеки от практикуващите си прави своя лична практика в споделено пространство, като изпълнява последователностите самостоятелно със свое собствено темпо. Ролята на инструктора е да наблюдава, да коригира и да работи поотделно с учениците, като им оказва помощ да навлязат правилно в по-предизвикателните асани и им помага да избегнат травми и преразтягания.

Подходяща ли е Ащанга йога за начинаещи?

Въпреки че практикуването е възможно и за начинаещи, препоръката за тях е да започнат с основни стилове на йога и въвеждащи класове, за да усвоят основните пози и техните специфики и различните пранаяма техники, преди да започнат класовете по Ащанга.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 12:23 | Публикувана: 15 февруари 2024 в 11:39 | Категория: Здраве