Нощна слепота – не я пренебрегвайте!

Обновена: 08.03.2024|
Нощна слепота.

Когато говорим за нощна слепота, нямаме предвид пълна слепота, а зрителна немощ, която се появява при лошо осветление. Известна е още като кокоша или черна слепота. В медицината се нарича никталопия. Това не е самостоятелна болест, а симптом при различни здравословни проблеми.

Какви рискове поражда и можем ли да ги спрем? Днес ще ви представим всичко важно относно нощната слепота.

 

Какво е никталопия?

Всеки е изпитвал дискомфорт в очите, когато влиза от ярко осветено място в мрачна стая. За кратко време обаче здравите хора се адаптират към тъмнината в околната среда. Това се дължи на зениците, които при слаба осветеност се разширяват. Така се увеличава количеството на светлината, навлизащо в окото. Тя попада върху очната ретина, чиито клетки са отговорни за възприемането на тази светлина.

Но при увреждане на ретиналните клетки (от заболяване, нараняване, или по други причини) процесът на адаптация се нарушава.

vit e 400
vitc 600 1
vit e 400
vitc 600 1

Често проблемът възниква поради очни заболявания, например:

 • Катаракта. Това е болестно състояние, при което лещата в окото губи своята яснота и става мътна. Сред множеството зрителни дефекти, провокирани от катарактата, са и случаите на никталопия. Рискът от катаракта и нощна слепота нараства с напредване на възрастта. Той е висок и за хората с диабет, които страдат от очни увреждания.
 • Панкреатична недостатъчност. При това заболяване организмът изпитва трудности в обмяната и усвояването на мазнините. Ето защо пациентите с увреждане на задстомашната жлеза са изложени на опасност от дефицит на витамин А (ретинол), който е мастноразтворим. Същият витамин е нужен на ретиналните клетки за трансформиране на нервните импулси в образи. Недостигът му повишава риска от нощна слепота.
 • Късогледство. Представлява замъглено виждане на далечни обекти. Когато късогледството прогресира, то също води до никталопия.
 • Синдром на Ашър (от името на офталмолога Чарлз Ашър). При това заболяване, с различна тежест, се увреждат зрението и слухът. Синдромът се предава по наследство и е свързан с нощна слепота.
 • Ретинит пигментоза. Така се нарича генетично заболяване, което поразява ретината и причинява зрителни проблеми при оскъдна светлина.

 

Как се диагностицира нощна слепота?

 

Нощна слепота. Омега-3 за зрението.

 

Обикновено специалистът по очни болести задава на пациента си следните 5 въпроса:

 1. Имате ли проблеми с придвижването вкъщи при слаба светлина?
 2. Изпитвате ли трудности при шофиране през нощта?
 3. С усилие ли разпознавате хората при слаба светлина?
 4. Много време ли ви е необходимо, за да се адаптирате в обстановката, когато преминавате от светла към тъмна среда?
 5. Имате ли кръвни роднини, страдащи от нощна слепота?

Точните отговори на тези питания улесняват диагностиката.

Освен това има симптоми, които могат да се появят заедно с никталопията и е добре да бъдат съобщени на лекаря. Те понякога насочват към основното заболяване, което всъщност причинява нощната слепота.

Такива симптоми са:

 • Главоболие
 • Болки в очите
 • Замъглено зрение
 • Чувствителност към светлина
 • Гадене
 • Повръщане и др.

Понякога, след подробен очен преглед и оценка на зрението при слаба светлина, на пациента се предписват тестове за определяне нивото на глюкозата, както и на витамин А в кръвта. Правят се и други изследвания, свързани с основното заболяване.

 

Как се лекува нощна слепота?

Част от случаите на никталопия (в резултат от късогледство, катаракта или дефицит на витамин А) са напълно лечими. С помощта на очила или контактни лещи, симптомите на късогледство могат да се коригират както през деня, така и през нощта.

Катарактата се премахва чрез операция като на мястото на помътнялата леща се постави изкуствена, прозрачна, леща. След тази хирургична намеса нощната слепота се подобрява значително.

Никталопията, която се дължи на недостиг на витамин А, се лекува с таблетки или хранителни добавки, съдържащи този витамин.

Продължават проучванията, свързани с лечение на наследствените заболявания, които причиняват нощна слепота. Все още при тяхната терапия основната цел е да се забави прогресията на стартиралите увреждания и да се повиши адаптацията на пациентите към социалния живот.

Сравнително нов метод е лечението на никталопията със стволови клетки. Някои изследователи са на мнение, че присадените стволови клетки могат да се диференцират в клетки на ретината и по този начин да я укрепят.

Друг лечебен подход, който се експериментира, е инжектиране на растежен фактор в ретината с цел да се увеличи продължително функциониране на здравите й структури.

Обнадеждаващи са и досегашните проучвания за активиране на клетките чрез ниски дози електрически стимули. Тези дразнения увеличават освобождаването на невропротективни растежни фактори, които защитават ретиналните клетки и блокират очните поражения.

 

10 стъпки за добро зрение

 

Нощна слепота. Витамин А, ретинол, ползи, източници.

 

Нощната слепота, която е генетично закодирана, няма как да бъде предотвратена, но всеки може да се храни балансирано и да живее здравословно, така че:

 1. Консумирайте често оранжево-жълти плодове и зеленчуци (праскови, пъпеши, тикви, моркови, картофи). Те са богати на бета-каротин. Този растителен пигмент в човешкия организъм се трансформира във витамин А, който е компонент на веществото родопсин, подпомагащо зрението при слаба светлина.
 2. Имайте предвид, че важна роля при транспорта на витамин А от черния дроб до ретината изпълнява микроелементът цинк. Доказано е, че той може да забави развитието на никталопията. Едни от най-богатите източници на цинк са месото, пълнозърнестите храни и черният шоколад.
 3. Осигурявайте си достатъчно продукти, съдържащи витамините Е и С, които са антиоксиданти. Те пазят очните клетки от разрушителното влияние на свободните радикали. Отлични източници на витамин Е са ядките, семената и зеленолистните зеленчуци, а на витамин С –чушките, броколите, цитрусовите плодове и др.
 4. Не забравяйте, че лутеинът и зеаксантинът, които са част от семейството на каротеноидите, са също мощни антиоксиданти. Те присъстват в очната ретина и спомагат за филтриране на потенциално вредната синя светлина. Може да си ги набавите чрез консумация на яйчен жълтък, спанак, магданоз, броколи.
 5. Увеличите приема на омега-3 мастните киселини. Те също пазят очните клетки от увреждане. Съдържат се в мазните риби, лененото семе, ядките, зехтина.
 6. Проверявайте състоянието на очите си като се консултирате с офталмолог веднъж годишно. Това ще ви осигури, при евентуален здравословен проблем, своевременна диагностика и лечение.
 7. Правете разходки и упражнения всекидневно. Физическата активност укрепва здравето на очите, като регулира кръвната захар и нормализира вътреочното налягане.
 8. Носете предпазни очила при работа с компютър. Избягвайте отражението на светлина в монитора.
 9. Носете качествени слънчеви очила Те трябва да защитават очите от всички ъгли, да блокират поне 99% от UVA и UVB лъчите и да филтрират 75-90% от видимата синя светлина.
 10. Въздържайте се от шофиране през нощта, ако по някаква причина страда зрението ви. Постарайте се вашият очен проблем да бъде своевременно излекуван.

Какво представлява нощната слепота?

Когато говорим за нощна слепота, нямаме предвид пълна слепота, а зрителна немощ, която се появява при лошо осветление. Известна е още като кокоша или черна слепота. В медицината се нарича никталопия.

Как се проявява нощна слепота?

За кратко време здравите хора се адаптират към тъмнината в околната среда. Това се дължи на зениците, които при слаба осветеност се разширяват. Но при увреждане на ретиналните клетки (от заболяване, нараняване, или по други причини) процесът на адаптация се нарушава.

Как се лекува нощна слепота?

С помощта на очила или контактни лещи, симптомите на късогледство могат да се коригират както през деня, така и през нощта. При дефицит на витамин А е възможно лечение с хранителни добавки, които го съдържат. Хирургическа намеса също не е изключена в някои случаи.

Категории: Здраве|Публикувана: 21.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 09:52 | Публикувана: 21 септември 2022 в 13:27 | Категория: Здраве