Млечна киселина – полезни свойства

Обновена: 10.12.2024|
млечна киселина

Млечна киселина е естествено съединение, което тялото ни произвежда. Тя не идва от мляко, а от мускулите и кръвта ни. Тази киселина има различни функции за организма, но се използва широко и в козметичната индустрия, тъй като има положително влияние върху кожата.

Най-голямо количество млечна киселна се произвежда от мускулната тъкан и червените кръвни клетки. Количеството, което се синтезира, се увеличава при полагане на интензивно физическо усилие. Повишаването на млечната киселина не е опасно за здравето и тя бързо се филтрира чрез черния дроб и бъбреците.

Свойства на млечната киселина

Често срещана е идеята, че натрупването на млечна киселина предизвиква добре познатата ни мускулна треска. Тези болки обаче се получават вследствие на микротравми, водещи до малки разкъсвания в мускулите, а киселината е част от обменния процес. Тя не е основен фактор за болки.

Млечната киселина има няколко важни функции за тялото ни: 

  • Допълнителна енергия. По време на по-интензивна физическа активност мускулите ни се нуждаят от допълнителен кислород, за да поддържат това усилие. Произведената млечна киселина се използва за енергия, а след като успешно изпълни тази функция, преминава през черния дроб, който я превръща в глюкоза за допълнително използване като енергиен източник.
  • Сигнализира на имунната система. Млечната киселина привлича клетките към инфекциите и раните, на които трябва да се обърне внимание. В тези случаи киселината се използва, тъй като застрашените части от тялото имат нужда от по-голямо количество кислород. Поддържането на киселинна среда може да потисне растежа на някои бактерии и други патогени
  • Подобрява здравето на кожата. Млечната киселина може да се използва върху кожата с много добри резултати. Поради тази причина участва в много козметични продукти. Най-често има функцията на ексфолиант, който поддържа кожата жизнена и здрава. Може също да допринесе за допълнителна хидратация и омекотяване на косата.

За щастие тялото я преработва и изхвърля от тялото бързо след тренировка.

 

Приложение на млечната киселина в козметиката

 

млечна киселина

 

Млечна киселина се използва предимно в продуктите за кожа и коса. Тя се извлича от ферментацията на захарна тръстика, царевица и цвекло. В козметиката се използва киселина с концентрация по-малко от 10%. Продукти с повече от тези проценти се използват от специалисти при професионален пилинг. Има също антибактериални свойства, които да подобрят здравето на кожата и косата. Млечната киселина действа като химически ексфолиант, който премахва мъртвите клетки на повърхността, без да наранява целостта на кожата.

Преди да започнем да използваме продукт с млечна киселина, се препоръчва да направим тест за поносимост върху малък участък от кожата. Хубаво е тестът да продължи няколко дни, за да сме сигурни в реакциите на тялото си.

Не бива да използваме продукти с млечна киселина в комбинация с ретинол.

Извън козметиката млечната киселина се използва и в хранителната промишленост за консервиране на млечни продукти.

 

Ползи от използването на млечна киселина

 

млечна киселина

 

В козметиката за кожа млечната киселина предлага дълготрайна хидратация и полезна ексфолиация. Проучвания показват, че процедурите с продукти с 12% концентрация на млечна киселина повишават плътността на кожата и намаляват фините линии и бръчки.

Върху косата киселината има функцията на дълбоко хидратиращ балсам. Може да предотврати накъсването на косъма и цъфтежа на краищата.

Особено подходящи са продуктите с млечна киселина за суха и чувствителна кожа, но трябва да внимаваме да не раздразним допълнително кожата си. Киселината може успешно да се бори с акнето и пигментацията, както и да стимулира естественото производство на колаген в кожата.

 

Може ли да ни навреди?

Външната употреба на млечна киселина няма противопоказания за здравето ни, но тази в тялото ни може да е причина за някои здравословни усложнения. След нанасяне на козметичен продукт, съдържащ киселината, трябва да използваме слънцезащитен крем или лосион, тъй като кожата става чувствителна към слънчева светлина.

В някои случаи е възможно косата и кожата ни да са чувствителни към млечната киселина и продуктите, които я съдържат.

Въпреки че производството на млечната киселина в тялото е напълно естествен процес, натрупването на много големи количества от нея може да навреди на здравето ни. Това състояние се нарича лактатна ацидоза. При него тялото не може да преработи достатъчно бързо натрупванията и киселината може да започне да уврежда тъканите и органите.

Преди тялото да влезе в лактатна ацидоза, се наблюдава т.нар. хиперлактатемия.

Ацидозата обикновено се наблюдава като усложнение на други заболявания:

  • Бъбречна или чернодробна недостатъчност
  • Цироза и други чернодробни увреждания
  • Сърдечна недостатъчност
  • Неконтролиран диабет
  • Инфекции
  • Хроничен недостиг на витамини от Б група
  • Рак

Чести симптоми на състоянието са понижено кръвно налягане и понижена телесна температура.

 

Симптоми и диагностициране

 

млечна киселина

 

Лактатната ацидоза има специфични симптоми, по които можем да я разпознаем:

  • Сладък дъх
  • Гадене и повръщане
  • Диария
  • Главоболие, объркване и когнитивен спад
  • Дезориентация и замайване
  • Пожълтяване на кожата и склерите
  • Мускулна слабост и изтощение
  • Болка в корема

Част от тези симптоми се появяват поради желанието на тялото да изхвърли възможно най-голямо количество от натрупаната млечна киселина.

Нивата на млечна киселина могат да се открият с помощта на кръвни изследвания. С помощта на подобни тестове може да се открие и лактатният праг на тялото ни. Този праг показва колко можем да се натоварим физически, преди да стигнем до лактатна ацидоза.

Тази информация е важна за професионалните атлети, които искат да поддържат своите високи резултати, но и се стараят да запазят тялото си здраво и продуктивно. За да не достигнем до това опасно усложнение, трябва добре да разгряваме тялото си преди упражнения, да се храним балансирано и да пием много вода.

Ако искаме да увеличим интензитета на тренировките си, това трябва да става постепенно.

 

Заключение

 

Млечна киселина.

 

Млечната киселина е естествено съединение, което се произвежда в телата ни, но може да се извлече и чрез ферментация на някои растения. Използва се често в козметиката за кожа, като успешно ексфолира, хидратира и подобрява естествения синтез на колаген.

 

Често задавани въпроси

Какво е млечна киселина?

Млечната киселина е естествено съединение, което тялото ни произвежда. Тя не идва от мляко, а от мускулите и кръвта ни. Тази киселина има различни функции за организма, но се използва широко и в козметичната индустрия, тъй като има положително влияние върху кожата. 

Какви свойства има?

В козметиката за кожа млечната киселина предлага дълготрайна хидратация и полезна ексфолиация. Има антибактериални свойства и служи за намаляване на бръчките.

За какво може да се използва млечна киселина?

В козметиката продуктите с млечна киселина влияят благоприятно на кожата, като я стягат и освежават. Концентрация на киселината над 10% се използва от професионалисти за химически пилинг.

Може ли да ни навреди?

Външната употреба на млечна киселина няма противопоказания за здравето ни, но тази в тялото ни може да е причина за някои здравословни усложнения. След нанасяне на козметичен продукт, съдържащ киселината, трябва да използваме слънцезащита, тъй като кожата става чувствителна към слънчева светлина.

 

Категории: Kрасота|Публикувана: 15.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Проверено от
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. ВМА - гр. София
home8pip7oulzz8g j

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар