Най-добрата рецепта за гофрети с кисело мляко

Обновена: 19.04.2024|
Гофрети с кисело мляко.

За всички, които като нас обичат вкусната, но и здравословна храна, днес сме подготвили апетитна рецепта за гофрети с кисело мляко.

От нея могат да се възползват и хората с непоносимост към глутен, както и тези, които спазват кето диета или просто искат да ограничат бялото брашно и захарта, за да подобрят здравето си.

Това е така, защото тези гофрети с кисело мляко се приготвят със съставки, които не съдържат много въглехидрати.

 

Как да приготвим гофрети с кисело мляко?

За това вкусно и бързо ястие не е нужно много време, затова и най-заетите могат да се възползват от него. Нашите гофрети с кисело мляко се приготвят бързо и се изяждат още по-бързо.

bademovo brashno 400
keto banner site 01
bademovo brashno 400
keto banner site 01

За тях използваме:

  • Сирене: можете да употребите всякакъв вид сирене, но с топените видове като чедър и моцарела се получават най-добри резултати. За предпочитане е в тези гофрети с кисело мляко да се ползва прясно настъргано сирене, тъй като прави текстурата още по-добра.
  • Яйца: използвайте ги, за да „слепите“ съставките заедно. Препоръчва се да използвате такива на стайна температура.
  • Бадемово брашно: то придава на нашите гофрети с кисело мляко повече плътност, като същевременно запазва рецептата с ниско съдържание на въглехидрати и без глутен.
  • Бакпулвер: малко количество от него им помага да бухнат.
  • Кисело мляко: то добавя страхотна текстура и малко влага, за да балансира бадемовото брашно. Освен това в него има протеини, които засищат много добре и правят гофретите питателни.
  • Хуск: тези фибри придават плътност в рецептата за гофрети с кисело мляко и влияят добре на стомаха.

 

Рецепта за гофрети с кисело мляко

За закуска, обяд или вечеря, гофретите са сред храните, които винаги вървят. Най-хубавото е, че може да ги комбинирате с много различни съставки по свой вкус.

Някои хора ги предпочитат солени, а други залагат на сладкия топинг. Ние харесваме и двата варианта, затова по-надолу ще ви предложим различни вкусни идеи, които да изпробвате към нашите гофрети с кисело мляко.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
10 минути 1 4 г нетни

 

Необходими продукти:

  • 1 голямо яйце
  • 50 г настъргано сирене (чедър/моцарела)
  • 15 г (около 2 с. л.) бадемово брашно
  • 1,5 г (1/2 ч. л) хуск
  • 1 г (около ¼ ч. л.) бакпулвер
  • 20 г (1 пълна с. л.) кисело мляко

Начин на приготвяне:

  1. Подгответе всички съставки и загрейте гофретника.
  2. Настържете ситно моцарелата или чедъра непосредствено преди готвене, тъй като това прави гофретите много по-меки.
  3. В купа първо разбъркайте яйцата с вилица. Добавете към него другите съставки (с изключение на сиренето) и разбъркайте добре. След като тестото е напълно смесено, добавете настърганото сирене и разбъркайте отново.
  4. Оставете сместа да престои няколко минути.
  5. Ако използваният гофретник не е незалепващ, намажете с малко масло и изсипете сместа в средата на уреда. Затворете капака и оставете да се готви за няколко минути до готовност.

Съвети и предложения

За повече хрупкавост: Ако желаете вашите гофрети с кисело мляко да бъдат още по-хрупкави, преди да добавите тестото в гофретника, сложете малко настъргано сирене на сгорещената плоча и върху него изсипете сместа. Повторете и от другата страна.

Идеи за топинг: Можете да се насладите на тези гофрети с кисело мляко със солени гарнитури като шунка, гъби, авокадо, домати или зелен лук или със сладки – пресни горски плодове и бита сметана.

 

История и произход на гофретите

 

Гофрети с кисело мляко.

 

Историята на гофретите е донякъде мистериозна, но все пак пак можем да твърдим, че те са един от най-старите десерти в историята. Могат да бъдат проследени чак до древна Гърция, но произходът им отива дори по-назад, преди повече от 4000 години.

Предшествениците на гофретите не са били със същата форма, но са били много близки като основа до днешните – тесто на зърнена основа, приготвяно чрез препичане от двете страни.

Древногръцките са служели за направата на плоски торти, наречени Obelios, които са се произвеждали чрез изпичане между две метални плочи.

В средновековна Европа католическата църква започва да прави гофрети, украсявани с библейски сцени, кръстове и други религиозни символи. Те са сервирани след хранене като символична последна благословия.

С разпространението им, сладкишите, направени от смес от брашно, вода или мляко, а понякога и яйца, стават известни като wafers (вафли).

Консумирани са от всички прослойки на обществото. Приготвянето им става на открит огън между железни плочи с дълги дръжки. С течение на времето печивото започва да се нарича с френската дума „gaufre“ (заради изпичането между две плочи, придаващи релефна решетка).

Двете европейски страни, които са може би най-отговорни за еволюцията на гофретите, каквито ги познаваме днес, са Холандия и Белгия.

 

Видове гофрети

По света има много и различни видове, вариращи по размер, форма и вкус. Обичани и консумирани във всяко кътче на планетата, те са удостоени дори със собствен празник.

Американецът от холандски произход Корнелиус Суартхаут получава първия патент за гофретник на 24 август 1869 г. – дата, която сега се празнува като Национален ден на гофретите.

Ето и някои от най-разпространените видове.

Белгийски гофрети

Известни още като гофрети с мая, която допринася за много по-пухкава и лека текстура в сравнение с обикновените, подквасени с агенти като бакпулвер и сода за хляб.

Тъй като маята трябва да престои една нощ, за да активира магическата си сила за набухване, приготвянето им е по-малко трудоемко.

 

Лиежки гофрети

Те са особено популярни благодарение на карамелизираните парченца захар, включени в тестото. Тази класическа белгийска закуска е създадена от предприемчив готвач, който добавил перлена захар към тестото точно преди готвене.

 

Картофени гофрети

Както споменахме и в началото, това печиво невинаги е задължително да е сладко. Вместо това можете да приготвите тестото от картофи или картофено пюре. Някои добавят към сместа лук, пастърма и други солени изкушения.

 

Брюкселски гофрети

Те спадат към вида белгийски гофрети поради използването на мая в тестото. Но брюкселският стил на тази гофрета е различен от широкия етикет.

Докато белгийските обикновено са с кръгла форма, брюкселската обикновено е с квадратна форма и се прави с дълбоки ямки за пудра захар, сироп и пълнеж.

Освен това нейната квадратната форма прави храната лесно преносима и популярна сред уличните търговци в белгийската столица.

 

Бабъл гофрети (с балончета)

 

Гофрети с кисело мляко. Гофрети с балончета.

 

Този вид се различава лесно не само по уникалната си форма, но и по аромата, подобен на сладкиш. Мехурчетата от тесто поемат добре всякакви ароматизирани смеси и пълнежи, вариращи от ягоди през шоколад до бисквити и крем.

Жителите на Хонконг наричат тези артистични лакомства gai daan jai или гофрети с балончета.

Американски гофрети

Те се различават от белгийските си братовчеди по няколко начина, като един от тях е очевидно по-малките „джобчета“.

При американските се използват бакпулвер и сода за хляб, а не мая като набухвател, което ги прави малко по-малко високи и пухкави от белгийската разновидност.

В щатите това лакомство обикновено се сервира на закуска заедно с бекон, яйца и кафе.

 

Какви ползи има киселото мляко?

Бидейки важна част от нашите гофрети с кисело мляко, ще си поговорим накратко и за чудесните свойства на този полезен ферментирал продукт.

То изобилства от важни хранителни вещества, сред които протеини. От полза е за доброто храносмилане, насърчава отслабването и може да укрепи имунната система. Също така някои изследвания го свързват с подобреното здраве на сърцето.

По родните ширини киселото мляко е един от най-обичаните и използвани хранителни продукти. Като се има предвид, че Lactobacillus bulgaricus, една от бактериите, използвани за производството му, е идентифицирана от наш учен още в началото на ХХ век, с гордост го наричаме „богатството на българите“.

 

Заключение

За почитателите на гофретите сме приготвили и други изпитани подобни рецепти, които можеш да изпробваш:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето сладко без захар, рецепта.

 

Вкусните гофрети с кисело мляко можеш да опиташ като неустоим нисковъглехидратен десерт, залят с домашно сладко без захар.

Още много подобни предложения има в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

На твое разположение сме и в нашата здравословна и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 април 2024 в 16:11 | Публикувана: 8 февруари 2023 в 11:14 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф