Гофретите са любимо сладко изкушение на много от нас. Освен вкусен, те са лесен и бърз за приготвяне сладкиш. Традиционните гофрети са пълни с въглехидрати, така че е необходимо малко въображение, за да забъркаме смес за гофрети, която да е нисковъглехидратна, но да е все така вкусна и неустоима.

Кето гофрети с крема сирене са отлична основа за пикантно или сладко изкушение без добавени захари. Яйцата, домашната майонеза и бадемовото брашно се използват в тази рецепта, за да поддържат броя на въглехидратите скромни, но не за сметка на добрия вкус!

 

Нашата рецепта за кето гофрети с крема сирене

 

Готвене на сладкиш с бадемово брашно.

 

Ако вече искате да опитате и вие апетитна гофрета, но без всички излишни калории и въглехидрати, с които бързо ще излезем от форма, вижте рецептата по-долу!

Кето гофретите са много засищащи. Можем да ги хапваме такива, каквито са или да гарнираме отгоре с бери плодове, бита сметана, масло или домашно сладко без захар.

Ако намирате гофретата за малко „по-яйчена“ от вашия вкус (направена е най-вече от яйца, в крайна сметка), можете да добавите малко повече от бадемовото брашно, ако пасва на вашите макроси. Можете също така да изключите домашната майонеза или крема сирене, но именно тези две съставят текстурата и неустоимия вкус.

 

Нужните съставки:

 

Да пристъпим към приготвянето на нашите кето гофрети:

  1. Покриваме повърхността на гофретника с масло Гхи и го включваме да загрява.
  2. Смесваме в голяма купа яйцата, майонезата и бадемовото брашно с ръчен миксер или пасатор, докато сместа стане гладка.
  3. Нарязваме крема сиренето на малки кубчета с размер около 1х1 см.
  4. Изсипваме тестото в средата на горещия гофретник. Поставяме няколко парченца от крема сиренето в гофретника преди да натиснем капака надолу.
  5. След като се разпредели крема сиренето, затваряме капака и печем всяка гофрета 3-5 минути, или докато стане златисто кафява.
  6. Вадим готовите кето гофрети и ги сервираме натурални или с домашно сладко със Стевиола.

 

Ето още няколко идеи за топинг на нашите кето гофрети:

 

Ягоди, малини и боровинки - в три железни кошнички.

 

  • Течен шоколад – приготвяме лесно течен шоколад, като разтапяме на водна баня 50 г шоколад със Стевиола и после добавяме 3 с. л. лешников тахан. Разбъркваме сместа и нашият домашен течен шоколад е готов за употреба!
  • Бери плодове и крема сирене – за любителите на комбинацията „сладко-солено“ предлагаме да намажем гофретите с крема сирене, а после да посипем отгоре пресни малини и боровинки.

 

Историята на гофретите

В Белгия повечето гофрети се хапват топли, току-що приготвени от улични търговци и се поръсват с пудра захар или бита сметана, макар че в туристическите райони може да се гарнират с плодове, бисквитки или течен шоколад.

Родината на гофретите е Белгия, но всъщност има два вида гофрети- едните са известни като брюкселски гофрети, а другите като гофрети Лиеж като едноименния белгийски град. Брюкселските гофрети – с бита сметана и в големи правоъгълни форми – датират още от 18 век.

Гофретата Лиеж е по-богата, по-плътна, по-сладка и запечена гофрета с карамелена коричка. Перлената захар, която по принцип прилича на обикновена захар, се смесва в тестото при приготвянето. Когато гофретите се пекат на горещия гофретник, перлите се стопяват и карамелизират, образувайки хрупкава карамелена коричка по самата гофрета. Това е най-разпространеният вид вафли, който се предлага в Белгия и се приготвя в обикновени, ванилови и канелени вариации от уличните търговци от цялата страна.

Ако ви е харесала рецептата за кето гофрети и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК.