Болки при смяна на времето (метеочувствителност)

Обновена: 28.01.2024|

Метеочувствителността се определя като явление, което се проявява чрез влошаване на здравето в отговор на промени в климатичните (метеорологични) условия. Тоест в температурата, атмосферното налягане, влажността, електромагнитното излъчване, химичния състав на въздуха и други.

Повечето хора смятат, че здравословното им състояние пряко зависи от климатичните промени.

Вероятно някои от близките ви, а дори и самите вие, многократно сте казвали: „Сърцето ме боли и главата ми пулсира, сигурно има повишаване на атмосферното налягане“ или пък „Ставите ме болят, сигурно ще вали“.

В следващите редове ще разгледаме дали има някаква връзка между човешкото здраве и климатичните промени.

multi 400
multi 600

 

multi 400
multi 600

Метеочувствителност – какво казва науката?

Научните данни напълно отхвърлят теорията, че климатичните промени оказват влияние върху човешкото здраве. Нито едно изследване не е доказвало пряка връзка между метеорологичните промени и нарушаването на благосъстоянието на хората.

Последната ревизия на Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето (МКБ-10) не съдържа нито една графика, посветена на метеочувствителността.

Разбира се, метеорологичните условия могат да действат като рискови фактори. Например броят на острите респираторни вирусни заболявания има тенденция да се увеличава в студено време. Лятото е сезонът, когато има повишена вероятност за пренасяне на чревни инфекции. Това обаче може да се обясни с обичайните патофизиологични механизми.

 

Какво причинява влошаването на здравето при климатичните промени?

Влошаването на здравето при климатичните промени се дължи на наличието на вече съществуващи соматични заболявания.

Вярно е, че хроничните заболявания най-често стимулират метеочувствителността. Важно е да се разбере, че човек може да развие определени патологии с течение на времето. Тъй като някои хора не знаят за това, те са склонни да обясняват заболяването си с различни външни причини (включително климатични условия). Вместо това трябва да се подложат на диагностични тестове, за да разкрият какви здравословни проблеми имат.

Представяме ви няколко патологии, които хората биха могли да опишат като метеорологично зависими:

 

Метеочувствителност. Болки в ставите.

 

В допълнение, повишената чувствителност към климатичните промени може да се наблюдава по време на бременност, менопауза, както и в пубертета.

Струва си да се отбележи, че хората са склонни да запомнят по-добре негативните емоционални преживявания (в случая с моменти на влошено здраве), свързани с конкретна и очевидна причина. Вместо това те биха могли да забравят, че са били болни, когато няма промяна във времето.

Така че основната причина за нарушенията в организма е вече съществуващо заболяване. Метеорологичните условия могат да действат само като утежняващи фактори и да влошат хода на заболяването.

 

Какво представлява чувствителността към времето (метеочувствителността)?

Чувствителността към времето (метеочувствителност) се характеризира с намаляване на прага на вегетативната нервна система.

При промяна на климата (топлина, студ, вятър, влажност) много хора изпитват физически промени – чувстват се уморени, раздразнителни, депресирани и трудно се фокусират. Типичните симптоми включват главоболие, замаяност и нарушен сън.

Метеочувствителността по-често е свързана с психологически ефекти, отколкото с времето. Например, с ефекта плацебо. Ако лицата, прогнозиращи времето, убедят хората, че получават болки в ставите, когато времето е студено, тогава хората ще предвидят тези симптоми.

Можем да наречем това самоподдържаща се система. Значението й гласи следното – убеждението, че определени метеорологични условия предизвикват или засилват оплакванията, в крайна сметка води до реално възникване на очакваните оплаквания. Макар че това е по-скоро обратното на плацебо ефекта.

 

Какво трябва да направим, за да подобрим благосъстоянието си?

Ако имате метеочувствителност, консултирайте се с вашия лекар. След като ви прегледа, той ще може да ви даде съвет и евентуално изпише лекарства в зависимост от тежестта на симптомите и състоянието ви.

Водете си дневник, записвайте кога се влошава състоянието ви, както и какви оплаквания имате.

  • Направете медицинска консултация

Не се самодиагностицирайте и не се оплаквайте от времето. Ако често имате високо кръвно налягане, запишете си час при кардиолог, който да ви прегледа и установи причината за това.

  • Лечение на основното заболяване

Лечението на основното заболяване трябва да ви бъде приоритет. Изключително важно е да следи хода на заболяването и да се предотврати появата на обостряния.

  • Поддържайте здравословен начин на живот

Откажете се от лошите навици. Имайте достатъчно време прекарано в сън. Тренирайте редовно.

Хранете се здравословно, разнообразно и в умерени количества. Наднорменото тегло може да повиши симптомите на заболяванията ви.

Контрастните душове, сауните и редовните разходки на чист въздух подпомагат способността на организма да реагира на атмосферните стимули.

Избягвайте алкохола, тютюнопушенето и лекарствата, защото те влияят върху автономната нервна система.

Спортовете за издръжливост като ходене, джогинг, колоездене или плуване насърчават общото благосъстояние и повишават издръжливостта на тялото.

Градинарството също е полезно, но само като превенция, а не ако симптомите вече съществуват.

Тези действия могат значително да допринесат за адаптацията на тялото ни към промените в околната среда.

  • Приемайте мултивитамини и адаптогени

Добавките като мултивитамини или адаптогени ще повишат неспецифичната резистентност на тялото ни и ще подобрят цялостното здраве.

Ако времето „се намеси“ в живота ни, време е да се подложим на медицински преглед. Грижете се за себе си и бъдете здрави!

 

Заключение

Психиката ни влияе на това, което наричаме метеочувствителност (чувствителност към времето). Когато умът ни е обременен с мисли, тогава може да се влошат оплакванията.

Балансът между психическото и физическото ни състояние може да повлияе положително на възприятието ни за времето и да ни направи по-устойчиви на климатичните промени.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 23.09.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 23 септември 2021 в 10:11 | Категория: Здраве, Любопитно