Метаболитен синдром: определение, симптоми, лечение и предпазване

Обновена: 07.03.2024|
Метаболитен синдром, мазнини, наднормено тегло.

Метаболитен синдром се нарича сборът от определени състояния, които влияят негативно на организма и увеличават риска от заболявания като диабет от втори тип, атеросклероза, инфаркт, инсулт и други.

Представяме най-важното за този синдром, както и възможностите да го отдалечим максимално от себе си.

 

Що е метаболитен синдром?

Първото описание на метаболитен синдром дава Световната здравна организация през 1998 година. Оттогава вижданията за този синдром претърпяват различни промени, направени от Европейската група за изследване на инсулиновата резистентност, Американската асоциация на клиничните ендокринолози и други здравни сдружения.

Консенсус относно глобалната дефиниция на метаболитен синдром постига Международната диабетна федерация, която го определя като комбинация от минимум три от изброените пет състояния:

vit e 400
meno 02 600
vit e 400
meno 02 600
 1. Висока кръвна захар на гладно, над 100 –125 mg/dl или поставена диагноза „диабет от втори тип
 2. Повишено ниво на триглицериди в кръвта – над 150 mg/dl
 3. Ниски кръвни нива на добрия холестерол (HDL) – под 40 mg/dl за мъже и под 50 mg/dl за жени
 4. Кръвно налягане, надхвърлящо 130/85 mmHg или хипертония.
 5. Наднормено телесно тегло, затлъстяване и обиколка на талията, по-голяма от 80 см за жени и надхвърляща 94 см за мъже.

Според експерти в областта на обменните нарушения и сърдечносъдовите заболявания:

 • Нормалните стойности за обиколка на талията може да са не повече от 89 см при жените и до 102 см при мъжете.
 • Горната нормална граница на кръвното налягане да достига 140/90 mmHg.

 

Какво причинява метаболитен синдром?

 

Метаболитен синдром, мазнини, корем.

 

Приема се, че наднорменото телесно тегло е основната причина за метаболитен синдром.

С разрастването си мастните клетки, особено в областта на корема, увеличават количеството на свободните мастни киселини. Те, от своя страна, повишават кръвните нива на други вещества и хормони и по този начин контролът на организма върху кръвната захар се нарушава.

Възниква състояние, при което клетките не разпознават добре хормона инсулин, осигуряващ транспорта на кръвната захар до тях. В такива случаи навлизането на глюкозата в клетките се затруднява. Това е причина да се повишават нивата на кръвната захар, въпреки усилията на организма да я контролира, като освобождава повече инсулин.

Състоянието се нарича инсулинова резистентност (непоносимост). При настъпването й обикновено се увеличават стойностите на кръвното налягане и количеството на триглицериди в кръвта, повишава се лошият холестерол (LDL ) и се намалява добрият (HDL).

Освен това имунната система може да накара новообразуваните мастни клетки да продуцират вещества, които възбуждат възпаление в организма, а то причинява натрупване на плаки в съдовете, стеснение и втвърдяване на артериите, което е предпоставка за появата на инфаркт или инсулт.

Самото възпаление също е условие за инсулинова резистентност.

 

Симптоми на метаболитен синдром

 

Метаболитен синдром, мазнини, умора.

 

Те зависят от това кое от изброените по-горе пет болестни състояния е преобладаващо.

Някои симптоми са едва доловими, а други са очевидни. Например високото кръвно налягане, повишените триглицериди и ниското ниво на добрия холестерол дълго време остават незабелязани.

Но при увеличаване на кръвната захар настъпват:

 • Замъглено зрение
 • Сухота в устата
 • Жажда
 • Често уриниране
 • Умора и слабост

Всяко съмнение за метаболитен синдром изисква лекарска намеса и прилагане на диагностични тестове за доказване или отхвърляне на състоянията, които съставляват метаболитния синдром.

Обикновено се измерват:

 • Обиколка на талията
 • Телесно теглото
 • Кръвното налягане

Лабораторно се тестват:

 • Ниво на кръвна захар на гладно
 • Триглицериди
 • Добър и общ холестерол

Провеждат се и други изследвания.

 

Как се лекува метаболитен синдром?

 

Метаболитен синдром, мазнини, корем.

 

Лечението има за цел да намали риска от сърдечни заболявания и да предотврати диабет от втори тип, ако все още не се е развил.

Обикновено се предписват таблетки за понижаване на кръвното налягане, медикаменти срещу лошия холестерол, добавки за подобряване на инсулиновата чувствителност, продукти за отслабване и други.

Тъй като при всеки отделен пациент болестните състояния, съставляващи метаболитния синдром, нямат еднаква тежест, лечението трябва да е персонализирано. Правилно е то да се извършва под контрола на различни специалисти.

Понякога решаваща е терапията, предписана от диабетолог или кардиолог, в други случаи е необходима намесата на диетолог, физиотерапевт или фитотерапевт.

 

Не пренебрегвайте билките

Голям брой билки могат да се ползват за превенция и лечение на метаболитния синдром.

Ето примери:

 • Зелен чай. За неговото целебно действие най-много допринася богатото му съдържание на антиоксиданти и полифеноли. Зеленият чай ускорява изгарянето на мазнините, участва в нормализирането на кръвната захар и стойностите на кръвното налягане, ограничава количеството на лошия холестерол. За постигане на всичко това се препоръчва ежедневна консумация на 4 чаши, неподсладен зелен чай.
 • Куркума. Известни са антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на куркумата. Нейната основна съставка е куркуминът. Изследвания сочат, че това полифенолно съединение активно допринася за елиминиране на оплакванията при метаболитен синдром. Куркуминът е особено ефективен, когато се ползва за намаляване на триглицеридите в кръвта и за редуциране на телесната мастна маса. Доказано е също, че нормализира кръвното налягане. Една чаена лъжичка куркума е препоръчителният дневен прием за възрастни. Може да се добавя към мляко, дресинги, салати, ризото и други ястия. За максимален ефект трябва да се поема всекидневно или поне три пъти седмично.
 • Канела. Проучванията показват, че канелените кори намаляват кръвната захар при диабетици, увеличават използването на глюкоза от мастните клетки, понижават триглицеридите и лошия холестерол. За предпазване от метаболитен синдром е добре на ден да се приема по 1 супена лъжица прахообразна канелена кора. Например тя може да се добавя към различни печива.

 

Живейте здравословно

 

Метаболитен синдром, мазнини, сън.

 

Промените в начин на живот, които препоръчваме, ще ви помогнат да не допускате появата на метаболитен синдром или да го контролирате ефективно, ако вече е настъпил:

 • Стремете се към здравословно тегло. Доказано е, че загубата само на 3 до 5 процента от телесната маса може да помогне за нормализиране на кръвната захар и холестерола.
 • Консумирайте храни, полезни за сърцето. Здравословното меню трябва да включва повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести ястия, морски дарове и ненаситени мастни киселини, по-малко наситени мастни киселини, сол, рафинирана захар и концентрати.
 • Бъдете физически активни. Системните тренировки и туризмът са идеална възможност за загуба на излишните килограми и постигане на нормални граници за холестерола и кръвното налягане.
 • Откажете се от тютюнопушенето. Това също е начин да намалите риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.
 • Контролирайте стреса. Отделяйте време за хоби и приятни занимания. Така по-лесно ще се справяте с негативните мисли и емоции, които са болестотворни.
 • Осигурявайте си качествен сън. Той не бива да е по-малко от 7 и повече от 9 часа. Имайте предвид, че недоспиването, както и разстройването на естествения ритъм на сън и събуждане също води до появата на метаболитен синдром.

Какво е метаболитен синдром?

Метаболитен синдром е комбинация от минимум три от изброените пет състояния: висока кръвна захар на гладно (над 100 –125 mg/dl) или поставена диагноза „диабет от втори тип“, повишено ниво на триглицериди в кръвта (над 150 mg/dl), ниски кръвни нива на добрия холестерол (HDL) – под 40 mg/dl за мъже и под 50 mg/dl за жени, кръвно налягане, надхвърлящо 130/85 mmHg или хипертония, наднормено телесно тегло.

Какво причинява метаболитен синдром?

Приема се, че наднорменото телесно тегло е основната причина за метаболитен синдром.
С разрастването си мастните клетки, особено в областта на корема, увеличават количеството на свободните мастни киселини, които от своя страна повишават кръвните нива на други вещества и хормони и по този начин контролът на организма върху кръвната захар се нарушава.

Какви са симптомите на метаболитен синдром?

Симптомите варират, като очевидни са сухота в устата, жажда, умора. Високо кръвно, повишените триглицериди и ниското ниво на добрия холестерол дълго време могат да останат незабелязани.

Има ли лечение за метаболитен синдром?

Обикновено се предписват таблетки за понижаване на кръвното налягане, медикаменти срещу лошия холестерол, добавки за подобряване на инсулиновата чувствителност, продукти за отслабване и други.

Категории: Здраве|Публикувана: 30.01.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 10:15 | Публикувана: 30 януари 2023 в 16:49 | Категория: Здраве