Наддаване на тегло след спиране на цигарите – как да се справим?

Обновена: 13.01.2024|

Много хора се борят с наддаване на тегло след спиране на цигарите. Но всички знаем, че тютюнопушенето е един от най-вредните навици в нашето съвремие. Неприятните последици, които той предизвиква, са десетки.

В същото време самото спиране на цигарите също е доста трудно и евентуална победа над този навик е дълъг процес, в който се изисква много воля. Хиляди кампании се подемат по цял свят, за да се борят с този проблем, който влошава сериозно здравето.

 

Демотивиращото качване на килограми

Когато човек успее да се справи с пристрастеността си към пушенето обаче идва нов проблем – опасността от наддаване на тегло след спиране на цигарите.

vitc 400 1
vit e 600

Често след преустановяване на тютюнопушенето може да се качат рязко килограмите, което понякога действа демотивиращо и някои се връщат към вредния навик само и само да не развалят физическата си форма.

vitc 400 1
vit e 600

Раздразнение и дори безсъние също могат да са сред неприятните ефекти при преустановяването.

Някои хора повишават теглото си с 4-5 килограма за година, а други могат да добавят дори десетина килограма отгоре.

 

Причини за наддаване на тегло след спиране на цигарите

Основната причина е свързана с никотина, употребата на който има пристрастяващ ефект. Човек се опитва да спре цигарите, но реално борбата му е с отказването на тази съставка.

Самият никотин ускорява метаболизма и спомага за изгарянето на повече калории. Когато се преустанови тютюнопушенето, се наблюдава забавена обмяна на веществата – метаболизмът забавя темпото, а човек усеща никотинов глад. Получава се шок за организма, който започва да се презапасява и това е още една причина за промяната във външния вид.

Неконтролираното наддаване на тегло след спиране на цигарите може да откаже дори много мотивираните и да ги върне към вредния навик, но ви съветваме да не се спирате пред нищо, тъй като всичко може да бъде преодоляно.

 

Навикът, с който трябва да се справим

Много често и самият навик, свързан с цигарите, може да е в основата на напълняването, след като спрете да пушите. Причината е, че през повечето време, докато сте употребявали такива, ръката ви е била заета и често е имала допир с устата ви, която също е изпълнявала дадена функция.

Така, след преустановяването на ползването на тютюневото изделие, може да замените цигарите с по-често ядене или пък да започнете да пиете по-бързо това, което сте наляли в чашата си, и затова да напълнеете.

Просто мозъкът ви е свикнал с по-голямото и често движение и се опитва да го навакса, за да се „чувства“ както преди.

Затова опитайте да замените този навик с нещо друго. Например да дъвчете дъвка, да смучете близалка, да стискате антистрес топка с ръка или друго упражнение, което да компенсира липсата на доскорошното често движение. Естествено, това не е препоръчително да продължи много, тъй като в близалките или бонбоните например също има солидно количество калории.

 

Спорт срещу наддаване на теглото

 

Наддаване на килограми след спиране на цигарите.

 

Естествено, едно от първите неща, които се препоръчват след спиране на цигарите, е спортът. Ако започнете да тичате в парка, да карате колело, да посещавате фитнес или просто да вървите и се движите повече, със сигурност ще забавите неприятното наддаване на тегло след спиране на цигарите.

Ако не искате да се претоварвате изведнъж, са препоръчителни поне по две разходки дневно, а ако се отдадете на по-сериозни тренировки, е важно да разгрявате тялото си преди това, особено ако дълго време сте били в застой.

Колкото повече наблягате на физически упражнения, толкова по-добре ще е за вашата битка с наддаване на тегло след спиране на цигарите. Можете да отидете при всеки фитнес инструктор с молба той да ви изготви специален тренировъчен режим, с който да превъзмогнете неприятния ефект.

Физическите занимания ускоряват метаболизма, като е добре да знаете, че ефектът от тях действа до 24 часа след тренировка.

 

Хранителен режим срещу покачване на килограми при спиране на цигарите

 

Наддаване на килограми след спиране на цигарите.

 

Преминаването към по-различен хранителен режим е в основата на битката срещу покачването на килограмите след преустановяване на тютюнопушенето. Със сигурност, ако искате да минете „безболезнено“ през този процес, е необходимо да промените начина си на хранене.

През началния период ще ви се хапва по-честичко, затова е добре, ако приемате нещо, то да е диетично и здравословно.

На първо място е препоръчително да пиете много вода, която е важен компонент от всяка диета, тъй като спомага за изчистването на всички токсини от тялото. Разбира се, подходящи са и други течности като фрешове, чайове и др.

Здравословни продукти

Хапвайте повече плодове и зеленчуци – фибрите в тях допринасят за по-доброто храносмилане. Някои специалисти съветват да се приемат сурови ядки или ястия със спанак, моркови, броколи, малини, боровинки и други.

Срещу наддаване на тегло след спиране на цигарите можете да се храните на по-чест интервал, но приемайки малки количества храна. Например три основни и три междинни похапвания, но в тях да приемате по-малко калории.

Това, което трябва да ограничите максимално, са сладките храни. Изпитан метод е, че чаша мляко, киселият вкус на цитрусов плод, както и зеленчуци като броколи и целина например, могат да намалят много желанието ви за пушене, така че, ако имате момент на слаба воля, опитайте.

Сред продуктите, които можете да включите в ястията от менюто си, са:

 • лук
 • чесън
 • банани
 • домати
 • целина
 • мек кашкавал
 • орехи
 • джинджифил
 • цитрусови плодове
 • моркови
 • магданоз
 • копър
 • картофи
 • целина
 • патладжан

 

Хранителни добавки след спиране на цигарите

 

Наддаване на килограми след спиране на цигарите. Чесън за високо кръвно. Нужен витамин C при дефицит.

 

 

Някои витамини и минерали могат да бъдат много полезни в процеса на отказване от тютюнопушенето и да помогнат за предотвратяване на безпокойство и наддаване на тегло, които обикновено се случват, когато някой се откаже от вредния навик.

Ето и няколко добавки, необходими за противодействие на вредните ефекти от тютюнопушенето върху здравето:

 • Витамин Ц

Един непушач се нуждае средно от около 1000 мг витамин C на ден, докато средният пушач може да се нуждае от около 3000 мг.

Тютюнопушенето намалява до 40% снабдяването на организма с витамин С, като по този начин създава дефицит, който може да причини сериозни здравословни проблеми с течение на времето.

Приемането на допълнително количество витамин С за кратки периоди от време може да помогне за намаляване на никотиновия глад, придържайки се към никотина и позволявайки му да се филтрира лесно и да бъде изпратен до черния дроб и бъбреците, за да бъде елиминиран.

 • Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант, за който се смята, че намалява риска от инфаркт. Поради увеличения стрес, изпитван от сърцето по време на тютюнопушене, профилактика с витамин Е е особено важна.

В допълнение към предотвратяването на сърдечни удари при пушачи, антиоксидантните свойства на витамин Е могат също да помогнат за намаляване на уврежданията на дихателната система.

 • Калций

В допълнение към вредите, които никотинът и тютюнът причиняват на сърцето и белите дробове, проучвания стигат до извода, че тютюнопушенето може да увеличи степента на загуба на костна маса, която се случва естествено с възрастта.

Пушенето намалява усвояването на калций от организма, който е важен минерал за здравето и костите.

Приемът на калциева добавка или увеличаването на естествения прием на калций противодейства на този ефект, като същевременно поддържа костите здрави, предотвратявайки счупване и други щети.

 

Колко време продължава рискът от наддаване на тегло след спиране на цигарите?

 

Наддаване на килограми след спиране на цигарите.

 

Опасността от напълняване след спирането на цигарите може да продължи по-дълго отколкото очаквате. Според различни изследвания този процес понякога трае до две години след решаващата крачка. Затова е по-добре да промените за дълъг период от време своето ежедневие, включвайки спорта и здравословното хранене в него.

Със сигурност ползите, които ще усетите още в началото, ще са доста сериозни и ще ви стимулират допълнително. С изчистването на тялото от вредното влияние на никотина ще се подобрят и редица функции на организма ви.

Друг неприятен момент е свързан и с чисто финансовата част, тъй като цигарите не са евтини и редовната им употреба поглъща сериозна сума от бюджета ни. България е в Топ 3 на Европа за най-много пушачи, като пред нас е единствено Сърбия, а зад нас и трета страна от Балканския полуостров – Гърция.

Според данни на Световната здравна организация, почти 20% от пълнолетното население на планетата употребява цигари.

 

Можем да обобщим, че спирането на цигарите не е много лесно начинание, но със сигурност е постижимо. Със силна мотивация, добър хранителен режим и увеличаване на физическите активности имате възможност да се справите и с проблема с покачването на килограмите.

С всяка следваща стъпка от началото на този процес вие ще сте още по-мотивирани да приключите с вредния навик, а чрез диета и спорт – да превърнете тялото си в здраво и добре функциониращо.

Какви са причините за наддаване на тегло след спиране на цигарите?

Самият никотин ускорява метаболизма и спомага за изгарянето на повече калории. Когато се преустанови тютюнопушенето, се наблюдава забавена обмяна на веществата – метаболизмът намаля темпото, а човек усеща никотинов глад.

Какво помага срещу качване на килограми след спиране на цигарите?

Естествено, едно от първите неща, които се препоръчват след спиране на цигарите, е спортът. Ако започнете да тичате в парка, да карате колело, да посещавате фитнес или просто да вървите и се движите повече. Повече хидратация и здравословно хранене също помагат.

Колко време продължава качването на килограми?

Опасността от напълняване след спирането на цигарите може да продължи по-дълго отколкото очаквате. Според различни изследвания този процес понякога трае до две години след решаващата крачка. Затова е по-добре да промените за дълъг период от време своето ежедневие, включвайки спорта и здравословното хранене в него.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.01.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Александър Иванов
Александър Иванов е дипломиран журналист с над 20-годишен опит в различни вестници, телевизи и интернет сайтове на регионално и национално ниво. Пише на много тематики, сред които зраве, здравословен начин на живот, спорт и много други. Автор е на стотици статии, интервюта, анализи и коментари. Подхожда с уважение към фактите и внимание към детайлите.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Марио 12.01.2024 at 0:32 - Отговор

  Здрасти информацията беше много полезна

Оставете коментар

Обновена: 13 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 26 януари 2023 в 10:39 | Категория: Здраве