Меланин – защо е важен?

Обновена: 28.05.2024|
Меланин.

Меланин е пигмент, който се произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Всеки човек има еднакъв брой от тях, но някои хора произвеждат по-малко пигмент от други.

Ако пигментът е повече – ще имаме по-тъмни коси, очи и кожа, ако е по-малко – по-светли. Количеството, което организмът ни осигурява, зависи също и от гените ни.

 

Какво е меланин и защо е важен?

Меланинът е сложен пигмент, отговорен за производството на пигментация в косата, кожата и очите ни.

kurk 400
keto banner site 01
kurk 400
keto banner site 01

В допълнение към това му свойство при хора и животни, той също играе важна биологична роля, като осигурява защита срещу увреждане от слънцето. Защитава кожата от UV светлина и поглъща реактивните кислородни видове ROS.

 

 

Защита срещу UV светлина

Меланинът помага за предпазване на клетките на епидермиса от UVA и UVB лъчите, които достигат до повърхността на кожата. Въпросният пигмент не  е от съществена ползва срещу UVC лъчите, в местата, над които озоновият слой е изтънял. Меланинът предлага известна защита и срещу синята светлина, но тази протекция не е толкова ефективна, колкото защитата от UV лъчите.

Той прави това, като абсорбира UV светлината, преди да успее да увреди чувствителната ДНК на кожните клетки.

Поглъща реактивните кислородни видове (ROS)

Меланинът демонстрира антиоксидантна активност посредством пречистване на реактивни кислородни видове, произведени чрез увреждане от ултравиолетовата светлина.

Без намеса от защитни съединения като антиоксиданти, тези ROS допринасят за оксидативен стрес, който причинява значително клетъчно увреждане.

Смята се, че може да има други механизми за действие на меланина в тялото, като защита на черния дроб, червата и дори имунната система.

Изследванията за тези потенциални ползи обаче са оскъдни, така че пигментацията и фотозащитата остават двете основни предимства на меланина за хората.

Къде се намира меланинът в тялото ни?

Клетките, които произвеждат пигмента, могат да бъдат намерени в различни части на тялото ни, включително:

 • Най-дълбокият слой на кожата
 • Части от окото, включително зеницата и ириса
 • Косата
 • Част от вътрешното ухо
 • Области на мозъка и надбъбречните жлези

 

Видове меланин и тяхната роля

 

Жена с липса на меланин.

 

Въпреки че меланинът обикновено се обсъжда като отделен пигмент, има два основни вида, които допринасят за пигментацията в косата, кожата и очите на хора и животни:

 • Еумеланин – този пигмент се свързва с тъмни тонове, като кафяво и черно.
 • Феомеланин – той се свързва с алтернативни нюанси, като червено и жълто.

 

Все още се изясняват функциите на друг вид меланин, наречен невромеланин. Той съществува в човешкия мозък и дава пигмент на някои структури в тази област.

За разлика от еумеланина и феомеланина, невромеланинът не осигурява пигментация на човешките черти. Вместо това той е изследван предимно за връзката му с болестта на Паркинсон.

Както споменахме, производството на пигмента започва в големи клетки, наречени меланоцити, които могат да бъдат намерени по цялото тяло.

Меланоцитите са отговорни за производството на органели, наречени меланозоми.

Те са мястото на синтез както на еумеланин, така и на феомеланин, който след това се разпределя в различни клетки – като кератиноцити (кожни клетки).

Естествените нива на меланин се определят предимно от генетиката и като цяло определят цвета на косата, кожата и очите.

Въпреки това има някои други фактори, които могат да повлияят на производството му, като например:

 • Излагане на UV светлина
 • Възпаление
 • Хормони
 • Възраст
 • Нарушения на пигмента на кожата

Недостиг на меланин

 

Недостиг на меланин.

 

Генетиката обикновено определя количеството меланин в косата, кожата и очите ни, но има състояния, които могат да се случат, когато в организма ни не се произвежда достатъчно, например:

 1. Витилиго – автоимунно състояние, което възниква, когато тялото не произвежда достатъчно меланоцити. Това причинява липса на пигмент, което може да се появи като бели петна по кожата или изсветляване на косата. Витилигото засяга между 1 и 2 % от хората по света.
 2. Албинизъм – това е рядко генетично заболяване. Може да се случи поради намален брой меланоцити или намалено производство на меланин от меланозоми – основни места в клетките, където се произвежда меланин. Има различни видове албинизъм, но повечето причиняват умерена до тежка липса на пигмент в кожата, косата и очите.
 3. Загуба на пигмент след увреждане на кожата – понякога, след като кожата ни е изгорена, с мехури или е засегната от инфекция, тялото ни не може да замести меланина в увредената област.
 4. Болестта на Паркинсон – обикновено при здрави хора количеството невромеланин в мозъка се увеличава с напредване на възрастта. При болестта на Паркинсон този процес се обръща, като нивата на невромеланин намаляват поради загуба на клетки в структура на средния мозък, наречена субстанцията нигра.
 5. Загуба на слуха – ранни проучвания показват връзка между твърде малко от пигмента и загуба на слуха или глухота.

Поради риск от тези състояния е важно да пазим кожата си, особено лятото, когато се печем на слънце.

 

Хиперпигментация

 

Жена с много меланин.

 

Хиперпигментацията е друго състояние, показващо какво се случва, когато тялото ни произвежда твърде много меланин. Това може да накара участъци от кожата ни да станат по-тъмни от останалите. Обикновено е безвредно, но може да бъде постоянно.

Пример за състояния на хиперпигментация са:

 1. Мелазма – хронично състояние, при което получаваме кафеникави петна по лицето си. Изследователи смятат, че това се дължи на хормони, противозачатъчни хапчета и прекарване на продължително време на слънце. Лечението, което работи най-добре при мелазма, обикновено включва комбинация от слънцезащита (кремове с SPF 50+), козметични продукти с филтри за оптимална защита, кремове с рецепта и козметични процедури като лазерно лечение и химически пилинг.
 2. Слънчеви петна – наричани още чернодробни петна или слънчеви лентигини, те са често срещани. Свързани са с прекомерното излагане на слънце с течение на времето. Обикновено те се появяват като петна върху области, изложени на слънце, като ръцете и лицето.
 3. Постинфламаторна хиперпигментация – това е резултат от нараняване или възпаление на кожата. Честа причина за този тип е акнето.

Потъмнелите участъци по кожата са основните симптоми на хиперпигментация. Могат да варират по размер и да се развият навсякъде по тялото.

 

Как да повишим нивата на меланин в тялото си?

 

Набавяне на меланин.

 

Въпреки че е вярно, че производството на пигмента в кожата може да се увеличи чрез правене на тен, важно е да запомним биологичната функция на меланина.

По време на излагане на слънце вредните UV лъчи проникват през кожата и започват да увреждат ДНК в кожните ни клетки. В отговор на това, тялото се опитва да произведе повече меланин, за да ги защити.

Именно увеличаването на производство на меланин е това, което създава характерния „тен“ на кожата.

Въпреки това, след като кожата започне да почернява, това е индикация, че клетъчното увреждане вече е настъпило.

Количеството, произведено чрез тен (независимо дали от слънцето или друго излагане на ултравиолетова светлина), не е достатъчно, за да предпази клетките на кожата от по-нататъшно увреждане.

С течение на времето то може потенциално да доведе до рак на кожата. Има изследвания, които предполагат, че има витаминни или билкови добавки, които могат да повишат нивата на меланин в кожата.

Някои от по-често препоръчваните са антиоксиданти като витамин А, витамин Ц, витамин Е и каротеноиди.

 

Заключение

Меланинът е вид пигмент, който придава цвят на косата, кожата и очите при хора и животни.

В допълнение към това, той също абсорбира вредните ултравиолетови лъчи и предпазва от увреждане на клетките от излагане на ултравиолетова светлина.

Нивата на меланин обикновено се определят от генетиката, но могат да бъдат повлияни от външни източници, като излагане на слънце, хормони или дори възраст.

 

Често задавани въпроси

Какво е меланин?

Това е пигмент, който се произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Всеки човек има еднакъв брой от тях, но някои хора произвеждат по-малко от него от други.

Какви са видовете меланин?

Основните видове са - еумеланин, феомеланин и невромеланин.

Какво е хиперпигментация?

Хиперпигментацията е друго състояние, показващо какво се случва, когато тялото ни произвежда твърде много пигментно вещество.

 

Категории: Kрасота, Здраве|Публикувана: 07.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 май 2024 в 16:59 | Публикувана: 7 май 2024 в 15:36 | Категория: Kрасота, Здраве