Рак на кожата – видове, признаци и превенция

Обновена: 27.05.2024|
Рак на кожата.

Рак на кожата се смята за най-разпространения вид рак. Той обикновено възниква при хора на възраст над 50 години, които дълго време са се излагали на опасната слънчева светлина.

Какво представлява рак на кожата?

Болестният процес се заражда в клетките на кожата, най-често поради увреждане от излагане на ултравиолетова (UV) радиация.

Това се случва, когато клетките на кожата претърпят генетични мутации, които ги карат да растат неконтролируемо, образувайки злокачествени тумори.

detski multi 400
hialur 600
detski multi 400
hialur 600

 

Рискови фактори

Рисковите фактори за рак на кожата включват хронично или интензивно излагане на слънце и използването на уреди за солариум на закрито. Преживяването на едно или повече слънчеви изгаряния с мехури, особено в детството или юношеството, също увеличава вероятността за развиване на рак на кожата по-късно в живота.

Отслабената имунна система също е фактор, който не бива да се пренебрегва, както и някои генетични състояния.

Най-уязвими, когато става въпрос за слънчевата светлина, са хора със светла кожа, сини очи и светла коса. Те трябва да бъдат особено внимателни.

Наличието на множество бенки (невуси) или атипични бенки (диспластични невуси) увеличава риска от меланом. Атипичните бенки се познават по своите неправилни граници, асиметрия и вариации в цвета.

 

Как да разпознаем различните видове рак на кожата?

Ракът на кожата обхваща няколко вида, всеки с различни характеристики, рискови фактори и подходи за лечение.

Базалноклетъчен карцином (BCC)

Това е най-широко разпространеният вид рак на кожата. Развива се от базалните клетки в епидермиса, горния слой на кожата, и се появява върху изложени на слънце области като лицето, шията и ръцете.

Може да изглежда като:

 • Полупрозрачна или перлена издатина по кожата
 • Кървяща рана, която образува коричка
 • Розово, червено или кафяво петно от кожата, което може да е плоско или съвсем леко повдигнато

 

Съществуват няколко подтипа на базалноклетъчен карцином, включително повърхностен, нодуларен, инфилтративен и морфеен. Всяка форма има различни характеристики и лечебни подходи.

Някои генетични състояния, като синдром на базалноклетъчен невус (синдром на Горлин, характеризира се с доброкачествени образувания по кожата и в челюстите, с очни, скелетни и други аномалии), повишават риска от развитие на множество BCC в млада възраст.

Въпреки че рядко метастазира, неподходящото лечение или отлагане на лечението може да доведе до повторно появяване на рака или нарушение на околните тъкани. Ако е открит навреме, прогнозата за излекуване е много добра.

Диагнозата се осъществява чрез биопсия на засегнатата област на кожата. Лечението обикновено включва хирургическо отстраняване на участъка на кожата с рака. Други възможни методи са криохирургия, електрохирургия, лазерна терапия и лекарствени кремове.

Плоскоклетъчен карцином (SCC)

 

Рак на кожата.

 

Това е вторият най-разпространен вид рак на кожата. Той се развива от плоските клетки (наречени още кератиноцити) в епидермиса – горния слой на кожата. Среща се най-често върху части на тялото, които са изложени на слънце.

Може да изглежда като:

 • Tвърд, червен възел
 • Люспеста лезия с корички

 

Реципиенти на трансплантирани органи, пациенти с ХИВ/СПИН или хора, приемащи имуносупресивни лекарства, са изправени пред повишен риск от развиване на SCC.

Въпреки че рядко метастазира, се случва да се разпространи в близките лимфни възли и органи, ако не се лекува.

Лечението може да включва хирургическо отстраняване на участъка на кожата, лазерна терапия, радиация или химиотерапия, в зависимост от размера, местоположението и стадия на рака.

Меланом

 

Рак на кожата - меланома.

 

Меланомът е най-рядко срещаният вид от трите, но и най-рисковият рак на кожата. Причината за това е, че е по-вероятно да метастазира (да се разпространи) в други части на тялото като лимфните възли, белите дробове, черния дроб и мозъка.

Меланомът произхожда от меланоцитите – клетките на кожата, произвеждащи пигмент.

Може да се развие във всяка част на тялото, включително области, които обикновено не са изложени на слънце.

Появява се като:

 • Нова, необичайна бенка
 • Промяна в съществуваща бенка, с неправилни граници, неравномерно оцветяване и асиметрична форма

 

Някои видове бенки, като диспластични невуси (атипични бенки) или съществуващи кожни лезии, могат да повишат риска от развитие на меланом. Същото се отнася за някои генетични мутации, като например мутации в гена CDKN2A или в гени, свързани с фамилни меланомни синдроми, които могат да предразположат хората към меланом.

Различните методи за лечение включват хирургическо отстраняване на тумора и, при необходимост, на лимфни възли, имунотерапия, таргетирана терапия на молекулярно ниво, лъчелечение и химиотерапия. Обичайно се прилага комбинация от няколко метода, която се персонализира спрямо индивидуалните нужди на пациента и стадията на заболяването.

Клетъчен карцином на Меркел

 

Рак на кожата - видове.

 

Клетъчният карцином на Меркел е рядък, но агресивен вид рак на кожата. Той произхожда от клетките, описани от немския анатом Фридрих Зигмунд Меркел, които са рецептори за допир и се намират в горния слой на кожата.

Обикновено се появява като твърдо, безболезнено възелче по кожата, често върху изложени на слънце области като главата, шията и ръцете. Може да метастазира в други части на тялото и изисква незабавно лечение.

Dermatofibrosarcoma Protuberans (DFSP)

DFSP е рядък вид рак на кожата, който се развива в по-дълбоките й слоеве, обикновено по тялото или крайниците. Често изглежда като твърд, повдигнат възел или плоска лезия, подобна на белег.

Има тенденция да расте бавно, но може да нахлуе в близките тъкани, ако не се лекува.

Кожен лимфом

Кожният лимфом е вид неходжкинов лимфом, който засяга кожата. Може да се прояви в различни форми, включително петна, плаки, тумори или възли по кожата. Понякога е индолентен (бавно растящ), а в други случаи – агресивен, затова изисква бърза диагностика и лечение.

 

Това са основните видове рак на кожата, но има и други редки подвидове. Ранното откриване и навременно лечение са от изключително значение за овладяване на състоянието.

 

Как да се предпазим?

 

Рак на кожата - превенция.

 

Важното е да познавате вашия тип кожа и податливостта й към слънчево изгаряне. Хората със светла кожа са изложени на висок риск, но всеки може да бъде засегнат от състоянието, затова е важно да се вземат мерки навреме.

Използването на слънцезащитен крем всеки ден, дори когато времето е облачно (UV лъчите могат да преминат през облаците и да причинят вреда), е един от най-добрите методи за превенция на рак на кожата.

Нанасянето на слънцезащита трябва да бъде върху цялата открита кожа, включително върху често пренебрегвани области като ушите, устните и задната част на врата. Ако плуваме или сме на лятна почивка, трябва да изберем водоустойчива версия.

Предпазването от UV лъчите е изключително важно в най-рисковите часове – между 11 и 16, затова е добре по това време да сме на сянка. За целта могат да бъдат използвани чадъри, балдахини или шапки.

Децата са особено уязвими, тъй като кожата им е по-деликатна и чувствителна.

Бебетата под шест месеца не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. Над тази възраст вече могат да бъдат използвани детски слънцезащитни кремове.

Избягването на солариума също е стъпка, която не бива да пропускаме. Уредите, които се използват, излъчват изключително вредна UV радиация. Можете да изберем по-безопасни алтернативи като автобронзанти под форма на лосион, крем, пяна или спрейове за тен.

Друг важен аспект на превенцията на рак на кожата са честите прегледи. Те могат да бъдат извършени и вкъщи с помощта на огледало. Важно е редовно да проверяваме кожата си за нови или променящи се бенки и лезии.

Можем да познаем подозрителните бенки или лезии по това, че:

 • Едната половина не съвпада с другата половина.
 • Краищата са неправилни, назъбени или слабо дефинирани.
 • Имат множество цветове или нюанси в себе си.
 • По-големи са от размера на гумичка на молив (6 милиметра) или нарастват по размер.
 • Променят се по размер, форма, цвят или издаденост с течение на времето.

 

Ако забележим такива признаци, трябва веднага да потърсим второ мнение от специалист.

 

Заключение

Дори в приятните летни дни не бива да забравяме за рисковете, които крие слънцето. То е изключително опасно, а последствията от нехайството ни понякога могат да бъдат тежки.

 

Често задавани въпроси

Кой е най-разпространеният вид рак на кожата?

Базалноклетъчен карцином е най-широко разпространения вид рак на кожата. Развива се от базалните клетки в епидермиса, горния слой на кожата и се появява върху изложени на слънце области като лицето, шията и ръцете.

Кой е най-опасният рак на кожата?

Най-опасен е меланомът, тъй като този вид рак на кожата бързо може да се разпространи в други части на тялото.

Как да разпознаем меланомът?

Този вид рак на кожата може да се появи като нова бенка или промени във вече съществуваща такава. Може да бъде разпознат по неправилните граници, неравномерното оцветяване и асиметричната форма на бенката.

Категории: Здраве|Публикувана: 22.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 май 2024 в 13:31 | Публикувана: 22 април 2024 в 14:52 | Категория: Здраве