Лоши хранителни навици по време на работа – как да ги преборим?

Обновена: 29.03.2024|
Лоши хранителни навици по време на работа.

Имате ли чувството, че работата ви пречи да се храните здравословно? Не сте сами! Много хора не могат да поддържат здравословни хранителни навици в офиса. Всеки прекарва средно по 8 часа на работа, а изкушенията дебнат отвсякъде, особено ако се намеси и стресът.

За щастие, с няколко прости промени в работната среда и ежедневието можете да подобрите качеството на своята диета и да поддържате по-здравословен начин на живот. В тази статия ще ви покажем откъде да започнете, а именно как да се отървете от най-разпространените лоши хранителни навици по време на работа.

 

7 стъпки, които ще ви помогнат в борбата с най-често срещаните лоши хранителни навици

Нямаме време за губене, така че започваме направо с решителните крачки, които трябва да предприемете още днес.

 

meno 02 400
stev tabletki 600
meno 02 400
stev tabletki 600
  1. Отървете се от сладките изкушения в близост до работното място

Чували сте поговорката: „Далеч от очите, далеч от сърцето.“, нали? Тя с пълна сила важи тук. Доказано е, че ако просто преместите от бюрото си или приберете в чекмедже например кутия с бонбони, това значително намалява консумацията на вредни лакомства.

Вместо това поставете на видно място здравословна закуска, например плод, ядки или шоколад без захар и с ниско съдържание на въглехидрати. Така, когато ви се хапва нещо, ще можете да посегнете към далеч по-полезна храна, а и няма да се чувствате виновни, ако похапнете повече от нея след това. Все пак ви съветваме да не прекалявате с каквото и да било.

 

  1. Стойте далеч от вендинг машините

Това е много полезен съвет, тъй като тези автомати в повечето случаи предлагат храни с високо съдържание на захар, сол и калории, и същевременно с ниска хранителна стойност. Похапването на такива храни също може да се причисли към най-честите лоши хранителни навици по време на работа.

Затова, когато ви удари следобедният пристъп на глад, не се изкушавайте да отскочите до автомата или дори до близкото магазинче. В този случай ще ви помогнат примерите за здравословни закуски, които ви дадохме по-горе. Може да изпиете и едно кафе, стига да не е петото ви за деня, разбира се.

 

  1. Преборете се с желанието да се храните през всяка почивка

 

Лоши хранителни навици по време на работа.

 

Повечето от нас са склонни да преяждат, докато работят, по различни причини. За някои това е начин за справяне със стреса, за други – просто има много изкушения под формата на храна. Какъвто и да е случаят, това също се причислява към групата с лоши хранителни навици по време на работа.

Ограничете навика за похапване на всяка почивка, за да избегнете приемането на твърде много калории и натрупването на нежелано тегло. Един прост начин да направите това е да се храните само в определеното време за обяд и също така да контролирате порциите си.

 

  1. Носете си храна от вкъщи

Освен да се запасите със здравословни закуски, можете да си носите и здравословна храна за обяд от вкъщи. Няма нищо по-добро от домашно приготвената храна, особено ако нямате алтернатива наблизо и ви се налага да поръчвате от фаст фууд ресторанти.

Това би било полезно и когато спазвате хранителен режим и трябва изцяло да контролирате приема на храна. Стига да имате време и желание да го правите, гответе си сами, тялото ви със сигурност ще ви се отблагодари.

 

  1. По възможност никога не се хранете сами

Така нареченото „настолно хранене“ е един от най-вредните лоши хранителни навици по време на работа, а все повече се практикува. Изследванията показват, че храненето с колеги може да увеличи както кооперативното поведение, така и цялостната работна ефективност на служителите.

Друга алтернатива е да излезете навън на разходка в обедната почивка. Това ще ви остави по-малко време за обилно хранене, ще ви направи по-спокойни и отпочинали, за да се завърнете с пълни сили към работния ден.

 

  1. Хранете се без да се разсейвате с работа

 

Лоши хранителни навици по време на работа.

 

В продължение на горния съвет, храненето на бюрото няма да ви позволи да се насладите на обяда, а ще го превърне в механично действие, водещо до преяждане и други проблеми. Съгласете се, че нотификациите за нови имейли и мисълта за цялата работа, която ви чака, могат да ви попречат да се храните добре.

Спокойно, работата няма да отиде никъде, ако се нахраните за 15 до 30 минути и това няма да намали продуктивността ви. Именно това е сред най-трудните за преодоляване лоши хранителни навици по време на работа. Ако си създадете навик да ядете, докато се опитвате да работите, ще ви е много трудно да спрете.

 

  1. Не забравяйте да пиете вода

Дори леката дехидратация може да повлияе неблагоприятно на паметта ви и да увеличи безпокойството и умората, създавайки почва както за намалена работоспособност, така и за повече и по-често хранене.

Имайте бутилка вода винаги под ръка, за да можете да пиете през целия работен ден.

Пиенето на вода вместо една бутилка безалкохолно ви спестява около 250 калории.

 

Как някои лоши хранителни навици по време на работа могат да се отразят на продуктивността ви?

 

Лоши хранителни навици по време на работа.

 

Нека обърнем внимание и на последствията, с които можете да се сблъскате, ако не се справите със своите лоши хранителни навици по време на работа.

Скорошно проучване на държавния университет в Северна Каролина (САЩ) установява, че нездравословното хранене може да направи хората по-малко продуктивни, по-уморени и по-неудовлетворени от работата си.

По същество изследователите имат два въпроса: Влияе ли нездравословното хранително поведение на работа ви? И ако е така, защо?

В контекста на изследването учените определят „нездравословното хранене“ като случаи, когато участниците в проучването смятат, че:

  • Са яли твърде много нездравословна храна.
  • Са яли или пили твърде много.
  • Са имали твърде много междинни хранения по време на работа.

Изследователите открили, че когато хората имат лоши хранителни навици по време на работа, те са по-склонни да съобщават за физически проблеми като главоболие, стомашни болки и диария.

Освен това нездравословното хранително поведение се свързва и с чувство за вина или срам от избора на диета.

 

Поведение на работното място

Тези физически и емоционални проблеми от своя страна са свързани с промените в това как хората се държат на работа през целия ден. По същество се наблюдава спад в „помагащото поведение“ и увеличаване на „поведението на оттегляне“.

Подпомагащото поведение на работното място се отнася до помагане на колеги и полагане на допълнителни усилия, когато не се налага. Поведението на оттегляне се отнася до избягване на ситуации, свързани с работата, въпреки че влизат в задълженията на служителя.

Големият извод тук е, че вече знаем, че нездравословното хранене може да има почти незабавен ефект върху продуктивността на работното място. Компаниите могат да помогнат за справяне с често срещаните лоши хранителни навици по време на работа, като обръщат повече внимание на хранителните нужди и предпочитания на своите служители.

Те могат да удовлетворят тези нужди, например чрез опции за хранене на място. Това може да повлияе както на физическото, така и на психическото здраве на техните служители – и в допълнение, на тяхното представяне на работното място.

И все пак, дори да нямате подходящите условия, винаги можете да положите усилия и да се справите сами със своите лоши хранителни навици по време на работа. Започнете с посочените по-горе стъпки и бъдете постоянни. Всичко останало ще дойде от само себе си.

Бъдете здрави!

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 06.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 15:08 | Публикувана: 6 януари 2022 в 17:19 | Категория: Хранене и видове храни