Лимонов кейк в чаша за микровълнова

Обновена: 03.07.2024|
лимонов кейк в чаша

Лимонов кейк в чаша е любим десерт на заетите хора, които балансират многобройните си задължения с кетогенния режим на хранене.

 

Рецепта за лимонов кейк в чаша

Лимонов кейк в чаша се приготвя бързо и използва кето продукти, които повечето хора имат в дома си. Тази рецепта чудесно комбинира сладостта на еритритола с цитрусовата свежест на лимоните. Може да се гарнира с кето крем, подходяща глазура или свежи плодове за допълнителна сладост.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
5 минути 1

311 калории
4 г нетни въглехидрати
10 г белтъчини
29 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 3 с. л. бадемово брашно
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1 с. л. еритритол (~18 г)
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1/2 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1/2 ч. л. кокосови стърготини (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. За приготвянето на лимонов кейк в чаша ще ни трябва подходяща чаша, която да може да се използва в микровълнова фурна. Големите чаши за чай са подходящи, тъй като се нуждаете от съд, който има обем от минимум 250 мл.
  2. В чашата смесете яйцето, брашното, разтопеното краве масло, бакпулвера, еритритола и лимоновия сок. Разбъркайте добре с вилица или малък миксер, докато сместа стане хомогенна.
  3. Добавете половината от лимоновата кора и разбъркайте отново.
  4. Върху повърхността поръсете с останалата лимонова кора и кокосовите стърготини, ако използвате.
  5. Сложете чашата и включете микровълновата фурна за 1 минута и 40 секунди.

Съвет: Лимонов кейк в чаша може да приготвите като добавите към него боровинки, малини, парченца шоколад без захар.

Кейкът може да се приготви и във фурна, като това ще отнеме около 10-15 минути.

За вдъхновение разгърнете и страниците на кулинарната ни поредица“Кето фантазии“.

 

Други вариации на кейк в чаша

 

лимонов кейк в чаша. мъфини

 

Приготвянето на кексче за един в чаша е сравнително ново изобретение, тъй като засяга употребата на микровълнова фурна. Това обаче е нова вариация на особено популярните кексчета и мъфини. Тези мини варианти на класическите торти и кексове се откриват в кулинарни книги от 18. и 19. век.

Английската дума „cupcake“ буквално означава „кейк в/за чаша“.

В началото на 20. век кексчета започват да се произвеждат в големи количества и да се продават в пазарната мрежа. В днешно време хората по света хапват милиони кексчета годишно.

Кексчетата са любими на мнозина, тъй като може да се приготвят с различни вкусове и топинги. Приготвят се и солени мъфини, които са чудесни за закуска, следобедно хапване и дори като добавка към основни ястия. Причината за голямата популярност на този тип храна е гъвкавостта и многофункционалността на рецептата.

Може да опитате други кето рецепти за сладки или солени кексчета, които обаче се нуждаят от фурна, за да бъдат приготвени:

 

Още от нашата здравословна кухня

 

итън мес, английски десерт

 

Не бива да свързваме липсата на захар и ниския прием на въглехидрати с лишаване от удоволствия и вкусни десерти. Рецептата за лимонов кейк в чаша е чудесно доказателство за това, че можем да се наслаждаваме на сладки вкусотии, без да нарушаваме кето режима си. Заедно с това апетитно и лесно предожение сме събрали за вас още редица страхотни десерти, които да опитате:

 

Не изпускайте също другите ни 3 рецепти за лимонови сладкиши, с които може да зарадвате близките си.

Очакваме ви в нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да споделите своите лични впечатления от приготвянето на вкусния лимонов кейк в чаша. В групата ни ще откриете хиляди кето съмишленици, които споделят своите любими рецепти и методи за приготвяне на страхотни ястия. А за още по-лесен кето режим ви осигуряваме уникално кето меню всяка седмица. Единственото, което трябва да направите, е да се присъедините към Вайбър групата ни.

С този десерт кето режимът ще стане по-лесен, но и в пъти по-вкусен и приятен.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар