Съединението Л-карнитин представлява аминокиселинно производно, което се синтезира в черния дроб и бъбреците от незаменимите аминокиселини лизин и метионин.

То играе важна роля в транспортирането на дълговерижните мастни киселини в митохондриите, където те се окисляват за производство на енергия. Какви са ползите от външния прием на Л-карнитин, разглеждаме в статията.

 

Л-карнитин за отслабване

Добавките с Л-карнитин се използват най-вече от спортистите и атлетите по целия свят поради способността на това вещество да оптимизира метаболизма на мазнините и производството на енергия.

То стимулира организма да изгаря повече триглицериди, а външният прием на карнитин подпомага тялото да има по-голям афинитет към мастните киселини като източник на енергия, в сравнение с въглехидратите.

Също така подпомага възстановяването след тренировка и възпрепятства образуването на млечна киселина, която предизвиква мускулната треска, като повишава притока на кръв към мускулите.

Добавките с аминокиселинното производно могат да подпомогнат загубата на тегло, особено когато се комбинират с упражнения. От своя страна упражненията увеличават афенитета на организма към мастни киселини като източник на енергия, а Л-карнитинът улеснява доставянето на мастни киселини до митохондриите за окисление.

Приема се най-често като продукт за изгаряне на мазнини, но освен това има и други ползи за организма:

 • Поддържа здравето на сърцето и може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания чрез подобряване на липидните профили, намаляване на възпалението и подобряване на ендотелната функция (най-вътрешния слой на кръвоносните съдове).
 • Подкрепя здравето на мозъка и може да помогне за подобряване на когнитивната функция при хора със свързан с възрастта когнитивен спад.
 • Подпомага имунната функция и може да помогне за за стимулиране на имунния отговор.

 

Кога се пие Л-карнитин?

 

Л-карнитин, ползи, употреба

 

Най-доброто време за приемане на аминокиселината зависи от индивидуалните характеристики на човек и неговите специфични цели.

Например, ако някой приема Л-карнитин, за да повиши активността на физическите упражнения, е нужно да го вземе 30 минути преди тренировка, за да има време да се абсорбира и да достигне пикови нива в кръвния поток.

От друга страна, ако някой приема аминокиселината за цялостно здраве или за отслабване, времето за приемане на добавката трябва да е по време на храненията или между тях.

Ефективността на добавките с карнитин може да зависи също и от други фактори, като дозата или формата му (напр. Л-карнитин тартарат или ацетил-Л-карнитин), както и цялостната диета и навици на живот.

Ето защо е важно да говорите със здравен специалист, за да определите най-подходящото време и дозировка за добавяне на карнитин въз основа на индивидуалните ви нужди и цели.

 

Храни, богати на Л-карнитин

Намира се в различни храни, особено в продукти на животинска основа, сред които:

 • Телешко (особено червено месо)
 • Свинско
 • Пилешки гърди
 • Риба (особено треска и сьомга)
 • Сирене (чедър, пармезан)
 • Кисело мляко

 

Някои храни на растителна основа също съдържат известни количества Л-карнитин:

 • Авокадо
 • Аспержи
 • Царевица
 • Брюкселско зеле
 • Темпе (ферментирал соев продукт)
 • Кафяв ориз
 • Пълнозърнест хляб
 • Бадеми
 • Тиквени семки

 

Нужно е да се отбележи, че методите на приготвяне на храната могат да повлияят на съдържанието на аминокиселината. Например готвенето на месото при високи температури за продължителни периоди от време намалява съдържанието й.

 

Видове Л-карнитин

Има няколко различни форми на аминокиселината.

Л-карнитин

Това е най-често срещаната форма на карнитин и се намира в човешкото тяло.

Той участва в енергийния метаболизъм и е важен за транспортирането на мастните киселини в митохондриите, където те могат да се превърнат в енергия.

Ацетил-Л-карнитин

Тази форма е важна за мозъчната функция и когнитивното здраве. Ацетил-Л-карнитинът може да преминава през кръвно-мозъчната бариера и е доказано, че има невропротективни ефекти.

Пропионил-Л-карнитин

Тази форма на карнитин участва в производството на енергия и може да бъде от полза за хора със сърдечни заболявания. Доказано е, че подобрява ефективността на упражненията и намалява симптомите при хора с периферна артериална болест.

Глицин пропионил

Това е комбинация от глицин и пропионил-Л-карнитин, която може да намалява мускулните увреждания по време на интензивни упражнения.

Тартарат

Това е карнитин, свързан с винена киселина. Плюсът от тази комбинация е, че се усвоява по-бързо от останалите Л-форми, което го прави особено подходящ за спортисти, които да го приемат преди или веднага след тренировка.

 

Дефицит на Л-карнитин

Дефицит на аминокиселината може да бъде причинен от различни фактори. Включително генетични заболявания, определени лекарствени препарати и медицински състояния, които засягат способността на тялото да го абсорбира и използва.

Това е рядко състояние, което възниква, когато тялото не е способно да произведе или получи достатъчно карнитин. Което може да доведе до различни симптоми и здравословни проблеми, включително:

 • Мускулна слабост и умора
 • Хипогликемия (ниска кръвна захар)
 • Сърдечна дисфункция, включително аритмии и сърдечна недостатъчност
 • Чернодробна дисфункция
 • Бъбречна дисфункция
 • Неврологични симптоми, включително гърчове и забавяне на развитието при деца

 

Л-карнитин за щитовидната жлеза

 

Л-карнитин, ползи, употреба

 

Недостигът на карнитин се свързва с дисбаланс на щитовидната жлеза. Дефицитът му е установен както при хора с хипертиреоидни, така и при хора с хипотиреоидни състояния.

Щитовидната жлеза играе важна роля в регулирането на метаболизма и някои проучвания предполагат, че Л-карнитинът може да помогне за поддържане на функцията й чрез регулиране на хормоналните нива.

Например проучване, публикувано в списанието Thyroid, установява, че добавките с карнитин подобряват симптомите при жени с хипотиреоидизъм (слабо функционираща щитовидна жлеза).

А друго проучване, публикувано в Journal of Endocrinological Investigation, установява, че добавките с аминокиселината подобряват нивата на хормоните на щитовидната жлеза и намаляват оксидативния стрес.

Л-карнитинът повишава усвояването на тиреоидни хормони в различни тъкани, което може да помогне за регулиране на функцията на щитовидната жлеза. В допълнение намалява умората и подобрява толерантността към упражнения при хора с хипотиреоидизъм.

Какво представлява съединението Л-карнитин?

Това е аминокиселинно производно, което което се синтезира в черния дроб и бъбреците от незаменимите аминокиселини лизин и метионин.

Какви функции изпълнява в организма?

Карнитинът транспортира дълговерижните мастни киселини в митохондриите, където те се окисляват за производство на енергия.

Какви са ползите от приема на Л-карнитин?

Добавките с аминокиселината подпомагат загубата на тегло, увеличават ефективността на упражненията и благоприятстват сърдечно-съдовото здраве и функцията на щитовидната жлеза.