Л-карнитин – ползи и употреба
Съединението Л-карнитин представлява аминокиселинно производно, което се синтезира в черния дроб и бъбреците от незаменимите аминокиселини лизин и метионин.
То играе важна роля в транспортирането на дълговерижните мастни киселини в митохондриите, където те се окисляват за производство на енергия. Какви са ползите от външния прием на Л-карнитин, разглеждаме в статията.
Външният прием на карнитин подпомага тялото да има по-голям афинитет към мастните киселини като източник на енергия, в сравнение с въглехидратите.
Също така подпомага възстановяването след тренировка и възпрепятства образуването на млечна киселина, която предизвиква мускулната треска, като повишава притока на кръв към мускулите.
Приема се най-често като продукт за изгаряне на мазнини, но освен това има и други ползи за организма:
- Поддържа здравето на сърцето и може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания чрез подобряване на липидните профили, намаляване на възпалението и подобряване на ендотелната функция (най-вътрешния слой на кръвоносните съдове).
- Подкрепя здравето на мозъка и може да помогне за подобряване на когнитивната функция при хора със свързан с възрастта когнитивен спад.
- Подпомага имунната функция и може да помогне за за стимулиране на имунния отговор.
Добавките с аминокиселинното производно могат да подпомогнат загубата на тегло, особено когато се комбинират с упражнения. От своя страна, упражненията увеличават афенитета на организма към мастни киселини като източник на енергия, а Л-карнитинът улеснява доставянето на мастни киселини до митохондриите за окисление.
Кога се пие Л-карнитин?
Най-доброто време за приемане на аминокиселината зависи от индивидуалните характеристики на човек и неговите специфични цели.
Например, ако някой приема Л-карнитин, за да повиши активността на физическите упражнения, е нужно да го вземе 30 минути преди тренировка, за да има време да се абсорбира и да достигне пикови нива в кръвния поток.
От друга страна, ако някой приема аминокиселината за цялостно здраве или за отслабване, времето за приемане на добавката трябва да е по време на храненията или между тях.
Ефективността на добавките с карнитин може да зависи също и от други фактори, като дозата или формата му (напр. Л-карнитин тартарат или ацетил-Л-карнитин), както и цялостната диета и навици на живот.
Ето защо е важно да говорите със здравен специалист, за да определите най-подходящото време и дозировка за добавяне на карнитин въз основа на индивидуалните ви нужди и цели.
Храни, богати на Л-карнитин
Намира се в различни храни, особено в продукти на животинска основа, сред които:
- Телешко (особено червено месо)
- Свинско
- Пилешки гърди
- Риба (особено треска и сьомга)
- Сирене (чедър, пармезан)
- Кисело мляко
Някои храни на растителна основа също съдържат известни количества Л-карнитин:
- Авокадо
- Аспержи
- Царевица
- Брюкселско зеле
- Темпе (ферментирал соев продукт)
- Кафяв ориз
- Пълнозърнест хляб
- Бадеми
- Тиквени семки
Нужно е да се отбележи, че методите на приготвяне на храната могат да повлияят на съдържанието на аминокиселината. Например готвенето на месото при високи температури за продължителни периоди от време намалява съдържанието й.
Видове Л-карнитин
Има няколко различни форми на аминокиселината:
- Л-карнитин. Това е най-често срещаната форма на карнитин и се намира в човешкото тяло. Той участва в енергийния метаболизъм и е важен за транспортирането на мастните киселини в митохондриите, където те могат да се превърнат в енергия.
- Ацетил-Л-карнитин. Тази форма е важна за мозъчната функция и когнитивното здраве. Ацетил-Л-карнитинът може да преминава през кръвно-мозъчната бариера и е доказано, че има невропротективни ефекти.
- Пропионил-Л-карнитин. Тази форма на карнитин участва в производството на енергия и може да бъде от полза за хора със сърдечни заболявания. Доказано е, че подобрява ефективността на упражненията и намалява симптомите при хора с периферна артериална болест.
- Глицин пропионил. Това е комбинация от глицин и пропионил-Л-карнитин, която може да намалява мускулните увреждания по време на интензивни упражнения.
- Тартарат. Това е карнитин, свързан с винена киселина. Плюсът от тази комбинация е, че се усвоява по-бързо от останалите Л-форми, което го прави особено подходящ за спортисти, които да го приемат преди или веднага след тренировка.
Всяка форма на аминокиселината има уникални предимства не само при физически натоварвания, но и за здравето като цяло.
Дефицит на Л-карнитин
Дефицит на аминокиселината може да бъде причинен от различни фактори. Включително генетични заболявания, определени лекарствени препарати и медицински състояния, които засягат способността на тялото да го абсорбира и използва.
Това е рядко състояние, което възниква, когато тялото не е способно да произведе или получи достатъчно карнитин. Което може да доведе до различни симптоми и здравословни проблеми, включително:
- Мускулна слабост и умора
- Хипогликемия (ниска кръвна захар)
- Сърдечна дисфункция, включително аритмии и сърдечна недостатъчност
- Чернодробна дисфункция
- Бъбречна дисфункция
- Неврологични симптоми, включително гърчове и забавяне на развитието при деца
Включването на богати на аминокиселината храни понижава риска от изброените здравословни проблеми.
Л-карнитин за щитовидната жлеза
Недостигът на карнитин се свързва с дисбаланс на щитовидната жлеза. Дефицитът му е установен както при хора с хипертиреоидни, така и при хора с хипотиреоидни състояния.
Щитовидната жлеза играе важна роля в регулирането на метаболизма и някои проучвания предполагат, че Л-карнитинът може да помогне за поддържане на функцията й чрез регулиране на хормоналните нива.
Например проучване, публикувано в списанието Thyroid, установява, че добавките с карнитин подобряват симптомите при жени с хипотиреоидизъм (слабо функционираща щитовидна жлеза).
А друго проучване, публикувано в Journal of Endocrinological Investigation, установява, че добавките с аминокиселината подобряват нивата на хормоните на щитовидната жлеза и намаляват оксидативния стрес.
Л-карнитинът повишава усвояването на тиреоидни хормони в различни тъкани, което може да помогне за регулиране на функцията на щитовидната жлеза. В допълнение намалява умората и подобрява толерантността към упражнения при хора с хипотиреоидизъм.
Заключение
Какво представлява съединението Л-карнитин?
Това е аминокиселинно производно, което което се синтезира в черния дроб и бъбреците от незаменимите аминокиселини лизин и метионин.
Какви функции изпълнява в организма?
Карнитинът транспортира дълговерижните мастни киселини в митохондриите, където те се окисляват за производство на енергия.
Какви са ползите от приема на Л-карнитин?
Добавките с аминокиселината подпомагат загубата на тегло, увеличават ефективността на упражненията и благоприятстват сърдечно-съдовото здраве и функцията на щитовидната жлеза.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Какви са предимствата на протеиновия изолат и подходящ ли е за кето диета, разглеждаме в следващите редове.
L-аргининът е аминокиселина с множество полезни ефекти, често приемана като хранителна добавка. В тази статия разглеждаме неговите функции […]
Креатин за мускулна маса се използва основно, тъй като е почти невъзможно да си го набавим само от храна.