L-аргинин и неговите полезни свойства

Обновена: 06.11.2024|
Л-аргинин.

L-аргининът е аминокиселина с множество полезни ефекти, често приемана като хранителна добавка. В тази статия разглеждаме неговите функции в организма и потенциалните ползи от добавянето му към диетата.

Какво е L-аргинин?

Въпреки че се класифицира като полу-есенциална аминокиселина, което означава, че тялото може да я произвежда самостоятелно в малки количества, L-аргининът е от голямо значение за редица жизненоважни функции.

Една от основните функции на L-аргинина е да служи като прекурсор на азотния оксид – молекула, която разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. В организма L-аргининът се преобразува в азотен оксид, който допринася за по-доброто кръвоснабдяване и често се използва за подпомагане на кръвообращението и лечение на състояния като еректилна дисфункция.

L-аргининът също така стимулира производството на някои хормони, особено инсулин и хормони на растежа като соматотропен хормон и инсулиноподобни фактори на растежа. Те спомагат за усвояването на глюкозата в клетките, което насърчава растежа и енергийното производство.

Тази аминокиселина е свързана и с подобряване на физическата издръжливост, сила и възстановяване. Освен това участва в синтеза на колаген – протеин, важен за здравето на кожата, костите и ставите, както и за ускореното заздравяване на рани.

 

Функции в организма

L-аргининът има роля в редица функции в тялото:

  • Синтез на азотен оксид – тъй като е предшественик на азотния оксид, допринася за регулацията на кръвното налягане и сърдечно-съдовото здраве.
  • Поддържа имунната функция – L-аргининът също играе роля в имунната система, насърчавайки производството на бели кръвни клетки и поддържането на функцията на Т-клетките.
  • Протеинов синтез – L-аргининът има роля и в този процес, както и в мускулния растеж, възстановяването и цялостното здраве на тъканите.
  • Заздравяване на рани – нужен е за образуването на колаген – протеин, който е от съществено значение за тъканите, като ускорява зарастването на рани.
  • Производство на хормони – това съединение участва и в синтеза на няколко хормона, като инсулин и соматотропен хормон (хормон на растежа).
  • Детоксикация – спомага и за отстраняването на амоняка от тялото, който е отпадъчен продукт и е вреден във високи концентрации.

 

Тези многобройни функции на L-аргинина го правят важен елемент за поддържането на общото здраве и оптималното функциониране на организма.

 
 

Ползи от приема на L-аргинин

 

Л-аргинин, кръвно налягане.

 

L-аргинин често се използва в комбинация с омега-3 рибени масла и други добавки за намаляване на риска от инфекции (особено респираторни), заздравяването на рани и съкращаване на времето за възстановяване след рак и хирургични операции.

Ето как може да повлия на организма:

  • Поддържа здравето на сърцето. Аминокиселината може да помогне за подобряване на кръвния поток чрез увеличаване на производството на азотен оксид, като разширява кръвоносните съдове и намалява високото кръвно налягане, понижавайки риска от сърдечни заболявания.
  • Повишава имунната функция. L-аргининът също така  увеличава имунните сили на организма чрез стимулиране на производството на бели кръвни клетки.
  • Предотвратява риска от рак. L-аргинин с ниска циркулация е открит при някои пациенти, страдащи от рак. Тъй като това съединение стимулира имунната функция, се предполага, че може да помогне на тялото да се бори с раковите клетки.
  • Подпомага производството на инсулин. Може потенциално да бъде полезен за хора с диабет, тъй като подобрява инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата. Има потенциала да предотврати диабетни усложнения като невропатия, тъй като повишава притока на кръв към крайниците.

Въпреки това хората с диабет трябва първо да се консултират с лекар, тъй като са възможни взаимодействия с определени антидиабетни лекарства.

  • Намалява възпалението. L-аргининът има и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в цялото тяло.
  • Полезен е за мозъка. Също така може да подобри здравето на мозъка и функциите на мозъчните клетки чрез стимулиране на кръвообръщението.
  • Подобрява производителността при упражнения. Добавката може да се приема и от спортисти за подобряване на производителността при упражнения чрез увеличаване на доставката на кислород до мускулите.
  • Заздравяване на рани. Подпомага ускоряването за времето на зарастването на рани чрез насърчаване на производството на колаген.
  • Облекчава мигренозното главоболие. Може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на мигрената. Според някои изследователи това се дължи на способността на L-аргинина да подпомага функцията на кръвоносните съдове като укрепва ендотела им (техния вътрешен слой).
  • Подобрява сексуалната функция. Тъй като в тялото се превръща в азотен оксид и увеличава притока на кръв, l-аргининът може да помогне при еректилна дисфункция.

Понякога аминокиселината се добавя и към мехлеми за локално приложение, използвани за лечението на рани от изгаряния.

 

Храни, съдържащи L-аргинин

 

Л-аргинин, говеждо месо.

 

Най-популярните храни, богати на L-аргинин:

  • Месо – говеждото, свинското и домашните птици са добри източници на L-аргинин. 100 грама говеждо месо съдържа около от 1300 до 1700 мг, докато същото количество варено пилешко или свинско съдържат около от 1500 до 1900 мг.
  • Морски дарове – рибата и мидите също са сред богатите източници на полу-есенциалната аминокиселина. Порция от 100 грама сьомга съдържа от 2300 до 2600 мг L-аргинин, докато в същото количество варени скариди откриваме около 1600 мг.
  • Ядки и семена – някои ядки и семена, като фъстъци, бадеми и слънчогледови семки също го съдържат високи количества. В 100 грама фъстъци съдържа около 3600 мг L-аргинин, докато в 100 грама бадеми около 2200 мг.
  • Бобови растения – в 100 грама сварен нахут се съдържа около 1300 мг L-аргинин, докато същото количество варена леща или боб съдържат от 500 до 700 мг.
  • Млечни продукти – в 100 грама пълномаслено мляко се съдържа около 300 мг, а в 100 грама сирене се откриват до 700 мг.

 

Консумирането на тези храни може да подпомогне набавянето на достатъчни количества L-аргинин за поддържане на различни функции в организма и цялостното здраве.

 

Кога се приема?

Оптималното време за приемане на L-аргинин може да зависи от причината за приемането му.

  • Ефективност при упражнения – при прием с цел подобряване на производителността при упражнения, обикновено се препоръчва да го приемате 30-60 минути преди тренировка.
  • Кръвно налягане – ако приемате L-аргинин за понижаване на кръвното налягане, се препоръчва това да се случва сутрин на празен стомах или между храненията.
  • Еректилна дисфункция – при прием на добавка с полу-есенциалната киселина за подобряване на сексуалната функция се препоръчва да е 30-60 минути преди сексуална активност.

 

Ако приемате добавки с L-аргинин за цялостно укрепване на организма, той може да се приема по всяко време на деня, с или без храна.

 

Противопоказания

Тъй като L-аргининът е алерген, не се препоръчва при хора с астма или страдащи от херпес зостер, тъй като може да причини нежелани странични ефекти. L-аргининът може да взаимодейства с някои лекарства, включително тези за разреждане на кръвта и да увеличи риска от кървене. Разумно е при сериозни проблеми със сърцето и кръвоносната система, преди да започнете да приемате L-аргинин да се консултирате с лекар.

 

Какво представлява L-аргининът?

L-аргининът представлява полу-есенциална аминокиселина, която се образува в тялото в малки количества.

Какви са функциите на L-аргининът в тялото?

L-аргининът участва в производството на някои хормони, колаген и образуването на азотен оксид.

Какви са ползите от приема на добавки с L-аргинин?

Добавките с L-аргинин понижават кръвното налягане, увеличават притока на кръв и повишават ефективността на физическите упражнения.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Проверено от
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. ВМА - гр. София
home8pip7oulzz8g j

Блог

Рецепти

mobile front
c388037f827d63bafd089b4a78f3d5f7?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар