L-аргинин и неговите полезни свойства

Обновена: 24.01.2024|
Л-аргинин.

L-аргининът е аминокиселина, която обикновено се използва като хранителна добавка поради множеството си полезни ефекти. Какви са функциите й в организма и какви потенциални ползи има от приема й, разглеждаме в статията.

 

Какво е L-аргинин?

Въпреки че се класифицира като полу-есенциална аминокиселина, което означава, че тялото може да я произвежда самостоятелно в малки количества, L-аргининът е от голямо значение за редица жизненоважни функции.

Една от основните му роли е като прекурсор на азотния оксид – молекула, която помага за разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на притока на кръв.

В тялото L-аргининът се превръща в азотен оксид, който кара кръвоносните съдове да се отварят по-широко и поради тази причина понякога се използва за подобряване на кръвообращението и лечение на състояния като еректилна дисфункция.

Друга важна способност на полу-есенциалната киселина е, че стимулира производството на определени хормони, особено инсулин и хормоните на растежа (соматотропен хормон и инсулиноподобни фактори на растежа). Те помагат на глюкозата да се използва в клетките за растеж и производство на енергия.

Това е една от причините да се смята, че подобрява физическото представяне, издръжливостта и силата. Освен това той участва в производството на колаген – протеин, който е важен за здравето на кожата, костите и ставите, както и за заздравяването на рани.

 

Функции в организма

L-аргининът изпълнява редица важни функции в тялото:

 • Производство на азотен оксид – тъй като е предшественик на азотния оксид, подпомага регулацията на кръвното налягане и поддържа сърдечно-съдовото здраве.
 • Поддържа имунната функция – L-аргининът също играе роля в имунната система, като помага за насърчаване на производството на бели кръвни клетки и поддържа функцията на Т-клетките.
 • Протеинов синтез – той е важен за протеиновия синтез, мускулния растеж и възстановяването, както и за цялостното здраве на тъканите.
 • Заздравяване на рани – нужен е за образуването на колаген – протеин, който е от съществено значение за тъканите, като ускорява зарастването на рани.
 • Производство на хормони – това съединение участва и в производството на няколко хормона, включително инсулин и хормон на растежа (соматотропен хормон).
 • Детоксикация – спомага и за отстраняването на амоняка от тялото, който е отпадъчен продукт и е вреден във високи концентрации.

 

Ползи от приема на L-аргинин

 

Л-аргинин, кръвно налягане.

 

Често се използва в комбинация с омега-3 рибени масла и други добавки за намаляване на риска от инфекции (особено респираторни), заздравяването на рани и съкращаване на времето за възстановяване след рак и хирургични операции.

Понякога се добавя и към мехлеми за локално приложение, използвани за лечението на рани от изгаряния.

Поддържа здравето на сърцето

Може да помогне за подобряване на кръвния поток чрез увеличаване на производството на азотен оксид, като разширява кръвоносните съдове и намалява високото кръвно налягане, понижавайки риска от сърдечни заболявания.

Повишава имунната функция

Също така увеличава имунните сили на организма чрез стимулиране на производството на бели кръвни клетки.

Предотвратява риска от рак

L-аргинин с ниска циркулация е открит при някои пациенти, страдащи от рак. Тъй като това съединение стимулира имунната функция, се предполага, че може да помогне на тялото да се бори с раковите клетки.

Подпомага производството на инсулин

Може потенциално да бъде полезен за хора с диабет, тъй като подобрява инсулиновата чувствителност и метаболизма на глюкозата. Има потенциала да предотврати диабетни усложнения като невропатия, тъй като повишава притока на кръв към крайниците.

Въпреки това хората с диабет трябва първо да се консултират с лекар, тъй като са възможни взаимодействия с определени антидиабетни лекарства.

Намалява възпалението

L-аргининът има и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в цялото тяло.

Полезен е за мозъка

Също така може да подобри здравето на мозъка и функциите на мозъчните клетки чрез стимулиране на кръвообръщението.

Подобрява производителността при упражнения

Добавката може да се приема и от спортисти за подобряване на производителността при упражнения чрез увеличаване на доставката на кислород до мускулите.

Заздравяване на рани

Подпомага ускоряването за времето на зарастването на рани чрез насърчаване на производството на колаген.

Облекчава мигренозното главоболие

Може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на мигрената. Според някои изследователи това се дължи на способността на L-аргинина да подпомага функцията на кръвоносните съдове като укрепва ендотела им (техния вътрешен слой).

Подобрява сексуалната функция

Тъй като в тялото се превръща в азотен оксид и увеличава притока на кръв, може да помогне при еректилна дисфункция.

 

Храни, съдържащи L-аргинин

 

Л-аргинин, говеждо месо.

 

Най-популярните храни, богати на L-аргинин:

 • Месо – говеждото, свинското и домашните птици са добри източници на L-аргинин. 100 грама говеждо месо съдържа около от 1300 до 1700 мг, докато същото количество варено пилешко или свинско съдържат около от 1500 до 1900 мг.
 • Морски дарове – рибата и мидите също са сред богатите източници на полу-есенциалната аминокиселина. Порция от 100 грама сьомга съдържа от 2300 до 2600 мг L-аргинин, докато в същото количество варени скариди откриваме около 1600 мг.
 • Ядки и семена – някои ядки и семена, като фъстъци, бадеми и слънчогледови семки също го съдържат високи количества. В 100 грама фъстъци съдържа около 3600 мг L-аргинин, докато в 100 грама бадеми около 2200 мг.
 • Бобови растения – в 100 грама сварен нахут се съдържа около 1300 мг L-аргинин, докато същото количество варена леща или боб съдържат от 500 до 700 мг.
 • Млечни продукти – в 100 грама пълномаслено мляко се съдържа около 300 мг, а в 100 грама сирене се откриват до 700 мг.

 

 

Кога се приема?

Оптималното време за приемане на L-аргинин може да зависи от причината за приемането му.

Ефективност при упражнения

При прием с цел подобряване на производителността при упражнения, обикновено се препоръчва да го приемате 30-60 минути преди тренировка.

Кръвно налягане

Ако приемате L-аргинин за понижаване на кръвното налягане, се препоръчва това да се случва сутрин на празен стомах или между храненията.

Еректилна дисфункция

При прием на добавка с полу-есенциалната киселина за подобряване на сексуалната функция се препоръчва да е 30-60 минути преди сексуална активност.

Общо здраве

Ако приемате добавки с L-аргинин за цялостно укрепване на организма, той може да се приема по всяко време на деня, с или без храна.

 

Противопоказания

Тъй като L-аргининът е алерген, не се препоръчва при хора с астма или страдащи от херпес зостер, тъй като може да причини нежелани странични ефекти.

L-аргининът може да взаимодейства с някои лекарства, включително тези за разреждане на кръвта и да увеличи риска от кървене. Разумно е при сериозни проблеми със сърцето и кръвоносната система, преди да започнете да приемате L-аргинин да се консултирате с лекар.

Какво представлява L-аргининът?

L-аргининът представлява полу-есенциална аминокиселина, която се образува в тялото в малки количества.

Какви са функциите на L-аргининът в тялото?

L-аргининът участва в производството на някои хормони, колаген и образуването на азотен оксид.

Какви са ползите от приема на добавки с L-аргинин?

Добавките с L-аргинин понижават кръвното налягане, увеличават притока на кръв и повишават ефективността на физическите упражнения.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 май 2023 в 10:28 | Категория: Здраве