Кюфтета с коприва и спанак

Обновена: 11.04.2025|
кюфтета с коприва и спанак

Зеленчуковите кюфтета са страхотен начин да оползотворим разнообразни зеленчуци от хладилника си, като заедно с това приготвим ястие, изобилстващо от витамини, минерали, фибри и други ценни за здравето ни вещества. Комбинацията от коприва и спанак се превръща във вкусни и изключително полезни кюфтета с коприва и спанак, за да заситят глада и да подпомогнат здравето ни.

 

Рецепта за кюфтета с коприва и спанак

Приготвянето им е лесно, а свежите съставки гарантират невероятния вкус.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 2 275 калории
4 г нетни въглехидрати
13 г белтъчини
22 г мазнини

Необходими продукти:

  • 150 г коприва
  • 150 г спанак
  • 1 яйце
  • 1 с. л. бадемово брашно
  • 1 с. л. хуск
  • 50 г натрошено сирене или извара
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • щипка индийско орехче
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Изчистете копривата и спанака и ги измийте.
  2. Бланширайте ги в гореща вода за 3-4 минути. При изваждането ги залейте със студена вода, за да се запази пресния им зелен цвят.
  3. Отцедете ги добре и нарежете на ситно.
  4. В подходяща купа смесете копривата, спанака, яйцата и сиренето. Разбъркайте добре, като леко намачквате сместа. От това е възможно да се отцеди още вода, която премахваме.
  5. Добавете яйцата, бадемовото брашно и хуска.
  6. Разбъркайте добре и добавете и подправките.
  7. Ако сместа е много течна и не позволява оформянето на кюфтенца, добавете още бадемово брашно и хуск в равни количества.
  8. Оформете кюфтенцата и ги наредете върху хартия за печене.
  9. Разтопете краве маслото.
  10. С помощта на четка обилно намажете всяко едно от подготвените кюфтета с коприва и спанак.
  11. Печете във фурната на 180-200 градуса за 15-20 минути.
  12. Поднасете с вкусна салата или подходящ сос.

 

Съвет: Ние сервираме готовите кюфтета с коприва и спанак простичко – в компанията на заквасена сметана. Опитайте със сметана или други сосове на млечна основа, за да откриете най-вкусното за себе си.

Хранителни стойности

 

кюфтета с коприва и спанак

 

Хапването на кюфтета с коприва и спанак за обяд или вечеря предлага добро засищане, енергия и тонус за часове напред. Освен това ще осигури на тялото ни полезни хранителни вещества, от които се нуждаем за ежедневните си функции. Само в 1 порция кюфтета с коприва и спанак откриваме изобилие от ценни витамини и минерали като например:

  • >500% витамин К
  • 70% витамин А
  • 52% калций
  • 51% манган
  • 45% витамин Б2
  • 39% магнезий
  • 38% омега-3 мастни киселини
  • 35% фибри
  • 30% витамин Ц
  • 30% фолат

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

 

Защо зеленчукови кюфтета?

Приготвянето на кюфтета без месо е лесно и често следва едни и същи стъпки. Така, като овладеем един вид зеленчукови кюфтета, лесно може да сменяме съставките, да добавяме и премахваме, за да угодим на собствения си вкус. Важните неща, които не бива да махаме, са яйцата, брашното и хуска. Това е така, защото те спояват съставките и помагат на кюфтетата да придобият своята форма.

Може да използвате и нисковъглехидратна алтернатива на яйцето за качествена спойка.

Ние приготвяме вкусните кюфтета с коприва и спанак като начин да разнообразим менюто си и използваме свежи пролетни съставки. Хранейки се според сезона, ние доставяме на тялото си качествени хранителни вещества директно от източника.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Кюфтета от карфиол на фурна.

 

Може да експериментираме с различни видове зеленчукови кюфтета, които да бъдат съвместими с нисковъглехидратния режим на хранене. Не пропускайте да опитате също:

 

Не бива да забравяме да сервираме вкусните кюфтета с коприва и спанак с подходяща супа и салата, за да бъде ястието питателно и да ни засити за дълго време. Разгледайте нашите предложения за:

 

Присъединете се към нашата Вайбър група, за да получавате безплатно меню за цялата седмица, съобразено с кето режима. Така ще може да се вдъхновите за различни нови ястия без излишни въглехидрати.

За още кулинарни идеи ви каним в нашата споделена кухня във Фейсбук, където хиляди кето съмишленици споделят своите интересни предложения за закуска, обяд и вечеря.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар