Пикантна супа с тиквички

Обновена: 23.12.2024|
Пикантна супа с тиквички.

Ако търсим начин да внесем пикантна нотка в ежедневното си меню, тази рецепта за пикантна супа с тиквички е идеалният избор. Съчетавайки нежния вкус на тиквичките с ароматни подправки и леко лютив акцент, супата предлага балансиран вкус и усещане за топлина.

 

Рецепта за пикантна супа с тиквички

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30-35 минути 3 143.3 калории
5.8 г нетни въглехидрати
3.7 г протеин
11.9 г мазнини

 

Вкусна, проста и бърза пикантна супа. Чудесна при настинки, за сгряване на тялото и сетивата.

Необходими продукти:

  • 2 тиквички (~350 г)
  • 80 г червена чушка, прясна
  • 24 г зелен лук
  • 1 цяла суха люта чушка (~5 г)
  • 2 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 3 с. л. кисело мляко (~50-60 г)
  • 1 суров жълтък
  • 1 ч. л. червен пипер
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете на ситно зеления лук и прясната чушка.
  2. Сложете зехтина в тенджерата, в която ще готвите супата (средна големина).
  3. В нея запържете зеления лук и прясната червена чушка
  4. Нарежете тиквичките на кубчета (средна големина).
  5. Добавете ги в тигана към другите зеленчуци и бъркайте за още около 2-4 минути.
  6. Добавете 1.2 л топла вода.
  7. На среден огън, добавете сол и оставете супата да ври за 20 минути.
  8. Нарежете на ситно лютата чушка и заедно с черния пипер ги добавете към супата.
  9. Оставете на котлона за още 5 минути.
  10. В малка купичка разбъркайте киселото мляко и жълтъка.
  11. Оставете супата да се охлади настрана.
  12. Добавете сместа за застройката и разбъркайте.

 

Може да сервирате готовата пикантна супа с вкусна филийка кето хляб.

Допълнителни съвети:

  • Ако не сте любители на пикантната храна, може да пропуснете лютата чушка в рецептата.
  • Застройката също е опционална.

 

Ползи и рискове от пикантната храна

 

Лют зехтин за пикантна супа.

 

Яденето на по-люта храна, като чушки или пикантна супа, може да бъде полезно за нас и да предложи повече от просто вкус. Съединенията в тези храни имат ползи за кръвното налягане, управлението на теглото и дълголетието. Други предимства на пикантната храна включват способността й да засилва метаболизма и да поддържа здравето на червата.

Важно е обаче да знаем, че по-лютите храни може да не са подходящи за всеки, особено ако имаме проблеми с храносмилането. Също така, ако не сме свиканли да хапваме люто може да започнем с нещо по-леко, като слабо пикантна супа и бавно да засилваме приема.

1. Може да засили метаболизма

Консумацията на пикантна храна може да подпомогне регулирането на теглото. Тя засилва изгарянето на мазнини и метаболизма и потиска апетита. Въпреки това, трябва да ядем люто в умерени количества, защото би могло да се получи обратният ефект. Има данни, че дори и да намалява апетита, при прекалено висока консумация на пикантни храни, желанието за сладко и излишни въглехидрати може да се засили.

2. Помага за контролиране на холестерола

Има проучване, установило, че пикантните храни могат да намалят липопротеините с ниска плътност (LDL) холестерол. Хората, които ядат пикантни храни повече от пет пъти седмично, имат значително по-висок липопротеин с висока плътност (HDL) холестерол. Нивата на триглицеридите обаче също се увеличават с честотата на приема на пикантна храна. А високите триглицериди могат да увеличат риска от сърдечни проблеми

3. Може да поддържа здравето на червата

 

Пикантна супа за червата.

 

Пикантните храни могат да причинят храносмилателен дискомфорт при някои хора, но и да бъдат от полза за здравето на червата, ако ги консумираме умерено. Изследвания показват, че капсаицинът може да подобри здравето на червата, увеличава количеството на полезните бактерии и намалява изобилието на вредните.

Ниските дози капсаицин също могат да помогнат за премахване на излишната киселина от стомаха, което може да насърчи заздравяването на стомашни язви. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се установи ясна връзка между капсаицин и здравето на червата.

4. Може да подобри дълголетието

Доказано е, че пикантните храни увеличават дълголетието. Това може да се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните ефекти на капсаицина.

Преглед изследва четири наблюдателни проучвания с 564 748 възрастни участници. Учените изследвали връзката между консумацията на лют червен пипер, сос или олио и смъртта. Открили, че редовните потребители имат 12% намален риск от смъртност по всякаква причина в сравнение с други.

Пикантните храни могат да намалят риска от смъртност от няколко състояния. Примерите включват рак, исхемична болест на сърцето и респираторни заболявания.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето хляб Forlife.

 

Ако идеята ни за пикантна супа с тиквички ви е харесала, каним ви да разгледате набора ни от идеи в секцията ни „Кето рецепти“. Може да комбинирате топлата пикантна супа с препечена филийка домашен кето хляб.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяме идеи за различни кулинарни творения. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния режим.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар