Кюфтета от карфиол на фурна
Кюфтета от карфиол могат да се направят както вегетариански, така и с малко кайма за придаване на вкус. Благодарение на сирената, използвани вътре и отвън, кюфтетата от карфиол са сочни отвътре и хрупкави отвън.
Рецепта за кюфтета от карфиол
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 3 | 291.7 калории 4.2 г нетни въглехидрати 16.8 г протеин 22.5 г мазнини |
В рецептата не се използва допълнителна мазнина, което е плюс от гледна точка на калории, въпреки че се стремим най-много да ограничим въглехидратите.
Необходими продукти:
- 2 ¼ ч. ч. ориз от карфиол (~225 г)
- 2 с. л. крема сирене
- 1 с. л. готварска сметана, 20% масленост
- 2 бр чушки халапеньо, ситно нарязани (~40 г)
- 100 г свинска кайма
- ¼ ч. ч. настъргана моцарела (~60 г)
- 4 с. л. настърган пармезан (~25 г)
- 1 бр яйце
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. хуск (~10 г)
Начин на приготвяне:
- В чашка (не метална) смесете крема сиренето, сметаната за готвене и чушките халапеньо.
- Оставете ги в микровълнова за около 20 секунди и разбъркайте.
- Разбийте яйцето в купичка.
- В отделен съд смесете хуска и пармезана.
- Загрейте маслото Гхи в тиган на котлона и запържете каймата.
- Добавете към нея карфиоления ориз, солта и бъркайте до омекването на карфиола.
- Изсипете към тях сместа от крема сирене и моцарелата.
- Разбъркайте добре до разтопяването на моцарелата.
- Оформете 9 плоски кюфтета от карфиол (може и на топчета), като всяко оваляте първо в яйцето, след това в хуска с пармезан.
- Разпределете ги в тавичка, върху хартия за печене.
- Пуснете суровите кюфтета от карфиол да се пекат на 220°C за 15 минути във фурната.
Готовите кюфтета от карфиол трябва да имат златист загар. Може да се сервират с различни салати, зеленчукови гарнитури, млечен, песто или друг вид сос.
Листа от карфиол
Листата на карфиола често остават на заден план, но всъщност те са напълно годни за консумация и изключително богати на хранителни вещества. Вместо да бъдат изхвърляни или използвани за компост, тези листа могат да се превърнат във вкусна и питателна добавка към различни ястия.
С леко сладък и мек вкус, напомнящ на други листни зеленчуци като зеле или кейл, листата на карфиола предлагат разнообразие в кухнята.
Богати на фибри, витамини и минерали, листата от карфиол предоставят редица здравословни ползи. Те са отличен източник на витамини А, С и К, както и на калций, калий и желязо, които допринасят за засилване на имунитета, подобряване на здравето на костите и поддържане на общото благосъстояние.
Листа от карфиол в кулинарията
В кулинарията листата на карфиола са изключително гъвкави и могат да се използват по различни начини. Могат да бъдат задушени с чесън и зехтин, добавени в супи и яхнии или изпечени на чипс за хрупкав и здравословен снакс. Дори стъблата на листата са годни за консумация и могат да се нарежат и приготвят заедно с тях, да се включат в гювечи и други ястия.
Освен че са хранително ценни, листата от зеленчука също така помагат за намаляване на хранителните отпадъци. Използвайки целия карфиол, не само извличаме максимална полза от него, но и правим стъпка към по-устойчиво и разумно потребление.
Песто от листа на карфиол
Нещо, с което може да допринесем за вкусните кюфтета от карфиол, е песто, което ще направим от листата на зеленчука, които обикновено се изхвърлят.
Необходими продукти:
- 35 г кедрови ядки
- ¼ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 с. л. пресен лимонов сок
- 25 г настърган пармезан
- 10 г листа от карфиол
- 60 г пресен босилек
- 3 с. л. пресен магданоз
- 90 мл зехтин Екстра Върджин
Начин на приготвяне:
- В кухненски робот смелете кедровите ядки, ¼ ч. л. сол и ¼ ч. л. черен пипер.
- Прехвърлете ги в пасатор и добавете настърганата лимонова кора, пресния лимонов сок, настъргания пармезан, листата от карфиол, пресния босилек и пресния магданоз.
- Сложете около 90 мл зехтин, докато уредът работи и пасирайте до хомогенна смес.
Ако все пак решите да го комбинирате с готовите кюфтета от карфиол, добавете 1-2 с. л. към ястието, а останалото песто може да съхраните в бурканче, в хладилник за 1 седмица или във фризер за 3 месеца.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за кюфтета от карфиол ви е харесала, може да я комбинирате със зелена салата с лимонов дресинг или друго наше нисковъглехидратно кулинарно решение от секцията в блога ни „Кето рецепти“.
Каним ви да се присъедините и към споделената ни кухня във фейсбук, където с нас и другите участници може да обменяме опит и идеи. Във вайбър групата ни ще откриете ексклузивни и безплатни кето менюта.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Пилешки дробчета с пюре от карфиол е питателна рецепта, която може да ни осигури изключително много необходими витамини и минерали.
Миди с карфиолен ориз е кето вариант на едно от най-обичаните морски ястия - миди с ориз.
Топло парче ароматна кето лазаня с пилешко и карфиол е идеалното ястие за обяд, с малко над 5