Кюфтета от карфиол на фурна

Обновена: 22.01.2025|
Кюфтета от карфиол на фурна.

Кюфтета от карфиол могат да се направят както вегетариански, така и с малко кайма за придаване на вкус. Благодарение на сирената, използвани вътре и отвън, кюфтетата от карфиол са сочни отвътре и хрупкави отвън.

 

Рецепта за кюфтета от карфиол

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 3 291.7 калории
4.2 г нетни въглехидрати
16.8 г протеин
22.5 г мазнини

 

В рецептата не се използва допълнителна мазнина, което е плюс от гледна точка на калории, въпреки че се стремим най-много да ограничим въглехидратите.

Необходими продукти:

  • 2 ¼ ч. ч. ориз от карфиол (~225 г)
  • 2 с. л. крема сирене
  • 1 с. л. готварска сметана, 20% масленост
  • 2 бр чушки халапеньо, ситно нарязани (~40 г)
  • 100 г свинска кайма
  • ¼ ч. ч. настъргана моцарела (~60 г)
  • 4 с. л. настърган пармезан (~25 г)
  • 1 бр яйце
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. хуск (~10 г)

 

Начин на приготвяне:

  1. В чашка (не метална) смесете крема сиренето, сметаната за готвене и чушките халапеньо.
  2. Оставете ги в микровълнова за около 20 секунди и разбъркайте.
  3. Разбийте яйцето в купичка.
  4. В отделен съд смесете хуска и пармезана.
  5. Загрейте маслото Гхи в тиган на котлона и запържете каймата.
  6. Добавете към нея карфиоления ориз, солта и бъркайте до омекването на карфиола.
  7. Изсипете към тях сместа от крема сирене и моцарелата.
  8. Разбъркайте добре до разтопяването на моцарелата.
  9. Оформете 9 плоски кюфтета от карфиол (може и на топчета), като всяко оваляте първо в яйцето, след това в хуска с пармезан.
  10. Разпределете ги в тавичка, върху хартия за печене.
  11. Пуснете суровите кюфтета от карфиол да се пекат на 220°C за 15 минути във фурната.

Готовите кюфтета от карфиол трябва да имат златист загар. Може да се сервират с различни салати, зеленчукови гарнитури, млечен, песто или друг вид сос.

 

Листа от карфиол

 

Листа от карфиол.

 

Листата на карфиола често остават на заден план, но всъщност те са напълно годни за консумация и изключително богати на хранителни вещества. Вместо да бъдат изхвърляни или използвани за компост, тези листа могат да се превърнат във вкусна и питателна добавка към различни ястия.

С леко сладък и мек вкус, напомнящ на други листни зеленчуци като зеле или кейл, листата на карфиола предлагат разнообразие в кухнята.

Богати на фибри, витамини и минерали, листата от карфиол предоставят редица здравословни ползи. Те са отличен източник на витамини А, С и К, както и на калций, калий и желязо, които допринасят за засилване на имунитета, подобряване на здравето на костите и поддържане на общото благосъстояние.

 

Листа от карфиол в кулинарията

В кулинарията листата на карфиола са изключително гъвкави и могат да се използват по различни начини. Могат да бъдат задушени с чесън и зехтин, добавени в супи и яхнии или изпечени на чипс за хрупкав и здравословен снакс. Дори стъблата на листата са годни за консумация и могат да се нарежат и приготвят заедно с тях, да се включат в гювечи и други ястия.

Освен че са хранително ценни, листата от зеленчука също така помагат за намаляване на хранителните отпадъци. Използвайки целия карфиол, не само извличаме максимална полза от него, но и правим стъпка към по-устойчиво и разумно потребление.

 

Песто от листа на карфиол

 

Песто от листа на карфиол.

 

Нещо, с което може да допринесем за вкусните кюфтета от карфиол, е песто, което ще направим от листата на зеленчука, които обикновено се изхвърлят.

Необходими продукти:

  • 35 г кедрови ядки
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 1 с. л. пресен лимонов сок
  • 25 г настърган пармезан
  • 10 г листа от карфиол
  • 60 г пресен босилек
  • 3 с. л. пресен магданоз
  • 90 мл зехтин Екстра Върджин

 

Начин на приготвяне:

  1. В кухненски робот смелете кедровите ядки, ¼ ч. л. сол и ¼ ч. л. черен пипер.
  2. Прехвърлете ги в пасатор и добавете настърганата лимонова кора, пресния лимонов сок, настъргания пармезан, листата от карфиол, пресния босилек и пресния магданоз.
  3. Сложете около 90 мл зехтин, докато уредът работи и пасирайте до хомогенна смес.

Ако все пак решите да го комбинирате с готовите кюфтета от карфиол, добавете 1-2 с. л. към ястието, а останалото песто може да съхраните в бурканче, в хладилник за 1 седмица или във фризер за 3 месеца.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зелена салата.

 

Ако рецептата ни за кюфтета от карфиол ви е харесала, може да я комбинирате със зелена салата с лимонов дресинг или друго наше нисковъглехидратно кулинарно решение от секцията в блога ни „Кето рецепти“.

Каним ви да се присъедините и към споделената ни кухня във фейсбук, където с нас и другите участници може да обменяме опит и идеи. Във вайбър групата ни ще откриете ексклузивни и безплатни кето менюта.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар