Горчица – произход и ползи

Обновена: 28.02.2024|
Горчица.

Горчицата е вид подправка, която се използва в цял свят. Основната й съставка са семена от растението синап. Те биват три вида – черен, кафяв и бял синап.

Горчицата, освен че е вкусна, е и много полезна. Съчетава се перфектно с любимите ни храни.

 

Произход

Първите данни за произхода на горчицата са още по времето на древен Китай, като употребата там е била с доста по различна насока от днес.

Хората са я използвали като наркотик поради силната й миризма. С времето обаче, рецептите са се променили. Постепенно се пренася и в Европа. Рецептата се появява първо в Римската империя, впоследствие се разпространява из цяла Европа, а след това – и в Америка.

В началото тя се е правила от стрити на прах синапени семена, вода, сол и олио.

 

Как се получава?

Както всички знаем, горчицата има специфичен жълто-кафяв цвят, дължащ се на семената от синап. Те се отличават със своя интензивен лютив и пикантен вкус. Правенето й е лесен и много достъпен процес.

След като семената от синап се стрият на прах, те се подправят със сол, вода, олио и оцет. Спрямо пропорциите на съставките, горчицата може да придобие различен вкус – сладникав или пикантен.

Семената на белия синап придават по-мек вкус, докато кафявият и черният синап правят вкуса на горчицата по-остър и наситен.

Освен основните съставки, може да се добавят и други необичайни подправки, като канела, черен пипер, мед, карамфил и много други.

Горчица можем да видим в няколко различни форми на употреба в кулинарията:

  •  За паста
  •  Като дресинг
  •  На прах
  •  Френска
  •  Медена

Всеки един вид е уникален сам по себе си и се комбинира с различни храни. Освен да си я купим, има домашни рецепти, с които лесно можем да си я направим вкъщи.

 

Рецепта за домашна горчица

 

Горчица.

 

Необходими продукти:

  • 100 г смлени синапени зърна
  • 150 мл оцет
  • 150 мл екстра върджин зехтин
  • 3 с. л. мед
  • 1 с. л. къри
  • Сол на вкус
  • Вода (ако сместа е твърде гъста)

Начин на приготвяне:

  1. Първо си избираме съд, като най-добре е със литрови буркани, като се има предвид, че рецептата е за тройна доза.
  2. Като начало слагаме в съда, който сме избрали, смления синап и след това добавяме оцета. Ако разполагате с пасатор, пасирайте сместа. Ако нямате с какво да го пасирате, добавете мазнината и подправките.
  3. След като сте направили сместа, я слагате в съда, който използвате (в нашия случай в буркан) и я затваряте плътно. След това я оставяте в хладилника за около десет дена. След два дена можете да пробвате горчицата и да добавите още мед, ако е твърде люта.

Като за първи път може да пробвате с половин доза.

 

Предимства и недостатъци на горчицата

В началото се е използвала и в медицината, като лекарите са я добавяли в храната, за да засилят апетита на пациентите си.

Освен че е вкусна, поради съдържащите се в нея семена от синап, тя има и своите полезни страни:

  • Горчицата стимулира апетита и увеличава производството на слюнка.
  • Помага и при всякакви мускулни спазми.
  • Тя е един от малкото източници на селен – важен минерал за силен имунитет.
  • Забързва метаболизма ни с 20-25%.
  • Съдържа омега-3 мастни киселини.
  • Богата е на витамин C и В, които помагат при лечение на диабет и рак.
  • Подобрява циркулацията на кръвта в дихателните органи и е изпитано средство срещу синузит и хрема.
  • Помага за изчистването на слузта във въздушните канали.
  • Синапените семена са полезни и за кожата поради високото им съдържание на ензими. Ензимите помагат при кожни наранявания, белези и др.
  • Също така, горчицата се бори с лошия дъх.
  • Синапеното олио помага при различни видове болки, включително при артрит. След масажиране на олиото по кожата, действието започва след около 10 до 15 минути.

 

Жълтата горчица е и отличен източник на магнезий, който играе важна роля за метаболизма.

Съдържанието на фосфор в жълтия синап допринася и за преработването на въглехидрати, протеини и мазнини в енергия.

Горчица е богата на бета-протеини, желязо и калций, които помагат за растежа на косата и я правят по-здрава. При редовно масажиране на скалпа с жълто синапено масло се спомага по-бързият растеж на косата поради увеличаване на кръвообращението в скалпа.

Също така семената от синап са богати на антиоксиданти и минерали като:

Въпреки така приятния вкус, трябва да имаме предвид калорийното съдържание в горчицата.

Хранителна стойност На 100 г
Калории 60 kcal
Протеини 3,74 г
Мазнини 3,34 г
Въглехидрати
– от които фибри
5,83 г
4 г

 

Горчицата е полезна, но само когато е в умерени количества. Ако се прекали с употребата, може да доведе до коремни болки. Също така е важно да се подбира марката и видът, защото някои са доста по-пикантни и трябва да се внимава с консумацията им.

 

Антиоксидантни ползи

 

Горчица.

 

Горчицата съдържа антиоксиданти и други полезни растителни съединения, за които се смята, че помагат в защитата на тялото от увреждане и болести.

Например, тя е чудесен източник на глюкозинолати, група от съдържащи сяра съединения, открити във всички кръстоцветни зеленчуци, включително броколи, зеле, брюкселско зеле и горчица.

Глюкозинолатите се активират, когато листата или семената на растението са повредени чрез дъвчене или рязане, и се смята, че стимулират антиоксидантната защита на тялото.

Синапеното семе и листата са особено богати на следните съединения:

  • Изотиоцианати. Това съединение се извлича от глюкозинолати, които могат да помогнат за предотвратяване на растежа или разпространението на раковите клетки.
  • Синигрин. Това производно на глюкозинолат съединение е отговорно за острия вкус на горчицата и се смята, че притежава противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични, противоракови и заздравяващи рани свойства.

Синапът също е богат на каротеноиди, изорамнетин и кемпферол. Изследванията свързват тези флавоноидни антиоксиданти със защита от състояния като диабет тип 2, сърдечни заболявания и може би дори някои видове рак.

 

Видове горчица

 

Горчица.

 

На пазара можем да намерим няколко вида. Всеки един от тях е направен от основните съставки, но с добавени различни подправки.

Всяка една рецепта идва от различен край на света, като най-разпространени за употреба са следните:

  • Дижонска – това е класическа френска горчица, съществуваща от 50-те години на 19 век. Интересното за нея, е че в началото вместо оцет, са използвали незрял гроздов сок.
  • Горчица на прах – това са смлени семена от синап.
  • Руска – има остро изразен синапен вкус.
  • Класическа жълта – още известна като “американска“. Тя получава характерния си жълт цвят от пигмента куркумин. Отличава се с по-мек и подходящ за различни сандвичи вкус.
  • Баварска – има специфичен карамелен вкус.

 

За кого е подходяща и за кого не е?

Горчицата е продукт, който можем да намерим в всички хранителни магазини. Поради многото подправки, съдържащи се в нея, е възможно да се проявят алергии.

Хора, страдащи от стомашни заболявания, като язва, колит и гастрит, трябва да ограничат употребата й.

Също така използването на горчица локално, върху кожата, може да причини дразнене, сухота и парене. Затова хората с чувствителна кожа трябва да странят от лечение с нея.

В заключение, горчицата е един универсален продукт. Неслучайно употребата й е толкова разпространена. Нейните вкусови характеристики, съчетани с полезните й качества, са подходящи за всеки дом и трапеза.

Как се получава горчицата?

Основната й съставка са семена от растението синап. Те биват три вида – черен, кафяв и бял синап.

За какво е полезна горчицата?

Горчицата стимулира апетита и увеличава производството на слюнка, помага и при всякакви мускулни спазми. Тя е един от малкото източници на селен.

Какви видове горчица има?

Най-разпространени за употреба са дижонска, на прах, руска, класическа жълта горчица.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 07.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар