Костни болки при децата – трябва ли да се тревожим?

Обновена: 22.04.2024|
Костни болки при децата.

Оплакванията от страна на опорно-двигателната система при децата са чести. Изявени в различна степен болки в костите, мускулите и/или ставите може да се дължат на разнообразни причини. Въпреки че в повечето случаи се оказва, че няма повод за тревога, причината за костни болки при децата трябва да се търси активно, защото зад нея може да стои сериозно заболяване.

 

Болки на растежа

На всеки 5 деца 2 изпитват костни болки от растежа. Те се наблюдават по време на предпубертетното развитие и, обратно на очакванията, не в периода на най-интензивен растеж. Локализирани са най-често по долните крайници – бедра, подбедрици и задната част на коленните стави. Обичайно е симетричното засягане на двата крайника, като болките се появяват предимно през нощта, като неприятното усещане понякога буди децата от сън.

Съществуват много теории откъде произлизат тези доброкачествени болки, но никоя от тях не е потвърдена. Когато младият индивид увеличава ръста си, освен костите, нарастват и мускулите, сухожилията и ставните връзки. Предполага се, че не всеки от тези елементи увеличава размерите си с еднаква скорост и точно това причинява дискомфорт в периода на израстване, когато тялото се приспособява към бързи промени.

Желателно е обаче, ако тези оплаквания са чести или към тях се появят още симптоми, да се изключат други заболявания. Обикновено „болки на растежа“ не бива да бъде първото и единствено обяснение на оплакванията на децата, а напротив – последното след отхвърляне на останалите причини.

Как да облекчим дискомфорта?

Щом болките на растежа са останали единственото обяснение на състоянието при детето, какво можем да направим за това доброкачествено състояние? Има няколко простички техники, които биха помогнали:

 • Направете лек масаж на болезнената зона като може да включите гел, съдържащ в състава си нестероидни противовъзпалителни средства или хомеопатичен продукт.
 • Приложете затоплящи компреси или електрическа възглавничка/грейка върху зоната, ако сте сигурни, че няма възпалителен процес.
 • Включете упражнения за разтягане, които не са високоинтензивни и не включват резки и травмиращи движения.
 • Пригответе топла вана.
 • При силни и неповлияващи се болки, може да се приеме болкоуспокояващо през устата като ибупрофен, кетопрофен, диклофенак и др.

 

Различни травми като причина за костни болки при децата

 

Костни болки при децата.

 

Травматичните увреди са вероятно най-честата причина за костни болки при децата. Обикновено в тези случаи те имат спомен за конкретната случка, споделят я с родителя, и диагнозата се доказва значително по-лесно.

Всички травми, характерни за възрастните – навяхвания, изкълчвания, фрактури, могат да се срещнат и при децата. Особеностите в анатомията на подрастващите обаче са причина за поява и на други състояния. Едно от тях се нарича апофизит – дразнене на апофизата, т.е. частта на хрущяла, отговорна за нарастването на костите. Този участък е по-слаб и по-чувствителен на травматични фактори.

Апофизитът (възпалението на аепофизата) се среща обичайно при активно спортуващи деца. Засягат се долните крайници и то конкретни места – петна кост (болест на Север), горната част на големия пищял (болест на Осгуд-Шлатер) и 5-та метатарзална кост (болест на Iselin).

Възрастта, на която настъпват апофизитите, е между 8 и 13 годишна възраст. Болката се появява при активно движение, облекчава се при покой. Рядко се наблюдават оток и зачервяване на засегнатото място.

Прогнозата за тези заболявания е добра, а усложненията не са обичайни. Лечението включва почивка и симптоматична терапия, след приключване на растежа през пубертета състоянието се подобрява.

 

Костни болки при децата вследствие артрит

 

Костни болки при децата.

 

Артритът е възпаление на ставите в човешкото тяло от инфекциозна или неинфекциозна генеза. Обичайно те протичат с оток (излив) в съответната става, но понякога този симптом може да липсва и артритът да бъде определян от децата като болки в костите и затруднено движение на съответните стави.

Реактивните артрити са чести в детска възраст и се наблюдават след преболедувана чревна, урогенитална, стрептококова или различни вирусни инфекции. Тази информация е важна за насочване към диагнозата.

Обикновено те преминават с приложение на нестероидни противовъзпалителни средства, антибиотици, ако инфекцията е все още активна, и рядко имат трайни поражения върху опорно-двигателния апарат.

Ювенилният идиопатичен артрит е друга голяма група, включваща артрити, които са следствие на реакция и дефект в имунната система, характерни за детската възраст. Изливът по ставите и при тези заболявания е водещ симптом, но понякога той е дискретен и се регистрира само с образни методи.

В тези случаи водещи остават костните и ставните болки, смущаващи нормалната физическа активност на подрастващите. Пример за такъв артрит е ентезит-свързаният. Ентезитът представлява възпаление на залавните места на лигаменти (ставни връзки), сухожилия и фасции (ленти от съединителна тъкан).

Обичайно се засягат:

 • Ахилесовото сухожилие – болки в областта на петата
 • Пателарният лигамент (плътната тъкан, свързваща капачката на коляното с горната част на пищялната кост) – болка около коляното

Поради локализацията често това заболяване се бърка с “болки на растежа“. Възможна е и болезненост в областта на кръста (сакроилиачни стави).

От ювенилен идиопатичен артрит заболяват 1 на 10 000 деца годишно. Диагнозата се поставя след специфични имунологични изследвания и образни методи. Характерни са повишените маркери за възпалителна активност. Лечението е с имуносупресивни медикаменти или биологична терапия, като в повечето случаи се постига ремисия.

 

Малигнени заболявания

 

Костни болки при децата.

 

Въпреки че това е последният вариант, за който искаме да си помислим, костните болки са чест симптом при малигнени заболявания. За жалост левкемии, лимфоми и костни тумори се срещат и при подрастващите.

Острата лимфобластна левкемия е най-честото злокачествено заболяване в детска възраст. Отслабването на тегло и костните болки са най-честите начални симптоми.

Появява се болезненост в областта на долните крайници или кръста. Оплакванията могат да продължат от дни до месеци, в зависимост от това колко бързо се достигне до диагнозата. Често те се възприемат като болки на растежа.

За да се мисли в посока левкемия, е достатъчно изследването на пълна кръвна картина. В нея обичайно се забелязват повишени левкоцити, ниски стойности на тромбоцитите и данни за анемия. Тези изменения невинаги означават левкемия, така че не бива резултатите да бъдат интерпретирани самостоятелно.

След лечение при острата лимфобластна левкемия се постига ремисия в над 95% от случаите. Затова точното диагностициране е от особено значение.

Остеосаркомът е типичен за младежка възраст злокачествен костен тумор, а също и най-честият за тази група. Предимно се среща между 10 и 20-годишна възраст, особено в периода на растежния скок. Това е заболяване, характеризиращо се в голяма степен с болки по костите, съответно в зоната на тези, обхванати от туморния процес.

Това е поредното заболяване, при което ранната диагноза е особено важна поради риска за разпространение и засягане на други органи и системи.

 

Други причини за костни болки при децата

Болките в костите са твърде неспецифичен симптом в детска възраст, който не може да бъде свързан само с едно заболяване. Други причини, освен изброените дотук, могат да бъдат:

 • Лаймска болест (зараза след ухапване от кърлеж)
 • Остеомиелит (инфекция на костите)
 • Ендокринни заболявания
 • Васкулити (група заболявания, свързани с възпаление на кръвоносните съдове)
 • Костни аномалии и други.

 

Болезненост от страна на опорно-двигателната система предизвикват както безобидни, така и злокачествени и трудно лечими състояния. Това поражда нуждата те да бъдат детайлно уточнени, с навреме поставена диагноза и започнато лечение при необходимост.

Има ли разлика между болки на растежа и костни болки при децата?

Разликите са в това, че болки на растежа се наблюдават по време на предпубертетното развитие и, обратно на очакванията, не в периода на най-интензивен растеж. Костни болки могат да се предизвикат от травми, различни ставни възпаления, като артрит, малигнени заболявания и др.

Какви са симптомите на костни болки при децата?

Най-често е постоянна болка, която не се подобрява с почивка, подуване, зачервяване около болезнената област, затруднена подвижност, треска, болка, която събужда детето от сън.

Какви са средствата за облекчаване на леки костни болки при децата?

Почивка или покой на засегнатия крайник, лек масаж, затплящи компреси (когато е изключен възпалителен процес), упражнения за разтягане, топла вана и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 април 2024 в 17:28 | Публикувана: 28 март 2024 в 11:40 | Категория: Здраве