Навехнат глезен – как да облекчим болката?

Обновена: 22.01.2024|

Навяхванията са често срещана травма и всеки човек преминава през нея в някой етап от живота си – при повечето хора дори повече от веднъж. При подобно нараняване най-често става въпрос за навехнат глезен, тъй като това е една от най-уязвимите части на тялото при продължително натоварване и спортуване.

Други често срещани навяхвания се получават на палеца на ръката, коляното, китките.

 

Какво представлява навяхването?

Навяхване се получава, когато движим, въртим или усукваме неестествено част от тялото си. Около ставите има лигаментни връзки, които поддържат гъвкавостта на движенията ни. При навяхване тези укрепващи връзки се увреждат, разтягат или късат. 

Най-често навяхване се получава в глезените, тъй като тази част от краката е по-слабо поддържана, а при контузии и падания тежестта на тялото допринася за напрежението върху лигаментните връзки. Това е едно от най-често срещаните мускулно-скелетни наранявания. 

Може да се появи при хора от всякаква възраст, пол и произход.

Навяхването може да е леко (малко разкъсване и разтягане на лигаменти), средно или по-тежко (пълно разкъсване на лигаментната връзка).

Симптоми на навехнат глезен

 

навехнат глезен

 

Обикновено навяхването започва да се усеща веднага след контузията. Някои фактори като адреналина след инцидента или консумацията на алкохол и други субстанции може да намали чувствителността на тялото и да разберем за нараняването в по-късен момент.

Типични признаци за навехнат глезен са:

 • Болка при стъпване и при поемане на тежестта на тялото
 • Нестабилност и загуба на равновесие при стъпване
 • Подуване и синини
 • Пулсиращ и болезнен оток
 • Мускулни спазми
 • Изкривяване на ставата
 • Чувствителна на допир кожа
 • Ограничено движение на глезена и схванатост
 • Звуци като пукане или щракане при движение

Топлината, алкохолът и някои видове масажи могат да влошат подуването и да увеличат дискомфорта.

Лекарска консултация

Въпреки че навяхванията обикновено отшумяват без лекарска помощ, в някои случаи е препоръчително да се консултираме с лекар:

 • Ако нараняването е сериозно и болката продължава със седмици.
 • Ако имаме съмнения за счупвания, фрактури, вътрешни и външни разкъсвания на тъканите.
 • Ако болката и дискомфортът сериозно затрудняват на ежедневните ни дейности.

 

Лекуващият лекар може да използва различни скенери, с чиято помощ да наблюдава наранената част от тялото. С рентгенова снимка може да се провери за костни счупвания, докато с магнитен резонанс и ултразвук може да се наблюдава състоянието на меките връзки и тъкани.

Вероятно е да преминем и през физически преглед, при който лекарят докосва и движи глезена, за да констатира степента на навяхване и наранения участък.

В някои случаи навяхването може да доведе до по-сериозни усложнения, които се нуждаят от хирургическа намеса и физиотерапия. Това е рядкост, тъй като дори пълните лигаментни разкъсвания могат да се излекуват без операция при правилно лечение и обездвижване на крайника.

 

Как да се грижим за себе си при навехнат глезен?

 

навехнат глезен

 

Навяхванията не са особено сериозни травми и обикновено отшумяват от само себе си след няколко дни и не повече от две седмици. За да се възстановим по-бързо, има някои методи, чрез които да помогнем на тялото си:

 • Почивка: Препоръчва се да обездвижим нараненото място и то да не бъде натоварвано – по възможност да не вървим, тичаме или спортуваме.
 • Студени компреси: Ледът облекчава подуването и по този начин намалява дискомфорта от навяхването. Не бива да държим лед директно върху кожата си и трябва да премахнем студения компрес след 15 минути.
 • Компресия: Еластичните превръзки са добър избор за намаляване на подуването при навехнат глезен.
 • Повдигане на крака: Докато лежим, е хубаво да сложим глезена върху няколко възглавници, за да е по-високо от тялото ни. Гравитацията помага да се намали подуването, като отокът се дренира обратно към тялото.
 • Болкоуспокояващи: Ако дискомфортът от подуването и болката от нараняването пречат на ежедневните ни дейности, можем да приемаме подходящи обезболяващи.
 • Други лекарствени средства: Можем да открием гелове и мазила, както и спрейове за охлаждане, които намаляват болката и подуването.

 

След като главните симптоми отшумят, не бива веднага да се впускаме в интензивни дейности. Лигаментните връзки се нуждаят от повече време, за да заздравеят правилно. Хубаво е да започнем с леки упражнения и внимателно разтягане на навехнатите части, за да ги подготвим за по-голямо натоварване в бъдеще.

 

Има ли опасност за здравето при навяхване?

Повтарящи се навяхвания може да провокират появата на дългосрочни проблеми като хронична болка, загуба на равновесие и проблеми с наранената става. Възможно е да се наложи оперативна намеса, ако травмата е по-сериозна и е увредила сухожилията, хрущялите и костите.

Нееднократно навехнат глезен може да влоши цялостната походка и стойка на тялото, което засяга всички части на опорно-двигателната система. 

Как да предотвратим навяхвания?

 

навехнат глезен

 

Можем да добавим към рутината си упражнения за заздравяване на глезените и другите проблемни стави, за да избегнем повторни навяхвания. Преди да извършваме активни дейности, винаги трябва да отделим време за разгрявка, както и да обръщаме внимание на правилното изпълнение на избраните от нас упражнения.

Неудобни и непрактични обувки също могат да са причини за повторно навехнат глезен.

 

Заключение

Една от най-често срещаните травми е именно навехнат глезен, но има някои упражнения, които биха помогнали да намалим риска от подобни наранявания. Болката при навехнат глезен е неприятна, но с подходяща грижа може да се намали и да се забърза възстановителният процес, за да стъпим отново на краката си.

 

Какво представлява навяхването?

Навяхване се получава, когато движим, въртим или усукваме неестествено част от тялото си. Около ставите има лигаментни връзки, които поддържат гъвкавостта на движенията ни. При навяхване тези укрепващи връзки се увреждат, разтягат или късат. 

Как да разбера, че имам навяхване?

Типични признаци за навехнат глезен са болка и загуба на равновесие при стъпване, подуване и синини, пулсиращ и болезнен оток, мускулни спазми. Подобни симптоми трябва да очакваме и при други стави.

Трябва ли да се консултирам с лекар?

Навяхванията не са особено сериозни травми и обикновено отшумяват от само себе си след няколко дни и не повече от две седмици. Налага се лекарска консултация, ако болката продължава повече от две седмици или е значителна пречка за ежедневните ни дейности.

Какво да направя при навехнат глезен?

Навяхванията не са особено сериозни травми и обикновено отшумяват от само себе си след няколко дни и не повече от две седмици. За да се възстановим по-бързо, не бива да товарим крака с ходене и спортуване, да прилагаме студени компреси и да използваме еластични превръзки. Може да приемаме подхдоящи обезболяващи.

Категории: Здраве|Публикувана: 17.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 17 януари 2024 в 09:25 | Категория: Здраве