Уж грип, а то Лаймска болест

Обновена: 08.03.2024|
Лаймска болест, симптоми, лечение.

Казват, че думата „кърлеж“ е точна метафора на коварството, вероятно заради факта, че кърлежът не лети, а пълзи, надушва и дебне жертвата си. Той има перфектен усет за мириc, топлина и вибрации и е известен като преносител на лаймска болест.

 

Заразяване с лаймска болест

Това паякообразно създание се прикрепва със задните си крака за тревичка или клонче, а предните му крайници са изпънати, готови за скок към преминаващи наоколо хора, кучета, овце, елени, зайци и др. Освен че трудно се забелязва поради малките си размери, кърлежът отделя слюнка с обезболяващ ефект и така приспива бдителността на пострадалия, докато смуче от кръвта му.

Но това не е единственият проблем. Кръвопиецът е способен да внедри в жертвата си болестотворни вируси или бактерии, ако преди да я нападне, е паразитирал върху друг заразен организъм. Когато в стомаха на кърлежа се намира бактерията Borrelia, тя преминава в т.нар. гостоприемник и му причинява инфекция, наречена борелиоза.

Състоянието е известно още като лаймска болест по името на градовете Лайм и Олд Лайм в САЩ, където заразата е установена за първи път през 1975 година. Заболяването обаче е било известно и преди това. Борелиозата не се предава от човек на човек, но паразитите я вкарват в тялото ни чрез кръвта. Тази бактерия има различни разновидности между континентите, но проявата на лаймска болест е една и съща. 

Регистрирани са случаи, макар и редки, при които бактерията навлиза в тялото на пациента след ухапване от бълха, муха и комар.

 

Симптоми на лаймска болест

Някои от симптомите може да се объркат с други здравословни проблеми, тъй като са често срещани в много случаи. При тази бактериална инфекция може да усетим:

 • Умора
 • Главоболие
 • Треска
 • Подуване на лимфните възли
 • Болки в мускулите и ставите
 • Чувствителност към светлина

 

Типичен и лесно разпознаваем симптом на лаймска болест е обривът „биволско око“. Нарича се също „мигриращ еритем“ или „мишена“. Между 3 и 30 дни от ухапването засегнатото място се зачервява, започва да пари и да сърби. Там се появява овален обрив, който нараства бавно. Достига над 5 см в диаметър и се задържа около три седмици.

Той се появява при 70%-80% от хората с инфекцията.

При допир мястото е горещо и болезнено. Полученият от лаймска болест обрив не се появява при всички хора, като някои от пациентите развиват единствено общата симптоматика. При съмнение за ухапване от кърлеж и развиването на някои от симптомите, трябва да се обърнем към лекар за консултация и изследвания. Важно е пациентът да съобщи преди колко дни е пребивавал сред природата.

 

Усложнения при лаймска болест

 

Лаймска болест.

 

За около две седмици борелиите от кърлежа се разпространяват чрез кръвния поток в човешкото тяло, увреждайки сърцето, мускулите, нервите и други органи.

При късно диагностициране и неправилно лечение борелиозата хронифицира. Тогава дори след многократна антибиотична терапия оздравителният процес е продължителен и съпроводен с множество усложнения:

 • сърдечна недостатъчност
 • аритмии
 • намаление на слуха и зрителната острота
 • болки
 • отоци и деформация на ставите
 • пареза на нерви и др.

Възстановяването е непълно при късно откриване на лаймска болест в тялото.

Тези бактерии отделят токсин, който затруднява паметта и концентрацията, възбужда симптоми на перикардит, миокардит, менингит, менингоенцефалит, хроничен лаймски артрит, атрофичен акродерматит и т.н. болестни състояния. При липса на лечение тези здравословни проблеми могат сериозно да увредят тялото и важните му функции. 

 

Как се доказва болестта?

Откриването на лаймска болест е трудно, тъй като проявите са присъщи и на други болестни състояния. Основният симптом е овалният червен обрив, но при 20% от случаите той не присъства. Диагнозата се основава на оплакванията на пострадалия и неговата информация, че е ухапан от кърлеж.

Понякога се прави кожна биопсия (парченце от кожата се подлага на тъканно изследване за лаймска болест) с цел да се изолират бактерии от мястото на ухапване. Обикновено се правят кръвни и други лабораторни тестове. Ако през това време в кръвта на пациента се търси повишен брой на антитела, възможно е тестът да се окаже фалшиво отрицателен – особено скоро сред ухапването.

Трябва да се има предвид, че когато кърлеж е пренесъл лаймска болест в тялото на гостоприемника, то започва да произвежда антитела срещу инфекцията. Процесът обаче отнема няколко седмици.

Този вид изследвания не са подходящи и за определяне на резултатите от проведената терапия, защото антителата се задържат в кръвта в продължение на месеци или дори години след изчезване на инфекцията.

 

Лаймска болест се лекува с антибиотици

 

Лаймска болест

 

Важно е борелиозата да се атакува навреме, за да се предотврати развитието на по-тежките и хронични форми на заболяването. Антибиотичното лечение при лаймска болест е съобразено с възрастта на пациента, общото му състояние и неговата поносимост към медикаменти. Допълнително може да се прибавят обезболяващи средства.

Прилагат се също витамини и лечебни растения. Те са особено необходими при част от вече излекуваните пациенти, които развиват т.нар. пост-лаймски синдром. При това състояние пациентите се оплакват от мускулно-скелетна болка, умора и липса на концентрация. В такива случаи антибиотично лечение не се налага.

Подходящи са средства за общо укрепване.

 

Най-добрата профилактика срещу лаймска болест е защитата от кърлежи

Тези паразити обитават сенчести места. Често се срещат на границата между гористи и тревни площи. Когато се разхождате сред природата, вървете по пътеките и избягвайте високите храсталаци.

Носете облекло от естествени материи в неутрален цвят (бежово, светло сиво). Обличайте си ризи с дълги ръкави. Обувайте си дълги панталони и туристически обувки. Носете шапка.

Не лягайте без постелка върху зелена трева, независимо че това е освобождаващо и приятно. Помислете за използването на репеленти. Внимавайте кои от тях отблъскват кърлежите, но не ги убиват и кои тотално погубват паразитите. Вторият вид репеленти не бива да се пръскат директно върху кожата, а само по дрехите.

За да намалите риска от кърлежи, след всеки престой сред природата, внимателно преглеждайте себе си и домашните си любимци. Вземайте душ след приключване на вашите дейности на открито.

Как да се самоизследвате?

Търсете паякообразни зад коленете си, между пръстите на ръцете и краката, и в областта на подмишниците.

Други предпочитани места от паразитите са областта на пъпа, врата, линията на косата, горната част на главата и зад ушите. Визуално проверявайте всички други области на тялото, като прекарвате нежно пръсти по кожата си.

 

Ако намерите кърлеж, не го докосвайте с голи ръце

 

лаймска болест

 

Хванете паразита с пинсета, в краен случай – с парче плат. Издърпайте го бавно и равномерно, без да го усуквате. Имайте предвид, че при груби движения хоботчето му се впива по-дълбоко и се разширява.

Днес се отхвърля старата практика за накапване на кърлежа с олио. Ако това се направи, той може да повърне, което увеличава риска от инфекция. По същата причина не се прилагат вазелин, разтворители, ножове или запалена клечка, с които да се убие кърлежа.

След като го отстраните, измийте ухапаното място с вода и сапун. Поставете в тази област антисептик и стерилна превръзка. Правилно е тялото на паразита да се затвори в кутийка и да се отнесе в лаборатория за изследване. Там ще се прецени микроскопски неговият вид, стадий на развитие и дали е изваден цял. Чрез специални техники ще се търси ДНК на причинителя на лаймска болест, което може да е от значение за лечението.

Много важно е кърлежът да не остава в тялото на пострадалия повече от 12 часа. След този срок рязко се увеличава опасността от инфекция. Ако резултатът от лабораторното изследване е положителен, свържете се с лекар. Ако е отрицателен, наблюдавайте много внимателно здравословното си състояние в продължение на три седмици.

 

Заключение

Лаймска болест най-често се предава чрез ухапване от паразити – най-вече кърлежи. Тази бактериална инфекция има специфични симптоми, но ако не се лекува навреме, може да нанесе сериозни щети върху здравето на организма ни.

За да се предпазите от лаймска болест, е достатъчно да внимавате по време на разходките в природата, да правите редовни прегледи на тялото си и да се обърнете към лекар, ако имате съмнения за ухапване от кърлеж или друг паразит, пренасящ бактерията.

 

Какво е лаймска болест?

Лаймската болест е бактериална инфекция, която се предава по кръвен път след ухапване от заразен паразит. Заболяването е лечимо, ако се улови навреме.

Какви симптоми има тази болест?

Някои от симптомите са често срещани при други инфекции – треска, главоболие, мускулни и ставни болки, умора, чувствителност към светлина. Специфично за лаймска болест е обривът, наречен биволско око, който се появява на мястото на ухапването.

Как да предотвратим ухапване от кърлеж?

Когато сме в природата, препоръчително е да носим дълги дрехи, да избягваме тревисти местности, да използваме репелент против кърлежи. Хубаво е да проверяваме внимателно тялото си за закачени паразити, както и телата на домашните си любимци.

Стига ли се до усложнения?

При късно диагностициране и неправилно лечение може да се стигне до хронична лаймска болест. Тогава дори след многократна антибиотична терапия оздравителният процес е продължителен и съпроводен с множество усложнения.

Категории: Здраве|Публикувана: 23.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

4 Коментара

 1. Николай 18.09.2023 at 21:09 - Отговор

  Бял пелин, Риган и особено Памуклийка са най-работеки против Борелия. Личен опит. Не познавам някой с Лайм при който хомеопатията да е проработила.

 2. Геновева Петкова 04.08.2023 at 2:45 - Отговор

  Аз също проявявам интерес , какви билки сте пили? С лаймска съм от 8 год.Благодаря

 3. Мария 19.08.2021 at 18:44 - Отговор

  Преди години след ухапване от кърлеж имах еритема, доста голяма и зачервена, с още по- силно червен пръстен около нея. Пих антибиотик 10 дни, но червата ми не го понесоха. Трябваше да пия още един след това, но отказах… Отидох при хомеопат. С хомеопатичните всички отрови излизат. Тези от антибиотика също. Бях скептично настроена, но фактите са налице. Беше преди 21 години.

  • Дарина Добрева 06.11.2021 at 17:35 - Отговор

   Вие сериозно ли? А,ако е така,бихте ли ми казали по- точно какво сте взимали? Благодаря предварително!

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:51 | Публикувана: 23 юли 2021 в 15:36 | Категория: Здраве