Казват, че думата „кърлеж“ е точна метафора на коварството, вероятно заради факта, че кърлежът не лети, а пълзи, надушва и дебне жертвата си. Той има перфектен усет за мириc, топлина и вибрации и е известен като преносител на лаймска болест.

Това паякообразно създание се прикрепва със задните си крака за тревичка или клонче, а предните му крайници са изпънати, готови за скок към преминаващи наоколо хора, кучета, овце, елени, зайци и др.

Освен, че трудно се забелязва, поради малките си размери, кърлежът отделя слюнка с обезболяващ ефект и така приспива бдителността на пострадалия, докато смуче от кръвта му.

Но това не е единственият проблем. Кръвопиецът е способен да внедри в жертвата си болестотворни вируси или бактерии, ако преди да я нападне е паразитирал върху друг заразен организъм.

Например, когато в стомахчето на кърлежа се намира бактерията Borrelia, тя преминава в т.нар. гостоприемник и му причинява инфекция, наречена борелиоза.

Състоянието е известно още като Лаймска болест по името на градовете Лайм и Олд Лайм в САЩ, където заразата е установена първоначално. Борелиозата не се предава от човек на човек, но като входна врата за нея може да послужи всяка драскотина по ръцете, ако паразитът се смачка.

 

Внимание – обрив „биволско око“!

След максимум 30 дни от ухапването засегнатото място се зачервява, започва да пари и да сърби. Там се появява овален обрив, който нараства бавно. Достига над 5 см в диаметър и се задържа около три седмици. Наричат го „биволско око“, „мигриращ еритем“ или „мишена“.

При допир мястото е горещо и болезнено. Някои хора обаче не получават обрив, а развиват оплаквания като при грип: висока телесна температура, втрисане, гадене, повръщане, кашлица, болки в мускулите и ставите. Усещат слабост и светлината ги дразни.

И в двата случая (при обрив и симптоми на грип) трябва да се търси лекар.

Важно е пациентът да съобщи преди колко дни е пребивавал сред природата.

 

Усложненията

 

Лаймска болест. Инфекции през лятото.

 

За около две седмици борелиите от кърлежа се разпространяват чрез кръвния поток в човешкото тяло, увреждайки сърце, мускули, нерви и други органи.

Тези бактерии отделят токсин, който, при липса на лечение, затруднява паметта и концентрацията, възбужда симптоми на перикардит, миокардит, менингит, менингоенцефалит, хроничен лаймски артрит, атрофичен акродерматит и т.н. болестни състояния.

При късно диагностициране и неправилно лечение борелиозата хронифицира. Тогава, дори след многократна антибиотична терапия, оздравителният процес е продължителен и съпроводен с множество усложнения:

  • сърдечна недостатъчност
  • аритмии
  • намаление на слуха и зрителната острота
  • болки
  • отоци и деформация на ставите
  • пареза на нерви и др.

Възстановяването е непълно.

 

Как се доказва болестта?

Откриването на Лаймска болест е трудно, тъй като проявите й са присъщи и на други болестни състояния. Основният й симптом е овалният червен обрив, но при 20% от случаите той не присъства.

Диагнозата се основава на оплакванията на пострадалия и неговата информация, че е ухапан от кърлеж. Понякога се прави кожна биопсия (парченце от кожата се подлага на тъкано изследване) с цел да се изолират бактерии от мястото на ухапване.

Обикновено се правят кръвни и други лабораторни тестове.

Трябва да се има предвид, че когато кърлеж е пренесъл Лаймска болест в тялото на гостоприемника, то започва да произвежда антитела срещу инфекцията. Процесът обаче отнема няколко седмици.

Ако през това време в кръвта на пациента се търси повишен брой на антитела, възможно е тестът да се окаже фалшиво отрицателен, особено наскоро сред ухапването.

Този вид изследвания не са подходящи и за определяне на резултатите от проведената терапия, защото антителата се задържат в кръвта в продължение на месеци или дори години след изчезване на инфекцията.

 

Лаймска болест се лекува с антибиотици

 

Лаймска болест. Автоимунни заболявания. Най-честите лабораторни изследвания.

 

Важно е борелиозата да се атакува навреме, за да се предотврати развитието на по-тежките и хронични форми на заболяването.

Антибиотичното лечение при Лаймска болест е съобразено с възрастта на пациента, общото му състояние и неговата поносимост към медикаменти. Допълнително може да се прибавят обезболяващи средства.

Прилагат се също витаминни микроелементи и лечебни растения. Те са особено необходими при част от вече излекуваните пациенти, които развиват т.нар. пост-лаймски синдром. При това състояние пациентите се оплакват от мускулно-скелетна болка, умора и липса на концентрация. В такива случаи антибиотично лечение не се налага.

Подходящи са средства за общо укрепване.

 

Най-добрата профилактика срещу лаймска болест е защитата от кърлежи

Тези паразити обитават сенчести места. Често се срещат на границата между гористи и тревни площи. Когато се разхождате сред природата, вървете по пътеките и избягвайте високите храсталаци.

Носете облекло от естествени материи в неутрален цвят (бежово, светло сиво). Обличайте си ризи с дълги ръкави. Обувайте си дълги панталони и туристически обувки. Носете шапка.

Не лягайте без постелка върху зелена трева, независимо че това е освобождаващо и приятно. Помислете за използването на репеленти. Внимавайте кои от тях отблъскват кърлежите, но не ги убиват и кои тотално погубват паразитите. Вторият вид репеленти не бива да се пръскат директно върху кожата, а само по дрехите.

За да намалите риска от кърлежи, след всеки престой сред природата, внимателно преглеждайте себе си и домашните си любимци. Вземайте душ след приключване на вашите дейности на открито.

 

Как да се самоизследвате?

Търсете паякообразни зад коленете си, между пръстите на ръцете и краката, и в областта на подмишниците.

Други предпочитани места от паразитите са областта на пъпа, врата, линията на косата, горната част на главата и зад ушите. Визуално проверявайте всички други области на тялото, като прекарвате нежно пръсти по кожата си.

 

Ако намерите кърлеж, не го докосвайте с голи ръце

 

Лаймска болест. Правилно прилагане на маски и дезинфектанти. Поддържане на хигиена. Ръце, които държат препарат за миене на ръце.

 

Хванете паразита с пинсета, в краен случай – с парче плат. Издърпайте го бавно и равномерно, без да го усуквате. Имайте предвид, че при груби движения хоботчето му се впива по-дълбоко и се разширява.

Днес се отхвърля старата практика за накапване на кърлежа с олио. Ако това се направи, той може да повърне, което увеличава риска от инфекция. По същата причина не се прилагат вазелин, разтворители, ножове или запалена клечка, с цел убиване на кърлежа.

След като го отстраните, измийте ухапаното място с вода и сапун. Поставете в тази област антисептик и стерилна превръзка. Правилно е тялото на паразита да се затвори в кутийка и да се отнесе в лаборатория за изследване.

Там ще се прецени микроскопски неговият вид, стадий на развитие и дали е изваден цял. Чрез специални техники ще се търси ДНК на причинителя на Лаймска болест, което може да е от значение за лечението.

Много важно е кърлежът да не остава в тялото на пострадалия повече от 12 часа. След този срок рязко се увеличава опасността от инфекция. Ако резултатът от лабораторното изследване е положителен, свържете се с лекар, ако е отрицателен, наблюдавайте много внимателно здравословното си състояние в продължение на три седмици.