Корейско барбекю булбоги с телешко

Обновена: 13.11.2025|
3 мин. четене
корейско барбекю булгоги

Корейско барбекю може да си направим вкъщи, като приготвим ароматно телешко булгоги и прибавим към него традиционни разядки и гарнитури.

 

Рецепта за булгоги – корейско барбекю

За приготвянето на телешко булгоги за корейско барбекю не се нуждаем от много съставки. То обаче се получава изключително ароматно и сочно.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
2 часа за мариноване
30 минути за приготвяне
3 374 калории
7 г нетни въглехидрати
72 г белтъчини
30 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 700 г телешка пържола, без кост
  • 4 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 брой червена чушка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 5 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. л. лют пипер
  • 3 стръка зелен лук, само перата
  • 1 с. л. сусам
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Увийте месото в прозрачно фолио и го сложете във фризера за 30 минути. Това ще улесни подготовката и мариноването.
  2. Извадете от фризера.
  3. Режете обратно на влакната на тънки парчета. Хубаво е всяко парче да е около 1 см дебело.
  4. В отделна купа смесете соевия сос, 2 супени лъжици от зехтина, доматеното пюре и сухите подправки. Това ще представлява маринатата за месото.
  5. Във вакумен плик или в купа, покрита с фолиото, мариновайте месото. Постарайте се вкусната марината да достигне до всяко едно парченце месо.
  6. Оставете да престои в маринатата поне 2 часа. Може да го оставите и за цяла нощ в хладилник.
  7. Загрейте добре грил тиган или друг чугунен съд.
  8. Към него добавете 1 с. л. от екстра върджин зехтина и размажете по цялата повърхност с помощта на четка или салфетка.
  9. Поставяйте парчетата месо върху горещия тиган, като ги оставяте да се пържат за 2-3 минути от всяка страна.
  10. Ако сте нарязали месото достатъчно тънко, тези няколко минути ще са достатъчни, за да се приготви напълно.
  11. За втората половина от месото добавете и другата супена лъжица зехтин към тигана.
  12. Преди да приключите с месото, загрейте друг тиган, в който лесно да запечем сусамовите зърна.
  13. Сервирайте ароматното корейско барбекю булбоги, декорирано със ситно нарязания зелен лук и запечения сусам.

Съвет: Комбинирайте телешкото булбоги с други корейски вкусотии за близко до автентичното корейско барбекю. За още вдъхновения с подбрани продукти препоръчваме кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2, с авторски снимки и рецепти за всеки повод.

 

За истинско корейско барбекю

 

корейско барбекю булгоги

 

Корейското барбекю не опира само до месото и не свършва с него. То е звездата на храненето, но около него има още различни разядки за комбинация.

Опитайте да приготвите корейско кимчи, без което корейското барбекю остава незавършено.

Освен с кимчи може да поднесете булгоги с:

 

Традиционно корейското барбекю се поднася, като в центъра имаме загрята скара, на която всеки гост пече сам месото си. Ние ще поднесем телешкото булгоги вече приготвено, а около него може да наредим различните разядки.

Не бива да забравяме и най-важната част. Пригответе листа от маруля в отделна чиния, в която гостите да слагат парченца от всичко и след това да ги хапват, завити по този начин. Това е начинът да се насладим на всички разядки по корейски.

Хранителни стойности

Телешкото булгоги е изключително богато на белтъчини, което го прави подходящо за трениращи и спортуващи хора. Белтъчините са важни за изграждането на мускулите и поддържането на мускулна маса. Приемът на повече белтъчини може цялостно да подобри здравословното състояние на организма.

В 1 порция булгоги се съдържа:

  • 200% витамин Б12
  • 158% витамин Б6
  • 142% витамин Б3
  • 140% цинк
  • 121% селен
  • 78% витамин C
  • 70% витамин Б2
  • 50% калий
  • 50% желязо

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Други полезни вещества, които си набавяме с това вкусно ястие, са мед, магнезий, витамин К, витамин Е, витамин Б5 и Б1, както и мастни киселини омега-3 и омега-6.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Суши футомаки пикантен тон.

 

Кухнята на Източна Азия става все по-полуярна, като някои от ястията добре се адаптират и към кето режима на хранене. За още вдъхновение може да разгледате нашия кулинарен блог и да приготвите:

 

Ако идеята за телешко булгоги ви е харесала, може да споделите своя резултат в споделената ни кухня във Фейсбук. Там сме събрали хиляди съмишленици, следващи нисковъглехидратен режим на хранене, които неуморно споделят своите идеи и кулинарни вдъхновения.

Станете част от нашата Вайбър група, за да получавате безплатно ежеседмично кето меню за максимално улеснение. Екипът на For Life ви подарява и удобен списък за пазаруване към седмичното меню, за да не изпуснете нито една от вкусните съставки.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 02.06.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар