Корейско барбекю булбоги с телешко

Корейско барбекю може да си направим вкъщи, като приготвим ароматно телешко булгоги и прибавим към него традиционни разядки и гарнитури.
Рецепта за булгоги – корейско барбекю
За приготвянето на телешко булгоги за корейско барбекю не се нуждаем от много съставки. То обаче се получава изключително ароматно и сочно.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
|---|---|---|
| 2 часа за мариноване 30 минути за приготвяне |
3 | 374 калории 7 г нетни въглехидрати 72 г белтъчини 30 г мазнини |
Необходими продукти:
- 700 г телешка пържола, без кост
- 4 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 брой червена чушка
- 1 ч. л. чесън на прах
- 5 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. лют пипер
- 3 стръка зелен лук, само перата
- 1 с. л. сусам
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Увийте месото в прозрачно фолио и го сложете във фризера за 30 минути. Това ще улесни подготовката и мариноването.
- Извадете от фризера.
- Режете обратно на влакната на тънки парчета. Хубаво е всяко парче да е около 1 см дебело.
- В отделна купа смесете соевия сос, 2 супени лъжици от зехтина, доматеното пюре и сухите подправки. Това ще представлява маринатата за месото.
- Във вакумен плик или в купа, покрита с фолиото, мариновайте месото. Постарайте се вкусната марината да достигне до всяко едно парченце месо.
- Оставете да престои в маринатата поне 2 часа. Може да го оставите и за цяла нощ в хладилник.
- Загрейте добре грил тиган или друг чугунен съд.
- Към него добавете 1 с. л. от екстра върджин зехтина и размажете по цялата повърхност с помощта на четка или салфетка.
- Поставяйте парчетата месо върху горещия тиган, като ги оставяте да се пържат за 2-3 минути от всяка страна.
- Ако сте нарязали месото достатъчно тънко, тези няколко минути ще са достатъчни, за да се приготви напълно.
- За втората половина от месото добавете и другата супена лъжица зехтин към тигана.
- Преди да приключите с месото, загрейте друг тиган, в който лесно да запечем сусамовите зърна.
- Сервирайте ароматното корейско барбекю булбоги, декорирано със ситно нарязания зелен лук и запечения сусам.
Съвет: Комбинирайте телешкото булбоги с други корейски вкусотии за близко до автентичното корейско барбекю. За още вдъхновения с подбрани продукти препоръчваме кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2, с авторски снимки и рецепти за всеки повод.
За истинско корейско барбекю

Корейското барбекю не опира само до месото и не свършва с него. То е звездата на храненето, но около него има още различни разядки за комбинация.
Опитайте да приготвите корейско кимчи, без което корейското барбекю остава незавършено.
Освен с кимчи може да поднесете булгоги с:
- Салата уакаме с конджак спагети
- Кълнове от люцерна
- Яйчена супа – 3 лесни и бързи кето предложения
- Рецепта за кашкавален карфиолен ориз
Традиционно корейското барбекю се поднася, като в центъра имаме загрята скара, на която всеки гост пече сам месото си. Ние ще поднесем телешкото булгоги вече приготвено, а около него може да наредим различните разядки.
Не бива да забравяме и най-важната част. Пригответе листа от маруля в отделна чиния, в която гостите да слагат парченца от всичко и след това да ги хапват, завити по този начин. Това е начинът да се насладим на всички разядки по корейски.
Хранителни стойности
Телешкото булгоги е изключително богато на белтъчини, което го прави подходящо за трениращи и спортуващи хора. Белтъчините са важни за изграждането на мускулите и поддържането на мускулна маса. Приемът на повече белтъчини може цялостно да подобри здравословното състояние на организма.
В 1 порция булгоги се съдържа:
- 200% витамин Б12
- 158% витамин Б6
- 142% витамин Б3
- 140% цинк
- 121% селен
- 78% витамин C
- 70% витамин Б2
- 50% калий
- 50% желязо
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Други полезни вещества, които си набавяме с това вкусно ястие, са мед, магнезий, витамин К, витамин Е, витамин Б5 и Б1, както и мастни киселини омега-3 и омега-6.
Още от нашата здравословна кухня

Кухнята на Източна Азия става все по-полуярна, като някои от ястията добре се адаптират и към кето режима на хранене. За още вдъхновение може да разгледате нашия кулинарен блог и да приготвите:
Ако идеята за телешко булгоги ви е харесала, може да споделите своя резултат в споделената ни кухня във Фейсбук. Там сме събрали хиляди съмишленици, следващи нисковъглехидратен режим на хранене, които неуморно споделят своите идеи и кулинарни вдъхновения.
Станете част от нашата Вайбър група, за да получавате безплатно ежеседмично кето меню за максимално улеснение. Екипът на For Life ви подарява и удобен списък за пазаруване към седмичното меню, за да не изпуснете нито една от вкусните съставки.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Популярното китайско зеле е важен компонент на азиатските диети поради своите хранителни ползи и кулинарна гъвкавост.
Азиатски техники се практикуват от много години назад и са доказани с времето като ефективни в сферите на здравето, красотата и кулинарията.
Консумацията на кимчи - популярната корейска туршия, е чудесен начин да подкрепим имунитета си.







