Салата уакаме със спагети конджак

Обновена: 08.08.2024|
салата уакаме със спагети конджак

Богатото кулинарно наследство на Азия е пълно с разнообразни и питателни съставки, които са ценени от векове. Сред тях морските водорасли заемат специално място, особено в японската кухня, където се славят не само заради уникалния си вкус, но и заради ползите си за здравето.

Уакаме, вид ядливо водорасло, често се среща в супи и салати в азиатската кухня. Днешното ни предложение е именно салата уакаме със спагети конджак, която е подходяща за кето режим.

 

Рецепта за салата уакаме със спагети конджак

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 3 6 г нетни въглехидрати
163 калории

 

Необходими продукти:

  • 15 г уакаме (дехидратирани)
  • 1 краставица (200 грама)
  • 1 пакет спагети конджак (320 грама)
  • 2 с. л. сусамово масло
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 3 с. л. соев сос (уверете се, че е с ниско съдържание на въглехидрати)
  • сол и черен пипер на вкус
  • сусам (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Намокрете дехидратираните уакаме във вода за около 5-10 минути, след което отцедете добре.
  2. Измийте старателно краставиците. Можете да ги обелите, ако предпочитате, но оставянето на кожата добавя допълнителни фибри.
  3. Нарежете краставиците на тънки ленти.
  4. Сварете спагетите конджак за 2-3 минути, след това ги отцедете и ги оставете да изстинат.
  5. Направете дресинга, като в малка купа смесите сусамовото масло, лимоновия сок и соевия сос.
  6. Разбъркайте добре, докато всички съставки се комбинират напълно.
  7. В голяма купа смесете рехидратираното уакаме, нарязаните краставици и спагетите конджак.
  8. Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте, за да се покрие равномерно.
  9. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  10. Гарнирайте със сусамово семе по желание.
  11. Сервирайте салата уакаме със спагети конджак веднага или охладете за 30 минути, за да позволите на вкусовете да се смесят.

 

Насладете се на вашата освежаваща и питателна салата!

Още здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.

 

Хранителните и здравословни ползи от уакаме

 

салата уакаме със спагети конджак

 

magnezii 01 400
zdrav sun 600
magnezii 01 400
zdrav sun 600

Уакаме е основна храна в много азиатски кухни, особено в Япония, Корея и Китай. Известно със своя фин вкус, уакаме се слави и с многобройните си ползи за здравето.

Богатство на основни хранителни вещества

Тези водорасли са пълни с основни витамини и минерали, включително йод, калций, магнезий и витамини A, C, D, E и K. Тези хранителни вещества са от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве.

Високо съдържание на фибри

Високото съдържание на фибри в уакаме подпомага храносмилането и помага за поддържането на здрави черва. Освен това може да допринесе за усещане за ситост, което го прави добър избор за управление на теглото.

Ниско съдържание на калории

Уакаме е с ниско съдържание на калории, което го прави отлично допълнение към диета за отслабване. Въпреки ниското си съдържание на калории то е богато на хранителни вещества, осигурявайки разнообразие от основни съединения без допълнителни калории.

Поддържа здравето на сърцето

Съдържа фукоксантин, съединение, за което е доказано, че помага за намаляване на нивата на холестерола и поддържа здравето на сърцето. Високото съдържание на омега-3 мастни киселини също допринася за здравето на сърдечно-съдовата система.

Антиоксидантни свойства

Богато на антиоксиданти, уакаме помага в борбата с оксидативния стрес и възпалението, като намалява риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

Регулира хормоните

Съдържанието на йод в уакаме е полезно за функцията на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма и енергийните нива.

 

Консумацията на водорасли уакаме в Япония и Корея

Уакаме е част от японската диета от векове, дълбоко интегрирано в различни традиционни ястия. Историята на консумацията на уакаме в Япония е богата и многостранна, отразявайки гъвкавостта и хранителните ползи на водораслите. Сред традиционни ястия, в които се използва, са:

  • Мисо супа. Един от най-разпространените начини за консумация на уакаме в Япония е супата мисо. Уакаме добавя деликатна текстура към даши бульона, допълвайки вкусовете на мисо пастата и тофуто.
  • Салати. Често се използват и в салати, като популярната салата от краставици и уакаме. Водораслите се смесват с краставици, сусамово семе и остър дресинг, направен от оризов оцет, соев сос и сусамово масло. Суномоно е вид японска салата, в която уакаме се комбинира с краставици и други зеленчуци, мариновани в сладък и пикантен дресинг.
  • Суши. Уакаме също се включва в суши ястия. Може да се използва като пълнеж в различни суши рулца, добавяйки уникален вкус и текстура.

 

Уакаме в Корея

Подобно на Япония, водораслите уакаме са ценени заради хранителните си свойства и са често срещана съставка в различни ястия. Едно от най-емблематичните корейски ястия с уакаме е miyeok-guk. Тази супа традиционно се консумира от жени след раждане поради ползите й за женското здраве.

Яде се и на рождени дни като символ на благодарност към майката.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Суши футомаки пикантен тон.

Не пропускайте и да опитате нашето кето предложение за суши футомаки пикантен тон.

 

Ако нашето предложение за салата уакаме със спагети конджак и ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 08.08.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар