Кордицепс – лечебната китайска гъба

Обновена: 28.01.2024|
Кордицепс.

Вълшебната гъба кордицепс е малко позната, но има забележителни способности. Какви здравословни ползи може да почерпите от нейната употреба – разглеждаме в тази статия.

 

Какво е кордицепс?

Кордицепс представлява род паразитни гъби, най-известният от които вид е Cordyceps sinensis.

Тези гъби са известни със своя ентомопатогенен начин на живот, което означава, че заразяват и паразитират насекоми и други членестоноги. Това става, като гъбата навлиза в гостоприемника, изяжда го отвътре и в крайна сметка излиза и се появява като удължени, тънки стъбла от главата на насекомото. Така тя завършва жизнения си цикъл.

Известно е, че различните видове заразяват специфични гостоприемници. Например Cordyceps sinensis заразява предимно гъсеници на определени видове молци.

keto 02
berb 02 600 02
keto 02
berb 02 600 02

 

Разпространение

Видовете кордицепс виреят в специфични условия на околната среда, често на хладни места с голяма надморска височина.

Срещат се в различни региони на света, особено в планинските райони на Азия, Европа и Америка. Имат особено забележително присъствие в Хималаите и Тибетското плато.

Заради предизвикателствата, свързани със събирането на див кордицепс, и опасенията за прекомерното му бране, са разработени методи за култивиране. Култивираните гъби често се отглеждат върху изкуствени среди с помощта на техники за ферментация.

 

Приложение

Гъбата кордицепс има богата история на традиционна употреба, особено в източноазиатските култури.

Тя е част от традиционната китайска медицина повече от хиляда години, както и от тибетската медицина. Използва се за справяне с проблеми, свързани с енергията, жизнеността и дихателната система.

Тъй като научните познания за кордицепс вече са разширени, той намира място в съвременните диети и уелнес практики поради твърденията за потенциални ползи за енергия, издръжливост и възстановяване. Предлага се в редица продукти, включително хранителни добавки, чайове и функционални храни.

 

Какви ползи има за организма?

 

Кордицепс.

 

Съставът на кордицепс влючва коензим Q, есенциални аминокиселини, ненаситени мастни киселини, бета-каротин, витамини Е и С, бета глюкани, селен и цинк, имуномодулиращи полизахариди.

На тези съединения, витамини и минерали гъбата дължи известните си здравословни ползи, които ще разгледаме в следващите редове.

Енергия и издръжливост

Кордицепс може да бъде средство за повишаване на енергийните нива и издръжливостта. Често се използва за борба с умората и подобряване на цялостното физическо представяне.

Респираторно здраве

Някои традиционни употреби са свързанни с неговите потенциални ползи за поддържане функцията на белите дробове и здравето на дихателните пътища.

Черния дроб и бъбреците

Проучванията показват, че биоактивни съединения в гъбата нормализират нивата на чернодробните ензими, предпазвайки от чернодробни заболявания като цироза. Освен това приемът на екстракт от кордицепс спомага за поддържане функциите на бъбреците.

Адаптогенни свойства

Кордицепсът се класифицира като адаптоген, което означава, че може да помогне на тялото да устои на стресовите фактори и да се адаптира към предизвикателствата.

Имунна система

Гъбата има имуномодулиращи свойства, като това я прави популярен избор по време на периоди на повишен риск от разболяване.

Либидо и репродуктивно здраве

В традиционната медицина има употреби, свързани с репродуктивното здраве и либидото. Понякога се използва за справяне с проблеми с плодовитостта и сексуалната функция.

Противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти

Противовъзпалителните свойства на гъбата са важни при управление на възпалителни състояния. Освен това тя съдържа биоактивни съединения, които действат като антиоксиданти, помагайки за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото.

Регулиране на кръвната захар

Някои проучвания предполагат, че кордицепс може да играе роля в регулирането на нивата на кръвната захар, което го прави интересен за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на това състояние.

Управление на холестерола

Освен това може да окаже положително въздействие върху нивата на холестерола и съотнетно потенциално да допринесе за здравето на сърдечно съдовата система.

Подмладяващ ефект

Кордицепсът понякога се свързва с забавяне на процеса на стареене и насърчаване на дълголетието.

Въпреки че Cordyceps има дълга история на употреба в традиционната медицина и представлява нарастващ научен интерес, са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно неговите механизми и да се потвърди неговата ефективност за различни здравни претенции.

 

Под каква форма и как можем да го приемаме?

 

Кордицепс.

 

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 2 г (2000 мг) кордицепс за ежедневна употреба, въпреки че някои специалисти предлагат двойна доза през първите две седмици. Дозата обаче зависи от здравословното състояние, целта на употребата и формата, под която ще се приема.

В традиционната китайска медицина гъбата се приготвя като отвари, като се вари във вода, за да се получи лечебен чай за подсилване на организма.

Тя може да бъде обработена в тинктури, като често се използва алкохол или други разтворители за извличане на лечебните компоненти. Екстрактите също концентрират полезните съединения. Често се предлагат в течна или прахообразна форма и могат да се добавят към напитки, смутита или да се приемат директно.

Изсушеният кордицепс може да бъде смлян на прах за добяване към чайове, супи или други рецепти.

В някои култури, особено в тибетската, кордицепс може да бъде включен в кулинарни ястия като супи, яхнии или пържени картофи. Въпреки че текстурата може да е жилава, вкусът често е мек, което му позволява да се смеси добре с различни ястия.

Намира се още в различни хранителни продукти и напитки като енергийни блокчета, напитки и дори смеси от кафе.

Кордицепс добавките са широко достъпни под формата на капсули или таблетки. Освен това гъбата може да бъде част от билкови смеси, предназначени за справяне със специфични здравословни проблеми.

Макар и по-рядко срещани, има продукти за локално приложение за здравето на кожата, които включват екстракт от кордицепс.

 

Има ли противопоказания?

 

Кордицепс.

 

Страничните ефекти от кордицепс, които са много рядко срещани, но все пак могат да възникват, са сухота в устата, гадене и диария

Индивидите с известни алергии към гъби трябва да бъдат внимателни, за да избегнат потенциални алергични реакции. Кордицепс може да се консумира от хора с автоимунни заболявания само след разрешение от лекар, защото гъбата може да взаимодейства с имунната система.

Освен това има леки антикоагулантни ефекти, така че при нарушения на кръвосъсирването и/ли прием на антикоагулантни лекарства, трябва да се използва с повишено внимание.

Поради потенциалното влияние върху съсирването на кръвта, хората, които планират операция, трябва да информират здравните специалисти за употребата на кордицепс.

Има ограничена информация за безопасността по време на бременност и кърмене, така че е препоръчително да се избягва или да се направи консултация с лекар.

Индивидуалните реакции към добавките могат да варират. Разумно е да се започне с малка доза и да наблюдава за нежелани реакции.

 

Заключение

Кордицепс е род паразитни гъби, които са ентомопатогенни. В различни региони на света, особено в планинските райони на Азия, Европа и Америка, те процъфтяват. Гъбата има уникален метод на развитие, при който влиза в насекомото, изяжда го отвътре и се появява като удължени, тънки стъбла от главата му.

Част е от китайската и тибетската медицина, като се използва за проблеми с енергията, жизнеността и дихателната система. Смята се, че освен това работи като адаптоген за борба със стрес, подпомага имунната система и има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Може да регулира кръвната захар и холестерола.

Хора с алергии към гъби трябва да използват внимателно. Кордицепс може да взаимодейства с имунната система, затова тези, които имат автоимунни заболявания, трябва консултират се с лекар преди консумация. Същото важи при нарушения на кръвосъсирването.

Какво е кордицепс?

Това е род паразитни гъби, които са ентомопатогенни.

Къде се среща?

Среща се в различни региони на света, особено в планинските райони на Азия, Европа и Америка. Вирее на висока надморска височина.

Какви са ползите от гъбата?

Помага при проблеми с енергията, жизнеността и дихателната система. Смята се, че освен това работи като адаптоген за борба със стрес, подпомага имунната система и работата на черния дроб и бъбреците. Може да регулира кръвната захар и холестерола.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 20.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 20 февруари 2024 в 10:59 | Категория: Билки и чайове