Q10 – източник на здрава кожа и дълголетие

Обновена: 13.03.2024|
q10 enzim

За коензим Q10 е чувала почти всяка дама, тъй като той се съдържа в повечето кремове за здрава и хубава кожа. Но какво представлява този коензим? Защо точно той се използва толкова широко в козметичната индустрия и в медицината? И най-вече – каква роля играе това съединение в живота на човек? Възможно ли е чрез този коензим да засилваме метаболизма си и как можем да си обясним това от биологична гледна точка?

 

Какво представляват коензимите?

Да започнем съвсем отначало – научно, всички коензими се наричат коензими бензохинони. Те съдържат хиноидна група (оттук и наименованието Q) и няколко изопренилови групи (оттук и индексите 6, 8, 9, 10).

Q10 е коензим, а второто му име е убихинон. При хората, за разлика от животните, убихинонът се среща само с 10 изопренови единици, откъдето идва значението на Q10. Такава субстанция се синтезира от тялото, но невинаги е достатъчна като количество. Съдържа се в митохондриите на клетките, следователно присъства в абсолютно всички тъкани на човешкото тяло. Но най-високата концентрация се наблюдава в органи, които изразходват значително количество енергия – в сърцето, черния дроб и бъбреците.

 

Период на синтез на Q10

 

химична формула на коензим q10, изписана с бял маркер

 

Веществото се произвежда активно при деца в млада възраст, след което синтезът се забавя. Това води до повишена нужда от убихинон след 30 годишна възраст. На 40 години неговото количество в клетките се снижава с 30%, а на 60 годишна възраст – не ни достигат вече около 50% от него. Ако до този момент човек е преминал през много заболявания, то крайното количество от веществото може да бъде снижено и много повече.

Коензим Q10 е необходим за нормалното функциониране на живите организми и преди всичко за функционирането на тъканите с високо ниво на енергиен метаболизъм. Най-високата концентрация на коензим Q е в тъканите на сърдечния мускул. Веднага става ясно защо коензим Q10 е толкова важен за хората.

 

Функции на коензим Q10:

  • той е мощен антиоксидант, който е необходим на човешкия организъм за неутрализация на опасната активност на свободните радикали. Съединението спомага забавянето на процесите на окисление и стареене на тъканите, спира мутацията на здравите клетки
  • нормализира вътрешноклетъчния обмен и поддържа постоянната нормална структура на клетките
  • участник е в повечето метаболитни процеси, протичащи в човешкото тяло. Без него образуването на аденозин трифосфат (АТФ), който играе важна роля в енергийния метаболизъм, е невъзможно
  • транспортира кислород до клетките, като осигурява пълната му абсорбция и правилна употреба
  • стимулира синтеза на имунните клетки и укрепя естествените защитни сили на организма
  • осигурява запазването на целостта на колагеновите молекули, които, както знаете, са отговорни за еластичността на кожата
  • има благоприятен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система, защото, първо, Q10 енергизира сърдечния мускул, второ, намалява дилатацията на съдовите стени и нормализира тяхната еластичност, и трето, стабилизира кръвното налягане
  • отговаря за процесите на регенерация и ускорява възстановяването на тъканите след увреждане и възпаление
  • осигурява енергия на клетките на всички телесни тъкани, подпомага поддържането на жизнената активност и нормализира функционирането на вътрешните органи. Без коензим Q10 енергийните запаси просто ще се изчерпят и хората няма да могат да живеят пълноценно.

 

Къде намира употреба?

Коензим Q10, който помага за сърцето

В медицината

Коензим Q10 има редица приложения в кардиологията. Съединението се използва за нормализиране на нивото на кръвното налягане при хипертония, хранене на органите и мускулите при сърдечна недостатъчност, както и за предотвратяване на исхемия и сърдечни пристъпи. Убихинонът предотвратява образуването на атеросклеротични плаки в съдовете, намалявайки до минимум рисковете от атеросклероза.

Използва се при имунодефицитния състояния, т.е при заболявания с намален имунитет, като напримен СПИН.

След проведени операции, коензимът се използва за регенерацията и възстановяване на тъканната структура.

Изключително подходящ е при затормозен метаболизъм, който не работи правилно. Коензимът забързва метаболизма и по този начин коригира и поддържа теглото в нормални граници.

 

Козметичната индустрия

Коензимът често се въвежда в състава на козметични подмладяващи средства за жени, които тонизират кожата, осигуряват лифтинг ефект, намаляват отпуснатостта и допринасят за насищането на дерма клетките с кислород и влага.

Естественият синтез на коензим Q10 в тялото е изключително сложен и труден процес, тъй като за него са необходими заредени депа на витамини и микроелементи като В6, В12, В3, фолиева киселина, витамин С и пантотенова киселина. Сами знаете, че витамините от групата В са другите елементи, които се набавят изключително трудно и често са в недостиг на организма.

Въздействието на коензим Q10 върку туканите на кожата

Както споменахме, липсата на този така необходим коензим започва да се наблюдава след 30 годишна възраст, като тя се чувства осезаемо след достигане на 40 годишна възраст. Дефицитът първо може да се забележи по състоянието на кожата, липса на енергия и тонус, спадане на либидото, липса на тонус в организма, кървене на венците и други.

Първите изследвания на коензима започват в началото на 20 век, когато японците откриват колко важен и необходим е той за нормалното функциониране на тялото и дълголетието ни. Те започват масовото му производство през 80-те годините, но неговата цена била немислима за повечето хора. Един грам от ценния коензим струвал около 4000 долара. Няколко години след това, американците стъпват на пазара с много по-приемлива цена, с която той успява да достигне до по-големи групи от хора, които бързо се убеждават в неговите свойства.

Продуктът може да разгледате тук!

 

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 01.02.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:49 | Публикувана: 1 февруари 2019 в 19:31 | Категория: Здраве, Витамини и минерали