Агар агар – растителен желатин

Обновена: 28.03.2024|

Агарът е екстракт от определени водорасли, който има множество ползи и употреби в кулинарията, промишлеността и дори в медицината. Може да се открие в различни народи и култури и става част от съвременната кухня като растителен заместител на желатина. Познато е под името агар или агар агар.

 

Какво е агар агар?

Агарът е желе, което се произвежда от червени водорасли. Този интересен продукт е част от кухнята на Азия от хилядолетия насам. Смята се, че любопитното желе е открито в средата на 17. век от ханджия в Япония. Той направил супа с водорасли и изхвърлил остатъка навън. На другия ден забелязал, че остатъците се желирали под влиянието на ниските температури. Средата на 19. век агарът е изследван и извлечен лабораторно от френския химик Анселм Пайен.

В наши дни жените в Япония често следват диети за отслабване с агар агар.

В пазарната мрежа най-често се открива под формата на прах. Агар агар се използва в някои видове котешка и кучешка храна, за да я хомогенизира – най-често в познатите пастети и мокра храна. Използва се също и при отглеждането на мравки в домашни ферми. „Агар Агар“ е също и името на известно френско електронно дуо, чиито музиканти се вдъхновят от прозрачното желе, с което хранят домашните си мравки.

Употреба в кухнята

Класическата употреба е за създаването на желе и желиране на други продукти. Агар агар няма собствен вкус и съответно не взаимодейства с вкусовете на съставките. Освен в желе се използва и за направата на сладолед, панакота, сладко и други десерти, както и за сгъстяване на супи и яхнии.

Агар агар е заместител на желатина, но поради разликата в качеството на агара на пазара се препоръчва да следваме съотношението за замяна, описано на етикета. При желиране на цитрусови и кисели плодове може да се изисква допълнително агар агар за успешно желиране. 

Други употреби

Агар агар можем да открием в смесите за снемане на зъбни отпечатъци, които се използват с различни цели в стоматологията. В желирания гел може изкуствено да се развиват бактерии, които след това да бъдат обект на лабораторни изследвания. Агарът участва в някои детски пластелини и комплекти за моделиране.

Хранителни стойности

 

агар агар

 

В 100 г агар агар се съдържат:

 • 191 калории
 • 2 г белтъчини
 • 80 г въглехидрати (70 г фибри)
 • <1 г мазнини

 

Ползи за здравето

Субстанцията, приготвена от агар агар, няма вкус и мирис, но има ползи за здравето. В нея се съдържат известни количества калций, калий, цинк, мед, витамин Е и К. Ползите обаче са предимно свързани с голямото количество фибри.

Помага за храносмилането

Агарът е изключително богат на фибри и поради това консумацията му се отразява много добре на стомаха и червата. Фибрите стимулират движението на червата, прочистват остатъците в храносмилателната система и могат да помогнат за предотвратяването на колоректален рак.

В традиционната медицина се е използвал за облекчаване на запека поради свойствата му естествено да стимулира чревното движение.

Намалява възпалението

Водораслите, от които се произвежда агарът, имат полезни противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на агар агар може да намали вътрешното възпаление, което е свързано с голям брой хронични заболявания. Водораслите може да участват в различни хранителни добавки, които се приемат за укрепване на общото здраве на тялото, намаляване на теглото и подобряване на мускулните функции.

Забързва отслабването и намалява апетита

 

агар агар

 

С помощта на фибрите ние се чувстваме сити за по-дълго време. Ако искаме да отслабнем, това ще се отрази особено благоприятно и ще ни помогне да стигнем желаните килограми по-бързо. Приемът на агар агар понижава гликемичния индекс на храната, което предотвратява скоковете на кръвната захар и поддържа ситостта.

Източник на галактоза

В агар агар може да открием естествената захар галактоза. Тя се произвежда от тялото, но допълнителният прием също се отразява добре на организма. Галактозата е важна за образуването на защитната обвивка около гръбначния мозък и централната нервна система. Галактозата предоставя стабилна и дълготрайна енергия на клетките, без да повишава рязко нивата на кръвна захар.

Противопоказания

Приемът на агар агар сам по себе си няма странични ефекти. Трябва обаче да сме внимателни да приемаме достатъчно вода заедно с него, тъй като без вода може да причини запушвания на стомаха, хранопровода и червата. При запушване се нуждаем от незабавна лекарска помощ.

Може да намали усвояването на лекарства, които се приемат през устата. За да сме сигурни, че няма да ни навреди, се препоръчва да хапваме продукти с агар агар няколко часа преди или след прием на медикаменти.

 

Рецепта за желе от агар агар

 

агар агар

 

Приготвянето на домашни желирани бонбони с помощта на агар агар е лесно начинание, което можем да споделим и с по-малките членове от семейството. Не се изискват екзотични съставки и може да се приготви спрямо нашия личен вкус. В желето не се съдържа захар и изкуствени съставки, поради което е подходящ десерт за хора, следващи диета или нисковъглехидратен режим. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 8 97 калории
3 г въглехидрати
<1 г белтъчини
9 г мазнини

 

Нужни продукти:

 • 400 мл кокосово мляко от консерва
 • 350 мл чиста кокосова вода без добавена захар
 • 2 ч. л. (~7 г) агар агар на прах
 • 50 г еритритол на прах или 20 капки стевиола сироп
 • 1 ч. л. настъргана кора от портокал (по желание)

 

Начин на приготвяне:

 1. Смесете кокосовото мляко, кокосовата вода и агара.
 2. Добавете подсладителя, който сте избрали.
 3. На средна температура затоплете сместа и бъркайте, докато се разтопят напълно всички съставки.
 4. Махнете от котлона и изсипете в избраната форма. Може да използвате плитка тава, купички, чашки или силиконови форми за мъфини, сладки или лед.
 5. Посипете с кората от портокал, ако я използвате, преди да сложите в хладилника.
 6. Дръжте на студено, докато желетата се втвърдят достатъчно и успешно се желират.

Съвет: В сместа от агар и кокосово мляко може също да добавим нарязани боровинки или малини. Ядливите цветя и боята за храна може да разнообразят и оцветят желетата. За допълнителен вкус може да изберете стевиола сироп с добавен вкус. Препоръчва се тези добавки да бъдат включени към сместа, преди да се изсипе в избраните форми.

 

Заключение

 

агар агар

 

Агарът е интересен продукт, който се използва в множество индустрии. Започва своя живот в Азия, но в наши дни се използва по цял свят. Може да донесе някои ползи за здравето и предлага естествен заместител на желатина, който да използваме в много различни рецепти.

 

Какво е агар агар?

Агарът е желе, което се произвежда от червени водорасли. Този интересен продукт е част от кухнята на Азия от хилядолетия насам. В пазарната мрежа най-често се открива под формата на прах.

За какво се използва?

Най-често се употребява в кулинарията за създаване на желета, желиране и сгъстяване на различни храни без животински продукти. Агар агар можем да открием в смесите за снемане на зъбни отпечатъци, които се използват с различни цели в стоматологията. Агарът участва в някои детски пластелини и комплекти за моделиране.

Има ли ползи за здравето?

Субстанцията, приготвена от агар агар, няма вкус и мирис, но има ползи за здравето. В нея се съдържат известни количества калций, калий, цинк, мед, витамин Е и К. Може да помогне с отслабването и да намали възпалението. Агарът помага за храносмилането, тъй като съдържа голямо количество фибри.

Може ли да ми навреди?

Приемът на агар агар сам по себе си няма странични ефекти. Трябва обаче да сме внимателни да приемаме достатъчно вода заедно с него, тъй като без вода може да причини запушвания на стомаха, хранопровода и червата. При запушване се нуждаем от незабавна лекарска помощ.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 28.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 28 март 2024 в 16:10 | Категория: Хранене и видове храни