Агар агар – растителен желатин
В пазарната мрежа най-често се открива под формата на прах. Агар агар се използва в някои видове котешка и кучешка храна, за да я хомогенизира – най-често в познатите пастети и мокра храна. Използва се също и при отглеждането на мравки в домашни ферми. „Агар Агар“ е също и името на известно френско електронно дуо, чиито музиканти се вдъхновят от прозрачното желе, с което хранят домашните си мравки.В наши дни жените в Япония често следват диети за отслабване с агар агар.
Употреба в кухнята
Класическата употреба е за създаването на желе и желиране на други продукти. Агар агар няма собствен вкус и съответно не взаимодейства с вкусовете на съставките. Освен в желе се използва и за направата на сладолед, панакота, сладко и други десерти, както и за сгъстяване на супи и яхнии. Агар агар е заместител на желатина, но поради разликата в качеството на агара на пазара се препоръчва да следваме съотношението за замяна, описано на етикета. При желиране на цитрусови и кисели плодове може да се изисква допълнително агар агар за успешно желиране.Други употреби
Агар агар можем да открием в смесите за снемане на зъбни отпечатъци, които се използват с различни цели в стоматологията. В желирания гел може изкуствено да се развиват бактерии, които след това да бъдат обект на лабораторни изследвания. Агарът участва в някои детски пластелини и комплекти за моделиране.Хранителни стойности
- 191 калории
- 2 г белтъчини
- 80 г въглехидрати (70 г фибри)
- <1 г мазнини
Ползи за здравето
Субстанцията, приготвена от агар агар, няма вкус и мирис, но има ползи за здравето. В нея се съдържат известни количества калций, калий, цинк, мед, витамин Е и К. Ползите обаче са предимно свързани с голямото количество фибри.Помага за храносмилането
Агарът е изключително богат на фибри и поради това консумацията му се отразява много добре на стомаха и червата. Фибрите стимулират движението на червата, прочистват остатъците в храносмилателната система и могат да помогнат за предотвратяването на колоректален рак.В традиционната медицина се е използвал за облекчаване на запека поради свойствата му естествено да стимулира чревното движение.
Намалява възпалението
Водораслите, от които се произвежда агарът, имат полезни противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на агар агар може да намали вътрешното възпаление, което е свързано с голям брой хронични заболявания. Водораслите може да участват в различни хранителни добавки, които се приемат за укрепване на общото здраве на тялото, намаляване на теглото и подобряване на мускулните функции.Забързва отслабването и намалява апетита
Източник на галактоза
В агар агар може да открием естествената захар галактоза. Тя се произвежда от тялото, но допълнителният прием също се отразява добре на организма. Галактозата е важна за образуването на защитната обвивка около гръбначния мозък и централната нервна система. Галактозата предоставя стабилна и дълготрайна енергия на клетките, без да повишава рязко нивата на кръвна захар.Противопоказания
Приемът на агар агар сам по себе си няма странични ефекти. Трябва обаче да сме внимателни да приемаме достатъчно вода заедно с него, тъй като без вода може да причини запушвания на стомаха, хранопровода и червата. При запушване се нуждаем от незабавна лекарска помощ. Може да намали усвояването на лекарства, които се приемат през устата. За да сме сигурни, че няма да ни навреди, се препоръчва да хапваме продукти с агар агар няколко часа преди или след прием на медикаменти.Рецепта за желе от агар агар
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 8 | 97 калории 3 г въглехидрати <1 г белтъчини 9 г мазнини |
- 400 мл кокосово мляко от консерва
- 350 мл чиста кокосова вода без добавена захар
- 2 ч. л. (~7 г) агар агар на прах
- 50 г еритритол на прах или 20 капки стевиола сироп
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал (по желание)
- Смесете кокосовото мляко, кокосовата вода и агара.
- Добавете подсладителя, който сте избрали.
- На средна температура затоплете сместа и бъркайте, докато се разтопят напълно всички съставки.
- Махнете от котлона и изсипете в избраната форма. Може да използвате плитка тава, купички, чашки или силиконови форми за мъфини, сладки или лед.
- Посипете с кората от портокал, ако я използвате, преди да сложите в хладилника.
- Дръжте на студено, докато желетата се втвърдят достатъчно и успешно се желират.
Заключение
Често задавани въпроси
Какво е агар агар?
Агарът е желе, което се произвежда от червени водорасли. Този интересен продукт е част от кухнята на Азия от хилядолетия насам. В пазарната мрежа най-често се открива под формата на прах.
За какво се използва?
Най-често се употребява в кулинарията за създаване на желета, желиране и сгъстяване на различни храни без животински продукти. Агар агар можем да открием в смесите за снемане на зъбни отпечатъци, които се използват с различни цели в стоматологията. Агарът участва в някои детски пластелини и комплекти за моделиране.
Има ли ползи за здравето?
Субстанцията, приготвена от агар агар, няма вкус и мирис, но има ползи за здравето. В нея се съдържат известни количества калций, калий, цинк, мед, витамин Е и К. Може да помогне с отслабването и да намали възпалението. Агарът помага за храносмилането, тъй като съдържа голямо количество фибри.
Може ли да ми навреди?
Приемът на агар агар сам по себе си няма странични ефекти. Трябва обаче да сме внимателни да приемаме достатъчно вода заедно с него, тъй като без вода може да причини запушвания на стомаха, хранопровода и червата. При запушване се нуждаем от незабавна лекарска помощ.
Източници
Свързани публикации
Кои продукти се определят като "веган козметика" и кои като "козметика без жестокост" – ще разгледаме в тази статия.
Съществуват различни заместители на маята, които можем да използваме в различни ситуации.
Приемането на добавки колаген и желатин може да помогне за подобряване на състояния, причинени от износване на ставите и остеоартрит.