Желирани бонбони без захар

Обновена: 22.08.2024|
Желирани бонбони без захар.

Желираните бонбони са обичани както от деца, така и от възрастни. Редовно тези, които купуваме от магазина обаче, съдържат много захари, вредни за зъбите и организма.

Освен рецептата за желирани бонбони без захар, сме подготвили и интересни факти за историята на гумените мечета. Знаете ли, че:

Желираните бонбони мечета са вдъхновили хитов анимационен телевизионен сериал през 80-те години (The Adventures of the Gummi Bears на Disney), песен с над 45 милиона посещения в YouTube (The Gummy Bear Song) и изиграват централна роля в сюжета на награден мюзикъл на Бродуей.

 

Рецепта за желирани бонбони без захар

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 минути + 2 часа за стягане 1 13 калории
3.9 г нетни въглехидрати
8.2 г протеин
0.1 г мазнини

Домашните желирани бонбони без захар са нещо, което се приготвя за отрицателно време с точно 4 съставки. В зависимост от формичките, които ще изберете, зависи и колко броя желирани бонбони ще се получат.

Необходими продукти:

  • 60 мл лимонов сок, прясно изцеден
  • 40 мл вода
  • 2 с. л. еритритол
  • 2 с. л. желатин

 

Начин на приготвяне:

  1. Изцедете 60 мл сок от лимон
  2. Вземете малък метален съд и го сложете върху котлона на среден огън.
  3. Изсипете лимоновия сок, водата и двете лъжици желатин.
  4. Когато се разтопи, добавете еритритола.
  5. Бъркайте сместа за около още 1-2 минути.
  6. Готовата течност разпределете в малки силиконови формички.
  7. Оставете ги в хладилник за около 2 часа или цяла вечер, за да стегнат.

Допълнителни съвети:

  • Може да приготвите желираните бонбони с пасирани бери плодове вместо лимон, но тогава текстурата става малко по-различна.
  • Ако не притежавате малки формички, може да използвате и такива за кексчета. Съветваме да бъдат силиконови, за да може по-лесно да се извадят готовите желирани бонбони.
  • Ако искате по-сладки желирани бонбони, може да добавите още 1 с. л. еритритол.

 

История на желираните бонбони

 

Желирани бонбони.

 

Въпреки че от английски „jelly“ означава желе, познатите jelly beans се различават от нашите желирани бонбони. До тях се доближават повече, любимите на малки и големи, gummy bears – гумените мечета.

Тези цветни “приятели“ имат интересна история и любопитно вдъхновение зад създаването си.

Според Бет Кимърл (историк на бонбоните), гумените бонбони произхождат от класически рецепти като локум и японски оризови бонбони. Но за голямата си популярност и масовото им производство “виновникът“ е Ханс Ригел от Бон. Изработва ги в Германия през 1920 г.

Всичко започва с един беден немски работник във фабрика, торба захар и една мечта.

Ханс основава собствена компания за сладкиши, като започва да прави твърди, безцветни бонбони, използвайки един меден чайник и мраморна плоча в кухнята си.

Съпругата му била единственият доставчик, като за транспорт използвала велосипеда си. Бизнесът му вървял добре на местно ниво, но не така както на него му се е искало. Няколко години по-късно на Ригел му идва гениална идея. Желирани бонбони във формата на цветни мечета, вдъхновени от фестивалите на танцуващите мечки – тогава популярно развлечение в Европа.

Името на новия му бизнес създал от комбинация от първите две букви от собственото му име, фамилия и роден град.

Съответно от: Ханс Ригел Бон.

Така той успял да превърне рецепта, съществуваща от векове, в нещо, на което може да се наслаждаваме и до днес.

 

Видове десерти с желе

 

Желирани бонбони и панакота.

 

Желатинът е универсална съставка, която се използва в голямо разнообразие от десерти.

Чийзкейк

Класическият чийзкейк често използва желатин, за да помогне за втвърдяване на пълнежа. Желатинът се слага в сместа за чийзкейк преди да се изпече, което му позволява да стегне, докато се охлажда в хладилника.

Panna Cotta

Това е традиционен италиански десерт, приготвен чрез варене на слаб огън на сметана, захар и желатин заедно, след което сместа се изсипва във форми, за да стегне. Панакотата обикновено се сервира охладена и може да се гарнира с плодов компот, карамелен сос или шоколадов ганаш.

Мус

Както шоколадовият мус, така и десертите с плодов мус често използват желатин, за да помогнат за стабилизирането на сместа и да й придадат лека и ефирна текстура. Желатинът се разтваря в топла течност (като разтопен шоколад или плодово пюре), преди да се сложи в бита сметана или разбит белтък.

Плодов терин

Приготвя се чрез нареждане на резени от различни плодове във форма и запълване на празнините със смес с желатин с плодов вкус. След като стегне, теринът се освобождава от формата и се нарязва. Това са само няколко примера за популярни десерти, които използват желатин като основна съставка.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето лимонов десерт.

 

Ако рецепта за желирани бонбони без захар ви е допаднала, подканваме да разгледате и предложението ни за кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения.

Може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 ще откриете изпитани нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.

Отправяме ви покана и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. А седмични кето менюта ще може да намерите във Вайбър групата ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

d5a6ee0dc4d6425be2bedd837da00d782764509ae835d7c6893ee9c2146ecbeb?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар