Желирани бонбони без захар

Желираните бонбони са обичани както от деца, така и от възрастни. Редовно тези, които купуваме от магазина обаче, съдържат много захари, вредни за зъбите и организма.
Освен рецептата за желирани бонбони без захар, сме подготвили и интересни факти за историята на гумените мечета. Знаете ли, че:
Желираните бонбони мечета са вдъхновили хитов анимационен телевизионен сериал през 80-те години (The Adventures of the Gummi Bears на Disney), песен с над 45 милиона посещения в YouTube (The Gummy Bear Song) и изиграват централна роля в сюжета на награден мюзикъл на Бродуей.
Рецепта за желирани бонбони без захар
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
10 минути + 2 часа за стягане | 1 | 13 калории 3.9 г нетни въглехидрати 8.2 г протеин 0.1 г мазнини |
Домашните желирани бонбони без захар са нещо, което се приготвя за отрицателно време с точно 4 съставки. В зависимост от формичките, които ще изберете, зависи и колко броя желирани бонбони ще се получат.
Необходими продукти:
- 60 мл лимонов сок, прясно изцеден
- 40 мл вода
- 2 с. л. еритритол
- 2 с. л. желатин
Начин на приготвяне:
- Изцедете 60 мл сок от лимон
- Вземете малък метален съд и го сложете върху котлона на среден огън.
- Изсипете лимоновия сок, водата и двете лъжици желатин.
- Когато се разтопи, добавете еритритола.
- Бъркайте сместа за около още 1-2 минути.
- Готовата течност разпределете в малки силиконови формички.
- Оставете ги в хладилник за около 2 часа или цяла вечер, за да стегнат.
Допълнителни съвети:
- Може да приготвите желираните бонбони с пасирани бери плодове вместо лимон, но тогава текстурата става малко по-различна.
- Ако не притежавате малки формички, може да използвате и такива за кексчета. Съветваме да бъдат силиконови, за да може по-лесно да се извадят готовите желирани бонбони.
- Ако искате по-сладки желирани бонбони, може да добавите още 1 с. л. еритритол.
История на желираните бонбони
Въпреки че от английски „jelly“ означава желе, познатите jelly beans се различават от нашите желирани бонбони. До тях се доближават повече, любимите на малки и големи, gummy bears – гумените мечета.
Тези цветни “приятели“ имат интересна история и любопитно вдъхновение зад създаването си.
Според Бет Кимърл (историк на бонбоните), гумените бонбони произхождат от класически рецепти като локум и японски оризови бонбони. Но за голямата си популярност и масовото им производство “виновникът“ е Ханс Ригел от Бон. Изработва ги в Германия през 1920 г.
Всичко започва с един беден немски работник във фабрика, торба захар и една мечта.
Ханс основава собствена компания за сладкиши, като започва да прави твърди, безцветни бонбони, използвайки един меден чайник и мраморна плоча в кухнята си.
Съпругата му била единственият доставчик, като за транспорт използвала велосипеда си. Бизнесът му вървял добре на местно ниво, но не така както на него му се е искало. Няколко години по-късно на Ригел му идва гениална идея. Желирани бонбони във формата на цветни мечета, вдъхновени от фестивалите на танцуващите мечки – тогава популярно развлечение в Европа.
Името на новия му бизнес създал от комбинация от първите две букви от собственото му име, фамилия и роден град.
Съответно от: Ханс Ригел Бон.
Така той успял да превърне рецепта, съществуваща от векове, в нещо, на което може да се наслаждаваме и до днес.
Видове десерти с желе
Желатинът е универсална съставка, която се използва в голямо разнообразие от десерти.
Чийзкейк
Класическият чийзкейк често използва желатин, за да помогне за втвърдяване на пълнежа. Желатинът се слага в сместа за чийзкейк преди да се изпече, което му позволява да стегне, докато се охлажда в хладилника.
Panna Cotta
Това е традиционен италиански десерт, приготвен чрез варене на слаб огън на сметана, захар и желатин заедно, след което сместа се изсипва във форми, за да стегне. Панакотата обикновено се сервира охладена и може да се гарнира с плодов компот, карамелен сос или шоколадов ганаш.
Мус
Както шоколадовият мус, така и десертите с плодов мус често използват желатин, за да помогнат за стабилизирането на сместа и да й придадат лека и ефирна текстура. Желатинът се разтваря в топла течност (като разтопен шоколад или плодово пюре), преди да се сложи в бита сметана или разбит белтък.
Плодов терин
Приготвя се чрез нареждане на резени от различни плодове във форма и запълване на празнините със смес с желатин с плодов вкус. След като стегне, теринът се освобождава от формата и се нарязва. Това са само няколко примера за популярни десерти, които използват желатин като основна съставка.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецепта за желирани бонбони без захар ви е допаднала, подканваме да разгледате и предложението ни за кето лимонов десерт – 3 изкушаващи предложения.
Може да разгледате още много интересни идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 ще откриете изпитани нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.
Отправяме ви покана и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. А седмични кето менюта ще може да намерите във Вайбър групата ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето протеинови барчета с макадамия са една по-различна, лесна и вкусна рецепта за кето закуска.
Пригответе си кето лимонова торта с крехки слоеве сочни безглутенови блатове, покрити с глазура от крема сирене с
Страхотни кето баунти барчета с кокосови стърготини, масло и мляко, с по-малко то 1 грам въглехидрати във всяко.