Кето шницел по виенски и салата от краставици с лайм

Обновена: 19.04.2024|
Кето шницел по виенски.

Опитвали ли сте кето шницел по виенски? Класическата рецепта е любима на много хора, затова решихме да приготвим алтернативен вариант за хората на кето режим.

Всъщност рецептата не е по-различна от тази, която повечето хора приготвят с галета, например. Дори може да ви допадне повече. Добавихме и едно предложение за лека гарнитура от краставици и лайм.

Вижте какво ще ви е необходимо за приготвянето на кето шницел по виенски и гарнитурата в следващите редове.

 

Кето шницел по виенски

Шницелът е типично ястие за австрийската кухня и рецептата за него датира от средата на 19 век. Ще го приготвим с вкусна панировка от ароматни подправки и пармезан, придаващи му чудесен вкус и букет от аромати.

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
 40 минути 4 4,4 г

Необходими продукти за кето шницел:

  • 4 бр. свински котлети
  • 1 яйце
  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 150 г настърган пармезан
  • 1 ч. л. босилек
  • 1 ч. л. риган, сушен
  • ½ ч. л. розмарин
  • ½ ч. л. мащерка
  • 3-4 с. л.  краве масло Гхи за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с подготовката на котлетите – ако са по-дебели, е необходимо да се начукат, за да могат да се приготвят по-лесно.
  2. В купа разбиваме яйцето и сметаната. В отделна, плитка чиния, смесваме подправките и пармезана.
  3. Загряваме маслото в тигана на средна температура. Потапяме всеки котлет в яйцето, след това го овалваме в сместа от пармезан и подправки.
  4. Поставяме месото внимателно в тигана и пържим 3-4 минути от всяка страна, до златистокафяво.

Към тази рецепта е добре да се добави лека и свежа гарнитура. Можете да хапнете вашия кето шницел и с кисело зеле, овкусено само със сол, черен и червен пипер, и малко зехтин.

Ние ви предлагаме и още един, по-нестандартен вариант, за гарнитура към ястието.

Салата с краставици и лайм

 

Кето шницел. Разрязана наполовина краставица. В първата й част е наситнена на колелца. Положена върху дървена дъска. Кето хляб.

 

Тази лека салата има освежаващ вкус и идеално допълва месото.  Вижте какво ви е нужно за нея и как да я приготвите.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
10 минути 2 6,7 г

Необходими продукти:

  • 2 краставици, обелени и нарязани на много фини колелца
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 3 с. л. пресен сок от лайм
  • ¼ ч. л. червен пипер
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Първо приготвяме дресинга от подправките (без кориандъра), сока от лайм и зехтина. Разбъркваме добре.
  2. Добавяме фино нарязаните колелца от краставици към дресинга и разбъркваме.
  3. Финално добавяме кориандъра.

Съвет: Ако сте почитатели на пикантния вкус, можете да добавите и ситно нарязана люта чушка.

 

Кратка история на фамозния шницел по виенски

 

Шницел по виенски-рецепта.

 

Понякога изписван Wienerschnitzel, оригиналната му рецепта се състои от тънък паниран и след това изпържен на тиган телешки котлет. Това е един от най-известните специалитети на виенската кухня и едно от националните ястия на Австрия.

Първото известно споменаване е в готварска книга от 1831 г. Макар по света да има много сходни рецепти, това, което отличава виенския шницел от всички други, е, че той се прави само и единствено от един вид месо.

Нещо повече – австрийските власти защитават със закон това и едно ястие може да се нарече „Wienerschnitzel“ само ако е направено от телешко. Употребата на свинско, пилешко или друго месо е вариация, но не и истински виенски шницел.

Затова и всеки турист, имал щастието да посети приказно красивата Виена, задължително опитва това класическо блюдо, прославило Австрия по цял свят.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шницел. Малинови хапки за гости.

За десерт хапнете 1-2 малинови хапки, рецептата за които ще откриете в кулинарния ни блог. Те са вкусни и нисковъглехидратни и ще утолят желанието ви за нещо сладко.

 

Ако нашата рецепта за кето шницел по виенски ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Петър Сепетчиев 17.02.2021 at 19:30 - Отговор

    Кофти рецепта хиляда лева продукти и накрая панировката остава по тигана

Оставете коментар

Обновена: 19 април 2024 в 16:01 | Публикувана: 15 януари 2021 в 13:10 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти