Кето шницел по виенски и салата от краставици с лайм
Опитвали ли сте кето шницел по виенски? Класическата рецепта е любима на много хора, затова решихме да приготвим алтернативен вариант за хората на кето режим.
Всъщност рецептата не е по-различна от тази, която повечето хора приготвят с галета, например. Дори може да ви допадне повече. Добавихме и едно предложение за лека гарнитура от краставици и лайм.
Вижте какво ще ви е необходимо за приготвянето на кето шницел по виенски и гарнитурата в следващите редове.
Кето шницел по виенски
Шницелът е типично ястие за австрийската кухня и рецептата за него датира от средата на 19 век. Ще го приготвим с вкусна панировка от ароматни подправки и пармезан, придаващи му чудесен вкус и букет от аромати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 4,4 г |
Необходими продукти за кето шницел:
- 4 бр. свински котлети
- 1 яйце
- 1 с. л. заквасена сметана
- 150 г настърган пармезан
- 1 ч. л. босилек
- 1 ч. л. риган, сушен
- ½ ч. л. розмарин
- ½ ч. л. мащерка
- 3-4 с. л. краве масло Гхи за пържене
Начин на приготвяне:
- Започваме с подготовката на котлетите – ако са по-дебели, е необходимо да се начукат, за да могат да се приготвят по-лесно.
- В купа разбиваме яйцето и сметаната. В отделна, плитка чиния, смесваме подправките и пармезана.
- Загряваме маслото в тигана на средна температура. Потапяме всеки котлет в яйцето, след това го овалваме в сместа от пармезан и подправки.
- Поставяме месото внимателно в тигана и пържим 3-4 минути от всяка страна, до златистокафяво.
Към тази рецепта е добре да се добави лека и свежа гарнитура. Можете да хапнете вашия кето шницел и с кисело зеле, овкусено само със сол, черен и червен пипер, и малко зехтин.
Ние ви предлагаме и още един, по-нестандартен вариант, за гарнитура към ястието.
Салата с краставици и лайм
Тази лека салата има освежаващ вкус и идеално допълва месото. Вижте какво ви е нужно за нея и как да я приготвите.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 2 | 6,7 г |
Необходими продукти:
- 2 краставици, обелени и нарязани на много фини колелца
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. чесън на прах
- 3 с. л. пресен сок от лайм
- ¼ ч. л. червен пипер
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо приготвяме дресинга от подправките (без кориандъра), сока от лайм и зехтина. Разбъркваме добре.
- Добавяме фино нарязаните колелца от краставици към дресинга и разбъркваме.
- Финално добавяме кориандъра.
Съвет: Ако сте почитатели на пикантния вкус, можете да добавите и ситно нарязана люта чушка.
Кратка история на фамозния шницел по виенски
Понякога изписван Wienerschnitzel, оригиналната му рецепта се състои от тънък паниран и след това изпържен на тиган телешки котлет. Това е един от най-известните специалитети на виенската кухня и едно от националните ястия на Австрия.
Първото известно споменаване е в готварска книга от 1831 г. Макар по света да има много сходни рецепти, това, което отличава виенския шницел от всички други, е, че той се прави само и единствено от един вид месо.
Нещо повече – австрийските власти защитават със закон това и едно ястие може да се нарече „Wienerschnitzel“ само ако е направено от телешко. Употребата на свинско, пилешко или друго месо е вариация, но не и истински виенски шницел.
Затова и всеки турист, имал щастието да посети приказно красивата Виена, задължително опитва това класическо блюдо, прославило Австрия по цял свят.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашата рецепта за кето шницел по виенски ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Свинското е сред най-обичаните и употребявани видове меса, затова днес сме ви подготвили бърза
Ако търсите лесна, засищаща и много вкусна вечеря или пък обяд, тогава тези две
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря - кето пилешки шницел с гарнитура
Един Коментар
Кофти рецепта хиляда лева продукти и накрая панировката остава по тигана