Опитвали ли сте кето шницел по виенски? Класическата рецепта е любима на много хора, затова решихме да приготвим алтернативен вариант за хората на кето режим.
Всъщност рецептата не е по-различна от тази, която повечето хора приготвят с галета, например. Дори може да ви допадне повече. Добавихме и едно предложение за лека гарнитура от краставици и лайм.
Вижте какво ще ви е необходимо за приготвянето на кето шницел по виенски и гарнитурата в следващите редове.
Кето шницел по виенски
Шницелът е типично ястие за австрийската кухня и рецептата за него датира от средата на 19 век. Ще го приготвим с вкусна панировка от ароматни подправки и пармезан, придаващи му чудесен вкус и букет от аромати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 4,4 г |
Необходими продукти за кето шницел:
- 4 бр. свински котлети
- 1 яйце
- 1 с. л. заквасена сметана
- 150 г настърган пармезан
- 1 ч. л. босилек
- 1 ч. л. риган, сушен
- ½ ч. л. розмарин
- ½ ч. л. мащерка
- 3-4 с. л. краве масло Гхи за пържене
Начин на приготвяне:
- Започваме с подготовката на котлетите – ако са по-дебели, е необходимо да се начукат, за да могат да се приготвят по-лесно.
- В купа разбиваме яйцето и сметаната. В отделна, плитка чиния, смесваме подправките и пармезана.
- Загряваме маслото в тигана на средна температура. Потапяме всеки котлет в яйцето, след това го овалваме в сместа от пармезан и подправки.
- Поставяме месото внимателно в тигана и пържим 3-4 минути от всяка страна, до златистокафяво.
Към тази рецепта е добре да се добави лека и свежа гарнитура. Можете да хапнете вашия кето шницел и с кисело зеле, овкусено само със сол, черен и червен пипер, и малко зехтин.
Ние ви предлагаме и още един, по-нестандартен вариант, за гарнитура към ястието.
Салата с краставици и лайм
Тази лека салата има освежаващ вкус и идеално допълва месото. Вижте какво ви е нужно за нея и как да я приготвите.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 2 | 6,7 г |
Необходими продукти:
- 2 краставици, обелени и нарязани на много фини колелца
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. чесън на прах
- 3 с. л. пресен сок от лайм
- ¼ ч. л. червен пипер
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Първо приготвяме дресинга от подправките (без кориандъра), сока от лайм и зехтина. Разбъркваме добре.
- Добавяме фино нарязаните колелца от краставици към дресинга и разбъркваме.
- Финално добавяме кориандъра.
Съвет: Ако сте почитатели на пикантния вкус, можете да добавите и ситно нарязана люта чушка.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Кратка история на фамозния шницел по виенски
Понякога изписван Wienerschnitzel, оригиналната му рецепта се състои от тънък паниран и след това изпържен на тиган телешки котлет. Това е един от най-известните специалитети на виенската кухня и едно от националните ястия на Австрия.
Първото известно споменаване е в готварска книга от 1831 г. Макар по света да има много сходни рецепти, това, което отличава виенския шницел от всички други, е, че той се прави само и единствено от един вид месо.
Нещо повече – австрийските власти защитават със закон това и едно ястие може да се нарече „Wienerschnitzel“ само ако е направено от телешко. Употребата на свинско, пилешко или друго месо е вариация, но не и истински виенски шницел.
Затова и всеки турист, имал щастието да посети приказно красивата Виена, задължително опитва това класическо блюдо, прославило Австрия по цял свят.
Още от здравословната ни кухня
За десерт хапнете 1-2 малинови хапки, рецептата за които ще откриете в кулинарния ни блог. Те са вкусни и нисковъглехидратни и ще утолят желанието ви за нещо сладко.
Ако нашата рецепта за кето шницел по виенски ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Кофти рецепта хиляда лева продукти и накрая панировката остава по тигана